25 Haziran 2010 Cuma

ABD'de büyüme ilk çeyrekte yüzde 2.7'ye indi

ABD'de ilk çeyreğe ilişkin büyüme yüzde 2,7 olarak aşağıya yönlü revize edildi. ABD Ticaret Bakanlığı, geçen ay yüzde 3 olarak açıkladığı ABD'nin ilk çeyrek büyümesine ilişkin tahminleri yüzde 2,7 olarak revize ettiğini açıkladı. ABD'de ilk çeyrek büyüme beklentilerin altında olsa da hala üç çeyrek üst üste büyüme kaydedilmiş oldu. Büyümenin aşağı yönlü revizyonunda, tüketici harcamalarının daha önce tahmin edilenden daha az olmasının etkisi oldu. ABD ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5,6 büyüme kaydetmişti. ABD'de ekonomik faaliyetin üçte ikisini oluşturan tüketici harcamalarının son çeyrekte GSYH artışına katkısı yüzde 2,13 oldu.

Türkiye G20'ye terörü taşıyacak

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 26-27 Haziran'da Kanada'nın Toronto kentinde gerçekleşecek olan 4. G20 Zirvesi, küresel ekonomik ve finansal krizden çıkma sürecine odaklanırken sürdürülebilir ve dengeli büyümeye de ağırlık verilecek. Ancak, zirvede yapılacak yoğun ikili temaslara siyasi konular damgasını vuracak. Bu çerçevede, Washington'da "rahatsızlık" yaratan Türkiye'nin İran'a yaptırımlara karşı oy kullanması, "Gazze filosu" baskını nedeniyle Türk-İsrailli ilişkilerin kopma noktasına gelmesi ve PKK'nın saldırılara hız vermesinin ardından Toronto'da gerçekleşecek olan Erdoğan-Obama görüşmesine büyük önem veriliyor.

Güneydoğu'ya terör gölgesi vurdu

İngiliz The Economist dergisi, Türkiye'de "Kürt açılımı"nın bloke edildiğini, güneydoğuya yine "savaş gölgesi"nin düştüğü yazdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "daha çok taviz vererek milliyetçilerin öfkesini kışkırtmak istemeyeceğini" savunan dergi, "Yaparsa bile, PKK çıtayı yükseltmeyi sürdürecek çünkü çözümün bir tarafı olmak istiyor. Oluncaya dek, şiddet büyük bir olasıklıkla durmayacak" yorumunu yaptı. Türkiye ilgili analizine "Bloke edilen açılım" başlığını veren dergi, ABD'li düşünce kuruluşu Carnegie Endowment'ın Türkiye uzmanı Henri Barkey'in "İlk defa olarak PKK'nın savaşını güneydoğu dışına taşımasının gerçek riski var" değerlendirmesini de aktardı.

Bosch, 100 milyon Euro'luk yatırım hazırlığında

Türkiye'de 100. yılını kutlayan Bosch, bu yıl 100 milyon Euro'luk yatırım yapmayı planlıyor. Bursa'da gazetecilerle bir araya gelen Bosch Genel Müdürü ve Bosch Grubu Türkiye Temsilcisi Hermann Butz, 2010'un Bosch için çok önemli bir yıl olduğunu söyledi. Hermann Butz, firmalarının 1910 yılında Türkiye'ye adım attığını ve o günden bu yana ülkeye katkı vermeye çalıştığını ifade ederek, dolayısıyla 2010'da 100. yılını kutlamalarının kendileri için çok önemli bir kilometre taşı niteliğini taşıdığını belirtti. Türkiye'ye 1907 yılında ilk kez arabaların geldiğini ve bundan 3 yıl sonra Bosch'un Türkiye'ye adımını attığını vurgulayan Butz, şöyle konuştu: "Bugüne kadar işimizi ve işlerimizi istikrarlı ve düzgün şekilde geliştirdik. Türkiye'de bugüne kadar toplam 1,5 milyar avro yatırım yaptık. Yaklaşık 8 bin 300 çalışanımız var. 2009 yılında 1,4 milyar Euro ciro yaptık ve 800 milyon Euro ihracat rakamına ulaştık. Dolayısıyla Bosch olarak Türkiye'ye katkı sağlamaya başladık ve bu katkıya devam edeceğiz."

