18 Aralık 2009 Cuma

Kulüplere Şampiyonlar Ligi'nden 50 milyon euro

UEFA Şampiyonlar Ligi eleme turlarına çıkan futbol kulüplerinin her birisi ortalama 50 milyon euro kazandı. Şampiyonlar Ligi'nin yıllık ekonomik büyüklüğü ise 6 milyar euro'yu buluyor. UEFA Şampiyonlar Ligi sponsoru MasterCard'ın ünlü spor ekonomisi uzmanı Profesör Simon Chadwick'e yaptırdığı araştırmaya göre, 2009'da en fazla kazanan spor kulüpleri İngiltere, İtalya ve İspanya'da yer aldı. En fazla kazanan spor kulübü ise 11.5 milyon euro ile Fransız takımı Bordeaux oldu. Eleme turlarına çıkmaya hak kazanamamış kulüplerin katılımlarından ötürü kulüp başına ortalama gelirleri ise 32 milyon euro olarak tahmin ediliyor.

İngiltere'de havacılık grevi son anda durduruldu

İngiltere'de yaklaşık 1 milyon kişinin tatil planları suya düşmekten son anda kurtuldu. İngiliz Havayolları, bir mahkeme kararıyla 13 bin kabin görevlisinin 12 boyunca greve çıkmalarını önledi. Mahkeme kararında, çalışanların örgütlü olduğu Unite sendikasının grev kararına yönelik oylamasında usülsüzlük yapıldığı kaydedildi. Sendika yönetimi mahkeme kararını 'demokrasi için kara bir leke' olarak nitelendirirken, Sendika Genel Sekreteri Derek Simpson grev için yeni bir oylama yapılması çağrısında bulundu. Grevin 22 Aralık Salı günü başlaması ve 12 gün sürmesi planlanmıştı. İngiliz Havayolları, grevin toplamda milyonlarca kişiyi kötü etkileyeceği uyarısında bulunmuştu. Tartışmaların merkezinde İngiliz Havayolları'nın tasarruf amacıyla her uçuşta kabin ekibinin sayısını azaltma ve maaşları dondurma kararı yer alıyor.

Günde 40 bin kişi telefonunu taşıyor

Cep telefonu kullanımının hızla artması, yükselen abone sayısı ve numara taşımaya artan ilgi iletişim sektörünün çehresini değiştiriyor. 9 Kasım'da başlayan cepte numara taşıma uygulaması çerçevesinde bugüne kadar 8.5 milyon abone telefonunu bir diğer operatöre taşıdı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, günde 40 bin cep telefonu abonesinin hattını diğer bir operatöre taşıdığını belirterek, düşük maliyetle görüşme imkanının numara taşımaya ilgiyi artırdığını kaydetti. Acarer, numara taşıma uygulaması yapılan Güney Afrika'da yılda 300 bin abonenin operatör değiştirdiğini hatırlatarak, "Türkiye bu rakama 8 günde ulaşıyor" dedi. Başkan Acarer'in verdiği bilgiler, iletişim sektöründeki hızlı büyümeye de işaret ediyor. Türkiye'de şu anda sisteme kayıtlı 125 milyon cep telefonu bulunduğunu kaydeden Acarer, bunun maddi değerinin 19 milyar doları bulduğunu ifade etti. Acarer, telefonların kayıt altına alınması ardından cep telefonu hırsızlığı ve kapkaççılığı gibi sorunların hızla azaldığını kaydetti.

İşçi emeklisine iyileştirme son aşamada

Emekliler arasındaki maaş dengesizliğini gidermek amacıyla yapılan hazırlıklarda sona gelindi. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yaptığı çalışmaya göre, 2000 yılından önce emekli olanların maaşlarında yıllık 3 milyar liralık bir iyileştirme yapılacak. 5.2 milyon emekliden 2.5 milyonunu ilgilendiren düzenleme çerçevesinde düşük maaşlıya yüksek, yüksek maaşlıya daha az iyileştirme yapılacak. Maaşlarda ortalama 100-150 lira arasında iyileştirme yapılacağı öngörülürken, dul ve yetim aylığı alan emeklilerin maaşı 50 lira artacak. Zaman gazetesinde yer alan habere göre, ekonomi yönetimi maaşlardaki iyileşmeye olumlu bakıyor. Son kararın Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından verilmesi beklenirken, yapılacak iyileştirmenin talebi canlandırıcı etki yapması da bekleniyor. Şu an 7 bin 200 gün primle emekli olan biri bin 100 TL civarında maaş alırken, 2000 yılı öncesinde aynı prim günü ile emekli olanlar halen 800 lira maaş alıyor.

