2 Temmuz 2010 Cuma

ABD'de tarım dışı istihdam oranı %9.5'e indi

ABD'de istihdam kaybı Haziran ayında sürerken, verilerin beklenenden iyi gelmesi piyasaların yönünü yukarı çevirdi. Haziran ayında tarım dışı istihdam 125 bin azalırken, beklentiler istihdamın 130 bin azalacağı yönündeydi. Diğer yandan yüzde 9.8'e çıkması beklenen işsizlik oranının ise yüzde 9.5'e düştüğünü açıkladı. Daha önce Mayıs'ta 431 bin artan tarım dışı istihdam verisi 433 bine revize edildi. Yüzde 9.7 olarak açıklanan Mayıs ayı işsizlik oranında revizyon yapılmadı. Veriler ardından uro dolar karşısında 1.26 düzeyinin üzerini gördü.

Mobius: Büyüme mutluluk verici, yatırımlar artacak

Templeton Fonu Yöneticisi Mark Mobius, Türkiye'nin yüzde 11.7 olarak açıklanan büyüme verilerini 'mutluluk verici' olarak değerlendirerek, Türkiye'ye yaptığı yatırımları artıracağını söyledi. Paris'te Bloomberg'in sorularını yanıtlayan Mobius, küresel çapta finans krizi yaşanması riskini ise yüzde 80 olarak değerlendirdi. Mobius, 500 trilyon dolarlık türev ürünleri piyasasının risklerin artmasına neden olduğunu kaydetti.

Çin 2009 büyümesini yüzde 9.1'e revize etti

Çin Ulusal İstatistik Kurumu, Çin'in 2009 yılı büyüme hızını yüzde 8.7'den yüzde 9.1'e revize etti. Yapılan bu güncelleme, yılın ikinci çeyreğine yönelik büyüme verilerinin açıklaması öncesine rastlıyor. Ekonomistler, hükümetin aldığı önlemler çerçevesinde yılın ikinci çeyreğinde büyüme hızının zayıflayacağını öngörüyorlar. İlk çeyrekte Çin ekonomisi yüzde 11.9 büyürken, ikinci çeyrekte büyümenin yüzde 9'a inmesi bekleniyor.

Maliye Bakanı Şimşek: Büyüme hız kesecek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 11.7 olan büyümenin sonraki çeyreklerde hız kesebileceğini söyledi. Bloomberg International'ın canlı yayınına katılan Mehmet Şimşek, "Türkiye'nin ihracatının yüzde 60'ının Avrupa Birliği'ne ait olduğu dikkate alındığında, Avrupa bizi endişelendiriyor" dedi. Şimşek, Avrupa'da bütçe krizine yönelik tedirginliğin arttığına dikkat çekerek, "Euro Bölgesi'ndeki sorunlar Türk ekonomisinde baskı yaratmadı" dedi. Küresel ekonomiler hakkında değerlendirmede de bulunan Mehmet Şimşek, "Çin'in döviz kurlarındaki iyileşme küresel büyümeye katkı yapar. En kötü durgunluk atlatıldı, küresel büyüme daha iyi olacak" dedi.

1 Temmuz 2010 Perşembe

İhracat 9.2 milyar dolara çıktı, parite endişesi arttı

Türkiye'nin ihracatı, Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.15 artışla 8 milyar 107.9 milyon dolardan 9 milyar 173.7 milyon dolara yükseldi. Paritedeki tüm olumsuz gerçekleşmelere karşın Haziran ayı ihracatı Mayıs ayı ihracatının yüzde 1.2 oranında üzerinde gerçekleşti. Ocak-Haziran döneminde yüzde 21.56 artarak 53 milyar 345.7 milyon dolara ulaşan ihracat, son bir yıllık dönemde ise yüzde 2.2'lik artışla 106 milyar 544.5 milyon dolara yükseldi. Türkiye'nin en fazla ihracat yapan otomotiv, hazır giyim ve konfeksiyon ile kimya sektörü Haziran ayında, Avrupa ekonomilerinin kemer sıkma politikası izlemeye başlaması nedeniyle alarm vermeye başladı.
BÜYÜKEKŞİ'DEN PARİTE UYARISI
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, paritedeki sert düşüşün ihracatçıyı ciddi bir şekilde endişelendirdiğini vurgulayarak, kimsenin paritede bu kadar sert bir düşüş beklemediğinin altını çizdi. Kocaeli'de aylık ihracat verilerini değerlendiren Büyükekşi, ihracat artış hızında bir miktar yavaşlama olduğuna dikkat çekti. Yüksek faiz oranlarının sıcak parayı Türkiye'ye çektiğini vurgulayan Büyükekşi, Türkiye'ye gelen sıcak paranın yüksek faiz nedeniyle TL'ye yöneldiğini, bunun sonucunda kurların devamlı surette baskı altında kaldığını söyledi.