Doğan Gazetecilik vergi cezası indiriminde anlaştı

Doğan Gazetecilik, toplamı 4.25 milyar lirayı bulan vergi aslı ve cezasının indirilmesi için Maliye Bakanlığı ile uzlaşma sağladı. Şirket'ten KAP'a yapılan açıklamaya göre, vergi aslı ve cezası toplam 1 milyar 35 milyon lira olarak belirlenirken, usulsüzlük cezası kaldırıldı. Anlaşma çerçevesinde Doğan Gazetecilik, vergi borcunu bir ay içinde ödeyecek, bu süre çerçevesinde ayrıca gecikme faizi de hesaplanacak.

TAV, Maldivler'de ihale kovalıyor

TAV Havalimanları, daha önce ön yeterlilik aldığı Maldivler Male Havalimanı için ihale teklifini verdi. TAV Havalimanlarının Kamu Aydınlatm Platformu'na(KAP) yaptığı açıklamada, Maldivler Cumhuriyeti Hükümeti tarafından düzenlenen, başkent Male'de bulunan "Male Havalimanı" ihalesi için ön yeterlilik aldığını ve Male Uluslararası Havalimanı için yapılacak sözkonusu projede Aeroports de Paris'in (ADP) iştiraki Aeroports de Paris Management (ADPM) ile işbirliği yapmaya karar verdiklerini anımsatarak, Male Havalimanı ihalesine teklifi sunduklarını bildirdi. Açıklamada, resmi ihale sonucu ile ilgili olarak herhangi bir bildirim yapılmadığı da belirtildi.

Kartlı tüketim Mayıs'ta yıllık bazda yüzde 3.1 arttı

Öncü göstergelerdeki iyileşmenin etkisi ve yapılan indirim kampanyaları tüketim verilerine olumlu yansıdı. Merkez Bankası danışmanlarından Ercan Türkan'ın oluşturduğu ve "e.t.t.e" olarak adlandırılan kartlı alışverişe dayalı tüketim endeksine göre, Mayıs ayında nominal tüketim önceki aya göre yüzde 3.1, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.5 arttı. Endeks çerçevesinde tüketimin geçen yıla göre yüzde 8.5'lik artmasında en önemli katkıyı 2.1 puan ile beyaz eşya, bilgisayar ve mobilya tüketimi yaparken, bu sektörü 1.1 puan ile akaryakıt ve 0.8 puan ile gıda ve giyim mal grupları yaptı. Vergi indirimleri olmamasına karşılık Türk Lirası'ndaki değerlenmenin yaptığı katkıyla bilgisayar ve beyaz eşya tüketiminin artması dikkat çekti. Enflasyondan arındırıldığında toplam tüketim önceki aya göre şüsre 3.9 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.8 tüketim geriledi. Bu gerilemede özellikle gıda-içki ve tütün mal grubu fiyatlarındaki artış etkili oldu. Gıda tüketimi önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.6 azalırken, gıda dışı tüketim yüzde 1.9 artış gösterdi.

24 Haziran 2010 Perşembe

Reel sektör Avrupa krizinden tedirgin oldu

Reel sektörün güveni Haziran ayında bir önceki aya göre 3.4 puan gerileyerek 111.7'ye indi. Endeks geçen yılın aynı dönemine göre ise 12.4 puan artış gösterdi. Endeksin üçer aylık hareketli ortalamaları ise Haziran ayında bir önceki aya göre 0.3 puan artarak 115.2 oldu. Gelecek üç aydaki toplam istihdam beklentisi, mevcut mamul mal stok miktarı ve sabit sermaye yatırım harcaması eğilimine ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat eğilimi ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endekse azalış yönünde yansıdı. Küresel ekonomik kriz nedeniyle 2008 yılının ikinci yarısı itibariyle iyimserlik sınırının altı olan 100'ün altında seyreden, 100.1'in görüldüğü Temmuz ayı dışında 2009 yılında da bu trendi sürdüren endeks, Ocak 2010'da başlattığı yükselişine Mayıs ayında ara vermişti. Ocak'ta 102, Şubat'ta 105.4, Mart'ta 110.6, Nisan'da 118.8, Mayıs'ta 115.1 olarak gerçekleşmişti. Endeks, Haziran'da bir önceki yılın aynı ayına göre ise 12.4 puan artış gösterdi. Haziran'da endeksin üçer aylık hareketli ortalamaları bir önceki aya göre 0.3 puan artarak 115.2 oldu.

