Türkiye'nin kredi notunu değerlendiren Fitch Ratings Avrupa Bölge Müdürü Ayşe Botan Berker, 2007 yılından bu yana siyasette yaşanan olumsuz gelişmelerin ülke notunu artırmanın önünü kestiğini söyledi.
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleri ile gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Berker, "Ne zaman notun yükselmesi yönünde bir olumu görüş bildirecek olsak, siyasi gerginlikler bu görüşümüzü konseye sunmamızı engelledi" dedi.
Fitch olarak "hükmedebilme" gücünü izliyoruz diyen Berker, siyasette istikrarın olmadığını savundu.
Not verme sürecini basın mensupları ile paylaşan Berker, Türkiye'nin sahip olduğu 2B seviyesindeki notunun adil olduğunu savundu. Türkiye'nin dış borç rezerv ve bütçe gerçekleşme oranlarına bakıldığı zaman "3B" notuna sahip bir çok ülkeden daha kötü durumda olduğunu dile getirdi.
Not belirleme sürecinde pek çok ekonomistin görüşlerinin alındığını belirten Fitch yetkilisi "Kapalı kapılar arkasında Türkiye aleyhine inanın çok olumsuz görüşler belirtiliyor." dedi.
Kredi notlarının sadece "temerrüt olasılığı"nı ölçtüğünü hatırlatan Fitch temsilcisi, notların ekonomik görünüm, bankacılık sektörü, siyasi gelişmeler gibi farklı bileşenlerden oluştuğunu kaydetti.
Berker, bankacılık sektörünün görünümünün ise bu bileşenler arasında en önemlisi olduğunu kaydetti.
Bankalarının yılda 2 kez yayınlanan "Fitch Bankacılık Sistematik Endikatörü" ismi verilen test sonuçlarına göre değerlendirildiğini belirten Berker, buna göre Türk Bankacılık sektörünün "c" notuna sahip olduğunu açıkladı. Krizin ardından "A" sınıfında banka olmadığını dile getiren Fitch yetkilisi bu notun "oldukça iyi" olduğunu belirtti. "C" kategorisinde Türkiye'nin yanı sıra Brezilya, Şili, Çek Cumhuriyeti, BAE gibi ülkelerin yanı sıra ABD ve İngiltere bulunuyor. "B" kategorisinde ise; İspanya, Hong Kong, Singapur, İsveç'in de aralarında olduğu ülkeler yer alıyor.
Berker, MB'nin faiz indirim kararını eleştirdi. Türkiye'nin başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarını kontrol edemediğini hatırlatan Berker, fiyat artışlarına bağlı olarak Türkiye'nin cari açığının dolayısıyla yabancı para ihtiyacının artacağını, ihtiyaç olan girişi sağlamak içinse yeniden faiz artırılması gerktiğini söyledi. Berker, "bu durumda stabilite kaybolacaktır" dedi.
Berker, cari açıkta yaşanan düzelme ile ilgili olarak da" istenerek, program dahilinde bir düzelme yaşanmıyor"dedi.
Fitch ayrıca Türkiye'nin 2010 yılında yüzde 2,5 oaranında büyümesini öngörüyor.
Küresel krizin kredi derecelendirme şirketlerine etkilerini değerlendren Berker; "Krizle beraber tüm şirketlere olan talep arttı. Artık daha fazla insan web sitemizi dolaşıyor, bizden bilgi almak isteyen yatırımcı sayısı ciddi oranda arttı" dedi. Ancak Berker, şirketlerin CDO'ların değerlendirilmesinde ve fiyatlandırılmasında metodolojik hata yaptıklarını da kabul etti.