20 Mayıs 2010 Perşembe

Euro'daki erime 'yeni normal'i gündeme getirdi

Avrupa para biriminin son dört yılın en düşük düzeyine gerilemesi, Türkiye gibi ihracatının büyük bölümünü Avrupa Birliği'ne yapan ülkeleri zorlarken; Avrupa'nın ihracatta rekabet gücünü artırıyor. Uluslararası Bankacılık Merkezi Başkanı Charles Wiploz, "Euro'daki hızlı değer kaybı bölge ekonomisi için son derece olumlu, çünkü dünyanın kalan yerlerinde hızlı bir toparlanma söz konusu" dedi. Euro'nun uzun vadede 1.10-1.20 aralığında kalmasının sonderece uygun olduğuna işaret eden Wiploz, Euro toparlanmadan daha da gerileyebileceğini vurguladı. UBS, Merill Lynch, BNP gibi bankalar Euro'daki zayıflamanın süreceğini öngörürken, euro dolar paritesinde yıl sonu tahminleri 1.15 ile 1.26 aralığında değişiyor.

ECB Başkanı Trichet, tahvil alımlarını savundu

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, son günlerde piyasalarda yaşanan gelişmelerin bankanın politikasını doğrular nitelikte olduğunu söyledi. Trichet, Berlin'de yaptığı açıklamada, fiyat istikrarını korumanın kriz döneminde en öncelikli konu olduğunu vurguladı. Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alımlarına da değinen Trichet, bu şekilde bankacılık sisteminin dayanıklılığını artırdıklarını söyledi. Avrupa Merkez Bankası'nın kararlarını tamamıyla bağımsız şekilde aldığını vurgulayan Trichet, tahvil alımlarıyla çalışmayan bazı tahvil piyasalarının güçlenmesinin sağlandığını ifade etti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı, bankanın tahvil alımı yoluyla yarattığı parayı kademeli olarak geri çekeceğini ifade etti. Merkez Bankası geçen hafta Avrupa hükümetlerine ait 16.5 milyar Euro'luk tahvil almış, hafta başından itibaren de açık piyasa işlemlerine başlamıştı. Trichet, merkez bankalarının kriz dönemlerinde zamanında ve kararlı adım atması gerektiğini vurguladı.

Dubai World borçlarını yeniden yapılandırıyor

Körfez bölgesinin en büyük yatırım şirketi Dubai World, kredi veren bankalarla borçların yeniden yapılandırılması için anlaşmaya vardı. Dubai hükümetine ait şirket ile bankalar arasında yapılan anlaşma çerçevesinde Dubai World'un 14.4 milyar dolarlık borcu yeniden yapılandırılacak. Dubai World'un yapılandırılan toplam yükümlülükleri 23.5 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Plan çerçevesinde gelecek beş yılda 4.4 milyar dolarlık borç ödemesi ardından, kalan 10 milyar dolarlık bölüm gelecek 8 yılda geri ödenecek. Anlaşma ile kreditör bankalara yüzde 1 faiz ödenecek. Dubai World geçen Kasım ayında toplam 60 milyar dolarlık yükümlülüklerini yeniden yapılandırmayı planladığını açıklamış, bunun ardından 25 Mart'ta yapılandırma anlaşmasının çerçevesi hazırlanmıştı.

18 Mayıs 2010 Salı

Prodi'den AB'ye kararlılık eleştirisi

Avrupa Komisyonu'nun eski Başkanı Romano Prodi, Avrupa Birliği'nin ortak bir maliye politikası oluşturmak konusunda yeterli kararlılığı göstermediğini söyledi. Prodi, Bloomberg International'a verdiği söyleşide, Avrupa ülkelerinin bütçe açıklarını sınırlamak amacıyla etkin önlemler almak zorunda olduklarını ifade etti. Prodi, "Avrupa ülkeleri bütçe açıklarını sınırlamak üzere kapsamlı önlemlere hız vermeli. Portekiz, İspanya, İtalya gibi Güney Avrupa ülkeleri sert önlemler almalı" dedi. Prodi, bu çerçevede Almanya'nın bütçe açıklarını sınırlandırma yaklaşımının son derece tutarlı olduğunu kaydetti. İtalya'da başbakanlık yaptığı 2006-2008 döneminde bütçe açığının yüzde 3'e indirilmesi konusunda başarılı olan Prodi, Euro'nun mali anlamda ülkeler üstü bir altyapıya sahip olması gerektiğini vurguladı. Romano Prodi, Almanya dahil herkesin Euro'ya destek vermesi gerektiğini ifade ederek, "Euro'nun sağlam bir mali yapıyla güçlendirilmesi gerekiyor" dedi. Prodi, son dört yılın en düşük düzeyinde seyreden Avrupa para birimindeki düşüşün, ihracatı hızlandıracağını ve bunun büyümeye olumlu katkı yapacağını vurguladı.

17 Mayıs 2010 Pazartesi

Paranın yönü yeniden ABD'ye döndü

Küresel piyasalarda tedirginliğin geri dönmesi nedeniyle, Amerikan hükümetinin çıkarttığı tahvillere ilgi rekor düzeyde arttı. ABD Hazinesi'nin açıkladığı verilere göre, Amerikan tahvil ve hisse senetlerine yapılan yatırımın toplamı Mart sonu itibarıyla 140.5 milyar dolara çıktı. Amerikan menkul kıymetlerine yapılan yatırımın 40 milyar dolar artacağı öngörülmesine karşılık, yatırımların hızla artmasında Yunanistan krizi ile birlikte Avrupa ve gelişmekte olan piyasalara yönelik tedirginliğin tırmanması etkili oldu. Şubat ayında menkul kıymet yatırımlarının toplamı 47.1 milyar dolar olmuştu. Ekonomistler, Amerikan ekonomisinin canlanmasıyla menkul kıymet yatırımlarının hızlanacağını ifade ediyorlar. Amerikan tahvillerine en fazla yatırım yapanların başında Çin yer alırken, bu ülkenin yatırımları 17.7 milyar dolar artarak 895.2 milyar dolara tırmandı. İkinci sırada ise yatırımlarını 16.4 milyar dolar artırarak 784.9 milayr dolara çıkartan Japonya yer aldı.