23 Eylül 2011 Cuma

DTÖ, dünya ticaretinde büyüme tahminini düşürdü

Küresel ekonomik krize yönelik beklentilerin bozulması, dünya ticaretine yönelik tahminlerin de değişmesine yol açtı. Daha önce dünya ticaretinin bu yıl yüzde 6.5 büyüyeceğini öngören Dünya Ticaret Örgütü, büyüme tahminini yüzde 5.8'e indirdi. Dünya Ticaret Örgütü Genel Sekreteri Pascal Lamy, artan tedirginlik ortamında hükümetlerin korumacı önlemlere yönelmemesi gerektiğini söyledi. Geçen yıl kriz sonrasında yüzde 14.1 büyüyen dünya ticaret hacminde zayıflamanın önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Lamy, "ticaret sistemini korumak için korumacılığın önüne geçilmeli" dedi. Pascal Lamy, Avrupa'da yaşanmakta olan borç krizinin derinleşmesinin önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, böylesi bir durumun Lehman Brothers'in battığı 2008 Eylül ayındakine benzer yeni riskler yaratabileceğini ifade etti. Pascal Lamy, dünya ticaretine yeni şekil verecek doha roundu görüşmelerinin sonuçlandırılması çağrısında da bulundu.

Moody's 8 Yunan bankasının notunu düşürdü

Yunanistan'daki borç krizinin derinleşmesi karşısında ülkedeki bankaların durumu giderek güçleşiyor. Derecelendirme kuruluşu Moody's, 25 Temmuz'da değerlendirmeye başladığı 8 Yunan bankasının notunu ikişer kademe düşürdü. Moody's'in not indirimi yaptığı bankalardan NBG, EFG Eurobank, Alpha Bank, Pireus Bank, ATE ve Attica bankalarının notu B3'ten Caa2'ye indirildi. Emporiki ve Geniki bankalarının notları ise B1'den B3'e düşürüldü. Türk bankası Finansbank'ın sahibi NBG olurken, EFG Eurobank'ın da Eurobank Tekfen'de payı bulunuyor. Yunanistan'ın toplam borçları 453 milyar doları bulurken, bu rakam Arjantin'in 2001 yılında borçlarını ödeyemeyerek temerrüte düştüğü 95 milyar dolarlık düzeyin 5 katı seviyesinde bulunuyor. Yunanistan'a iki ayrı aşamada Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu tarafından destek verilirken; kredinin yeni diliminin Ekim başında serbest bırakılması bekleniyor.

22 Eylül 2011 Perşembe

Sarkozy, yuanın SDR'ye eklenmesini önerdi

Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Çin'in finans sisteminde etkinliğini artırmasına yönelik destek Fransa'dan geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, New York'ta ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmede, Çin para birimi yuanın IMF özel çekim hakkına eklenmesi gerektiğini söyledi. G-20 dönem başkanlığı görevini de yürüten Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yılbaşından bu yana küresel finans sistemine yeni bir çerçeve vermeye yönelik çaba gösteriyor. Halen IMF'nin para birimi niteliğindeki özel çekim hakkı SDR'de dolar, yen, sterlin ve euro yer alıyor. SDR kur sepetini oluşturan para birimlerinin ağırlıkları beş yılda bir IMF Yönetim Kurulu'nca belirleniyor. SDR'de yapılan değişik Ocak ayında yürürlüğe girecek. Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan bir üst düzey yetkili, yuan'ın SDR'ye eklenmesinin Çin'in dünya ekonomisine entegrasyonunu hızlandıracağını söyledi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, yuan'ın eklenmesinin tartışılmaya değer olduğunu söyledi. ABD Maliye Bakanı Tim Geithner ise, yuan'ın eklenmesi için dalgalı kur rejiminin uygulanması gerektiğini, Çin'de ise bu tür bir sistemin olmadığını vurguladı. .

