23 Temmuz 2010 Cuma

Stres testinde 91 bankadan 7'si sınıfı geçemedi

Aylardan bu yana beklenen stres testleri sonuçlandı. Avrupa'nın önde gelen 91 bankasından 7'sinin stres testlerini geçemediği gözlendi. Avrupa Banka Murakıpları Komisyonu (CEBS) tarafından açıklanan rapora göre, İspanya'dan beş banka Diada, Espiga, Bianca Civica, Unnim ve Cajasur stres testlerini aşamadı. Almanya'dan emlak kredi bankası Hypo Real Estate ve Yunanistan'dan ATEBank testleri geçemeyen diğer bankalar oldu. CEBS'in açıklamasında, bankaların sermayesindeki erimenin 3.5 milyar Euro olduğu vurgulandı. CEBS'nin açıklamasına ulaşmak için tıklayınız.

22 Temmuz 2010 Perşembe

Dünya ticaretinde toparlanma yüzde 10'u bulacak

Dünya Ticaret Örgütü Genel Sekreteri Pascal Lamy dünya ticaretinin bu yıl hacim bazında yüzde 10'un üzerinde büyüme kaydetmesinin beklendiğini söyledi. Dünya ticaretindeki büyümeye ilişkin olarak Mart ayında yapılan tahmin yüzde 9.5 seviyesindeydi.

21 Temmuz 2010 Çarşamba

S&P, Güney Kıbrıs'ı negatif izlemeye aldı

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, Kıbrıs Rum Kesimi'ni olası bir not indirimi için negatif izlemeye aldı. Kuruluştan yapılan açıklamada, hükümetin mali dengeleri iyileştirecek yapısal reformları çıkarmamasının negatif izlemede etkili olduğu vurgulandı. Açıklamada, döviz cinsinden A+ olan ülke notunun indirilebileceği uyarısında bulunulurken, ekonominin kırılganlığının arttığı vurgulandı.

ABD bankaları yüksek karlılık performansı gösterdi

Krizle sarsılan Amerikan bankaları, yüksek portföy gelirlerinin desteğiyle yılın ikinci çeyreğinde tahminlerden iyi performans gösterdi. Dünyanın en büyük yatırım bankalarından Morgan Stanley, yılın ikinci çeyreğinde 1.96 milyar dolarla beklentilerin üzerinde kar açıkladı. Banka geçen yılın aynı döneminde 149 milyon dolar zarar etmişti. Morgan Stanley CEO'su James Gorman, yaptığı değerlendirmede, karlılıkta yüksek portföy gelirleri yanısıra fon yönetimi ve ticari bankacılıktan yüksek kar elde edildiğini kaydetti. Diğer yandan, ABD'nin büyük emlak kredi bankası niteliğindeki Wells Fargo, yılın ikinci çeyreğinde 3.06 milyar dolar kar açıkladı. Bankanın net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 düşmesine karşılık, beklentilerin üzerinde kar etmeyi başardı. Wells Fargo ile birlikte ABD'nin dört büyük bankasının karlılık performansını korumayı başardığı gözlenirken, ABD Kongresi'nde kaul edilen finans sektörü reformlarının bankacılık sektörü karlarını azaltması bekleniyor. Uzmanlar, artan maliyetlerin etkisiyle Wells Fargo'nun karlığının 2.6 milyar dolar azalabileceğini öngörüyorlar.

20 Temmuz 2010 Salı

Konut başlangıçlarındaki bozulma devam ediyor

ABD'de Haziran ayında yeni konut inşaatları geriledi. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, yeni konut inşaatları Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 5 düşüş göstererek, mevsimsel olarak uyarlanmış şekilde 549 bin oldu. Mayıs ayına ilişkin veriler ise 578 bin olarak revize edildi. Konut piyasasında gelecekteki hareketliliğin işareti olarak görülen inşaat izinleri ise Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2,1 artarak 586 bine ulaştı.

