17 Aralık 2010 Cuma

BDDK'dan konut kredilerine sınırlama

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 1 Ocak 2011'den geçerli olmak üzere bankaların vereceği konut edinme ve ticari gayrimenkul alımı amaçlı kredilere sınırlama getirdi. BDDK kararına göre, bankaların vereceği konut edinme amaçlı kredilerde, kredi tutarının söz konusu gayrimenkul değerinin yüzde 75'ini; ticari gayrimenkul alımı amaçlı kredilerde ise teminata konu olacak gayrimenkul değerinin yüzde 50'sini aşmayacak. Karara göre, bu doğrultuda; konut edinmeleri amacıyla tüketicilere kullandırılacak krediler ile konut teminatı altında kullandırılacak tüketici kredilerinde, kredi tutarı teminata konu olan gayrimenkulün değerinin yüzde 75'ini aşamayacak. Ayrıca, ticari gayrimenkul alımı amaçlı kullandırılacak ticari kredilerde ise, kredi tutarının teminata konu olacak gayrimenkulün değerinin yüzde 50'sini aşmaması ve bu sınırın belirlenmesinde esas alınacak teminata konu olan konutların ya da ticari gayrimenkullerin değerinin BDDK veya Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketlerince tespit edilmiş olmasının zorunlu tutulmasına karar verildi.

Kredi kartlarına yeni düzen geliyor

Bankacılık Kredi ve Derecelendirme Kurulu, kredi kartı borçlarında ödenmesi gereken asgari tutarları artırdı. Asgari ödeteme tutarı, bugünden itibaren kredi kartı limiti 15 bin TL'ye kadar olan kredi kartlarında dönem borcunun yüzde 25'i, limiti 15-20 bin TL arasında dönem borcunun yüzde 30'u, kredi kartı limiti 20 bin TL ve üzerinde olan kredi kartlarında dönem borcunun yüzde 40'ı olarak uygulanacak. Yeni tahsis edilen kredi kartlarında kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde 40'ından aşağısında ödemeye yapılamayacak. Bankalar, bu tutarlardan az olmamak koşuluyla asgari ödeme tutarını belirleyecek.

16 Aralık 2010 Perşembe

MB, politika faizlerini yüzde 6.5'e indirdi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olarak belirlediği 1 haftalık repo faizini yüzde 7.5'ten 6.5 düzeyine indirdi. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, borçlanma faiz oranları yüzde 1,75'ten yüzde 1,50'ye düşürülürken, borç verme faiz oranını yüzde 8,75'ten yüzde 9 düzeyine çıkarıldı. Merkez Bankası'nın açıklamasına ulaşmak için tıklayınız.

Maliye, tahvil ihracında stopajı sıfırlıyor

Maliye, tahvil piyasasını canlandırmak üzere kapsamlı adımlar atıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurtdışına yapılacak uzun vadeli tahvil ihraçlarında yüzde 10'luk stopajın kaldırılacağını söyledi. Şimşek, yurtiçine yapılacak ihraçlarda ise Banka Sigorta Muamele Vergisi'nin %5'ten 1'e indirileceğini kaydetti.

15 Aralık 2010 Çarşamba

Moody's İspanya'nın kredi notunu izlemeye aldı

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İspanya'nın kredi notunu olası bir not indirimi için izlemeye aldı. Moody's'den yapılan açıklamada, Avrupa'da yaşanan mali krizin bankacılık sektöründe kırılganlığı artırabileceği ifade edildi. Avrupa'da mali krizin yarattığı baskı, İspanya'yı da etkiliyor. Derecelendirme kuruluşu Moody's, İspanya'nın Aa1 olan ülke kredi notunu olası indirim için izlemeye aldı. Moody's'den yapılan açıklamada, krizle birlikte ülkenin borç dinamiklerinin olumsuz etkilendiği ifade edilirken, gerek borç düzeyi gerekse maliyetlerinin yükseldiği kaydedildi. Kamu borçlanma gereğinin daha da artaracağı öngörülen değerlendirmede, krizle birlikte bankacılık sektörünün kırılganlığının arttığı vurgulandı. AB hükümetleri, Yunanistan ve İrlanda'da yaşanan krizin Euro Bölgesi'nin diğer bölgelerine yayılmasını önlemeye çalışıyor. Bu çerçevede oluşturulan fonun kalıcı hale getirilmesi, Perşembe günü Brüksel'de başlayacak AB liderler zirvesinde ele alınacak. Tedirginlik, İspanya'nın borçlanma koşullarını da güçleştiriyor. Bu çerçevede İspanya ile Almanya arasında 10 yıl vadeli tahvillerin getiri farkı 257 baz puana çıktı. İspanya'ya yönelik tedirginliğin artmasıyla bu rakam 30 Kasım'da 283 baz puanla Euro'nun kullanılmaya başlanmasından bu yana en yüksek düzeye çıkmıştı. Moody's Pazartesi günü yayınladığı bir araştırmada da, İspanyol bankalarının 17 milyar Euro'luk ek sermayeye ihtiyaç duyabileceğini vurgulamış, özellikle küçük ölçekli bankaların sermaye sorunu yaşayabileceğini kaydetmişti.