21 Eylül 2011 Çarşamba

ABD Merkez Bankası uzun vadeli tahvil alacak

ABD Merkez Bankası, zayıflayan ülke ekonomisini güçlendirmek üzere yeni önlemleri açıkladı. İki gün süren Açık Piyasa Komitesi sonrasında alınan kararlar çerçevesinde, ABD Merkez Bankası kısa vadeli tahvilleri satıp uzun vadeli tahvillere yatırım yapacak. FED'in açıklamasında, 2012 Temmuz ayına kadar toplam 400 milyar dolarlık tahvil alımı yapılacağı ifade edilirken, ekonomideki zayıf görünümün devam ettiği vurgulandı. FED'in altığı karara Plosser, Kocherlakota, Fisher itiraz etti. Açıklama öncesinde 18 puan aşağıda olan sonrasında Dow Jones Sanayi Endeksi'nde gerileme sürerken, endeksteki kayıp 40 puana ulaştı. FED açıklamasının tam metni için tıklayınız.

IMF'den finansal istikrar uyarısı

Küresel Finansal İstikrar Raporu'nu yayınlayan IMF, gelişen ve gelişmekte olan ülkelere finans sistemini iyileştirme çağrısında bulundu.

IMF: Riskler tırmanıyor, harekete geçme zamanı

Uluslararası Para Fonu, küresel ekonominin geleceğine yönelik finansal risklerin arttığına işaret ederek, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin hızla harekete geçmesi çağrısında bulundu. IMF/Dünya Bankası toplantıları öncesi Küresel Finansal İstikrar Raporu'nu açıklayan IMF, Avrupa piyasalarındaki karışıklık ve ABD'nin kredi notunun düşürülmesinin küresel finans sistemine yönelik tedirginliği tırmandığını vurguladı. Raporu açıklayan IMF Para ve Sermaye Piyasaları Direktörü Jose Vinals, piyasaların siyasetçilerin karar verme kabiliyetini sorgulamaya başladığına işaret ederken, "Bir güven krizinin ortasındayız ve bu güven krizi hem ekonomiyi hem finans sistemini vuruyor" dedi. Raporda, Avrupa bankalarının sermayelerini 410 milyar dolar artırmak zorunda kalabileceği ifade edilirken, gerek ülkelerin gerekse hane halklarının borçlarının tırmandığı ve varlıklarının hızlı değer kaybına uğradığı vurgulandı.

20 Eylül 2011 Salı

IMF: Küresel büyüme tehlikeli sürece girdi

IMF Başekonomisti Olivier Blanchard, küresel büyüme tahmininin yüzde 4.3'ten yüzde 4'e çekildiğini ancak Avrupa'da görünümün bozulmasıyla bu rakama ulaşmanın güçleşeceğini söyledi.

IMF 2011 büyüme tahminini yüzde 4'e düşürdü

Uluslararası Para Fonu, Euro Bölgesi'nin çevre ülkelerinde hakim olan borç krizinin bankaların sağlığını bozarak bir bankacılık krizi yaşanmasından endişe ederken, küresel büyüme beklentilerini aşağı çekti. ABD'nin başkenti Washington'daki IMF - Dünya Bankası yarıyıl toplantıları öncesinde açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm raporunda, 2011 büyüme hızı beklentisi yüzde 4.3'ten yüzde 4'e çekildi. 2012 büyüme tahmini ise yüzde 4.5'ten yüzde 4'e düşürüldü. Tahminleri açıklayan IMF Başekonomisti Olivier Blanchard, "Küresel görünümü iyileştirmek ve riskleri aşağı çekmek için güçlü politikalara ihtiyaç var. Siyasetçilerin zaman kaybetmek gibi bir lüksü yok" dedi. Gelişmiş ülkelerin istikrarı korumakta zorlanacağını kaydeden IMF, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1.5, Japonya'nın yüzde 0.5 daralacağını öngördü. IMF, Euro Bölgesi büyüme beklentisini yüzde 1.6'ya düşürdü. Gelişmekte olan ülkelerde büyümenin devam edeceğini, ancak 2010 yılındaki kadar güçlü olmayacağı kaydedilen IMF raporunda, Çin'in yüzde 9.5, Hindistan'ın ise yüzde 7.8 büyüyeceği öngörüldü. Türkiye'nin büyüme hızı tahmini ise yüzde 6.6 olarak açıklandı. Raporun ayrıntılı tablolarına ulaşmak için tıklayınız.

Ankara terör saldırısıyla sarsıldı

Ankara Kızılay'daki Çankaya Kaymakamlığı önünde bir araçta meydana gelen büyük bir patlama sonucu 3 kişi öldü, 3'ü ağır 34 kişi yaralandı. İlköğretim okulu yanında saat 11 civarında meydana gelen patlama sırasında öğrencilerin derste olması bir faciayı önledi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yapılan incelemelerde olayı 'terör olayı' olarak değerlendirdi.

