Cautionary Questions – RoboPod and the Perpetual Money Machine
-
Thanks for your questions – fielded this time with the able assistance of
Jacob Goldstein, the author of Money: The True Story of a Made Up Thing.
11 Ekim 2011 Salı
Yunanistan beklediği yardıma Kasım'da ulaşacak
Yunanistan, Kasım ayı başında beklediği kredi yardım dilimine ulaşacak. Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu temsilcileri tarafından yapılan ortak açıklamada, Kasım ayının ilk günlerinde Yunanistan'ın 8 milyar Euro'luk yardım alabileceği kaydedildi.
Yunanistan'a verilecek kredi diliminin 5.8 milyar Euro'luk bölümü Avrupa Birliği üyelerinden, 2.2 milyar Euro'luk bölümü Uluslararası Para Fonu'ndan sağlanacak.
Troyka açıklamasında, yardım planına kamu sektörü yanında özel sektör katılımının da beklendiği ifade edilirken, özel sektör katılımını sağlayacak Avrupa Kurtarma Fonu'nun 21 Temmuz'da alınan kararlar çerçevesinde hayata geçirilmesinin hedeflendiği vurgulandı.
Troyka açıklamasını değerlendiren Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, açıklamanın olumlu ve dengeli olduğunu söyledi. Venizelos, "Reformlardaki gecikmeyi telafi etmekte kararlıyız. 23 Ekim'de yapılacak AB zirvesi öncesinde gerekli tedbirleri alacağız" dedi. Yunanistan Maliye Bakanı, 2012 mali hedeflerine ulaşılacağını da sözlerine ekledi.
Trichet'ten 'sistemik kriz' uyarısı
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Euro Bölgesi'nde yaşananların sistemik kriz boyutuna ulaştığına işaret ederek, AB hükümetlerinin yapısal reformları hızla hayata geçirmesi gerektiğini söyledi. Trichet, Brüksel'de katıldığı Avrupa Sistemik Risk Komisyonu toplantısında yaptığı konuşmada, Avrupa bankalarının eşgüdüm içinde yeniden sermayelendirilmesini istedi.
"Küresel krizin merkez üssündeyiz" diyen Trichet, ülkelerdeki borç krizinin bankacılık krizine dönüştüğüne dikkat çekerek, krizin çevre ülkelere yayılma riski olduğunu vurguladı.
Trichet'in açıklamaları, geçen hafta Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu ardından yapılan açıklamalardan daha açık ve net ifadeler taşıyor. Trichet, daha önce yaptığı konuşmalarda bankacılık sektörüne yönelik dramatik ifadelerden kaçınmıştı.
Labels:
amb,
Avrupa Birliği,
ecb,
irlanda,
ispanya,
italya,
kriz,
portekiz,
trichet,
Yunanistan
10 Ekim 2011 Pazartesi
Nobel Ekonomi Ödülü Sims ve Sargent'in oldu
Dünyanın en prestijli ödülü Nobel'i, ekonomi alanında Thomas J. Sargent (solda) ve Christopher A. Sims (sağda) paylaştı. İsviçre Bilimler Akademisi'nden yapılan açıklamaya göre, New York Üniversitesi Profesörü Sargent ve Princeton Üniversitesi Profesörü Sims, siyasi kararların makro ekonomiyi nasıl etkilediğine yönelik çalışmalarıyla Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazandı.
Ekonomi politikasının makro ekonomiye etkileri konusunda 1970 ve 80'lerde yapılan çalışmalarıyla büyük ilgi gören Sargent ve Sims'in araştırmaları, pek çok ekonomistin araştırmalarına da zemin oluşturdu. İsviçre Bilimler Akademisi'nden yapılan açıklamada da, Sargent ve Sims tarafından geliştirilen metodların makroekonomik analiz için vazgeçilmez araçlar haline geldiği ifade edildi.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)