Euro Bölgesi'nde PMI beklentilere paralel geldi

Euro Bölgesi imalat sanayi PMI endeksi Haziran'da nihai 55.6 değerini alarak beklentiler seviyesinde açıklandı. Endeksin aldığı değer, sektörde son dört ayın en düşük büyüme hızına işaret etti. Endeks Mayıs ayında 55.8 nihai değerini almıştı. Markit'in hazırladığı euro bölgesi imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) 55.6 olarak açıklanan Haziran ayı öncü verisi ile de aynı seviyede gerçekleşti.

WTO Airbus'a destek veren AB'yi mahkum etti

Dünya havacılık devi Airbus'un yeni nesil yolcu jetinin finansmanının nasıl yapılacağı, Dünya Ticaret Örgütü'nün A380 uçağının Avrupa devletleri tarafından yasa dışı sübvanse edildiğini tespit etmesinin ardından zora girdi. Dünya Ticaret Örgütü, ABD'nin altı yıl önce yaptığı bir başvuruyu sonuçlandırarak Avrupa Birliği ülkelerinin Airbus'a verdiği ihracat desteğini ticaret kurallarına aykırı buldu. Dünya Ticaret Örgütü kararında, Almanya, İngiltere ve İspanya'nın verdiği desteğin ticaret kurallarını çiğnediği kaydedildi. ABD'nin Dünya Ticaret Örgütü'ndeki Büyükelçisi Ron Kirk, kararı olumlu değerlendirirken, "Verilen destekler ABD'nin ticaretine ciddi zarar verdi" denildi. Dünya Ticaret Örgütü'nün Temmuz ortasında karşılıklı dava kapsamında Avrupa Birliği'nin ABD'nin Boeing'e yaptığını iddia ettiği devlet yardımları konusunda da ön karara varması bekleniyor. A380 konusundaki bu durum Avrupalı devletlerin iki yıl sonra ilk test uçuşunu yapacak A350 modelinin finansmanı konusunda da yükümlülüklerini ne şekilde gerçekleştireceği konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Moody's İspanya'yı not indirimine karşı uyardı

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İspanya'nın artan bütçe açığı sorunları karşısında, AAA kredi notunu kaybedebileceği uyarısında bulundu. Moody's, AAA notunun üç aylık bir gözden geçirme ardından, iki kademe aşağı çekebileceğini açıkladı. Moody's açıklamasında, olası not indiriminin kısa ve uzun vadeli ekonomik büyüme beklentilerindeki bozulmayla hükümetin mali hedefleri yakalamada karşılaştığı güçlükleri yansıttığı belirtildi.

Çin'de imalat sanayi soğuma işaretleri veriyor

Çin'de hükümetin ekonomide aşırı ısınmayı önlemek üzere aldığı önlemler sonuç vermeye başladı. Çin'de açıklanan Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) endeksi Haziran ayında 52.1'e geriledi. Hükümetin açıkladığı PMI verileri Mayıs ayında 53.9 düzeyinde bulunuyordu. Diğer yandan, HSBC tarafından açıklanan benzer bir ankete göre de, Mayıs'ta 52.7 değerini alan PMI geçen ay 50.4'e geriledi ve 14 ayın en düşük seviyesinde açıklandı.

