27 Temmuz 2011 Çarşamba

FED: Büyüme daha ılımlı hale geldi

ABD'de iki kez parasal genişlemeye başvurarak ekonomiyi canlandırmaya çalışan Merkez Bankası, ekonomide büyümenin hız kestiğini açıkladı. Açıkladığı Bej Kitap'la Haziran ve Temmuz ayının ilk yarısına ilişkin ekonomik değerlendirmelerde bulunan ABD Merkez Bankası, 12 merkez bankasından 8'nin bulunduğu bölgelerde ekonomik faaliyetin zayıfladığını açıkladı. ABD Merkez Bankası'nın faizleri değerlendirdiği Açık Piyasa Komitesi toplantısından iki hafta önce açıklanan Bej Kitap'ta, tüketim harcamaları ve sanayi üretiminin hız kestiği vurgulandı. Merkez Bankası değerlendirmesinde enflasyon beklentilerinin zayıfladığı kaydedilirken, kredi talebinin önceki değerlendirmeye oranla daha karışık bir görüntü verdiği ifade edildi. Ocak ayı başında 6.77 trilyon dolar olan kredi hacmi, 13 Temmuz itibariyle 6.78 trliyon dolar oldu. ABD'de tüketici fiyatları ise Mayıs'taki artış sonrasında Haziran ayında yüzde 0.2 gerilerken, Haziran itibariyle son bir yıllık enflasyon yüzde 3.6 düzeyinde bulunuyor. Aynı dönemde çekirdek enflasyon ise yüzde 1.6 artmış durumda. Ekonomistler, açıklamaların piyasa beklentileri çerçevesinde geldiğini değerlendirirken; borç tavanındaki gelişmelerin yakından izlendiğini ifade ediyorlar. ABD Kongresi'nin 14.2 trilyon dolarlık borç tavanını artırmak amacıyla 2 Ağustos'a kadar zamanı bulunuyor.

S&P: Türk ekonomisi sert inişe yönelmiş olabilir

Derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, yılın ilk çeyreğinde yüzde 11 büyüme gösteren Türk ekonomisinin sert bir inişe doğru yönelmiş olabileceğini öngördü. Bloomberg Ajansı'na konuşan Standard and Poor's analisti Frank Gill, Türkiye'ye fon girişinin durmasının risk yaratabileceğini ifade ederek, "Fon akışındaki zayıflama ile ekonomide sert bir iniş olasılığı var" dedi. Gill, fon akımının durmusanının kamu finansmanı üzerinde olumsuz etkisi olabileceğini söyledi. Standard & Poor’s analisti Frank Gill, Türkiye'nin ekonomide aşırı ısınmaya karşı daha yüksek bir faiz dışı bütçe fazlası ya da borç oranlarında bir düşüşü içerebilecek önlemleri izlediğini belirterek, bu önlemlerin kredi notu açısından destekleyici olacağını söyledi. Artan enerji maliyetlerinin de etkisiyle cari açık 1984 yılında kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana en yüksek düzeyde bulunuyor. IMF, cari açığın bu yıl gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 10.5'ine kadar genişleyebileceğini öngörüyor. Gill, Türkiye’nin mali pozisyonunun “fazla gevşek” olduğunu ve Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerin kredilerdeki artışı yavaşlatmada başarılı olup olmadığını söylemek için çok erken olduğunu söyledi. Gill, S&P’nin dalgalı kur rejimi nedeniyle Türk ekonomisine yönelik sistemik bir şok riski bulunmadığını düşündüğünü belirtti. Türkiye'nin S&P'den kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altında BB düzeyinde bulunuyor.

S&P Yunanistan'ın notunu kırdı, 'temerrüt' dedi

Derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, geçen hafta AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF desteğiyle Yunanistan'a verilen yardıma karşılık; bu ülkenin notunu CCC'den CC'ye indirdi. Kuruluş, yaptığı açıklamada, "Borç yapılandırması nedeniyle seçici temerrüt durumu söz konusu" değerlendirmesinde bulundu. Diğer yandan, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Yunanistan'a verilen desteğin bir vadede geri dönüşü olacağını belirterek, "Yunanistan'ın geleceğine yatırım yapıyoruz" dedi. Fransız Le Point dergisine konuşan Trichet, "Yapılan yardımın meyvesini vereceğine inanıyoruz" dedi. IMF, AB ve AMB geçen hafta Yunanistan'a 160 milyar Euro'luk yardım verilmesini kararlaştırmıştı.

