28 Mayıs 2010 Cuma

AB, denizde petrol aramaya denetim getirecek

Avrupa Birliği, Meksika Körfezi'nde yaşanan petrol sızıntısı ardından, açıkdenizde petrol arama ve sondaj faaliyetine yeni düzenlemeler getirmeyi planlıyor. Bu çerçevede, İngiltere ve Avrupa Enerji Komisyonu, ABD'de açıkdenizde petrol aramada güvenliğe yönelik yeni düzenlemeleri ele alacak. Değerlendirme ardından Avrupa Komisyonu'nun petrol sondajı faaliyetine ek denetim getirmesi bekleniyor. AB Komisyonu'nun Enerji'den sorumlu üyesi Günter Oetinger, "Meksika Körfezi'ndeki kazanın sonuçları, AB'nin önlemleri artırmasına yol açacak" dedi. İngiliz petrol şirketi BP, Meksika Körfezi'nde geçen ay batan platformundan sızan petrolü önlemek amacıyla kapsamlı önlemler alıyor. Şirket, petrol kuyusunu kapatmak üzere ağır çamur ve çimentodan oluşan bir karışımla sızıntıyı önlemeye çalışıyor.

27 Mayıs 2010 Perşembe

Özince: Finans sektörüne sınırlama getirilmemeli

Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, global düzenlemelerin ihtiyatla izlenmeli gerektiğini belirterek, "Türkiye'de finansal sektörde büyümeye kısıt getirilmemeli" dedi. Bankacılık sektöründe müşteri sayısının 40 milyonu geçtiğini kaydeden Ersin Özince, "Kredi mevduat oranı 2009'da yüzde 75 oldu, Nisan itibariyle yüzde 78'e yükseldi. Mevduat talebi özellikle TL'de artmaya devam etti" dedi. Özince, BDDK ile sektör arasında tam bir mutabakat olduğunu da kaydetti.

BDDK'dan yurtdışı yatırımlarına mevzuat desteği

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Tevfik Bilgin, bankaların yurtdışında yatırımlarına mevzuatla destek vermeyi planladıklarını söyledi. Bankalar Birliği Genel Kurulu'nda konuşan Tevfik Bilgin, Türk bankalarının yurtdışına yönelik projelere ağırlık vermesi gerektiğini belirtti. "Gelecek yıl en az üç bankanın dış yatırımı artırdığını görmek isteriz" diyen BDDK Başkanı, bu çerçevede Balkanlar ve Doğu Avrupa ülkelerinin cazip olduğunu kaydetti. Bankacılık sektöründe kaldıraç oranının yetersiz olduğunu ve büyüme için artması gerektiğini belirten Bilgin, "Banka karlarında bu yıl aşınma olabilir, karlılık azalabilir" dedi. Bankalara ön verginin gereksiz olduğunu düşündüklerini vurgulayan Bilgin, "Konulacak vergi başka yere maliyet olarak yansıyabilir, bunun çözüm olmadığını düşünüyoruz" dedi. Bilgin, Krizde en olumsuz etkilenen KOBİ kredilerinin yılın ilk çeyreğinde en hızlı artan kredi türü olduğunu da vurguladı.

26 Mayıs 2010 Çarşamba

Roubini: Bazı ülkeler Euro Bölgesi dışında kalabilir

Yunanistan'da başlayan bütçe açığı krizinin Avrupa geneline yayılması, Avrupa'ya yönelik endişeleri artırıyor. New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Nouriel Roubini, Yunanistan'a 750 milyar Euro'luk yardım paketinin endişeleri yatıştırmaya yetmediğini söyledi. Romanya'nın başkenti Bükreş'te konuşan Roubini, Euro Bölgesi'ndeki tedirginliğin sürdüğüne dikkat çekerek, "Mali dengeleri zayıf bazı ülkeler Euro Bölgesi dışında kalabilir" dedi. Euro'daki değer kaybının devam edeceğini öngören Roubini, "Yunanistan'daki kriz Doğu Avrupa ülkelerini de olumsuz etkileyecek" dedi. "Çift dipli durgunluk tehdidi var" diyen Roubini, Yunanistan krizi öncesinde Euro Bölgesi'nde yüzde 0.8 büyüme tahmininde bulunmuştu. Gelişmiş ülkelerde kredi piyasasındaki toparlanmanın zayıflığına dikkat çeken Roubini, ABD'de büyümenin ilk yarıda yüzde 3, yıl sonu itibarıyla yüzde 2'yi bulacağını öngördü.

