3 Haziran 2010 Perşembe

İngiltere'den JP Morgan'a büyük ceza

Dünyanın en büyük bankalarından JP Morgan, İngiltere Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 33.3 milyon sterlin para cezasına çarptırıldı. İngiltere'de bir finans kurumuna verilen en büyük para cezasında, JP Morgan'ın firma hesaplarıyla müşteri hesaplarının ayrılmaması etkili oldu. FSA'dan yapılan açıklamada, JP Morgan'ın 2002-2009 döneminde yönetilen portföylerde ayrım yapmadığı vurgulandı. FSA, 18 ay önce finans kurumlarına gönderdiği mesajda, müşteri ve kurum hesaplarının ayrılmasını talep etmişti. Yatırım bankası Lehman Brothers'in 2008 yılı Eylül ayında iflas etmesi ardından, finans sektörüne yönelik denetimin sıkılaştırılmasına özel önem gösteriliyor. Uzmanlar, FSA'nın verdiği bu ceza sonrasında mali kurumların denetiminin daha da sıkılaşabileceğini öngörüyorlar.

2 Haziran 2010 Çarşamba

Yunanistan çareyi özelleştirmede arıyor

Bütçe krizini aşmakta zorlanan Yunanistan hükümeti, kapsamlı özelleştirme programı açıkladı. Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakonstantinu, ulaştırma, postave enerji sektöründe özelleştirme ile bu yıl 1 milyar euro gelir hedeflediklerini söyledi. Uzun süreden bu yana geciken özelleştirme programı çerçevesinde sağlanacak gelir, bütçe açıklarının giderilmesi amacıyla kullanılacak. Maliye Bakanı Papakonstantinu, sürekli zarar eden devlet demiryolu şirketi OSE'nin yüzde 49'unun satılacağını söyledi. Maliye Bakanı, ayrıca kumarhanelerdeki azınlık paylarının satışı yanında, Yunan Posta İdaresi'nin yüzde 39'unun satılacağını kaydetti. Satılacaklar arasında Atina'nın su şebekesinin işletimi de bulunuyor. Hükümet ayrıca, kamuya ait doğalgaz şirketini yeniden yapılandırıp, özelleştirmeye hazırlayacak. Avrupa Birliği ve IMF'den 750 milyar Euro tutarında destek alan Yunanistan, geçen yıl yüzde 13.6'ya çıkan bütçe açığı milli gelir oranını yılsonu itibarıyla yüzde 8.1'e düşürmeyi hedefliyor. Yunanistan geçen ay, kamuda maaş indirimlerini de içeren kapsamlı kemer sıkma önlemleri almıştı. Özelleştirilmesi planlanan devlet demiryolu şirketi OSE'nin borçları 10 milyar Euro'yu bulurken, şirketin yıllık zararı 1 milyar Euro'yu aşıyor.

1 Haziran 2010 Salı

HP, 9 bin çalışanının işine son veriyor

Dünyanın en büyük bilgisayar üreticisi Hewlett Packard, küresel çapta 9 bin kişinin işine son vermeyi planladığını açıkladı. Şirket, gelecek beş yılda yapacağı bu personel indirimi ardından stratejisini hizmet sektörüne yoğunlaştırmayı planlıyor. Şirketten yapılan açıklamada, veri saklama ve depolama hizmetlerine ağırlık verileceği ifade edilirken, "Yeni nesil teknolojinin kullanımıyla şirketler daha düşük maliyetli ve verimli faaliyet gösterebilecek" denildi. Kriz sonrası şirketlerin teknoloji yatırımlarına hız vermeye başlamasıyla şirket cirosunun arttığını kaydeden uzmanlar, HP'nin yeniden yapılanma çerçevesinde 1 milyar dolar tasarruf edeceğini öngörüyorlar.

Erdoğan'dan İsrail'e sert çıkış

İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine yaptığı operasyon, Latin Amerika gezisini yarıda keserek Türkiye'ye dönen Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından sert tepkiyle karşılandı. Tayyip Erdoğan, AK Parti Grubu'nda yaptığı konuşmadan öne çıkan mesajlar ise şöyle: Akdeniz sularında insanlık vicdanı en büyük hasarlardan birisini aldı. İnsanların vicdanından süzülen yardım gemileri zorbalıkla engellendi. Ölü ve yaralıların olduğu bu saldırıda sivillere yapılan bu saldırıyı şiddetle lanetliyoruz. Yapılan saldırı uluslararası hukuka, insanlığın vicdanına yapılmıştır. İsrail bir an önce durumun ciddiyetini anlamalıdır. İsrail, Gazze'ye uyguladığı ambargoyu durdurmalıdır. İnsanlık onurunu ayaklar altına alan İsrail'in bu çıkışı, cezasız kalmamalıdır. İnsani yardım gemilerine silahlarla saldırıda bulunmak, masum insanları katletmek, sivil insanlara terörist muamelesi yapmak, insanlık açısından büyük bir sukuttur, alçakça bir pervasızlıktır. Kimse Türkiye'nin sabrını test etmeye kalkmamalıdır.

İstanbul'da enflasyon Mayıs'ta % 0.64 geriledi

İstanbul'da perakende fiyatlar Mayıs ayında yüzde 0.64, toptan fiyatlar ise yüzde 1.18 geriledi. İstanbul Ticaret Odası'ndan yapılan açıklamaya göre, Mayıs ayında yıllık bazda perakende fiyatlar yüzde 10.6 artarken, toptan fiyatlardaki artış yüzde 9.6 oldu.

31 Mayıs 2010 Pazartesi

ECB'ye "tahvil alımına son ver" eleştirisi

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Mario Draghi, Banka'nın piyasaların istikrara kavuşması amacıyla yaptığı tahvil alımlarına mümkün olan en kısa sürede son vermesi gerektiğini söyledi. Draghi, Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerin bütçe açıklarını kısmak amacıyla attığı adımların sonuç vermeye başlaması ardından, tahvil alımlarının durdurulabileceğini kaydetti. Roma'da konuşan Draghi, tahvil alımı kararının merkez bankasının bağımsızlığına engel oluşturmadığını belirterek, "Tahvil piyasasının en kısa sürede normale dönmesi gerekiyor" dedi. Avrupa Birliği ve IMF, Yunanistan'a destek olmak amacıyla 750 milyar Euro tutarında yardım paketini geçen ay onaylamıştı.

Türkiye İsrail'le ilişkileri yeniden değerlendiriyor

Filistin'in Gazze kentine insani yardım götüren gemilere İsrail askerlerince yapılan müdahale, Türkiye'nin bu ülkeyle ilişkilerini yeniden değerlendirme noktasına getirdi. Başbakan Vekili Bülent Arınç, tamamıyla silahsız gemilere yapılan operasyonu ağır şekilde protesto ederken, Türkiye'nin uluslararası kamuoyunu harekete geçirmek üzere gereken adımları atacağını söyledi. Arınç, iki ülke orduları arasında planlanan tatbikatları iptal ederken, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi'ni Ankara'ya geri çağırdı. Türkiye'nin bu ülkeyle özellikle savunma sanayi ve enerji alanında ortak yatırımları bulunuyor. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, İsrail'in müdahalesi ardından İsrail'deki enerji yatırımlarını durdurmayı planlamadıklarını söyledi.