30 Haziran 2010 Çarşamba

AB'den çelik şirketlerine 518 milyon Euro ceza

Avrupa Komisyonu 17 çelik üreticisini fiyat ortaklıklı bir kartel yürütmeleri sebebiyle toplam 518 milyon Euro'luk cezaya çarptırdı. Bu cezadan en büyük zararı gören de endüstri devi ArcelorMittal oldu. Avrupa Komisyonu söz konusu şirketlerin 18 yıldır bina ve köprü inşaatlarında kullanılan öngerilmeli çelik, uzun ve kıvrımlı çelik kablolar üzerinde fiyat kararlaştırdığını bildirdi. İngiltere, İrlanda ve Yunanistan hariç tüm Avrupa Birliği ülkelerinde bu kartelin etkinlik sürdürdüğünü söyleyen komisyon, kartelin Norveç'te de etkinliği olduğunu ekledi. Komisyon'dan yapılan açıklamada, ArcelorMittal ile uzlaşma ardından şirkete verilen cezanın yüzde 20 oranında indirilerek 276.5 milyon Euro'ya indirildiği kaydedildi. AB Komisyonu'nun Rekabetten Sorumlu Üyesi Joaquin Almunia, "Çelik şirketleri planlı bir ekonomide çalışıyormuşçasına işbirliği yapmış. Çelik aracılığıyla Avrupa inşaat sektörünün uzun yıllar istismar edilmesi son derece üzücü" dedi. Avrupa Komisyonu, Şubat ayından bu yana kartel oluşturarak piyasa koşullarını bozan şirketlere toplam 1.5 milyar Euro ceza vermiş durumda.

ECB'den bankalara 131.9 milyar Euro

Avrupa Merkez Bankası, düzenlediği üç ay vadeli repo ihalesiyle bankalara 131.9 milyar Euro fon sağladı. Yüzde 1 faizle yaratılan fon imkanı, bankaların ciddi likidite sorunlarıyla karşılaşma ihtimali karşısında Avrupa Merkez Bankası'nın imkan sağladığı şeklinde değerlendirildi. Avrupa Merkez Bankası'nın üç aylık yeniden finansman programına 171 banka katılırken, 1121 bankanın yarın toplam 442 milyar Euro'luk itfası bulunuyor. Avrupa Merkez Bankası, piyasalara nakit sağlamak ve finansal krizden çıkabilmek için geçen yıl ilk kez 12 aylık kredi sağlamıştı. İhale öncesinde bankaların yaklaşık 300 milyar Euro borçlanacağı öngörülüyordu.

Türk ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 11.7 büyüdü

Türkiye ekonomisi 2010 yılının ilk çeyreğinde 2004’ün 2. çeyreğinden bu yana en yüksek seviyede yüzde 11.7 büyüdü. Bloomberg'in ekonomistler arasında yaptığı ankette, ilk çeyrekte büyümenin yüzde 11.5 olması bekleniyordu. İlk çeyrek verileri ile birlikte son 1 yıllık büyüme rakam yüzde 1 olarak gerçekleşirken; 2009’un son çeyreğine göre ise yüzde 9’luk bir daralma gözlenmesi dikkat çekiyor. Mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış verilere göre ise Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde bir önceki döneme göre yalnızca yüzde 0.1 büyüdüğü gözlenirken; takvim etkisinden arındırılmış verilere göre bir önceki yılın aynı dönemine göre arındırılmamış veri ile aynı, yüzde 17 gelişme gözleniyor. Gelen son veriler ile birlikte Türkiye ekonomisinin büyüklüğü 987.5 milyar TL düzeyine çıktı. Üretim yöntemi ile hesaplanan milli gelir rakamlarına bakıldığında ilk çeyrekte yıllık bazda en büyük yükseliş yüzde 22.4 ile ticaret kaleminden kaynaklandı.

