9 Temmuz 2009 Perşembe

Lamy: Daha kötüsü gelecek

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Başkanı Pascal Lamy dünyayı daha ağır ekonomik, politik ve sosyal bir krizin beklediğini bildirdi. Cenevre'de bir basın toplantısı sırasında Lamy, ''Sosyal ve Politik açıdan krizin daha kötüsü gelecek'' dedi. Lamy'e göre, gelecek krizin etkileri Dünya Ticaret Örgütü'nün korumacılık konusundaki direncini de ölçmeye yarayacak.

ABD kart batağında

Amerika'da artan işsizlik ve ekonomik durgunluk nedeniyle kredi kartı ve konut ipotek borçlarını ödeyemeyenlerin veya geç ödeyenlerin sayısı rekor düzeye tırmandı. Amerikan Bankacılar Birliği verilerine göre toplam kredi kart borçları içinde ödenmeyenlerin oranı geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 5.52'den yüzde 6.60 ile zirveye çıktı. Konut ipotek borç ödemelerinde gecikme oranı yüzde 3,52 ile tarihi seviyesine ulaştı. Uzmanlar, batık kredi oranlarındaki artışın şirketlerin bilançolarını olumsuz etkileyeceğini ve bu durumun borsalarda yeni düşüşlere yol açabileceğini belirtiyorlar. Amerika'da işsizlik oranı Haziran ayında yüzde 9.5 ile tarihi seviyesine yükseldi ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, işsizliğin en fazla yüzde 8’e çıkacağını tahmin ederek yanlış bir değerlendirme yaptıklarını itiraf etmişti Obama yönetimi, yeni bir kurtarma paketi üzerinde çalışıyor.

IMF: En kötüsü geride kaldı, rehavete kapılmayın

Uluslararası Para Fonu IMF'ye göre krizde en kötüsü geride kaldı. Ancak Fon, 2009 yılının yinede beklentilerden daha sarsıntılı geçeceğini öngörüyor. Para fonu, bu yıl için global ekonomide daralma beklentisini yüzde 1.3'den yüzde 1.4'e revize ederken, önümüzdeki yıla ilişkin büyüme tahminini ise yukarı çekti. 2 yıldır ilk kez bir büyüme tahminini yukarı yönlü revize eden kurum, 2010 için global büyüme tahminini yüzde 1.9'dan yüzde 2.5'e çıkardı. IMF ekonomistleri, Amerika Birleşik Devletlerinin krizden tahmin edilen süreden daha erken çıkacağını, Avrupa Birliği ve Japonya'nın ise daha fazla daralacağını öngörüyor. IMF'ye göre, uygulamaya konan ve benzeri görülmemiş müdahaleler sistematik bir çöküş riskini azalttı. Bununla birlikte kırılganlıkların devam ettiğini ifade eden IMF, yetkililerin rehavete düşmemeleri gerektiğini belirtti.

7 Temmuz 2009 Salı

1950'den itibaren Dow Jones

Banka karlarındaki artış yavaşladı

Türk bankaları küresel mali krize rağmen, karlarını geçen yıla göre yüzde 30'a yakın oranda artırdılar. 2008 yılı bütününde karlılığı yüzde 10 azalan ve 13 milyar tl kar elde eden sektör, 2009 yılında merkez bankasının agresif faiz indirimleine bağlı olarak karlılığını artırdı. Karlılığını Ocak ayında yüzde 22.9, Şubat ta ise yüzde 58 oranında artıran sektörün toplam karı mart sonunda yüzde 33 artışla 5.2 milyar TL'ye ulaştı. İlk dört ayda bankacılık sektörünün net kârı yüzde 30 artışla 7.2 milyar liraya yükseldi. Son açıklanan veri ise, sektörün 5 aylık karının geçen yıla göre yüzde 28,8 artarak 9 milyar TL'ye ulaştığını gösteriyor. Bankacılık uzmanları, hazine faizleri ile piyasa faizleri arasındaki farkın daraldığını, sektörün bu oranlarda kar etmeyi sürdüremeyeceğini dile getiriyorlar. Bankaların sermaye yeterlilik rasyosuda yükselmeye devam ediyor. Yüzde 19,26 olan rasyo, yasal sınır yüzde 8'in üzerinde.

6 Temmuz 2009 Pazartesi

Trichet; farkettirmeden...

Dünyanın ilgisi, krizin zirvesinde ABD Merkez Bankası'nın trilyonlarca doları piyasalara sürmesine odaklandı. Fed bilançosu hızlı bir şekilde 2 trilyon dolara yükseldi. Ama Avrupa Merkez Bankası (ECB) da para basıyor; geçen hafta bankalara yüzde 1 faizle bir yıl vadeyle 442 milyar Euro sağladı. ECB'nin bilançosu son iki yılda hızla büyüyerek 1.7 trilyon Euro'ya çıkmış durumda. Bu son likidite operasyonu rakamın, 2 trilyon Euro'ya ulaşmasını sağlayacak. ECB, bankaları likit tutmaya konsantre olduğu için daha az dikkat çekti. Bankalara devasa destek sorunların büyüklüğünü ve Euro bölgesi ekonomisini canlandırmadaki zorluğu yansıtıyor. Kredilerdeki daralma devam ediyor. Özel sektöre yönelik kredilerde yıllık büyüme 2008'in sonundaki yüzde 5.8'den nisanda yüzde 2.4'e düşmüş durumda