25 Ocak 2011 Salı

MB 2011 enflasyon tahminini %5.9'a yükseltti

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2011 yılına yönelik enflasyon beklentilerini revize etti. Enflasyon raporunu açıklayan Yılmaz, 2011 enflasyon beklentisini emtia fiyatlarındaki artışa bağlı olarak yüzde 5.4'ten yüzde 5.9'a çıkartıldığını söyledi. Yılmaz, enflasyonun orta vadeli hedef olan yüzde 5'e yıl ortasında yaklaşacağını ifade etti. Yılmaz, faizler konusunda yapılan açıklamaların herhangi bir kafa karışıklığı anlamına gelmediğini kaydetti.

24 Ocak 2011 Pazartesi

Merkez Bankası zorunlu karşılıkları 4 puan artırdı

Merkez Bankası, geçen hafta aldığı 25 baz puanlık faiz indirimi sırasında işaretini verdiği zorunlu karşılık değişikliğini yaptı. Merkez Bankası'nın Banka İdare Meclisi tarafından alınan kararı çerçevesinde, vadesiz mevduatta yüzde 8 olan zorunlu karşılık oranı yüzde 12'ye çıkarıldı. Ayrıca, 1 aydan 1 yıla kadar farklı vadelerde de uygulanmakta olan zorunlu karşılık oranları yükseltilirken, yüzde 11 olan yabancı para cinsinden zorunlu karşılık oranında değişiklik yapılmadı. Merkez Bankası açıklamasında uygulamanın 4 Şubat'ta başlayacağı, işlemlerin 18 Şubat'tan itibaren faaliyete alınacağı ifade edildi. Açıklamada, böylece piyasadan çekilecek likidite miktarının yaklaşık 9.8 milyar lira olacağı da ifade edildi. Ekonomistler, zorunlu karşılıkların yaklaşık 150 baz puan artırılmasını beklerken; alınan bu karar bankacılık sektörü hisseleri başta olmak üzere İMKB'de satışlara neden oldu.

Enflasyon baskısı Trichet'i de esir almış görünüyor

Artan emtia fiyatları dünya genelinde enflasyon baskısını artırırken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude-Trichet enflasyonla mücadele çerçevesinde faizlerin artırılabileceği mesajını verdi. Wall Street Journal'ın sorularını yanıtlayan Trichet, finansal istikrar ve fiyat istikrarı konusunda önlemler alınabileceğini söylerken, çekirdek enflasyonun güçlü bir öncü gösterge niteliğini kaybettiğini söyledi. Emtia fiyatlarının baskısıyla bunun yan etkilerine karşı 'tetikte' olmaya devam edeceklerini kaydeden Trichet, bu çerçevede faizlerin gerektiğinden daha önce değiştirilebileceği mesajını verdi. Yunanistan, İrlanda ve Avrupa Birliği'nin çevre ülkelerindeki ekonomik zayıflamaya izin verilmeyeceğini kaydeden Trichet, fiyat istikrarına karşı risk oluşturması halinde faizlerin artırılmasını erteleyebileceğini kaydetti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet, bütçe disiplininin kararlılıkla uygulanmasını isterken, bu çerçevede yapısal reformların ara vermeden sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.