AB'nin sorunlu ülkeleri 10 milyar Euro borçlandı

Birbiri ardına alınan bütçe açıklarını önleyici önlemler, Avrupa ülkelerinin başarıyla borçlanmasını sağladı. İspanya, Yunanistan, Macaristan ve İrlanda'nın borçlanması 10 milyar Euro'yu buldu. İspanya düzenlediği 1 yıllık ve 18 aylık tahvil ihaleleriyle toplam 6 milyar dolar borçlandı. 1 yıllık ihalede yüzde 2.21 faizle 4.25 milyar Euro satış yapılırken, 18 aylık ihalede yüzde 2.33 faizle 1.72 milyar Euro'luk satış gerçekleştirildi. Avrupa Birliği'nden sağladığı destekle mali dengelerini iyileştirmeye çalışan Yunanistan ise düzenlediği 13 haftalık ihalede 1.95 milyar Euro borçlandı. Yunanistan'ın ihalesine 3.85 kat talep gelirken, faiz yüzde 4.05 oldu. Diğer yandan, Moody's'in notunu indirdiği İrlanda 6 ve 10 yıl vadeli ihalelerde 1.5 milyar Euro borçlandı. IMF ve Avrupa Birliği'nin desteğini kaybeden Macaristan ise 3 ay vadeli ihalede yüzde 5.28 faizle 121 milyon Euro borçlandı. Yunanistan 13 haftalık bono ihalesinde yüzde 4.05 faizle 1.95 milyar Euro'luk satış yaptı.

Ham çelik üretimi ilk çeyrekte yüzde 28 arttı

Dünya Çelik Birliği (WSA) küresel ham çelik üretiminin bu yılın ilk altı ayında yüzde 27.9'luk artışla 705.8 milyon tona ulaştığını açıkladı. Çelikte dünyanın hem en büyük üreticisi hem de tüketicisi konumunda bulunan Çin'in ham çelik üretimi ise aynı dönemde yüzde 21.1 artış kaydederek 323.2 milyon tona yükseldi. Dünya genelinde çelik üretiminin sadece Haziran ayında yüzde 18'lik artışla 118.8 milyon ton olarak gerçekleştiği de belirtildi.

19 Temmuz 2010 Pazartesi

Yapı Kredi tahvil ihracı hazırlığında

Akbank'ın arkasından gelen Yapı Kredi Bankası, 5 yıl vadeli tahvil ihracına çıkmayı hedefliyor. ABD ve Avrupa'da eş zamanlı olarak yatırımcılarla görüşen bankanın tahvil ihracının, 5 yıllık ABD tahvili üzerine 350 baz puanlık risk primiyle gerçekleşmesi bekleniyor. Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan bankacılar, satışın 1 milyar dolara kadar çıkabileceğini kaydederken, risk iştahında herhangi bir değişiklik olmamaması halinde Cuma günü talep toplamanın tamamlanarak fiyatlamanın gerçekleştirileceğini öngörüyorlar. Önceki Akbank tahvilinin yerli yatırımcılar tarafından aılanamamasına karşın, Yapı Kredi Bankası LPN (loan participation notes) formatında çıkarak yerli yatırımcıların da erişim sağlaması öngörülüyor. Standard and Poor's Cuma günü Yapı Kredi'nin çıkaracağı tahvillere BB notu vermişti. Aynı bankacılar, İş Bankası ve Garanti Bankası'nın da piyasadaki doygunluk nedeniyle yeni ihracı yılın son çeyreğinde gerçekleştirebileceğini ifade ediyorlar.

Moody's not indirimi Euro'yu baskı altına alacak

Yatırım bankası Barclays, İrlanda'nın kredi notunun Moody's tarafından indirilmesinin Avrupa piyasalarında tedirginlik yaratacağını öngördü. Barclays stratejisti David Forrester, "Not indirimi beklenmeyen bir gelişme niteliğini taşıyor ancak bunun getireceği risk sınırlı olacak" dedi. Euro dolar paritesinin baskı altında kalabileceğini kaydeden analist, Cuma günü 1.2927'ye kadar çıkan paritenin aşağı yönlü seyrini devam ettireceğini öngördü. Not indirimi ardından İrlanda ile Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri arasındaki getiri farkı 8 baz puan artarak 193 baz puana yükseldi.

Moody's, İrlanda'nın kredi notunu Aa2'ye indirdi

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İrlanda'nın ülke notunu bir kademe düşürerek Aa1'den Aa2'ye indirdi. Moody's, İrlanda'nın kredi notu görünümünü durağan olarak açıklarken, bankacılık sektörüne yönelik risklerin ülkenin finansal istikrarına yönelik riskler yarattığı ifade edildi. İrlanda'nın bozulan mali dengeler nedeniyle büyümesinin tehlike altında olduğu ifade edilirken, 23 Temmuz'da açıklanacak stres testleri sonuçları ardından bankacılık sektörüne yönelik görünümün netleşeceği vurgulandı. İrlanda'da borçların milli gelire oranının giderek arttığına işaret edilen açıklamada, bankacılık sektörüne yönelik artan yükümlülüklerin sorun yarattığı kaydedildi.