7 Nisan 2010 Çarşamba

BRIC Zirvesi 12 Nisan'da Brezilya'da toplanıyor

Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşan gelişmekte olan ülke liderleri 12 Nisan'da Brezilya'da biraraya gelerek yeni anlaşmalar imzalayacaklar. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Tiankai, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşan BRIC ülkelerinin bu ay içinde Brezilya'da yapacakları toplantının ülkeler arasındaki stratejik anlaşmaları genişleteceğini açıkladı. Yetkikliler zirvede enerji, finans ve havacılık alanlarında anlaşmalar imzalayacağını belirtiyorlar. BRIC ülkeleri dünya nüfusunun yüzde 40'ını oluşuyor ve küresel bazda gayrı safi hasılanın yine yüzde 40'ını sağlıyor. İlk BRIC zirvesi 2009 yılının Haziran ayında Rusya'nın Yekaterinburg kentinde yapılmıştı.

Çin döviz kuru rejimini değiştirme adımını atacak

Çin, döviz kurunu daha serbest hale getirmesi amacıyla yuanın dalgalanma aralığını genişletmeye hazırlanıyor. ABD yönetimi uzun süreden bu yana Çin'e para biriminin değerini düşük tutmaktan vazgeçmesi konusunda baskı yapıyor. Son olarak Çin yönetimi, ABD ve Çin arasındaki ticaret dengesizliğinin yunanın değerinden kaynaklanmadığını açıklamıştı. ABD Hazinesi'nin döviz kuruna yönelik değerlendirmeleri içeren raporunu ertelemeyi açıklaması Çin yönetimince olumlu karşılandı. Çin Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Zhang Yansheng, "Gerek ABD, gerekse Çin tarafı yarım adım atarak kurlar konusundaki çözümsüzlüge çare arayışına girdi" dedi.

6 Nisan 2010 Salı

Yunanistan piyasaları yine karıştırdı

Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Birliği'nden mali destek almayabileceğine yönelik haberler, piyasalarda tedirginliğe neden oldu. Yunanistan tahvillerinin Avrupa Birliği'nden sağlayabileceği desteğin netlik kazanmaması ile rekor düzeye tırmandığı gözlendi. Yunan tahvillerinde gözlenen satışlarla ülkenin çıkardığı 10 yıl vadeli tahvillerin faizi yüzde 7.1 düzeyine çıkarken, 10 yıl vadeli Alman tahvilleri ile yunan tahvilleri arasındaki fark 406 baz puanla rekor düzeye çıktı.

5 Nisan 2010 Pazartesi

Enflasyon Mart'ta yeniden tek haneye indi

Mart ayı Tüketici Fiyatları Endeksi bir önceki aya göre yüzde 0.58 oranında artarken, Şubat ayında çift haneyi gören yıllık enflasyon Mart'ta yüzde 9.56'yla yeniden tek haneye indi. Mart'ta Üretici Fiyatları Endeksi bir önceki aya göre yüzde 1.94, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.58 artış gösterdi. Toplam TÜFE’deki yıllık düşüşe karşın, çekirdek fiyat göstergeleri geçen yılki otomobil ve beyaz eşyalara uygulanan vergi indirimleri kaynaklı baz etkisi ile gözle görülür bir şekilde bozuldu. Uzmanlar, Merkez Bankası'nın enflasyon beklentilerindeki bozulmalara ve fiyatlandırma davranışlarındaki değişimlere karşı daha da temkinli olabileceğini öngörüyorlar.