26 Temmuz 2011 Salı

Para Sihirbazı Soros fon yönetiminden çıkıyor

Aldığı yatırım kararlarıyla 1992 yılında İngiltere Merkez Bankası'nın Avrupa Kur Mekanizması dışında kalmasına neden olan, ünlü fon yöneticisi George Soros fon yönetiminden çekiliyor. Soros, böylece 38 yıldan bu yana yönettiği, büyüklüğü 26 milyar doları bulan Quantum Fonları'nı yatırıma kapatmış olacak. Alınan bu karar çerçevesinde yıl sonuna kadar yatırımcılara 750 milyon dolarlık ödeme yapılması bekleniyor. Soros'un hedge fonlarını kapatmasında özellikle ABD Sermaye Piyasası Komisyonu'nun fon piyasasını daha sıkı denetlemek üzere aldığı kararların etkili olduğu ifade ediliyor. Wall Street'i yeniden düzenleyen reform yasaları çerçevesinde portföy büyüklüğü 150 milyon doları aşan hedge fonların ne tür varlıkları nasıl yönettikleri konusunda ayrıntılı raporlar düzenlemesi gerekiyor. Soros Fon Yönetimi Başkan Yardımcsısı Keith Anderson, yatırımcılara gönderdiği mektupta, "Yaklaşık 40 yıldır Soros Fonlarına güvenen yatırımcılara teşekkür ediyoruz" dedi. 1973 yılında George Soros tarafından kurulan Quantum Fonu, agresif yatırım kararlarıyla bilinirken, fon'un yıllık getirisi ortalama yüzde 20'yi aşıyor.

IMF, ABD'yi borç tavanı konusunda uyardı

Uluslararası Para Fonu, artan bütçe açıklarına çözüm bulmak üzere ABD ve Avrupa Birliği liderlerine çağrıda bulundu. New York'ta konuşan IMF Başkanı Christine Lagarde, dünya ekonomisinde yeni kırılganlık ve krizlere neden olmamak için ABD ve Avrupa Birliği liderlerinin yüksek ulusal borçlara çözüm bulması gerektiğini söyledi. Lagarde, ABD'nin 14.2 trilyon dolarlık borç tavanının en kısa sürede artırılması için siyasi çözümün bulunması gerektiğini söyledi. IMF Başkanı, "Çözüm bulunmaması, dünya ekonomisinde ciddi sorunlar yaratabilir" derken, bunun diğer ülkelere yeni krizlere yol açabileceği uyarısında bulundu. ABD'nin bütçe açığını düşürecek, güvenilir bir taslak plana ihtiyacı olduğunu belirten IMF Başkanı, "Güçlü plan ülkenin işsizlik sorununa çözüm için katkıda bulunacaktır" dedi. Avrupa Birliği'nin de bütçe açıkları konusunda hızıl hareket etmesini isteyen IMF Başkanı, geçen hafta AB liderler zirvesinde alınan kararların uygulamaya geçirilmesini istedi. AB liderleri, geçen hafta Yunnaistan'a 160 milyar Euro'luk yardım verilmesini kararlaştırmıştı. Yunanistan'ın yardım planına piyasanın yaklaşımının çok karışık olduğunu ifade eden Lagarde, "üstesinden gelinen türbülans yeniden kolaylıkla yeniden belirebilir" dedi.

Amerikan otomotiv devleri kara dönmeye çalışıyor

Küresel krizden ciddi zarar gören Amerikan otomotiv şirketleri başta Çin olmak üzere Asya'da yaptıkları satışlarla karlılığa dönmeye çalışıyor. ABD'nin en büyük otomotiv şirketlerinden Ford, yılın ikinci çeyreğinde 2.4 milyar dolar kar açıkladı. Böylece şirketin karı bir önceki döneme göre yüzde 8 geriledi. Kar rakamının analist beklentilerinin altında kalmasında, yüksek çelik fiyatlarındaki yükselişle artan üretim maliyetleri etkili oldu. Ford Finans Müdürü Lewis Booth, şirketin yakın gelecekte yeniden yatırım yapılabilir düzeye geri döneceğini öngördü. Ford'un rakibi otomotiv şirketi Chrysler ise, ikinci çeyrekte 370 milyon dolar zarar açıkladı. Chrysler yönetimi, bilançonun iyileşmeye başladığını ifade ederken, kriz döneminde ABD ve Kanada hükümetlerinden alınan 551 milyon doların geri ödenmesi nedeniyle ikinci çeyrekte zarar edildiğini açıkladı. Kriz sonrası İtalyan otomotiv şirketi Fiat'ın kontrolüne geçen Chrysler, ödemelerin yapılmaması halinde şirketin 181 milyon dolar kar edebileceğini kaydetti. ABD'nin en büyük otomotiv şirketi General Motors ise 2. çeyrek bilançosunu 4 Ağustos'ta açıklayacak.

25 Temmuz 2011 Pazartesi

Saman alevi ve Amy Winehouse

'Hayat bilimi' ekonomi dışında başka şeylere de zaman ayırmak, deyim yerindeyse 'nefes almak' gerekiyor. Dinah Washington'un sesi, Aretha Franklin'in gücünü bir araya getiren İngiliz solist Amy Winehouse, 27 yaşında hayata veda etti. Sadece iki albümle milyonlarca hayran kitlesi edinen, kısacık ömrüne pek çok ödülü sığdıran Amy Winehose, Janis Joplin, Kurt Cobain, Jim Morrison ve Jimmy Hendrix gibi 27 yaşında hayattan ayrılan müzisyenler arasına katıldı. Sırbistan'daki konserini yarıda kesen, daha sonra İstanbul'a konser vermek üzere gelmesine karşılık turneyi iptal eden Amy Winehouse Türk izleyicilerle bulumamıştı. Amy Winehouse'un anısına "Love is a Losing Game" ekte yer aliyor.