29 Mart 2010 Pazartesi

Çizgi roman dünyasında yeni rekor: 1.5 milyon $

Popüler kültürün 20. YY'a en büyük armağanlarından çizgi romanlar, kolleksiyonerlerin büyük ilgisini çekiyor. Yapılan açık artırmalarda birbiri ardına rekor fiyatlar gözleniyor. Son olarak Superman'in 1938 yılında yayınlanan birinci sayısı 1.5 milyon dolarlık rekor fiyata alıcı buldu. Böylece, bir yıllık sürede çizgi roman dünyasında ikinci kez rekor bir fiyatla karşılaşılmış oldu. ComicConnect.com adlı internet sitesinde satılan Superman'in birinci sayısı, kolleksiyonerler ve çizgi roman severler tarafından 'Kutsal Kase' olarak değerlendiriliyordu. Açık artırma sonrasında satın alanın kimliği ise açıklanmadı.

S&P'den İngiltere'ye AAA notu uyarısı

Almanya ve Fransa ardından Avrupa Birliği'nin üçüncü büyük ekonomisine sahip İngiltere, yüksek bütçe açığı nedeniyle zor anlar yaşıyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, iki ay sonra seçimlerde belirlenecek yeni hükümetin kamu borcunu düşürmek amacıyla etkin bir plan uygulamaması halinde ülkenin yüksek kredi notunu kaybedeceği uyarısında bulundu. Ülkenin kredi notu halen AAA düzeyinde bulunuyor. İngiltere'de hükümet, geçen hafta açıkladığı yeni bütçede açığın gelecek dört yılda yarıya indirilmesi konusundaki hedefini yinelemişti. Bu hedef çerçevesinde halen yüzde 75 kamu borçlarının milli gelire oranının 2015 mali yılı sonucunda yüzde 54.1 düzeyine indirilmesi öngörülüyor. Halen kamuoyu yoklamalarında önde giden muhalefetteki Muhafazakar Parti, hükümetin kurulması ardından iki ay içinde acil durum bütçesi hazırlayarak kamu finansmanına müdahale edeceğini açıklamıştı. Kuruluş, hükümetin makro ekonomik hedefler konusunda yaptığı tahminleri ise son derece iyimser olarak nitelendirdi.

Yunanistan 7 yıl vadeli tahvil ihraç ediyor

Krizle boğuşan Yunanistan, yurtdışı piyasalardan borçlanmak amacıyla 7 yıl vadeli tahvil ihracı gerçekleştirecek. Yunanistan Hazinesi, Euro cinsinden tahvil ihracı için beş bankaya yetki verdi. Yetki verilen bankalara arasında Alpha, Bank of America Merill Lynch, Emporiki Bank, ING ve Societe Generale de yer alıyor. Tahvil ihracında benzer vadedeki alman tahvilleri üzerinde yüzde 3.1 risk primi verilmesi planlanıyor. Yunanistan son olarak 26 Ocak'ta yaptığı tahvil ihracında 5 yıl vadeli 8 milyar Euro'luk tahvil satmış, risk primi ise 6.2 olarak gerçekleşmişti. Yunanistan, Nisan ayında 11 milyar euro dış borç ödemesi yapacak.

IMF: Ortak politika yokluğu Euro'yu zorda bırakır

Yunanistan'ın krizi aşması amacıyla AB ülkelerince yardımı önerilen Uluslararası Para Fonu, Avrupa Birliği'nin finansal mimarisinin değişmesi önerisinde bulundu. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Polonya'nın başkenti Varşova'da yaptığı konuşmada, kriz karşısında Avrupa Birliği ekonomilerinin daha yüksek bir koordinasyona ihtiyacı olduğunu söyledi. Strauss-Kahn, "Ortak bir ekonomi politikası olmadan, Euro dengesizlikler yaratabilir. Kriz, Avrupa Birliği içinde entegrasyonun hızlandırılması amacıyla bir şans yaratmış durumda" dedi. IMF Başkanı, Avrupa projesinin sonraki aşamaya taşınması için bunun bir zorunluluk olduğunu da kaydetti. Strauss-Kahn, IMF'nin Yunanistan isteyene kadar adım atmayacağını belirterek, Avrupa Birliği'nin Yunanistan sorunlarını tek başına aşmayı kararlaştırdığını kaydetti. IMF Başkanı, mali alanda krizin bittiğine işaret ederken, bunun ekonomik etkilerinin devam edeceğini ifade etti. Strauss-Kahn, "IMF krizi tam olarak tahmin etmekte başarısız oldu, ancak kriz sonrası mücadelede iyi" değerlendirmesinde bulundu. IMF Başkanı, Euro Bölgesi'nde büyümenin bu yıl yüzde 1 ile 1.5 arasında kalacağını da öngördü.