ABD'de dayanıklı tüketim Mayıs'ta hız kesti

Piyasalar tarafından yakından izlenen ABD'de dayanıklı tüketim malı siparişleri Mayıs ayında yüzde 1.1 geriledi. Ekonomistler tüketimin yüzde 1.4 daralacağını öngörürken gelen bu rakam sonrasında piyasalarda ciddi tepki gözlenmedi. Buna karşılık, dayanıklı tüketim malı siparişleri son altı ayda ilk defa gerilerken, siparişlerin Ağustos 2009'dan bu yana en ciddi düşüşü göstermesi dikkat çekti. Havacılık hariç tutulduğunda dayanıklı tüketim malı siparişlerinin yüzde 0.9 arttığı gözlendi. Diğer yandan, ABD'de haftalık işsizlik başvuruları Haziran ayının ikinci haftasında 457 bin olarak gerçekleşti. Uzmanlar, işsizlik başvurularının 463 bin olmasını bekliyorlardı. Ülkede devam eden işsizlik başvurularının toplamı ise 4 milyon 548 binle tahminlere yakın seyretti.

Adana işsizlikte 2009 rekortmeni oldu

İşsizlik oranının Türkiye genelinde yüzde 14 olarak tahmin edildiği 2009 yılında, Adana'da dört kişiden birinin, Diyarbakır'da ve Hakkari'de ise 5 kişiden 2'sinin işsiz olduğu belirlendi. TÜİK'in İl Düzeyinde Temel İşgüc Göstergeleri 2009 verilerine göre işsizlik oranının en düşük olduğu iller ise sırasıyla Ardahan, Gümüşhane ve Bayburt oldu. İstanbul'da ise işsizlik oranı kriz yılı 2009'da bir önceki yıla göre 5.6 puan artışla yüzde 16.8'e yükseldi. Sanayi şehri Kocaeli'nde işsizlik oranı 2009'da 5.4 puan yükselişle yüzde 17 olurken, İzmir'de 4.4 puan artışla yüzde 16.2'ye ulaştı.

Dünyanın en büyük halka arzı Hong Kong'da başladı

Sahip olduğu 350 milyon mudi ve 24 bin şubeyle Çin'in ikinci büyük bankası sahip Çin Ziraat Bankası'nın dev halka arzı, Hong Kong Borsası'nda başladı. Dünyanın en büyük halka arzı olacak işlem çerçevesinde satılacak hisseler, gelecek aydan itibaren Hong Kong ve Şanghay borsalarında işlem görmeye başlayacak. Uzmanlar, Çin Ziraat Bankası'nın halka arzdan yaklaşık 25 milyar dolar gelir sağlayacağını öngörürken, satışa gösterilecek ilginin Çin bankacılık sistemine olan güveni de göstereceğini ifade ediyorlar. Dev halka arzın 11.4 milyar dolarlık bölümü Hong Kong'da gerçekleştirilirken, Şanghay'daki hisse satışının tamamlanması ardından hisselerin 7 Temmuz'da iki borsada da işleme açılması bekleniyor. Halka arzın başarıyla tamamlanması kriz etkilerinin henüz geçmediği bir dönemde Çin piyasalarına olan güveni de perçinleyecek. Kamuya ait Çin Sanayi ve Ticaret Bankası Kasım 2006'da yaptığı halka arzda 21.9 milyar dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirmişti.