Siemens, Fransız bankası yerine 'AMB' dedi

Alman sanayi devi Siemens, büyük bir Fransız bankasındaki hesabında yer alan parasının bir kısmını iki hafta önce çekerek Avrupa Merkez Bankası'na yatırdı. Financial Times'in haberinde Siemens'in yaklaşık yarım milyar euro tutarında nakit mevduatı bir Fransız bankasından çektiği kaydedilirken, Siemens toplamda 4 ile 6 milyar euro arasındaki tutarı bir haftalık vadelerle Avrupa Merkez Bankası'nda tutuyor. Gazetenin haberinde, bankanın gelecekteki mali durumu hakkındaki endişeler ve AMB'nin verdiği daha yüksek faizler nedeniyle Siemens'in parayı bu bankadan çektiği belirtildi.

Trichet'ten giderayak Euro'ya tam destek

Görevini İtalyan meslektaşı, İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'ye bırakmaya hazırlanan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Avrupa'nın içinde bulunduğu zor duruma karşılık Euro ve Euro Bölgesi'nde makroekonomik temellerin sağlam olduğunu söyledi. İspanyol Expansion gazetesinin sorularını yanıtlayan Trichet, Euro Bölgesi'ndeki tüm ülkelerin bütçe açıklarını düşürmek üzere sorumluluklarının gereğini hızla yerine getirmesi çağrısında bulundu. İngilizce yapılan söyleşiyi izlemek için tıklayınız. Söyleşinin İngilizce deşifresine ulaşmak için tıklayınız.

S&P, İtalya'nın kredi notunu bir kademe düşürdü

Derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's İtalya'nın kredi notunu bir kademe düşürerek A/A-1'e çekti, görünümü ise negatif olarak açıkladı. Kuruluşun açıklamasında, İtalya'nın büyüme görünümünde gözlenen bozulmaya ve siyasi belirsizliğin verdiği zarara dikkat çekilirken, "Büyüme hızındaki zayıflama hükümetin revize edilmiş mali hedefleri yakalamasını güçleştirebilir" denildi. Moody's, İtalya'nın ekonomik ve mali açıdan koşulların zorlu olduğu bir döneme girdiğini ve kredi notu hakkındaki değerlendirmeyi gelecek ay tamamlayacağını Cuma günü açıklamıştı. Moody's İtalya'nın kredi notunu Haziran ayında 3 aylık bir değerlendirmeye almıştı.

18 Eylül 2011 Pazar

UBS, zarar tutarını 2.3 milyar dolara çıkardı

İsviçre'nin en büyük bankası UBS, Londra'da gözaltına alınan 31 yaşındaki trader Kweku Adaboli'nin yetkili olmadığı işlemleri sonucu 2.3 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı. Banka'dan Pazar günü yapılan açıklamada, Perşembe günü açıklanan 2 milyar dolarlık zarar miktarı 2.3 milyar dolara yükseltildi. Açıklamada, zararın son üç aylık dönemde S&P 500, EuroStoxx ve Dax endeksi üzerinde yazılan kontratlar sonucu olduğu ifade edilirken, bu tür işlemlerin daha önce belirlenen riskler çerçevesinde olduğu kaydedildi. Sistemdeki işlemlerin ileri vadeli sanal endeks fonları ve sanal vadeli kontratlarla gizlendiği kaydedilirken, bu işlemlerle birlikte UBS'in risk limitlerinin aşıldığı vurgulandı. Aşırı riskli uygulamalar ardından yapılan iç soruşturmada Adoboli'nin 14 Eylül'de işlemlerine son verilirken, bankanın denetim için özel bir çalışma grubu oluşturduğu vurgulandı. Diğer yandan, UBS CEO'su Oscar Gruebel, İsviçre gazetesi der Sonntag'a yaptığı açıklamada, "Bankada olan herşeyden sorumluyum, ancak bu olayda kendimi suçlu hissetmiyorum, istifayı da düşünmüyorum" dedi. Perşembe günü tutuklanan Adoboli, 22 Eylül'de Londra'da mahkemeye çıkarılana kadar tutuklu tutulacak.