17 Aralık 2009 Perşembe

Bernanke'nin adaylığına Senato'dan onay

Amerikan Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin adaylığı onaylandı. Senato Bankacılık Komitesi üyeleri Bernake'nin adaylığını 7'ye karşı 16 oyla onaylarken, bundan sonraki süreçte Bernanke'nin 2. dönem Fed başkanlığı yapabilmesi için adaylığı senatoya getirilecek ve büyük ihtimalle burada yapılan oylamada kabul edilecek. Bernanke Fed Başkanlığına ikinci kez aday olurken, krizi ele alma biçimi konusunda bazı senatörlerin eleştirilerine maruz kalıyor. Bernanke'nin görev süresince faiz oranları yüzde 0-0,25 aralığına kadar düşürülürken, finans piyasaları için 3 trilyon dolar harcama yapıldı, Lehman Brothers ABD tarihinin en büyük iflası olarak kayıtlara geçti, 182,5 milyar dolarlık devlet desteğiyle sigorta devi AIG kurtarıldı. Fed, Hazine Bakanlığı işbirliği ile Ekim 2008'de 700 milyar dolarlık banka kurtarma planını organize etti. Bernanke, 13 Aralık 1953'de Augusta'da doğdu. Harvad Üniversitesi'nde ekonomi alanında lisans eğitimi gördü, The Massachussetts Institute of Technology'de (MIT) ekonomi doktorası yaptı.

16 Aralık 2009 Çarşamba

TIME, Bernanke'yi 'yılın adamı' seçti

Amerikan ekonomisinde 1929 Büyük Buhranı'nın tekrarlanmasını önleyen ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, TIME dergisi tarafından 'Yılın Adamı' seçildi. Geçen yıl ABD Başkanı Barack Obama'yı 'Yılın Adamı' seçen dergi, 2007'de Rusya Başbakanı Vladimir Putin'i seçmişti. Önceki yıllarda seçilen isimler arasında U2'nin solisti Bono, ABD Başkanı George W. Bush ve Amazon.com CEO'su ve kurucusu Jeff Bezos da yer alıyor. Time dergisi adına açıklama yapan Richard Stengel, yılın olayının zayıf ekonomi ve resesyon olduğunu, Ben Bernanke olmasaydı durumun daha da kötü olacağını belirtti. Tarihten ders almayanların hataları tekrarlayacakları kaydedilen açıklamada, Bernanke'nin yalnızca tarihten ders çıkarmadığı, aynı zamanda tarih yazdığı ifade edildi. FED Başkanı olan 56 yaşındaki Ben Bernanke, bu göreve getirilmeden önce Princeton Üniversitesi'nde ders veriyordu. Bernanke'nin uzmanlık yaptığı konu ise Büyük Buhran.