IMF Başkanı: Yuan, SDR sepetine eklenmeli

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Çin para birimi yuanın Fon'a bağlı Özel Çekme Hakları'nı (SDR) oluşturan para birimleri sepetine bir an önce dahil edilmesini istediğini, ancak değerinin öncelikle piyasa tarafından belirlenmesi gerektiğini söyledi. Strauss-Kahn dün gazetecilere yaptığı açıklamada, Çin'in ekonomik gücü arttıkça, piyasada "renminbi" olarak da bilinen yuanın sepete dahil edilmesi konusundaki baskının yoğunlaşacağına inandığını belirtti. "Bu meselenin üzerinde durulması gerekiyor. Piyasada gerçek bir değeri oluşmadan ve bir şekilde serbest dalgalanan bir para haline gelmedikçe renminbiyi dahil etmenin zor olacağını düşünüyorum. Ama ne kadar çabuk katılırsa o kadar iyi." Fon'un iç hesap birimi konumundaki SDR'nin küresel kapsamda dolara alternatif bir yarı-rezerv para birimi olarak benimsenmesi daha önce önerilmişti. SDR'nin değeri dolar, euro, yen ve sterlinden oluşan bir sepete dayanıyor.

29 Haziran 2010 Salı

ABD'de tüketici güveni Haziran'da hız kesti

ABD'de tüketici güveni Haziran'da sert düştü. The Conference Board tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD'de tüketicilerin artan iş kaygıları nedeniyle Haziran ayında tüketicilerin güveni yaklaşık 10 puan azaldı. Mayıs ayında 62,7 olan Tüketici Güven Endeksi Haziran ayında 52.9'a geriledi. Daha önce Mayıs ayı için 63.3 puan olarak açıklanan endeks rakamı 62.7 puana revize edildi. Verinin ardından ABD borsalarında düşüş hızlandı, Dow Jones sanayi endeksinde <.DJI> kayıplar yüzde 2'nin üzerine çıktı.

Merkez'den faiz değişikliği için erken mesajı

Merkez Bankası, para politikasının duruşunu değiştirmek için erken olduğuna dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde küresel ekonomiye ilişkin sorunların yurt içi iktisadi faaliyet üzerindeki etkilerinin dikkatle takip edilmesi gerektiğini kaydetti. Merkez Bankası, politika faiz oranlarının bir süre daha mevcut düzeylerde tutulabileceğini ve uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerekebileceğini vurguladı. Merkez Bankası'nın açıkladığı Para Politikası Kurulu toplantı özetine göre,enerji fiyatlarının yıllık artış oranının gerileyeceği öngörüldü. Açıklamada, 2011 yılından itibaren hayata geçirilecek olan mali kuralın Türkiye ekonomisine güç kazandıracağı kaydedilirken, "Büyük ölçüde konjonktürel etkilerle ortaya çıkan bu gelir artışının mali kuralda da öngörüldüğü biçimde ağırlıklı olarak kamu borcunun azaltılmasında kullanılması, gerek toplam talep yönetimini etkinleştirmesi gerekse dolaylı vergilerdeki artış gereksinimini azaltması bakımından Merkez Bankası'nın dengeleyici para politikası izleme esnekliğini artıracak" ifadesine yer verildi.

Global, İMKB'de 62 bin 500 puanı öngördü

Global Menkul Değerler Araştırma ve Uluslararası Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emre Yiğit, İMKB birleşik endeksinin 2010'un ikinci yarısında 62 bin 500'ü göreceğini söyledi. Krizin ardından özellikle yabancı kurumsal yatırımcılarda Türkiye'ye yönelik ilginin hızla arttığına dikkat çeken Emre Yiğit, "Krizde bir kısım yabancı müşteriler dükkanı kapatırken, önemli bir kısmı da tatile çıkmıştı. Aslında her krizden sonra bunun olması normal. Şimdi yabancıların tatilden döndüklerini görüyoruz. Bu da Türkiye'ye ilgiyi artırıyor" dedi. Global Menkul Değerler'in, New York Society of Security Analysts-NYSSA ve Enclave Capital ile birlikte düzenlediği "Yıllık Türk Yatırım Konferansı" sonuçlarını değerlendirmek üzere Genel Müdür Gökhan Özer'in de katılımıyla bir basın toplantısı düzenleyen Emre Yiğit, İMKB ne zaman bu değere yükselir sorusuna "Bu sorunun cevabını benim bilmem mümkün değil. Ancak tüm hesaplamalarımız İMKB'nin 62 bin 500'ü yakalayacağını gösteriyor. Hem tek tek şirket bazında hem de endeks bazında yaptığımız analizler mevcut endeks düzeyinin yüzde 10 daha üzerinde yukarı doğru bir hareket olacağının gösteriyor" yanıtını verdi.

