15 Nisan 2010 Perşembe

ECB'den mali piyasalarda dengesizlik uyarısı

Avrupa Merkez Bankası, krize neden olan mali piyasalardaki dengesiz yapının yeniden oluşmaya başladığını belirterek, bunun küresel ekonomik canlanma önünde risk yarattığını açıkladı. Avrupa Merkez Bankası, yayınladığı araştırmada, hükümetlerin küresel ekonomide sürdürülebilir büyümeyi sağlamak konusunda yeterli çabayı göstermediğini de iddia etti. "Varolan konjonktürde mali piyasalardaki dengesizlikler, küresel istikrarı tehdit eder hale gelmiş durumda" ifadesine yer verilen araştırmada, bunun tüm ekonomilere maliyetinin çok yüksek olabileceğini vurguladı. Araştırmada, dengesizliklerin krizden bu yana ciddi azaldığı, ancak varlığını korumaya devam ettiği kaydedildi. Kriz öncesi Ağustos 2007'de yapılan değerlendirmede, mali alandaki en büyük dengesizlikler arasında ABD'nin dev cari açığı ve Çin'in yüksek cari fazlasına dikkat çekilmişti. Araştırmada, gelişmekte olan ekonomilerin güç kazanmasıyla, güçlü ihracatçı bu ülkelerin küresel ekonomideki farklılıkları artırdığı vurgulandı.

12 Nisan 2010 Pazartesi

Çin emlak sektöründe 'balon' riski artıyor

Krize karşılık büyümeyi artarak sürdüren Çin ekonomisinde, gayrimenkul sektörü aşırı ısınmanın sinyallerini veriyor. Ekonomistler, Şubat ayında emlak fiyatlarının son iki yılın en hızlı yükselişini gösterdiğini ifade ederken, bunun bir 'balon' yarattığını ifade ediyorlar. Uzmanlar, Hong Kong başta olmak üzere Şangay, Pekin gibi büyük kentlerde emlak piyasasında fiyatların aşırı yükseldiğini kaydediyorlar. Aşırı ısınmaya yönelik endişeler Çin borsasında da etkisini gösteriyor. Şangay Borsası'ndaki gayrimenkul yatırım ortaklıklarında hisse fiyatları yüzde 10 gerilerken, gayrimenkul geliştirme şirketlerindeki kayıplar yüzde 5'i buldu. Çin'de konut fiyatlarının Mart ayında yüzde 11.4 artması beklenirken, hükümetin aldığı vergi önlemlerinin konut fiyatlarındaki yükselişi frenleyebileceği kaydediliyor. Çin Bankacılık Komisyonu Başkanı Liu Mingkang, sıcak para girişinin en fazla Şangay ve Pekin'e yöneldiğini ifade etti. Çin yönetimi, iki ay önce aldığı kararla bankaların gayrimenkul sektörüne verdiği kredileri dengelemek amacıyla konut üretmeyen taahüt şirketlerine kredi verilmesini sınırlamıştı.

Yunanistan aradığı desteği AB'den buldu

Yunanistan, Euro Bölgesi'ne üye 16 ülkenin katılımıyla 30 milyar Euro'luk destek sağladı. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Avrupa Birliği'nin krizin aşılması için kararlılık gösterdiğini belirtirken, "Kimse Euro ve geleceğimiz ile oynanamayacağını görecek" dedi. Yunanistan'a verilen yardıma IMF'nin de 15 milyar Euro tutarında katılımı söz konusu olabilecek. Üç yıl vadeli kredinin faizi ise yüzde 5 olacak.