12 Mart 2010 Cuma

Net hata noksan kalemi 'roket' gibi yükseliyor

Kaynağı bilinemediği için ödemeler dengesinin "net hata noksan" kaleminde gösterilen ve 2008 Ekim ayı ile bu yılın Ocak sonu arasında döviz girişlerinin toplamı 17.6 milyar doları buldu. Türkiye'nin borçlarını çevirmesini kolaylaştırarak bir döviz sıkıntısına girmesini önleyen bu miktar, hükümetin hükümetin IMF ile olası bir anlaşma yapılmasıyla sağlanacak kaynağı geri çevirmesinde de etkili oldu. Merkez Bankası, net hata noksan kalemindeki döviz girişlerini ölçmek amacıyla yaptığı bir çalışmada, 2008 Ekim ayı ile 2009 Mayıs dönemindeki 4.4 milyar dolarlık girişin yurtdışı döviz hesaplarından Türkiye'ye getirilen miktar olduğunu belirlemişti. Kaynağı belirsiz girişler, bu ylın Ocak ayında da sürdü. Bu çerçevede net hata noksan kalemindeki kümülatif rakam 9 milyar 727 milyon doları buldu.

9 Mart 2010 Salı

Fitch: Seçim öncesi not yatırım düzeyine çıkmaz

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in yöneticisi Edward Parker, Türkiye'nin seçime yakın olduğu ortamda yatırım düzeyinde nota ulaşmasının mümkün görünmediğini söyledi. Londra'da Fitch tarafından düzenlenen konferansta soruları yanıtlayan Parker, "Türkiye'nin, notunun yatırım kademesine yükseltilmesi öncesinde kendi mali programını uygulaması ve iç borcunun vadesini uzatması gerekiyor" dedi. Parker, Türkiye'nin notunun BB (+), görünümünün ise durağan olduğunu hatırlatarak, "Türkiye'de politik riskler de not açısından önemli" değerlendirmesinde bulundu.
EURO BÖLGESİNDE TEMERRÜD RİSKİ VAR
Aynı konferansta konuşan Fitch'in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Birim Yöneticisi Brian Coulton, Euro Bölgesi’nde bir ülkenin temerrüde düşme ihtimali olduğunu söyledi. Coulton, bununla birlikte bir ülkenin temerrüde düşmesinin Euro Bölgesi'nin dağılacağı alamına gelmeyeceği yorumunda bulundu. Coulton, "Temerrüde düşen ülke Euro Bölgesi'nden çıkmak durumunda kalmaz, bölge güvenli liman sağlayabilir" ifadelerini kullandı. Yunanistan ve İrlanda'nın negatif görünüm dahil notlarının uygun düzeyde olduğunu ifade eden Coulton, Portekiz konusunda da, "Ülkenin AA notunun görünümü negatif, yeni kemer sıkma planlarını değerlendirmeye devam ediyoruz" dedi. ABD'nin faiz şokları karşısında kırılgan olduğunu anlatan Coulton, İngiltere'nin notları konusunda ise mali politika hedefleri konusunda zamanında adım atılmaması halinde endişe olacağını aktardı.

IMF: Dünya yeni bir krize hazırlıklı olmalı

Uluslararası Para Fonu Başkanı Dominique Strauss-Kahn, dünya ekonomisinin yeni bir krize karşı hazırlıklı olması çağrısında bulundu. Strauss-Kahn, Güney Afrika'nın başkenti Johannesburg'da yaptığı açıklamada, "Görünen canlanma işaretleri, liderleri gereken reformları yapma aşamasında rehavete sürükleyebilir" dedi. Strauss-Kahn, bir sonraki krizin zamanlaması ve yapısı konusunda bir öngörüde bulunamadığını ancak, böyle bir krizin olacağından emin olduğunu söyledi. Uluslararası Para Fonu dünya ekonomisinde bu yıl yüzde 3.9 oranında büyüme öngörüyor.

8 Mart 2010 Pazartesi

Dubai borçlarını yapılandırmaya hız verecek

Körfez bölgesinin ticaret ve finans merkezi Dubai'nin en büyük şirket gruplarından Dubai World, borçlarının yeniden yapılandırılması amacıyla görüşmelere hız verecek. Bu çerçevede Dubai World, 26 milyar dolarlık borçlarını yeniden yapılandırmak üzere, bu hafta kredi veren bankalarla görüşmeler gerçekleştirecek. Dubai World'un borç yeniden yapılandırmasına hız vereceğini açıklaması ardından, Dubai'nin risklerini gösteren CDS'lerin değeri azalırken, Dubai Borsası'nda hisse senetleri ortalama yüzde 1.7 değer kazandı. Financial Times'da yer alan haberde, borç yapılandırması çerçevesinde herhangi bir borç indiriminin söz konusu olmayacağı ifade edilirken, Dubai yönetimine yakın kaynaklar şirketin borçların yüzde 60'lık bölümünü yapılandırmayı planladığını kaydediyorlar. Dubai World'ün yaklaşık 60 milyar dolarlık borçlarını yeniden yapılandırmak üzere Kasım ayında yaptığı girişim, dünya borsalarında sarsıntıya neden olmuş, borç verenler ve şirket koşulların 6 ay için değiştirilmemesini kararlaştırmıştı.

AB, Avrupa Para Fonu hazırlığına girişti

Yunanistan'ın yüksek bütçe açığı ile zor anlar yaşayan Avrupa Komisyonu, çareyi Uluslararası Para Fonu'na benzer bir yapı kurmakta arıyor. Avrupa Komisyonu, Almanya ve Fransa liderliğinde ekonomik işbirliğini artıracak bir Avrupa Para Fonu kurmak üzere görüşmelere başlandığını açıkladı. Komisyon'dan yapılan açıklamada, Fon ve beraberinde yaratılacak yapının sadece Yunanistan krizi ile ilgili değil, gelecek dönemde oluşacak krizler karşısında da proaktif bir rol oynayacağı ifade edildi. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, haftasonu yaptığı açıklamada, "Avrupa Para Fonu ile IMF'ye rakip bir yapı oluşturmayı planlamıyoruz. Hedefimiz, krizler karşısında daha etkin müdahele edebilecek unsurlar yaratmak" demişti. Uzmanlar, oluşturulacak Fon'un Yunanistan'a yönelik özel önlemler konusunda hızla davranamayacağını önörüyorlar. Yunanistan'ın Mayıs ayına kadar 20 milyar euro tutarında borç geri ödemesi bulunuyor.