9 Mart 2011 Çarşamba

Sabancı, birleşme ve satın almalarla büyüyecek

Türkiye'nin en büyük sanayi gruplarından Sabancı Holding, birleşme ve satın almalarla büyümeyi hedefliyor. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, ekonomi basını yöneticileriyle bir araya geldiği yemekte, kapsamlı mesajlar verdi. Sabancı, Türkiye ile ilgili olumlu beklentiler çerçevesinde holding olarak büyümeye odaklandıklarını ifade ederken, "Güçlü mali bünyemiz var, agresif satın almalar yapabiliriz" dedi. Sabancı, satın almalar çerçevesinde sigorta sektörüne yoğunlaşabileceklerini ifade ederek, "Sigortacılıkta organik ve inorganik şekilde büyüyeceğiz. Banka sigortacılığı gelişecek bir alan, burada güçlü olmak istiyoruz" dedi. Sabancı, enerji sektörüne yatırımları artıracaklarını belirterek, elektrik dağıtım bölgesini daha almak istediklerini kaydetti. Beş ana iş alanında büyüyeceklerini söyleyen Güler Sabancı, Sabancı Holding hisselerinde yüzde 30'luk iskonto karşısında hisse geri alımları yapabileceklerini kaydetti. Holding'in özkaynaklarının bu yıl 14 milyar liraya çıkacağına işaret eden Sabancı, güçlü mali yapı çerçevesinde tahvil ihracı ile borçlanmayı hedeflemediklerini vurguladı. Güncel gelişmelere yönelik değerlendirmelerde de bulunan Güler Sabancı, "Petrol fiyatlarının uzun süre yüksek kalması, tüm dünya için tehlikeli. Türkiye'de bundan olumsuz etkilenir" dedi. Türkiye ekonomisinin gelecek 5 yıl istikrarlı büyüyeceğini kaydeden Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Korku, demokrasiye en fazla zarar veren konudur. Daha modern bir demokrasi için yol alıyoruz' dedi.

8 Mart 2011 Salı

Barcap: S. Arabistan'a saldırı petrolü rekora taşır

Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki siyasi gerilimin tırmanması, petrol fiyatlarına yönelik endişeleri artırıyor. Yatırım bankası Barclays Capital, Suudi Arabistan'a ilişkin risklerin artması halinde petrol fiyatlarının 2008 yılındaki rekor düzeye çıkabileceğini öngördü. Kuzey Afrika ülkelerinde artan siyasi sorunlar, ham petrol fiyatlarına rekor kırdıracak görünüyor. Yatırım bankası Barclays Capital, Rusya ardından dünyanın ikinci büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan'a yönelik risklerin devreye girmesiyle, fiyatların 2008 yılı düzeyine geri dönebileceğini öngördü. Önce Tunus, ardından Mısır ve Libya'da etkili olan hükümet karşıtı eylemlerin etkisiyle, ham petrol fiyatları yıl başından bu yana yüzde 22 artış gösterdi. Barclays Capital uzmanları, 120 dolara yaklaşan brent petrolündeki artışın daha da hızlanabileceği tahmininde bulundu. Yemen üzerinden Suudi Arabistan'a yönelik terör örgütü El Kaide aracılığıyla yapılacak bir eylemin petrol üretimini olumsuz etkileyeceğini öngören uzmanlar, bu şekilde petrol fiyatlarında aşırı dalgalanma yaşanacağını vurguladılar. Suudi Arabistan'ın demografik olarak Mısır'a benzediğini kaydeden uzmanlar, Suudi halkının yönetime tepkilerinin artması halinde sosyal güvenlik harcamalaranının artabileceğine işaret ettiler. Suudi Arabistan Kralı Abdullah, ABD'de gördüğü tedavi ardından Şubat başında geldiği ülkesinde sosyal yardımlar için 30 milyar dolarlık bütçe ayrıldığını açıklamıştı.

7 Mart 2011 Pazartesi

Moody's Yunanistan'ın notunu B1'e indirdi

Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun verdiği destekle bütçe krizini aşmaya çalışan Yunanistan, yaptığı yapısal reformlara karşılık not indirimiyle karşı karşıya kaldı. Derecelendirme kuruluşu Moody's, Yunanistan'ın kredi notunu üç kademe birden indirerek Ba1'den B1'e düşürdü. Moody's'in yaptığı not indirimiyle ilk defa bir Euro Bölgesi ülkesinin notu yatırım yapılamaz düzeye indirilirken, not görünümü negatif olarak açıklandı. Moody's'den yapılan açıklamada, Yunanistan'ın yapısal reformlarına karşılık 2013 yılında borçlarını yeniden yapılandırma riskinin devam ettiğine işaret edildi. Kuruluş, reformlardan taviz verilmesi halinde ülke notunun daha da düşürülebileceğini kaydetti. Kararı değerlendiren Yunanistan Maliye Bakanlığı, Moody's'in not indirimini 'anlaşılmaz' olarak nitelendirirken, kararın herhangi bir ekonomik gerçekliği yansıtmadığı vurgulandı. Bakanlık, yaptığı yazılı açıklamada, bu 'anlamsız' not indiriminin derecelendirme kuruluşlarına yönelik reformun ne kadar gerekli olduğuna işaret ettiğini de vurguladı. İndirim kararı ardından, Yunanistan'ın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 12.3'e çıkarken, aynı vadedeki Alman tahvilleriyle arasındaki fark 897 baz puana çıktı. Faiz farkı 7 Ocak'ta 974 baz puana çıkmıştı.

Fransa Maliye Bakanlığı'na G20 saldırısı

Dünyanın önde gelen 20 gelişmiş ve gelişmekte olan ülkesini bünyesinde barındıran G20, internet hackerlarının saldırısına konu oldu. G20 dönem başkanlığını yapmakta olan Fransa'da Maliye Bakanlığı internet sitesi, hackerların saldırısına uğradı. Aralık sonundan itibaren gözlenen saldırılar çerçevesinde özellikle G-20 toplantılarının sekreteryasını üstlenen Fransız Hazinesi'ne yönelik belgelere erişilmeye çalışıldığı belirlendi. Bilgisayar kayıtlarına göre, saldırıların ağırlıklı olarak Çin üzerinden yapıldığına işaret edildi. Fransa Ulusal İletişim Güvenliği Ajansı Başkanı Patrick Paillo, özellikle Fransa'nın dönem başkanlığı ve G20'deki uluslararası yazışmalara yönelik bilgilerin erişilmesine çalışıldığını söyledi. Paillo, ilk kez Fransa'da bir bakanlığın hacker saldırısına uğradığını belirterek, saldırı çerçevesinde bakanlığa ait 150 bilgisayara ulaşıldığı ve bunlardan bazı belgelerin alındığı kaydedildi. Fransa Maliye Bakanlığı, saldırı sonrasında güvenliğin en yüksek düzeye yükseltildiğini, konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını da açıkladı.