25 Şubat 2010 Perşembe

Üçlü zirveden 'yıpranmaya karşı duralım' mesajı

Cumhurbaşkanlığı; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un "Balyoz Planı" çerçevesinde emekli kuvvet komutanlarının da gözaltına alınmasıyla hareketlenen gündemi ele almak üzere Köşk'te yaptıkları ve 3 saat süren görüşmesinin ardından şu basın açıklamasını yaptı: "Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakan ve Sayın Genelkurmay Başkanı ile bu haftaki olağan görüşmelerini birlikte yapmayı uygun bulmuşlardır. Görüşmede son günlerde kamuoyunda tartışılan konular ayrıntılı bir biçimde ele alınmıştır. Bu bağlamda gündemdeki meselelerin anayasal düzen ve kanunlarımız çerçevesinde çözüme kavuşturulacağından vatandaşlarımızın emin olmaları ve bu süreçte kurumlarımızın yıpranmaması için herkesin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiği hususları vurgulanmıştır."

Yunanistan'a çifte not uyarısı

Mali dengeleri bozulan Yunanistan, kredi derecelendirme kuruluşlarının birbiri ardına uyarılarla karşılaşıyor. Derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, bütçe açıklarını kısmak üzere reformlara hız verilmemesi hlalinde ülkenin kredi notunun Mart sonunda düşürülebileceğini açıkladı. Kuruluş, iki kademe birden not indirimi yapılabileceği uyarısında bulundu. Bir diğer derecelendirme kuruluşu Moody's de, benzer bir şekilde Yunanistan'ın bükçe açıklarını kısma hedeflerini karşılayamaması halinde kredi notunun düşürüleceği uyarısında bulundu. Ülke riskleri bölümü yöneticisi Pierre Cailleteau yaptığı açıklamada, "Eğer birkaç ay içinde plandan ciddi sapmalar olduğu ortaya çıkarsa, bizim de kredi notunda birkaç derecelik ayarlamaya gitmemiz söz konusu olabilir" dedi. Standard and Poors Yunanistan'ın kredi notunu iki kademe düşürerek BBB+'ya indirmiş, yeni indirim yapılabileceği uyarısında bulunmuştu. Moody's de, A2 olan ülke notunu daha da indirebileceğini kaydetmişti. Yunanistan'ın kredi notunda yeni indirimlerin söz konusu olması halinde, ülke yeni borçlanmalarda ciddi zorluklarla karşılaşabilecek. Yunanistan'ın 40 milyar euroluk bölümü Nisan ayında olmak üzere bu yıl içinde 50 milyar euro borçlanması gerekiyor. Diğer yandan Yunanistan'a yönelik endişelerle, Avrupa ortak para birimi euro dolar karşısında 9 ayın, yen karşısında ise bir yılın en düşük düzeyine indi.

24 Şubat 2010 Çarşamba

Sonunda oldu, Yunanistan'da halk sokağa döküldü

Yunanistan'ın yüksek bütçe açığıyla karşılaşması ardından, maaş indirimleri de dahil yeni önlemler almaya hazırlanması, kamuoyunda büyük sıkıntılara neden oldu. Yunanistan'ın başkenti Atina'da hükümete karşı büyük protesto gösterileri yapılırken, polisin sert müdahalesiyle yaklaşık 100 kişi yaralandı.

23 Şubat 2010 Salı

İngiltere AAA notunu kaybetmeyeceğinden emin

Krizde ABD ile birlikte en büyük zararı gören İngiltere'de bozulan bütçe dengesi yatırımcıların endişelerine neden olurken, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King Yunanistan'a benzer sorunlar yaşamayacağını öngördü. Parlamento Finans komisyonu'nda konuşan Mervyn King, kredi derecelendirme kuruluşlarının İngiltere için endişelenmediğini kaydetti. King, İngiltere'nin aaa olan ülke kredi notunu kaybetmesinin kendisi için son derece 'şaşırtıcı' olacağını ifade etti. Merkez Bankası Başkanı, "Gelecek bütçe döneminde ya da seçimlerin ardından alınacak önlemlerle bütçe açığının önüne nasıl geçileceği netlik kazanacak" dedi. Bütçe açığını azaltmak üzere alınacak önlemler ve bunun zamanlaması İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un seçim stratejisinde önemli yer tutuyor. Brown'un konuyla ilgili ayrıntılı önlem paketini Haziran ayına kadar açıklaması bekleniyor. Halen, İngiltere'de bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 12 düzeyinde bulunurken, bu rakam Yunanistan'ın yüzde 12.7'lik oranına bir hayli yakın. derecelendirme kuruluşu standard and poors, Mayıs ayında ülkenin notunu AAA olarak korurken, not görünümünü negatife indirmişti. ingiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, Euro Bölgesi'nde kriz sonrası canlanmanın hız kestiğine işaret etti. King, küresel ekonomide Büyük Buhran riskinin sona erdiğini belirtirken, toparlanmanın tam olarak gerçekleşmediğini vurguladı.