7 Ekim 2011 Cuma

Wall Street işgali Monopoly'de

Arap ülkelerini etkisi altına alan eylemlerin bir benzeri, krizle birlikte 14 milyon kişinin işsiz kaldığı, üzerinden 3 yıl geçmesine karşılık işsizlik oranlarının yüzde 9'un altına indirilemediği ABD'de yaşanıyor. Sendikaların da destek verdiği eylemler çerçevesinde binlerce kişi kapitalizmin kalbi niteliğindeki Wall Street'i işgal etmeye çalışıyor. New York Borsası'nın kurulu olduğu Wall Street'in işgali, vergi ödeyenlerin parasıyla kurtarılan banka ve finans kuruluşlarının yeniden yapılandırılmamasına, 'batamayacak kadar büyük' yapısını bırakmamasına tepki niteliğini de taşıyor. Olayların devam ettiği bu dönemde yapılan grafik çalışmaları dikkat çekiyor.

6 Ekim 2011 Perşembe

Teknoloji vizyoneri Steve Jobs kansere yenildi

Kurduğu Apple şirketiyle teknoloji sektöründe çığır açan, geliştirdiği ürünlerle milyonların bilgisayar kullanımı ve müzik dinleme alışkanlıklarını değiştiren Steve Jobs hayatını kaybetti. 2005 yılından bu yana pankreas kanseriyle mücadele eden Steve Jobs, 56 yaşındaydı. 1976 yılında Apple I modeliyle bilgisayar dünyasına giren, Apple II ile kişisel bilgisayarları evlere sokan Jobs, iki ay önce sağlık durumunun iyi olmaması nedeniyle Apple'in CEO'luğu görevini Tim Cook'a bırakmıştı. Apple, dün de iPhone'nun yeni modeli iPhone 4S'in tanıtımını gerçekleştirmişti. Dünyanın en değerli şirketleri arasında yer alan Apple'nın 75 milyar dolar nakiti bulunuyor.

Steve Jobs'un Stanford Üniversitesi'nde

Apple kurucusu Steve Jobs'un 2005 yılında, yani pankreas kanseri olduğunu öğrendikten hemen sonra, Stanford Üniversitesi'nde yaptığı konuşma Jobs'un üzerine en fazla konuşulan, en fazla alıntı yapılan konuşmaları arasında yer alıyor.

Steve Jobs adına 317 patent var

Milyonlarca insanı iPod, iPhone ve iPad'le tanıştıran, milyonlarca Macintosh bilgisayarla hayatımıza giren Steve Jobs'un ABD Patent Bürosu'nca kaydedilen 317 patenti bulunuyor. New York Times gazetesinin verilerden derlediği liste görülmeye değer. Sayfaya erişmek için tıklayınız.

5 Ekim 2011 Çarşamba

Merkel'den bankalara sermaye desteği sinyali

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa genelinde gerekli olması halinde bankaların sermayelendirilmesine destek verileceğini söyledi. Brüksel'de AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile basın toplantısı düzenleyen Merkel, "Bankaların sermayelendirilmesine gerek varsa, destek verebiliriz" dedi. Merkel, Avrupa bankalarının sermayelendirilmesine yönelik çerçevenin netleştirilmesini, bunun için ayrıca danışmanlık alınabileceğini kaydetti. AB Komisyonu Başkanı Barroso da, bankacılık sektörüne derhal destek verilmesi gerektiğini belirterek, "Zaman hızla bitiyor" dedi.

Merkez Bankası'ndan dövize hızlı adım

Avrupa Birliği'nde borç krizinin derinleşmesiyle dövizdeki yükseliş, Merkez Bankası'nı harekete geçirdi. 1 milyar 350 milyon dolarlık döviz alım ihalesi açan merkez bankası, 750 milyon dolarlık satış yaptı. İhaleye 1.8 milyar dolarlık teklif gelirken, Merkez Bankası yaptığı açıklamada, "Yüksek miktarlı satışlar sürebilir" dedi. Merkez Bankası daha sonra yaptığı açıklamada da, Türk Lirası munzam karşılıklarda yabancı para cinsinden tutulabilecek miktarı yüzde 10'dan 20'ye çıkarttı. Banka, böylece 3.6 milyar dolar rezerv artırmayı hedefliyor. Merkez Bankası, sabah saatlerinde de döviz hesaplarında munzam karşılık oranını 50 baz puan düşürerek yüzde 6'ya çekmişti.

IMF'ten Avrupa'ya hızlı müdahale çağrısı

IMF Avrupa Direktörü Antonio Borges, Avrupa ülkelerinin güven krizini frenlemek üzere hızla bankaları sermayelendirmeye yönelmesini istedi.

IMF, Euro Bölgesi tahvillerini almaya hazır

Uluslararası Para Fonu, Avrupa borç krizinin derinleşmesi karşısında daha etkin şekilde devreye girmesi hazırlanıyor. Avrupa ekonomisine yönelik bölgesel raporu açıklayan IMF Avrupa Direktörü Antonio Borges, IMF'nin piyasalara güven vermek üzere Euro Bölgesi ülkelerinin tahvillerini almak için devreye girmeye hazır olduğunu söyledi. AB Komisyonu'nun ekonomiden sorumlu üyesi Olli Rehn, haftabaşında yaptığı açıklamada, AB maliye bakanlarının bankaların yeniden sermayelendirilmesini görüştüğünü söylemişti. Fransa ve Belçika hükümetleri Dexia bankasına mevduat güvencesi verirken, bankanın likidite ihtiyacının giderileceğini ifade etmişti. IMF Avrupa Direktörü Antonio Borges, Avrupa genelinde bankalara yönelik güven krizinin giderilmemesi halinde zayıflamaya başlayan AB ekonomisinin hızla güç kaybedeceği uyarısında bulundu. Bloomberg'e söyleşi veren Borges, "Piyasalara güven vermenin en hızlı yolu, bankalara sermaye aktarımından geçiyor" dedi.

4 Ekim 2011 Salı

Bernanke'den ekonomiye karamsar değerlendirme

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, ekonomiye gerektiğinde daha fazla destek sağlamaya hazır olduğunu söyleyerek, zayıf toparlanma hakkında şimdiye kadar en karamsar değerlendirmeyi yaptı. ABD Kongresi’nin Ekonomi Komisyonu’nda konuşan Bernanke, "ABD Merkez Bankası Açık Piyasa Komitesi, ekonomideki gelişmeleri yakından izlemeyi sürdürecek” dedi. Fiyat istikrarını koruyarak ekonomiyi desteklemek için gerekli adımların atılacağını kaydeden Bernanke, ekonomiye yeni destek verilebileceği sinyalini verdi. Bernanke, politikacılardan da harcamaları kısa vadede çok hızlı aşağı çekmemelerini istedi. Bernanke'nin açıklamasında, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin kısa bir süre önceki açıklamasına kıyasla daha kesin konuştuğu gözlendi. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin açıklamasında görünümün izleneceği ve araçların uygun şekilde kullanılması için hazır olunduğu belirtilmişti.