3 Aralık 2010 Cuma

Obama'nın bütçe kesinti planına Kongre'den ret

ABD'de bütçe açığının azaltılması için oluşturulan plan, Kongre'nin ilgili komisyonunda gerekli oyu alamadığı için kabul edilmedi. Bütçe kesintisi planı ABD'nin bütçe açığının 3.8 trilyon dolar azaltılmasını hedefliyordu. Plan, hem Demokratlar hem Cumhuriyetçiler tarafından destek alırken, görüşmelerin tekrarlanması bekleniyor. Plan gereken 14 oyu bulamazken, oylama sonucu 11 kabul 7 red oyu verildi.

Enflasyon Kasım ayında hız kesti

Tüketici Fiyatları Endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0.03 artarken, Üretici Fiyatları Endeksi yüzde 0.31 oranında düşüş gösterdi. Kasım ayı itibariyle yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında bir önceki aya göre 1.33 puan gerilemeyle yüzde 7.29 olurken, yıllık üretici fiyatları bir önceki aya göre 1.75 puan gerilemeyle yüzde 8.17 düzeyinde gerçekleşti. TÜFE'de ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 3.87 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. ÜFE'de ise aylık değişim tarım sektöründe yüzde 4.25 düşüş, sanayi sektöründe yüzde 0.63 oranında artış olarak görüldü.

Çin, para politikasını gevşetecek

Çin Devlet Başkanı Hu Şintao, hükümetin ekonomik konuları daha aktif şekilde yöneteceğini ve ekonomik büyümeyi dengelemek ile ülkenin ekonomik yapısını düzeltmek arasında bir dengeyi gözeteceğini söyledi. Devlet Başkanı Hu, Politbüro toplantısı ardından yaptığı açıklamada, Çin Merkez Bankası'nın gelecek yıl gevşek para politikasından, ihtiyatlı bir para politikasına yöneleceğini belirterek, ekonomik kalkınmada tüketimin rolünü artıracaklarını ifade etti.

Çin, stratejik sektörlere yatırıma hız verecek

İhracata dayalı hızlı büyümesiyle dünya ekonomisinin itici gücü olan Çin, stratejik sektörlere yaptığı yatırımları artırmayı planlıyor. Çin hükümetinden bir üst düzey yetkili, bu çerçevede gelecek 5 yıllık dönemde 7 ayrı sektöre toplam 1.5 trilyon dolar yatırım yapılabileceğini kaydetti. Yılda 300 milyar dolarlık yatırım öngörülen alanlar arasında alternatif enerji, biyoteknoloji, iletişim teknolojisi, yüksek teknolojiye sahip makine üretimi, elektrikli otomobil üretimi, çevre koruma ve enerji verimliliği yer alıyor. Ekonomistler, bu yatırımlarla, canlanma paketi çerçevesinde altyapı yatırımlarına verilen desteğin sona ermesi ardından büyümenin desteklenebileceğini ifade ediyorlar.

2 Aralık 2010 Perşembe

Trichet: Tahvil alım programında sona gelinmedi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-ClaudeTrichet, faiz kararının ardından düzenlenen basın toplantısında merkez bankasının tahvil alım programının sona ermediğini söyledi. Trichet ayrıca Euro Bölgesi ülkelerinin devlet tahvil alım programının tahviller arasındaki getiri farklarını hedeflemediğini de ifade etti. Faiz oranlarının uygun düzeyde olduğunu kaydeden Trichet, "Enflasyonun gelecek birkaç ayda mevcut seviyelerde seyretmesi, 2011'de ise ılımlı ilerlemesi bekleniyor" dedi. Enflasyon risklerinin enerji, emtia fiyatları ve vergilerden kaynaklı olduğunu belirten Trichet7in sözleri ardından, euro/dolar paritesi günün en yüksek seviyesi olan 1.4281'e kadar yükseldi.

Emlak Vergisi'nde 2011'de artış olmayacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılında emlak vergisine tabi değerlerin artırılmayacağını, bina maliyet bedellerinde de artış yapılmayacağını söyledi. Maliye Bakanlığının, 2010 yılı yeniden değerleme oranını, TÜİK'in Kasım ayı toptan eşya fiyat endeksine göre yüzde 7,7 oranında belirlemesinin ardından, gözler 2011 yılı başında yeniden değerlemeye bağlı olarak zamlanacak olan vergi ve harçlara çevrildi. Mevcut düzenlemeler uyarınca, emlak vergisine tabi metre kare birim değerlerin de, 2011 yılında yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 3,85 olarak artırılması gerekiyordu. Maliye Bakanı Şimşek, emlak vergisine tabi metre kare birim değerlerin yeni yılda artırılmayacağını söyledi. Şimşek, Bakanlar Kurulunun bu yöndeki yetkisinin kullanılarak, emlak vergisine tabi metre kare birim değerlerin 2011 yılında yükseltilmemesine dönük bir Kararname Taslağı hazırlanarak, Başbakanlığa gönderildiğini söyledi. Bakan Şimşek, Taslakta halen emlak vergisi mükellefiyeti bulunan taşınmazlara ilişkin olarak 2011 yılında ilave emlak vergisi yükü doğmaması amacıyla, Emlak Vergisi Kanunun verdiği yetkiye istinaden emlak vergi değerlerinde yapılması gereken artış oranının sıfır olarak tutulduğunu ifade etti.