Merkez Bankası 3 milyar TL'lik tahvil satacak

Merkez Bankası, yılın ilk beş aylık döneminde yaptığı 5 ihaleyle 5 milyar TL borçlandığını açıkladı. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, yıl sonuna kadar 3 milyar liralık satış yapılacağı ifade edilirken 30 Temmuz'a kadar Çarşamba ve Cuma günleri ihale yapılacağı vurgulandı.

İş Bankası Rusya'da banka alımı yolunda

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Rusya'da banka satın alma görüşmelerinin son aşamaya geldiğini ifade ederken, "Alım işlemini tamamlamak üzereyiz" dedi. Özince, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Bu banka üzerinden de Rusya Federasyonu'nun tüm diğer ülkelerine yayılmayı amaçlıyoruz" dedi. Özince, Balkan ülkelerine yönelik ilginin azalmadığını belirterek, "İlgimiz sürüyor. Orada da şekilde fırsat kolluyoruz" dedi. Eksen kayması tartışmalarına da değinen Özince, "Eksen kaydığı yok, dünya ticareti zaten gelişen piyasalara kayıyor" dedi.

ABD'de Yeni Ev Satışlarına Uzun Dönemli Bir Bakış

ABD'de yeni en satışları 1960 yılından bu yana en düşük düzeye geriledi. Grafikte de görüldüğü üzere zirve Temmuz 2005'te 1,389 milyon adet satışla yaşanmıştı.

23 Haziran 2010 Çarşamba

FED faizi değiştirmedi, açıklamada ihtiyatlı davrandı

Küresel krize çareyi parasal genişleme ve düşük faizlerle arayan ABD Merkez Bankası, kısa vadeli faizleri değiştirmedi. FED'in karar organı niteliğindeki Açık Piyasa Komitesi yaptığı toplantıda yüzde 0.25 olan faizlerin 'görünür gelecekte' düşük kalmayı sürdüreceği mesajını verdi. FED açıklamasının geçen açıklamalara oranla daha ihtiyatlı bir tonda yapıldığı dikkat çekerken, daha önceki açıklamada yer verilen konut sektörüne yönelik beklentilere yer verilmedi. ABD'de dün varolan konut satışları, bugün de yeni konut satışları verilerinin beklenenden kötü gelmesi, hatta Mayıs ayında konut satışı verilerinin 33 yılın en düşüğü olan 330 bine inmesinin bu açıklamada etkili olduğu gözleniyor. Finansal koşullara da değinilen açıklamada, önceki döneme oranla kırılganlığın bir miktar arttığı ifade edilirken bu gelişmede özellikle Yunanistan başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ilişkin tedirginliğin etkili olduğu kaydedildi.

ABD'de konut satışları rekor düşüş gösterdi

ABD'de Mayıs ayında yeni konut satışları Mayıs ayında yıllık bazda 300 bine gerileyerek rekor düzeyde düşüş gösterdi. ABD Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Mayıs ayında konut alımlarına yönelik vergi avantajlarının kaldırılması ardından satışların hızla gerilediği gözlendi. Ekonomistler, yeni ev satışlarının yıllık bazda 410 bin olmasını öngörüyorlardı. Konut satışlarında rekor düşüş ardından ABD borsalarında satışlar hız kazanırken, Amerikan tahvillerinin fiyatları hızla yükseldi. Açıklanan veriler çerçevesinde enflasyon ve konut sektörüne yönelik endişelerin arttığı gözlenirken, ABD Merkez Bankası'nın bugünkü faiz kararı açıklamasında sektörün görünümüne yönelik değerlendirme yapması bekleniyor. ABD'de halen yüzde 0.25 olan kısa vadeli faizlerin değiştirilmesi beklenmiyor.

Moody's: Bütçe önlemleri AAA notunu destekliyor

Derecelendirme kuruluşu Moody's, İngiltere Hükümeti'nin aldığı kapsamlı bütçe önlemlerinin ülkenin AAA olan kredi notunu destekler nitelikte olduğunu açıkladı. Moody's'den yapılan değerlendirmede, alınan önlemlerin İngiltere'nin bütçe dengelerindeki bozulmayı giderecek nitelikte olumlu bir adım olduğunu vurguladı. Açıklanan olağanüstü bütçenin beklentiler paralelinde geldiği ifade edilen açıklamada, vergi artışları yanısıra harcamaların kısılmasının son derece yerinde olduğu vurgulandı.