14 Aralık 2010 Salı

Fed parasal genişlemeye devam sinyali verdi

ABD Merkez Bankası'nın karar organı Açık Piyasa Komitesi, yılın son toplantısında kısa vadeli faizlerin değiştirilmemesini kararlaştırdı. İki gün süren toplantı sonrasında yapılan açıklamada, niceliksel genişleme çerçevesinde 600 milyar dolarlık tahvil alım programına devam edileceği mesajı yenilenirken, görünür gelecekte kısa vadeli faizlerin sıfıra yakın tutulmaya devam ettirileceği mesajı verildi. Açıklamada, tahvil alım programının ABD ekonomisinin seyri çerçevesinde yakından izlenerek, sonraki toplantılarda yeniden düzenlenebileceği kaydedildi. Açıklamanın orjinaline ulaşmak için tıklayınız.

Güven arayan Portekiz tahvil için Çin'in kapısında

Euro Bölgesi'nde Yunanistan ve İrlanda'nın mali kriz karşısında Avrupa Birliği'nce kurtarılması ardından, yatırımcıların endişe kaynağı niteliğindeki ülkelerden Portekiz güveni yeniden tazelemeye çalışıyor. Portekiz Başbakanı Jose Socrates, Financial Times gazetesine verdiği söyleşide, yatırımcıların hükümetin aldığı yapısal önlem kararlarını günden güne daha iyi anladığını söyledi. "Bütçe açığını hızla azaltmak üzere ne gerekiyorsa yapıyoruz" diyen Socrates, Portekiz'in tahvil piyasasından borçlanacak güçte olduğunu söyledi. Başbakan Socrates, ülkede sorunlu bir bankacılık sektörü veya emlak sektöründe aşırı yüksek fiyatların oluşturduğu bir balon olmadığını kaydetti. Diğer yandan, İngiliz yayın kurumu BBC, Portekiz Maliye Bakanı Fernando Santos'un Pekin'e sürpriz bir ziyaret yaparak, Çinli yetkililerden Portekiz tahvillerine yatırım yapmasını istediğini duyurdu. Çin'in halen Avrupa tahvil piyasalarında ciddi yatırımları bulunuyor. Portekiz'e yönelik piyasa yaklaşımı, yarın gerçekleştirilecek 500 milyon Euro'luk tahvil ihalesiyle test edilmiş olacak. Portekiz'in borçlanma maliyetleri Kasım ayında Euro Bölgesi'nin oluşturulduğundan bu yana en yüksek düzeye çıkarken, Avrupa Merkez Bankası'nın Portekiz tahvilleri alımı risk primlerinin gerilemesine neden oldu. Avrupa Merkez Bankası, geçen hafta Euro Bölgesi ülkelerinden 2.7 milyar Euro'luk tahvil almıştı. Bu rakam, Haziran ayından bu yana en yüksek düzeyi ifade ediyor.

13 Aralık 2010 Pazartesi

Şimşek'ten bütçede 'mali disipline devam' mesajı

Meclis'te bütçe maratonu Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sunuş konuşmasıyla başladı. Maliye Bakanı Şimşek, 2011 bütçesini "seçim değil, istikrar bütçesi" olarak nitelendirirken, "Seçim bütçesi hazırlamıyoruz, 2011 bütçesi mali disiplin anlayışı çerçevesinde hazırlandı" dedi. Maliye Bakanı Şimşek, 2011 bütçesinin çalışan kesimleri gözeten bir bütçe olduğunu belirterek, memurlara yapılacak zammı yüzde 13.7 olarak açıkladı. Bakan Şimşek, "2010 yılı Ekim ayında 1.577 lira olan aile yardımı dahil ortalama memur maaşı 2011 yılı Ocak ayında 1.717 liraya, Temmuz ayında ise 1.793 liraya yükselecek" dedi. Şimşek, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işçi ve tarım sigortası emeklilerine ödenecek aylıkların Ocak ayından itibaren 60 liradan az olmamak üzere yüzde 4 oranında artacağını, emekli aylıklarına Temmuz'da da ayrıca yüzde 4 oranında zam yapılacağını kaydetti. Şimşek, İspanyol El Pais gazetesine verdiği demeçte bazı emekli maaşlarının yüksek olmasından şikayet ettiği iddialarını yalanladı. "2011 yılı bir seçim bütçesi değildir" diyen Şimşek, seçim ekonomisi uygulanmayacağını ve mali disiplinden ödün verilmeyeceğini kaydetti. Mehmet Şimşek, vergi barışıyla gelen imkanların bütçede yer almadığını, bunun Türkiye'nin öncelikli ihtiyaçlarına harcanacağını vurguladı. Şimşek, bütçe giderlerinin 2011'de yüzde 5.3, faiz hariç giderlerin yüzde 7.1 artacağını öngörürken, bütçe gelirlerinin yüzde 10.4 ve vergi gelirlerinin yüzde 10.5 artacağı tahmininde bulundu. Şimşek, faiz giderlerinin azalmasıyla bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 4'ten 2.8'e düşürüleceğini kaydetti. Maliye Bakanı Şimşek, 2011 yılında bütçe açığının 2010 gerçekleşme tahminine göre yüzde 24 düşürmeyi hedeflediklerini de vurguladı.