1 Aralık 2010 Çarşamba

Asgari ücrette yaş sınırı değişiyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, asgari ücretin tespiti ve işverenin bu konudaki yükümlülüklerinde değişiklik öngören çalışma hazırladı. Bakanlık, üzerinde çalıştığı Asgari Ücret Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Tasarısı Taslağı'nı tamamlayarak bir süre önce işçi ve işveren konfederasyonlarına gönderdi. Taslağın ilk maddesi asgari ücretin belirlenmesinde dikkate alınan yaş sınırını düzenliyor. Buna göre, halen asgari ücret 16 yaşından büyükler ve küçükler için ayrı ayrı belirlenirken bu yaş sınırının 18'e çekilmesi öngörülüyor. Bu düzenlemeyle "gençlerin istihdamının artırılmasının amaçlandığı" belirtiliyor. Taslağın gerekçesinde, 18 yaş kriterinin Ulusal İstihdam Stratejisi ile belirlendiği ve Ekonomik Koordinasyon Kurulu tarafından kararlaştırıldığı ifade ediliyor.

30 Kasım 2010 Salı

Avrupa piyasalarında endişe sona ermiyor

Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan İrlanda'ya 85 milyar Euro'luk yardım sağlanması, krizin yayılacağına yönelik beklentileri sona erdiremedi. İspanya, İtalya ve Portekiz'de tahvil faizleri rekor düzeye tırmanırken, artan riskler euronun son 11 haftanın en düşük düzeyine inmesine yol açtı. Yunanistan ardından İrlanda'nın da Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun sağladığı destekle kurtarılması, Avrupa'daki endişeleri dindirmeye yetmedi. Krizin Avrupa Birliği'nin kanat ülkelerine sıçrayacağına yönelik endişelerin artması, İspanya, İtalya ve Portekiz'de tahvil faizlerinin rekor düzeye çıkmasına yol açtı. Borçlanma risklerini güvence altına alacak CDS'lerin de rekor düzeye tırmandığı dikkat çekerken, Avrupa ortak para birimi Euro dolar karşısında son 11 ayın en düşük düzeyine geriledi. Euro dolar karşısında 1.2980 düzeyine kadar geri çekilirken, Citigroup tarafından yapılan bir araştırma paritenin orta vadede 1.25'e kadar gerileyebileceğini ortaya koydu. Citigroup kıdemli teknik analisti Tom Fitzpatrick, 4 Kasım'dan bu yana yüzde 8 gerileyen Euro dolar paritesindeki düşüşün hızlanacağı tahmininde bulundu. Dünyanın en büyük tahvil fonu Pimco'nun yöneticisi Muhammed El Erian, yaptığı açıklamada da, Euro konusunda yatırımcılara ihtiyatlı davranmaları uyarısında bulundu. "Yatırımcılar bir çözüm görmezse Avrupa'daki pozisyonları azaltmalı" diyen El-Erian, Euro Bölgesi'nde daha güçlü bir mali birliğin tesis edilmesi gerektiğini kaydetti. İrlanda ardından piyasalar tarafından yakından izlenen Portekiz'de bankacılık sektörüne ilişkin risklerin arttığı gözleniyor. Portekiz Merkez Bankası, yaptığı açıklamada, bankacılık sektörünün gelecek yıllarda daha büyük sorunlar yaşayabileceğini belirterek, yeni fonlama kaynaklarının azlığı ve büyümenin zayıflamasının bankaların karlılığını düşüreceğini kaydetti. İspanya Merkez Bankası da, ülkenin dış yardıma ihtiyacı olmadığını açıkladı. Milli hasıla olarak 1.5 trilyon dolarlık büyüklüğü ile İrlanda'nın 5 katı büyüklüğündeki İspanya ekonomisinin temelde sağlıklı olduğunu kaydeden Merkez Bankası, sorunların dış yardımla çözülemeyeceğini ifade etti.