Soros'tan Almanya'ya sert eleştiri

Aldığı yatırım kararlarıyla 1991 yılında İngiltere'nin Avrupa Kur Mekanizması dışında kalmasına neden olan fon yöneticisi George Soros, Avrupa para birimine yönelik kötümser değerlendirmelerini sürdürüyor. Soros, Alman gazetesi Die Zeit'a verdiği söyleşide, 80 milyar Euro'luk tasarruf önlemleri alan Almanya'nın bu kararıyla AB üyelerini deflasyona sürüklediğini söyledi. Soros, Almanya'nın attığı adımların Avrupa para birliği ve Euro'nun geleceğini tehdit ettiğini vurguladı. "Almanya'nın politikaları Avrupa için tehdit yaratıyor. Avrupa projesinin geleceği tehlikede" diyen Soros, bütçe açıklarının sınırlanması yerine ekonomiyi canlandırma politikalarının sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Almanya'nın aldığı önlemlerin küresel ekonomideki canlanmayı zayıflatacağına yönelik eleştiriler giderek artıyor. Haftasonunda Kanada'da yapılacak G20 zirvesi öncesinde ABD Başkanı Barack Obama, üye ülke liderlerine gönderdiği mektupta canlanmaya yönelik önlemlerin geri çekilmemesi gerektiğini söylemişti.

Rusya Belarus'a gaz sevkiyatını %60 azaltıyor

Rusya, Belarus'a yaptığı doğalgaz sevkiyatını yüzde 60 oranında azaltmayı kararlaştırdı. Devlete ait doğalgaz devi Gazprom'un bu kararında, Belarus'un satın aldığı doğalgazın ücretini ödememesi etkili oluyor. Hafta başında Gazprom, Belarus'a verdiği gaz miktarını 195 milyon dolarlık borcu ödenmediği gerekçesiyle yüzde 20 oranında azaltmayı kararlaştırmıştı. Gazprom CEO'su Aleksey Miller, yaptığı açıklamada, Belarus üzerinden Avrupa'ya doğalgaz iletiminin ise tam kapasiteyle devam ettiğini de söyledi. Belarus, dün Rus doğalgazının Avrupa'ya sevkıyatını Moskova ile olan borç gerginliği nedeniyle kısma girişiminde bulunmuş, Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko da iki ülkenin "gaz savaşı" ile karşı karşıya olduğunu belirtmişti. Avrupa Birliği'nin Rus doğalgazına ihtiyacı yüzde 25 düzeyinde bulunurken, bunun yaklaşık dörtte birlik bölümü Belarus üzerinden AB ülkelerine sevkediliyor.

Japonya reform paketini hayata geçiriyor

Japonya Başbakanı Naoto Kan, mali reformun en öncelikli konuları olduğunu bu çerçevede halen yüzde 5 olan satış vergilerini iki katına çıkarmayı planladıklarını açıkladı. Kan, Tokyo'daki açıklamasında, Japonya'nın bono ve tahvil piyasasında yatırımcıların güvenini kaybetmeye başladığı ve bunun da faizleri yukarı doğru itmeye başladığı bir ortamda Yunanistan'da yaşanan ekonomik krize benzer bir durumu engellemeye çalıştıklarını belirtti. Japonya'nın mali reform paketi ile yatırımcıların uzun vadeli desteğini tutmaya devam etmelerini ve kredi derelendirme kuruluşlarının Japonya'nın kredi notunda bir indirime gitmesini engellemeyi çalışıyor. Bununla birlikte planda, uzun vadede bütçe dengesi hedefi ile halen gelişmiş ülkeler içinde en kötü konumda olan ve iki kat artan Japonya'nın borcun milli gelire oranındaki azalmayı nasıl başaracağı konusunda spesifik fikirler bulunmuyor. Japonya hükümeti, bütçe dengesinin sağlanması halinde Japonya'nın halen 30.8 trilyon yen (338.1 milyar dolar) yüzde 6.4 olan borcun milli gelire oranı 2015 yılına kadar yarı yarıya azalacak. 2021/2022 yılından sonra hükümet, düşük borç/ milli gelir oranında istikrarın sağlanmasını hedefliyor.