Repo ihalesine 10 milyar liralık talep geldi

Merkez Bankası'nın 3 milyar liralık repo ihalesine, 10.2 milyar liralık talep geldi. Gelen yüksek talep miktarı, bankacılık sektöründe Avrupa'da başlayan tedirginliğin etkisiyle artan likidite ihtiyacına işaret ediyor.

İspanya bankaları ECB'nin itfası öncesi endişeli

Yunanistan ardından İspanya'ya yönelik artan endişeler, İspanyol bankalarının finansman için Avrupa Merkez Bankası'nın imkanlarına başvurmasını artırıyor. Bankalar, Avrupa Merkez Bankası'nın Cuma günü yapacağı 442 milyar Euro'luk itfa öncesinde finansman imkanlarının korunmasını istiyor. İspanya bankaları, Avrupa Merkez Bankası'ndan borçlanma imkanlarının korunmasını isterken, finans sektörünü destekleyecek yeni düzenlemelerin yapılmaması halinde finans sektörünün sarsılabileceğini öngörüyorlar. Bankacılar, Avrupa Merkez Bankası'nın piyasalara likidite sağlamak zorunda oludğunu ifade ederken, buna yönelik tedirginliklerin piyasalarda sert dalgalanmalar yaşanabileceğine işaret eidyoralr. Euro Bölgesi genelinde artan endişeler çerçevesinde bankalar birbirinden kaynak bulmakta zorlanıyor. Avrupa Merkez Bankası'nın 442 milyar Euro'luk borçlanma imkanı ise yüzde 1'lik faizle son derece olumlu bir imkan sağlıyor. Diğer yandan, Avrupa Merkez Bankası, yaklaşan itfanın sorunsuz geçmesi için her türlü adımı atacağını açıkladı. Banka'nın Yönetim Kurulu Üyesi Christian Noyer, 442 milyar Euro'luk borç itfasına yönelik değerlendirmesinde, "ECB ve Eurosystem gerekli likiditenin sağlanması için gereken her şeyi yapacak" dedi.

28 Haziran 2010 Pazartesi

EURIBOR iki yılın en yükseğinde

Avrupa ekonomilerine yönelik beklentilerin bozulmasıyla bankaların birbiri arasında yaptığı borçlanmalarda kullanılan EURIBOR faizi hızlı yükseldi. Üç ay vadeli EURIBOR faizi 1 Ekim 2009'dan bu yana en yüksek düzeyine yükselerek % 0.754 seviyesine çıktı. EURIBOR, Londra bankalarınca oluşturulan LIBOR faizinden daha geniş şekilde takip ediliyor.

ABD'de Mayıs ayında tüketim tahminleri aştı

ABD'de Mayıs ayında tüketici harcamaları ile gelirlerinde artış gözlendi. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD'de tüketici harcamaları beklentilerin üzerinde, geçen ay yüzde 0,2 oranında arttı. Ekonomist çevreler ABD'de tüketici harcamalarının mayıs ayında yüzde 0,1 oranında artmasını öngörmüştü. Öngörülenden yüksek çıkan tüketici harcamalarına neden olarak, tüketicilerin mal alımından ziyade elektrik ve diğer alt yapı teçhizatı kullanımında görülen artış gösterildi. ABD'de tüketicilerin gelirleri mayıs ayında bir önceki aya göre beklentilerin hafif altında yüzde 0,4 artış gösterdi. Ekonomik çevreler mayıs ayında tüketicinin gelirlerindeki artışı yüzde 0,5 olarak öngörmüşlerdi.