29 Kasım 2010 Pazartesi

Bütçe maratonu 13 Aralık'ta başlıyor

TBMM Genel Kurulu'nda, 2011 yılı Bütçesi'nin görüşmelerine 13 Aralık'ta başlayıp, 25 Aralık'ta bitirilmesi planlanıyor. Bütçe görüşmelerinde Genel Kurul hafta sonu da çalışacak. TBMM İçtüzüğü gereği bütçe görüşmelerinin Genel Kurul'daki görüşmeleri sırasında komisyonlar çalışmayacak. Siyasi partilerin grup toplantıları yapılamayacak ve Meclis'e ziyaretçi giremeyecek.

MB: Kamu harcamaları hızlanabilir

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 2010 yılının kalanında kamu harcamalarında geçici bir hızlanma olacağı, 2011 yılından itibaren ise faiz dışı harcamaların milli gelire oranının kademeli olarak gerileyeceğini öngördü. Kurul, mali durusun bu çerçeveden belirgin olarak sapması ve bu durumun orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz etkilemesi halinde para politikası duruşunun güncellenmesinin söz konusu olabileceğini tekrar vurguladı. Kurul, politika faiz oranının bir süre daha mevcut düzeylerde tutulması ve uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerektiği yönündeki görüşünü teyid etti. Kurul, gecelik borçlanma faizlerinin 400 baz puan daha indirilerek borçlanma faizleri ile borç verme faizleri arasındaki farkın artırılmasına karar verildiğini açıkladı. Kurul, kredi koşullarındaki olumlu gelişmeleri göz önüne alarak, çıkış stratejisi kapsamındaki diğer düzenlemelerin de yürürlüğe koyulmasının uygun olacağını ifade etti.

Yunanistan IMF'den süre kazandı

İrlanda'ya dün alacağı yardımları geri ödemek için yedi yıl verilmesinin ardından, Yunanistan da aldığı acil yardımları ödemek için dört buçuk yıllık bir ek süre alıyor. Yunanistan temerrüt ihtimalini engellemek için, Mayıs ayında euro bölgesinden ve Uluslararası Para Fonu’ndan 110 milyar Euro'luk üç yıllık bir yardım paketi almıştı. İrlanda da dün yedi buçuk yılda geri ödeyeceği 85 milyar Euro'luk bir yardım paketi almaya hak kazandı. Avrupalı maliye bakanları ”Yunanistan’a verilen borç paketinin vadesini, İrlanda’nınkine benzer düzeye getirmenin gerekliliğini inceleyeceklerine” söz verdler.

AB'ye gıda denetiminde uyum gündemde

Avrupa Birliği'nin özellikle gıda ithalatında dikkate aldığı güvenlik uygulamalarının bir benzeri Türkiye'de de faaliyete girecek. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, insan, hayvan ve bitki sağlığını korumak amacıyla doğrudan veya dolaylı riskleri belirlemek amacıyla Hızlı Uyarı Sistemi kurmayı planlıyor. Yeni gıda ve yem kanunu kapsamında, kurulacak uyarı sistemi doğrudan veya çevre aracılığıyla oluşabilecek risklerin önlenmesini hedefliyor. Bu çerçevede, yem ve gıdanın etiketlenmesi de dahil olmak üzere yem ve gıda ticaretinde haksız rekabetin önlenmesi, tüketici menfaatlerinin korunması söz konusu olacak. AB mevzuatına paralel hazırlanan taslak çerçevesinde, ulusal kontrol planı hazırlanacak. Bakanlık, ithalatta, kanuna uygun olmayan yem ve gıdaları resmi olarak alıkoyacak.

Yeni havalimanına rekor yolcu kapasitesi

İstanbul'un artan havayolu trafiğine çözüm olarak gündeme getirilen üçüncü havalimanına yönelik ayrıntılar netleşiyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'un Avrupa yakasına inşa edilecek havalimanının yılda 60 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını kaydetti. Anadolu Ajansı'na konuşan Bakan Yıldırım, birbirinden bağımsız iki piste sahip olacak havalimanının yap-işlet-devret modeliyle ihale edileceğini söyledi. Yıldırım, havalimanında toplam maliyetin 5 milyar doları bulabileceğini kaydetti. Sürat Demiryolu Projesi'nin şimdilik tamamlanmayacağını kaydeden Yıldırım, projenin Ankara-Ayaş bölümünün rehabilitasyon ardından devreye alınacağını vurguladı. Ankara ve İstanbul'da Toplu taşımada metro projelerine ağırlık verileceğini belirten Yıldırım, metro hatlarının tamamlanmasının 2 buçuk yılı bulabileceğini kaydetti. İzinsiz telefon dinleme olaylarını değerlendiren Bakan Yıldırım, haberleşmenin gizliğininin korunması için yasal güvenceye ihtiyaç olduğunu belirtti. Yıldırım, konuyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı ile yasadışı dinlemeleri önleyici bir yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Goldman Sachs'tan Euro uyarısı

