19 Haziran 2009 Cuma

Kriz Porsche'yi de kötü vurdu

Küresel mali krizin yarattığı talep daralması, lüks otomobil pazarını da vurdu. Spor otomobilleriyle tanınan Alman Porsche'nin satışları 2008 Ağustos-2009 Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 28 geriledi.

Porsche'nin satışları 53 bin 600'e inerken, şirketin cirosu ise yüzde 15 gerileyerek 4.6 milyar euroya indi. Şirketin yaklaşık 40 yıldan bu yana kesintisiz olarak ürettiği 911 modelinin satışları bu dönemde yüzde 18 geriledi.

Porsche'nin açıklanan bilançosu, şirketin Volkswagen'deki payını yüzde 51'e yükselttiği dönemi kapsamıyor. Porsche, şirketin yüzde 75 hissesini satın alarak kontrol etmeyi hedefliyor.

Analistler, kriz ortamında Porsche'nin böylesi bir satın alma için zorlanabileceğini öngörürken, bunun yerine süre uzatımı yoluyla anlaşma için zaman kazanmayı hedeflediğini kaydediyorlar.

Diğer yandan, Porsche mali yapısını güçlendirmek amacıyla Körfez'in zengin ülkesi Katar'la görüşmeye başladı. Katar yönetiminin sahip olduğu ülke yatırım fonuyla şirkette yüzde 25 pay alması hedefleniyor.

0 comments:

Yorum Gönder