22 Haziran 2010 Salı

İngiltere çareyi vergileri artırmakta buldu

İngiltere'de Muhafazakar Parti hükümeti, iktidara gelmesinin ikinci ayı dolmadan kapsamlı bütçe önlemleri almayı kararlaştırdı. İngiltere Maliye Bakanı George Osborne tarafından açıklanan paket çerçevesinde katma değer vergisi yüzde 17.5'ten 20'ye çıkarıldı. Osborne, bütçe önlemlerini açıkladığı Parlamento'daki sunuş konuşmasında sert tedbirlerin zorunluluktan kaynaklandığını ifade etti. Maliye Bakanı Osborne, kamuda yıllık 20 bin sterlinin üzerinde maaşa sahip memurların maaşının iki yıl dondurulduğunu ifade ederken, sosyal harcamaların kısılmasıyla yılda 34 milyar Sterlin gelir yaratılması bekleniyor. Yeni hükümet, tasarruf önlemlerinden beş yılda 113 milyar Sterlin beklerken, önceki İşçi Partisi hükümeti harcamaların 40 milyar Sterlin kısılması için önlem paketi açıklamıştı. Önlemler kapsamında hükümet, bankacılık sektörüne yeni vergiler getirerek yılda 2.4 milyar Sterlin gelir elde etmeyi hedefliyor. Bu rakam, bankacılık sektörünün bu yıl için beklenen karının yüzde 14'ü düzeyine ulaşıyor.

IFO Almanya'da hızlı toparlanmaya işaret ediyor

Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip Almanya'da iş dünyasının güvenini gösteren IFO Endeksi, Haziran ayında tahminlerin üzerinde artış gösterdi. İhracatın canlanması ve Avrupa ekonomisinde krizin hafifleyeceğine yönelik beklentilerle IFO Endeksi 101.8 düzeyine çıktı. Uzmanlar, Mayıs ayında 101.5 olan endeksin Haziran'da 101.2 olacağını öngörüyorlardı. Açıklanan veriler, Alman ekonomisinde toparlanmanın hızlanarak devam ettiğine işaret ederken, Commerzbank Başekonomisti Joerg Kraemer "Güçlü ekonomik büyüme dönemine girdiğimizi söyleyebiliriz" dedi.

21 Haziran 2010 Pazartesi

Borç stoku Mayıs sonunda 457.2 milyar TL

Türkiye'nin toplam brüt borcu Mayıs sonu itibariyle 457.2 milyar TL oldu. Hazine verilerine göre, bunun 326.5 milyon TL tutarındaki kısmı Türk Lirası cinsinden, 130.7 milyon TL'si döviz cinsi borçlardan oluştu. Merkezi Yönetim brüt borç stoku içinde iç borç stoku 340.5 milyar TL'yle toplam merkezi yönetim brüt borcunun yüzde 74.5'ini, dış borç stoku ise 116.6 milyar TL ile yüzde 25.5'ini oluşturdu. 340.5 milyar TL'lik iç borç stoku içerisinde piyasaların payı 283 milyar TL ile yüzde 61.9 olurken, kamu kesiminin iç borç stoku içindeki payı 57.5 milyar TL'yle yüzde 12.6 olarak gerçekleşti. Dış borç stokunun 66.9 milyar TL'sini tahvil, 49.8 milyar TL'sini krediler oluşturdu. Krediler içinde uluslararası kuruluşların borcu 31.7 milyar TL, hükümet kuruluşlarının ise 8.6 milyar TL oldu.

