15 Haziran 2009 Pazartesi

G8, enflasyon riskine hazırlık yapıyor

Küresel kriz karşısında ekonominin sağlığını korumak amacıyla şirket kurtarma, para basma ve vergi indirimi gibi birbirinden farklı önlemler alan sanayileşmiş ülkeler, şimdi de bu önlemlerin yan etkilerine karşı tedbir almaya çalışıyor.

Sanayileşmiş sekiz ülkenin maliye bakanları, İtalya'nın Lecce kentinde haftasonunda yaptıkları toplantıda, küresel ekonominin canlanmaya başlamasıyla yatırımcıların enflasyon konusunda artan endişelerini gidermek üzere ilk adımı attı.

G8 maliye bakanları toplam maliyeti 2 trilyon doları aşan canlanma paketlerinin sonuç vermeye başladığına işaret ederken, canlanmanın tam anlamıyla sağlanması ardından önlem alınması konusunda görüşbirliğine vardı.

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan ABD Hazine Bakanı Tim Geithner, "Büyüme ekonomi politikalarımızın temel eksenini oluşturmaya devam edecek" dedi.

Geithner, canlanmayla birlikte enflasyon riskini önlemek üzere önlem almak için erken olduğunu kaydederken, yine de bütçe açıklarının disiplin altına alınması konusunda görüşbirliği içinde olduklarını söyledi.

Diğer yandan, Rusya Maliye Bakanı Alexei Kudrin'in "Dünyanın yeni bir rezerv paraya ihtiyacı yok. Dolara güvenimiz tam" şeklindeki sözleri, doların euro karşısında yükselmesine neden oldu.

Kudrin, Moskova'da yaptığı açıklamada, "Doların alternatifini konuşmak için çok erken" derken, Uluslararası Para Fonu Başkanı Dominique Strauss- Kahn da doların güçlü konumunu devam ettireceğini söyledi.

0 comments:

Yorum Gönder