BA'de 12 günlük grev Noel planlarını bozdu

Yaklaşan Noel ve yeni yıl tatili öncesinde tatilini planlayan 1 milyon kişi İngiliz zor durumda kalacak. Nedeni ise İngiliz havayolu şirketi British Airways'te çalışan kabin görevlilerinin 12 gün grev yapmayı kararlaştırması. Daha iyi ücret ve çalışma koşulları nedeniyle alınan grev kararı, büyük tepkilere neden oldu. Şirket yönetimi, 22 Aralık - 2 Ocak tarihlerinde yapılması planlanan grevi durdurmak amacıyla mahkemeye başvuracak. Şirket yönetimi, sendikayı uzlaşmaya yanaşmadığını iddia ederken, grevin yapılması halinde seferlerin nasıl sürdürülebileceği üzerine hazırlık yapmaya başladı. British Airways üst yöneticisi Willie Walsh, yolcuların etkilenmemesi için ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi. Walsh, “Yolcularımızın haklarını korumak için gerekenleri yapacağız, 1 milyon kişinin Noel tatilinin mahvedilmesine göz yumamayız” dedi. Yolcular da, grev kararına tepkiyle yaklaşıyor. BA ile Cenevre’ye gitmek üzere bilet alan Gemma Evans da onlardan biri. Londra’da Reuters Televizyonu’na konuşan Evans, “Eğer grev yapmaları gerekiyorsa, Noel bunun en etkili olacağı dönem. Ancak benim gibi sadece bu dönemde izin alabilecek kişilerin tatilinin berbat olması hiç de adil değil” dedi. Sendika 13 bin çalışanın ücretlerinde artış yanı sıra çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyor.

Boeing 787, 2.5 yıl gecikmeyle ilk uçuşunu yaptı

Havacılık sektöründe rekabet ısınıyor. Dünyanın ikinci büyük uçak üreticisi Boeing, uzun menzilli yeni yolcu uçağı Dreamliner 787'nin ilk uçuşunu gerçekleştirdi. İki buçuk yıllık gecikme ardından gerçekleştirilen uçuş, şirket merkezinin bulunduğu Seattle'in kuzeyindeki Everett kentinde gerçekleştirildi. Üç saat süren uçuş geniş bir medya ordusu tarafından da izlendi. 787 Dreamliner projesi, tasarımdaki sorunlar ve teknik aksaklıklar nedeniyle iki yıl durmuştu. Boeing yönetimi, bu uçakla Airbus'un ürettiği A380 modeline rakip oldu. Dünyanın yakıt tasarrufu en yüksek uçağı olmayı hedefleyen 787 Dreamliner'a çeşitli havayollarından şimdiye kadar 140 milyar dolarlık 840 talep gelmiş durumda. Yapılan anlaşmalara göre, Boeing'in ilk uçak teslimatını 2010 yılının ikinci yarısında yapması bekleniyor.

15 Aralık 2009 Salı

Yunanistan bütçe açığına çözüm arıyor

Küresel krizin yarattığı ek maliyetlerle bütçe açığı kontrolden çıkan Yunanistan, mali önlemlere hız verdi. Kredi notu düşen ülke, yatırımcı güvenini geri kazanmak amacıyla bütçede yüzde 10'luk kesinti planladı. Mali disiplin planını açıklayan Başbakan Yorgo Papandreu, bu çerçevede halen yüzde 12.7 olan bütçe açığının milli gelire oranının 2013 yılına kadar yüzde 3 düzeyine çekileceğini söyledi. Papandreu, “Gelecek üç ayda son 50 yılda alınmayan kararları alacağız. Pek çok kararımız tepkiyle karşılanabilir, ancak hedefimiz düşük ve orta gelirli vatandaşlarımızı korumak” dedi. Başbakan Papandreu, sendikalardan da destek istediği plan çerçevesinde sosyal güvenlik harcamalarında yüzde 10 kesinti yapılacağını kaydetti. Papandreu, banka üst yöneticilerinin aldığı yüksek primlerin de önüne geçmeyi hedeflediklerini vurguladı. Yunanistan Başbakanı, “Kamu bankaları üst yöneticilerine prim vermeyecek. Özel bankalar için de ne gerekiyorsa yapacağız, krizin hasarını onaracağız. Prim verilmesini yasaklayamayız, ancak verilen primlere yüzde 90 vergi getireceğiz” dedi. Ekim ayında yapılan seçimlerle iktidara gelen Papandreu, kredi derecelendirme kuruluşlarının ülke kredi notunu düşürmesi ardından zor anlar yaşıyor. Avrupa Birliği, Yunanistan'a önlem alması çağrısında bulunurken, ülkedeki borçların milli gelire oranı yüzde 121 düzeyinde bulunuyor.