25 Mayıs 2010 Salı

WTO: Avrupa'daki kriz ticareti frenlemeyecek

Dünya ticaretinde küresel krizin etkisiyle geçen yıl yaşanan yüzde 12'lik daralma ardından, hızla toparlanma bekleniyor. Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Pascal Lamy, Bloomberg'e verdiği söyleşide, gelişen ülkelerin katkısıyla dünya ticaretinin en az yüzde 10 büyüyeceğini öngördü. Lamy, ticaretteki büyümenin gelecek iki yılda süreceğini söylemek için erken olduğunu kaydederek, Çin'in katkısıyla ticaretteki toparlanmanın hız kazanacağını vurguladı. Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Lamy, piyasaların orta ve uzun vadede öngörülebilir bir mali denge aradığını belirtti. Lamy, "Avrupa Birliği'nin Yunanistan'ın sorunlarını çözmek amacıyla attığı adımların güçlü şekilde devam ettirilmesi, Euro Bölgesi'ne güç kazandıracaktır" dedi. Lamy, Euro Bölgesi'nide güçlü para politikasına karşılık zayıf mali dengenin sistemi soruna taşıdığını belirtti.

Türev piyasasına sınırlama tartışması büyüyor

ABD'de kapsamlı türev piyasası işlemlerinin sınırlandırılması için kapsamlı düzenlemeler hayata geçirilmeye hazırlanıyor. Bankaların kendi bünyesindeki birimleriyle swap işlemi yapmasının önüne geçmeyi öngören ve bu işlemleri iştiraklere devretmesi bekleniyor. Senato'daki bu düzenleme, aynı haliyle yasalaşması halinde türev piyasasının da sınırlanmasına yol açacak. Geçen yıl türev piyasası düzenlemelerinin yazılmasında görev alan Demokrat Parti Senatörü Michael McMahon, türev piyasasına destek çıkan bir iyileştirme yapılmasına çalışıyor. Senato'da oylanan düzenlemenin riski azaltmak ve şeffaflığı artırmak üzere hazırlandığını vurgulayan McMahon, "Hazırlanan yasa sistemin tamamıyla yok edilmesini öngörmüyor" dedi. Türev piyasasında ülke riskleri, kur riski ve garantilerine dair işlemlerin toplamı 275 trilyon doları buluyor.

24 Mayıs 2010 Pazartesi

DB: Türkiye'de kapasite kullanımı hızla artıyor

Küresel krizin yakıcı etkilerinden kendisini koruyan Türkiye ekonomisi hızla toparlanıyor. Dünya Bankası Türkiye direktörü Ulrich Zachau, imalat sanayinde kapasite kullanımının istikrarlı şekilde arttığını söyledi. Zachau, kapasite kullanımı ve sanayi üretimindeki artışın desteğiyle ihracattaki toparlanmanın tahminlerden daha hızlı olduğunu vurguladı. Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtlayan Zahchau, kapasite kullanımının kriz öncesi düzeye ulaştığını belirterek, "türkiye ekonomisindeki toparlanma, son dönemdeki en iyi haberlerden birisidir" dedi. İhracatın yılın son çeyreğinde yüzde 6.4 artışla büyüme hızından daha hızlı yükseldiğine işaret eden Zachau, Türkiye'nin mali dengelerinin bazı Euro Bölgesi üyelerinden daha iyi olduğunu da vurguladı. İşsizlik sorununa da değinen Zachau, şirketlerin yeni personel alımının kolaylaştırılmasıyla istihdama destek verilmesi gerektiğini vurguladı. Mali Kural'ı da değerlendiren Dünya Bankası Direktörü, "İyi tasarlanmış, iddialı hedefe sahip mali kuralın etkili şekilde uygulanması kamu borçlarını hızla düşürecektir" dedi.