ABD 2 yıllık tahvillerinin faizi sert düştü

BIS: Yüksek borçlar canlanma için risk yaratıyor

Uluslararası Ödemeler Bankası Başkanı Jaime Caruana, finans sektöründe kırılganlığın devam ettiğini belirterek, "Yüksek borçlar ekonomik canlanma için tehdit yaratıyor" dedi. Caruana, İsviçre'nin Basel kentinde düzenlediği basın toplantısında, "Yüksek enflasyon tehdidi piyasalarda dengesizlik yaratabilir" dedi. Caruana, bütçe kısıntılarının bankacılık sektörüne olası etkisinin küçük ve geçici olacağı değerlendirmesinde bulunurken, "Banka karlarının sürdürülebilirliği konusunda endişeler var" dedi. Caruana, devam eden endişelerin uzun vadeli büyüme potansiyelini etkileyebileceğine dikkat çekerek, merkez bankaları üzerindeki baskıların artabileceğini öngördü. BIS Başkanı, "Hükümetler bütçe açıklarını kısmak üzere 'anlamlı' adımlar atmalı" dedi.

G20'den bütçe açıklarını yarıya indirme kararı çıktı

Sanayileşmiş ve sanayileşmekte olan ülkelerden oluşan G20 ülkelerinin liderleri, zengin ülkeleri bütçe açıklarını üç yıl içinde yarıya indirmeye, 2016 yılına kadar da borçlarını düşürmeye çağırdı. Kanada Başbakanı Stephen Harper tarafından Toronto'da yapılan G20 zirvesi sonunda yapılan açıklamada, "Bir yandan ekonomiyi canlandırma önlemleri uygulanırken, aynı zamanda borcu düşürmek mümkün olabilir" ifadesine yer verildi. ABD Başkanı Barack Obama ve diğer liderler, dünya ekonomik gelişiminde ciddi sorunların devam ettiğini belirttiler. Başkan Obama zirve sonunda düzenlediği basın toplantısında bütçe açığını 2013 yılı sonuna kadar yarıya düşürme hedefini kabul etti. Obama, bu hedefin, ABD'nin planlarına uygun olduğunu belirtmekle birlikte istihdam yaratma ve ekonomik büyümeye öncelik vereceğini kaydetti. Başkan devlet harcamalarında kesintide aşırıya gidilmesinin ekonomik büyümeyi durdurma tehlikesine de dikkati çekti. Liderler dünya ekonomisinin büyüme göstermekle birlikte, canlanmanın her yerde eşit ve yeterince güçlü olmadığına, işsizliğin de birçok ülkede çok yüksek olduğuna işaret ettiler. Liderlerin nihai bildirisinde, ekonomik canlanmayı sürdürebilmek için mevcut ekonomik canlanma planlarının devam etmesi ve güçlü bir talebi oluşturacak koşulların sağlanması gerektiği kaydedildi.

Komşulardan ithalat 4 ayda %77 arttı

Türkiye'nin sınır komşularına ihracatı Ocak-Nisan döneminde yüzde 9,6 artarak, 4,7 milyar dolara ulaştı. Söz konusu dönemde komşulardan yapılan ithalatta da büyük artış gerçekleşti. İthalat, yüzde 77,7 artarak, 3,8 milyar dolar oldu. Aynı dönemde sınır komşularıyla dış ticaret, Türkiye lehine gerçekleşti. Son 10 yılda Türkiye'nin dış ticareti yüzde 195 artarken, sınır komşuları ile olan ticari ilişkilerde de önemli gelişmeler yaşandı. Azerbaycan-Nahçıvan, Gürcistan, Bulgaristan, Irak, İran, Suriye ve Yunanistan ile toplam dış ticaret hacmi 2000-2009 yılları arasında yüzde 445 oranında artarak, dönemin toplam dış ticaret artışının önüne geçti. 2000 yılında komşu ülkelere ihracatın, genel ihracat içindeki payı binde 5 iken, 2009 yılında bu oran yüzde 13'e yükseldi. Sınır komşularına 2010 Ocak-Nisan döneminde gerçekleştirilen ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.6 artarak 4.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde ithalat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 77.7 oranında artarak, 3.8 milyar dolara çıktı. Toplam dış ticaret hacmi ise yüzde 32 oranında büyüdü. Gürcistan ve Irak'a yapılan ihracatta sırasıyla yüzde 15 ve yüzde 0.5 oranında düşüş gözlenirken, ithalat bütün komşu ülkelerde artış kaydetti.