İşsizlik oranı Eylül'de yerinde saydı: Yüzde 13.4

Krizin etkisiyle 2008 sonunda yüzde 14'u bulan işsizlik oranı, Eylül ayında geçen ayki yüzde 13.4 düzeyini korudu. Temmuz ayında yüzde 12.8'e gerileyen işsizlik oranı, Ağustos ayında yüzde 13.4'e yükselmişti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, işsiz sayısı Eylül'de geçen yılın aynı ayına göre 800 bin kişi artarak 3 milyon 400 bin kişiye çıktı. Eylül'de tarım sektöründe çalışan sayısı 302 bin kişi artarken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 84 bin kişi azaldı. Böylece Eylül ayında tarım dışı işsizlik oranı yüzde 16.9'a çıktı. Genç nüfustaki işsizlik oranı ise yüzde 24,3'e yükseldi. İşsizlik oranı hem kriz, hem de mevsimsel etkenlerle Şubat ayında tüm zamanların en yüksek düzeyi olan yüzde 16.1 düzeyine çıkmıştı. Rakamları değerlendiren Sanayi Bakanı Nihat Ergün de, işsizlik rakamlarında gelecek 3 yıllık dönemde büyük azalma gözlenmeyeceğini öngördü. İstanbul Sanayi Odası'nın düzenlediği 8. Sanayi Zirvesi'nde konuşan Bakan Ergün, "Yüzde 10-13 aralığında seyredecek bir işsizlik oranını bir süre daha görmeye devam edeceğiz" dedi.

14 Aralık 2009 Pazartesi

Borcunu ödeyemeyen KOBİ sayısı 200 bini buldu

Küresel krizle mali yönden zorlanan küçük ve orta ölçekli işletmelerin borçları hızla arttı. Bankaların kredi vermekte temkinli davranmasının etkisiyle kredi hacmi hızla düşerken, kredi borcu takibe düşen KOBİ'lerin sayısı ikiye katlanarak 200 bini buldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu verilerine göre, takipteki KOBİ kredilerinin tutarı 7 milyar liraya yaklaştı. Takibe düşen KOBİ kredileri bir yılda yüzde 67 artışla 6.8 milyar lirayı buldu. KOBİ'lere kullandırılan kredilerin toplamı Ekim sonu itibarıyla son bir yılda yüzde 9.5 düşüşle 80.1 milyar liraya inerken, KOBİ müşterilerinin sayısı 110 bin azalarak 1.2 milyon kişiye geriledi. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, geçen hafta yaptığı açıklamada, reel sektöre kredi vermeyen bazı bankaları eleştirerek, "Kredi vermeyen bankalarla bir kez daha çalışmayın" çağrısında bulunmuştu. Bilgin, "Bankacılık sektörü kendisine aktarılan olağanüstü kaynağı reel sektöre aktarmada hala çekimser" demişti.

Abu Dabi'den Dubai'ye 10 milyar dolar

Birleşik Arap Emirlikleri'nin en büyük üyesi Abu Dabi, Dubai World şirketine ait borçlar nedeniyle zor durumda olan Dubai emirliğine 10 milyar dolar yardım verdi. Dubai, Abu Dabi'den sağladığı 10 milyar dolarlık yardımın 4.1 milyar dolarlık bölümünü emlak geliştirme şirketi Nakheel'in vadesi dolan borcunun ödenmesinde kullanılacak. Yardımın geri kalanı ise Dubai'nin devlet kontrolünde bulunan holding şirketi Dubai World'ün ihtiyaçlarının karşılamasında kullanılacak. Dubai World, 25 Kasım'da borçlarının 26 milyar dolarlık bölümünü 6 ay ertelemeyi istediğini açıklamıştı. Dubai'ye Abu Dabi'den verilen yardım borsalarda da olumlu karşılandı. Dubai Borsası'nda endeks yüzde 10 yükselirken, Abu Dabi Borsası'nda endeks yüzde 7 yükseldi. Diğer yandan, Dubai yönetimi Dubai World şirketinin alacaklılarıyla ödeme anlaşmazlığına düşmesi halinde kullanılmak üzere yeni bir iflas yasası hazırlandığını da açıkladı. Dubai yönetimi, Dubai World'ün 26 milyar dolarlık borcu ile Emirates havayolları gibi değerli varlıklarını daha önce birbirinden ayırmıştı.