Hükümet, enerji KİT'lerinin borcunu yapılandıracak

Hükümet, enerji KİT'lerinin 15 milyar liralık borçlarını yeniden yapılandıracak. Bloomberg'in sorularını yanıtlayan Enerji Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, enerji KİT'lerin birbirine olan borçlarının faiz ve gecikme zamlarının yeniden yapılandıracak yasa tasarısının Meclis tatile girmeden kabul edilebileceğini öngördü. Meclis'e gönderilen düzenlemeyle BOTAŞ, Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ), Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahüt AŞ (TETAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'nin (TEDAŞ) birbirlerine olan borç ve alacaklarını yeniden düzenleyecek. Hükümetin 2002 ile 2008 yılları arasında elektrik tüketim fiyatlarına zam yapmaması, elektrik üreten kamu kurumlarının zarar etmesine neden olmuştu. Zarar eden kamu elektrik üreticileri birbirine olan borçlarını ödemeyememesi ise yaklaşık 15 milyar liralık bir borç sarmalı oluşturmuştu. Enerji KİT'lerinin borcunun yeniden yapılandırmasında devlet tahvili faizlerinin baz alınacağını belirten Kilci, borçların 11 milyar TL'lik bölümünün 15 yılın üzerinde vadeler ile yeniden yapılandırılacağına işaret etti.

ECB Başkanı Trichet'ten Yunanistan'a tam destek

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, Euro Bölgesi'nin Yunanistan gibi borç yükü altındaki ülkelere yardım için yürürlükte olan güçlü bir programa sahip olduğunu ve Euro'nun güvenilir bir para birimi olduğunu söyledi. Trichet, Russia Today televizyonunda yaptığı açıklamada, "Yunanistan konusunda, çok güçlü ve uygulanışını kontrol etmede çok kararlı olduğumuz bir programa sahibiz" dedi. Konuşmasında Euro Bölgesi'nde enflasyonun yüzde 1.98 ortalamasında seyrettiğini belirten Trichet, bunun ECB'nin fiyat istikrarı tanımıyla uyum içerisinde olduğunu da ekledi. Trichet, "Avrupa'da yatırımlar cazip. Her zaman söylediğim gibi, ... euro fiyat istikrarı bazında 11.5 yıldır değerini, koruyan çok güçlü bir para birimi" dedi. Trichet ayrıca hükümetlerin toparlanmayı garanti altına almak için sıkı mali hedeflere bağlı kalarak tüketici ve yatırımcı güvenini desteklemesi gerektiğini de ifade etti.

Çin, sonunda yönetilen dalgalı kur rejimine geçti

Çin'in para birimi yuan, merkez bankasının kur rejiminde daha esnek olacağı yönünde hafta sonunda yaptığı açıklamanın ardından 21 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Asya ve Avrupa borsaları yanısıra para birimleri Çin'in daha esnek kur rejimi açıklamasının ardından Batı ile yaşanan siyasi gerilimin hafifleyeceği beklentisiyle yükselirken, Amerikan tahvilleri değer kaybetti. Yuanı 2008 ortasından beri dolara çıpalı tutan Çin, birçok ülkeden ticarette adil olmayan avantaj sağladığı yönünde ithamla karşılaşmıştı. Çin'in para birimi spot piyasada dolar karşısında 6.8026 seviyesine kadar yükseldi. Öte yandan, Çin Merkez Bankası yuanın işlem göreceği bandı belirlemek için tanımladığı yuan orta değerinde bir değişikliğe gitmedi.Cuma günü 6.8275 dolar olan orta seviye Pazartesi de aynı kaldı. Para birimi bu orta değerin iki tarafında da yüzde 0.5 hareket edebiliyor. Çin Merkez Bankası Cumartesi günü piyasaların beklemediği bir açıklamada bulunarak yuan için daha esnek bir politika uygulayacağını belirtmiş, fakat bu yönde sert adımlar atmayacağını kaydetmişti. Merkez Bankası Pazar günü ayrı bir açıklamada bulunarak para biriminin değerinin yeniden belirlenmeyeceğini, yani revalüasyon yapılmayacağını açıkça ifade etti. Çin para biriminde adil bir değerde olduğunu söyleyerek, yuanda büyük değer artışı için ortada bir neden olmadığını kaydetti.