Wall Street'te karlılığın yüzde 20 artması bekleniyor

Wall Street'in en büyük bankaları, ABD hükümetinin kurtarması ardından tarihlerinin en iyi yılını tamamlamaya hazırlanıyor. JP Morgan, Goldman Sachs ve Citigroup'un da aralarında bulunduğu bankaların toplam karının en az yüzde 20 artması bekleniyor.

AB krize karşı kalıcı önlem peşinde

Mali krizin derinleşmesi karşısında Avrupa Birliği, krizleri önleyici bir mekanizmayı daimi hale getirmeye çalışıyor. Bu çerçevede AB liderleri 16-17 Aralık'ta Brüksel'de yapacakları zirve toplantısında kalıcı bir kurtarma sistemini netleştirerek, yatırımcıların güvenini kazanmaya çalışacak. Şimdiye kadar Euro Bölgesi üyesi Yunanistan ve İrlanda'yı kurtarmak zorunda kalan Avrupa Birliği'nin alacağı önlemlerle, krizin İspanya ve Portekiz gibi diğer ülkelere yayılmasının önüne geçmesi hedefleniyor. Uzmanlar, liderlerin bir sistem konusunda hızla anlaşabileceğini sanmıyor. Yatırım bankası Jeffeys'in başekonomisti David Oven, "Sorunlar devam edecek. Piyasalar, gelecek yılın ilk haftalarına bakarak, tahvil piyasasında hangi bankaların daha fazla işlem gördüğünü ele alacak" dedi. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Avrupa Birliği'nin kurtarma fonu konusunda uzlaşmaya varacağını öngörürken; plan çerçevesinde fonun mali açıdan zor durumdaki ülkelerin tahvillerine yatırım yapması bekleniyor. Kurtarma fonunun ayrıca zor durumdaki ülkelere kısa vadeli kredi imkanı sağlaması öngörülüyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, daha önce yaptıkları açıklamalarda Fransa ve Almanya'nın Euro'yu korumak amacıyla ne gerekiyorsa yapılacağını söylemişti. İki ülke, zor durumdaki AB üyelerine destek verilmesi amacıyla oluşturulan fonun artırılmasına ise karşı çıkıyor. Avrupa Merkez Bankası da, zor durumdaki ülkelerin bankalarına destek vermek amacıyla tahvil alımlarına ağırlık veriyor. Krizle birlikte bankaların Merkez Bankası fonlamasına ihtiyaçlarının artması dikkat çekerken, Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Mario Draghi, "Aşırı borçlanan bankaların durumunu iyileştirecek ciddi adımlar atılması gerekiyor" dedi.

Anketler, S&P 500'de %11'lik artışa işaret ediyor

Wall Street'in önde gelen ekonomistleri, S&P 500 Endeksi'nin 1990'ların başından bu yana en iyi performansı göstererek yüzde 11 artacağını öngörüyorlar. Bloomberg'in yaptığı ankete göre, yükselişin beklentiler çerçevesinde gelişmesi halinde krizin yaşandığı 2008 yılından bu yana yükseliş yüzde 53'e ulaşacak.

Cari açık 40 milyar dolara gidiyor

Merkez Bankası, geçen yılın Ekim ayında 332 milyon dolar olan cari açığın bu yılın Ekim ayında 3.68 milyar dolar, Ocak-Ekim döneminde ise 35.72 milyar dolar olduğunu açıkladı. Merkez Bankası verilerine göre cari açık, Ocak-Ekim 2009'da 9.2 milyar dolar olmuştu. Blommberg anketinde cari açığın 3.7 milyar TL olacağı öngörülmüştü.