10 Şubat 2011 Perşembe

Ahmet Zorlu'dan Merkez Bankası'na destek

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin yaptığı anketle dolar Türk Lirası'nda 1.62'yi rekabetçi kur olarak belirlediği ankete, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu'dan da destek geldi. Bloomberg HT'nin yayınında soruları yanıtlayan Ahmet Zorlu, Merkez Bankası'nın aldığı kararların doğru olduğunu söyledi. Zorlu, "Karar doğru ancak geç alınmış bir karar, Türk Lirası'ndaki değer kaybı daha da sürebilir" dedi. Zorlu Holding'in 2011 yılı hedeflerini de açıklayan Ahmet Zorlu, yüzde 15 büyüme öngördüklerini kaydetti. Zorlu, "2011 yılında 3 milyar dolarlık ihracat hedeflerini gerçekleştireceğiz, yüzde 15 büyüme hedefliyoruz" dedi. Yeni yatırımlarını da anlatan Ahmet Zorlu, Manisa Gördes'te 700 milyon liralık yatırımla Türkiye'nin ilk nikel rafinerisi yatırımını yapacaklarını kaydetti. Anlaşması yapılan 12 insansız uçağın teslimatını 2 yıl içinde tamamlayacaklarını kaydeden Zorlu, yurtdışına ihracatı hedeflediklerini vurguladı.

7 Şubat 2011 Pazartesi

S&P, Petrol Ofisi'nin notunu BB-'ye yükseltti

Derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Petrol Ofisi'nin uzun vadeli şirket kredi notunu 'B'dan 'BB-'ye yükseltti. Kuruluştan yapılan açıklamada, Türkiye merkezli petrol dağıtım şirketi Petrol Ofisi A.Ş'nin 'B' olan uzun vadeli şirket notunun 'BB-'ye çıkarıldığı, nota ilişkin görünümün ise 'durağan' olduğu belirtildi. Uzun vadeli şirket kredi notunun yükseltilmesinde, Avusturyalı petrol şirketi OMV'nin Petrol Ofisi'nde yüzde 54,14 pay alımı işlemini tamamlaması etkili oldu. Böylece, şirketin Petrol Ofisi'ndeki payı satın almanın ardından yüzde 95,72 düzeyine çıktı.

S&P: MB'nin politikası nota olumlu katkı yapacak

Merkez Bankası'nın yurtdışında da yakından izlenen para politikası, Moody's'in değerlendirmesine konu oldu. Moody's analisti Sarah Carlson, yaptığı değerlendirmede, Türkiye'ye özel politikalar üreten Merkez Bankası'nın uyguladığı politika bileşiminin kısa vadede kredi notuna olumlu katkı yapacağını, ancak uzun vadede riskler taşıdığını kaydetti. Moody's analisti, bu çerçevede Merkez Bankası'nın faiz artırımı aşamasında yapabileceği zamanlama ve büyüklük hatalarının ülkenin kredi notuna olumsuz etki yapacağı vurgulandı. 2011'de Türkiye'nin cari açığının milli hasılaya oranının yüzde 7 düzeyinde gerçekleşeceğini öngören Moody's, Merkez Bankası'nın uyguladığı politika bileşiminin riskli de olsa başarılı olabileceği tahmininde bulundu. Merkez Bankası politikasının bir raf ömrü olduğuna değinen Moody's analisti Carlson, çekirdek enflasyondaki artışın süreceği tahmininde bulundu. Değerlendirmede Moody's'in yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 6.2 olduğu, Merkez Bankası'nın ise 5.9 enflasyon öngördüğü vurgulandı.

Yıldız: Mısır petrol fiyatlarını fazla etkilemez

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Mısır'daki sorunların petrol fiyatlarına çok ciddi bir olumsuzluk yaratmayacağını söyledi. Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan Yıldız, Venezuella Petrol Bakanı'nın petrol fiyatlarının 200 dolara çıkabileceği değerlendirmesini abartılı olduğunu söyledi. Türkiye'nin büyüme hızını karşılayacak arz güvenliğini sağlamaya odaklandığını söyleyen Bakan Yıldız, Türkiye'nin nükleer enerjide gelişmiş ülkeleri yakalaması gerektiğini vurguladı. Yıldız, bu çerçevede 2023 yılına kadar nükleer santral sayısının 12'ye çıkarılmasını istediklerini söyledi. Enerji sektöründe özel sektör yatırımlarının artmasını hedeflediklerini belirten Yıldız, yatırımcı ilgisinin yüksek olduğunu kaydetti. Son dönemde artan 10 numaralı yağ kullanımını değerlendiren Enerji Bakanı Yıldız, bu tür bir uygulamaya izin vermeyeceklerini söyledi. Bakan Yıldız, artan fiyatlarla Türkiye'nin enerji maliyetinin arttığına işaret ederek, buna karşılık elektrik ve doğalgazda şu anda herhangi bir fiyat artışı olmayacağını sözlerine ekledi.

AOL, Huffington Post'u satın alıyor

İnternetin en en eski şirketlerinden America Online, internet gazetesi Huffington Post'u satın almayı kararlaştırdı. İki yıl önce Time Warner'dan ayrılan America Online, böylece ziyaretçi sayısını ciddi oranda artırmayı hedefliyor. Satın alma ile şirketin 117 milyonu ABD'de olmak üzere toplam 270 milyon kullanıcısı olacak. Huffington Post'un kurucusu ve yöneticisi Ariana Huffington, yeni şirketin içerikle ilgili faaliyetlerinden de sorumlu olacak. 2005 yılında kurulan Huffington Post'un liberal çizgisini son altı yılda olduğu gibi devam ettireceğini söyleyen Ariana Huffington, satın alma ile America Online kullanıcılarına 25 milyon kullanıcı ekleyecekleri tahmininde bulundu. Satın almanın internet kullanıcılarına farklı bir deneyim yaşatacağını söyleyen Ariana Huffington, birleşmenin Nisan ayına kadar tamamlanacağını öngördü.