Goldman Sachs Varlık Yönetimi Bölümü Başkanı Jim O'Neill, Avrupa ortak para birimi Euro'nun bölge ülkelerinin sorunları nedeniyle risk taşıdığını belirterek, Euro'nun en az yüzde 10 aşırı değerli olduğunu kaydetti. Goldman Sachs'ın eski başekonomisti O'Neill, Sunday Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada, Avrupa'nın yaşadığı sorunların ilginin ABD ekonomisindeki zayıflıklara dönmesi sonucu perdelendiğini belirtti. O'Neill, gelecek 10 yıllık dönemde Avrupa'da parasal birliğin sona erebileceğini, tek para biriminin ortadan kalkabileceğini de söyledi.

Acer, PC'de liderliği HP'den almayı hedefliyor

Dünyanın ikinci büyük bilgisayar üreticisi Acer, gelecek yıl bu alanda dünyanın lideri HP'yi geçmeyi hedefliyor. Tayvan şirketi Acer'in CEO'su Gianfranco Lanci, İsviçre gazetesi SonntagsZeitung'a yaptığı açıklamada, "Mobil iletişim pazarının hızlı büyümesi devam ederse, gelecek yıl HP'yi geride bırakabiliriz" dedi. Lanci, şirketin bu yıl itibariyle cep telefonu satışlarının ise 1 milyonu geçeceğini söyledi. Geçen yıl smartphone pazarına giren Acer, gelecek 5 yıllık dönemde küresel alanda bu pazardan yüzde 6-8 pazar payı almayı hedefliyor.

Amerikan tüketicileri geri dönüyor

Küresel kriz öncesi ABD milli hasılasının yüzde 70'ini oluşturan tüketim harcamaları, krizle birlikte zayıfladıktan sonra canlanmanın işaretlerini veriyor. Yapılan yüklü indirimlerin de katkısıyla alışveriş sezonunun başlangıcı niteliğindeki Şükran Günü ve Kara Cuma 25-26 Kasım döneminde ABD'de internet üzerinden yapılan alışverişler geçen yılın aynı dönemine göre yüzdüe 9 artış göstererek 648 milyon dolara çıktı. Danışmanlık şirketi Comscore'un verilerine göre, alışveriş sezonu itibariyle online harcamanın toplamı 11.6 milyar dolara çıkarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artış gösterdi. Genellikle alışverişin zayıf olduğu Şükran Günü'nde işlemlerinn yüzde 28 artarak 407 milyon dolara tırmanması da tüketicilerin güveninin geri dönmeye başladığına işaret ediyor.

28 Kasım 2010 Pazar

AB ve IMF'den İrlanda'ya 85 milyar Euro

AB Maliye Bakanları, İrlanda'ya 85 milyar Euro'luk yardım verilmesine yönelik paketi Brüksel'de yaptıkları toplantıda onayladı. Paket çerçevesinde yardımın 35 milyar Euro'luk bölümü bankaların sermayelendirilmesi için kullanılırken, kalan bölümü hükümet harcamalarının finansmanı için kullanılacak. Kredinin faizi yüzde 5.8 olurken, AB ve IMF'nin Mayıs ayında Yunanistan'a verdiği kredinin faizi yüzde 5.2 düzeyindeydi. Planı değerlendiren İrlanda Başbakanı Brian Cowen, İrlanda için olabilecek en iyi anlaşmayı yaptıklarını söyledi. Cowen, "Yardım anlaşmasıyla sorunları gerektiği gibi değerlendirip çözüme ulaştırabilecek şekilde kritik bir süre kazanmış olduk" dedi. 85 milyar Euro'luk yardım paketine İrlanda Hükümeti 17.5 milyar Euro destek verirken, AB 45 milyar Euro tutarında yardım verecek. AB'nin yardım miktarı içinde İngiltere, İsveç ve Danimarka ile yapılan ikili anlaşmalarla elde edilen fonlar da yer alıyor. IMF'nin İrlanda'ya vereceği kredinin toplamı ise 22.5 milyar Euro'yu buluyor. Paket çerçevesinde İrlanda, bütçe açığının milli gelirin yüzde 3'üne indirilmesi konusunda 2015 yılına kadar en az bir yıl kazanmasını sağlamış oldu.