Cautionary Questions – RoboPod and the Perpetual Money Machine
-
Thanks for your questions – fielded this time with the able assistance of
Jacob Goldstein, the author of Money: The True Story of a Made Up Thing.
7 Ocak 2011 Cuma
Bernanke: ABD'de istihdamın toparlanması 5 yıl alır
ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, ekonomideki toparlanmanın 2011 yılında 2010'a oranla daha yüksek olacağını öngördü. Senato Bankacılık Komitesi'nde konuşan Bernanke, istihdamı artırma planlarının güçlenmesinin umut verici olduğuna işaret işgücü piyasasının normale dönmesinin 4-5 yıl alabileceğini vurguladı.
Avrupa'da büyüme beklenenin altında kaldı
Bütçe kriziyle başetmekte zorlanan Euro Bölgesi ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0.3 ile beklenenin altında büyüdü. Yüzde 0.4 düzeyindeki beklentiye karşılık gözlenen bu zayıf performansta Alman ekonomisinin hız kesmesi belirleyici oldu. İkinci çeyrekte yüzde 2.3 büyüyen Alman ekonomisi üçüncü çeyrekte sadece yüzde 0.7'lik büyüme gösterdi.
Alman ekonomisinin ikinci çeyrekteki yüksek performansı, Doğu ve Batı Almanya'nın birleştiği 1990 yılından bu yana en yüksek büyüme düzeyine işaret ediyordu.
Diğer yandan, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Euro Bölgesi liderlerini yaşanan bütçe krizine karşı etkin şekilde mücadele etmeye çaırdı. Trichet, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Merkez Bankası'nın görevinin hükümetlerin sorumsuz davranışlarının maliyetlerini karşılamak olmadığını söyledi.
Bu arada, Avrupa Merkez Bankası'ndan üst düzey yetkililer, bankanın Portekiz'e yardımcı olmak amacıyla bu ülkenin tahvillerini aldığını söyledi. 10 yıl vadeli Portekiz tahvillerinin risk primi 20 az puan artarak yüzde 7.38 düzeyinde seyrediyor.
Çin gayrimenkul politikalarına önlem arayışında
Çin'de gayrimenkul fiyatlarındaki tırmanış ve sektördeki hızlı büyüme, ekonominin aşırı ısınmasına yönelik tehdidi artırıyor. Çin Bayındırlık Bakanı Şu Şaoşi, gayrimenkul satışlarının 2010 yılında yüzde 70 artmasının etkisiyle, emlak sektörüne yönelik politikaların baskı altında olduğunu kaydetti.
Çin'de gayrimenkul satış hacmi 2010 yılında yüzde 70 artışla 407 milyar dolara tırmandı. Bakan Şu, gayrimenkul fiyatları ve satış hacminin özellikle son çeyrekte tırmandığına işaret ederek, yeni politikalar uygulanmasının gerekebileceğini ifade etti.
Çin'de yerel yönetimler kapsamlı altyapı projelerinin finansmanı amacıyla, idarelerindeki kamu arazilerinin satışını gerçekleştiriyor. Ekonomistler, gayrimenkul satışlarının artmasını Çin ekonomisine yönelik olumlu beklentilerin devam ettiği yönünde yorumlarken, Çin Merkez Bankası aşırı ısınmaya karşı önlemleri artırmaya çalışıyor.
Çin Merkez Bankası bu çerçevede üç yıl aradan sonra Ekim ve Aralık aylarında kısa vadeli faizleri artırma yoluna gitmişti.
Çin'de konut fiyatlarının en fazla arttığı kent yüzde 47.1 ile Hangzu olurken, bu kenti yüzde 37.9 ile Şongin ve yüzde 37.1 ile Pekin izliyor. Çin Başbakanı Wen Şiabao, Aralık ayında yaptığı konuşmada, hükümetin konut fiyatlarındaki tırmanışı frenlemek amacıyla önlem alacağını vurgulamıştı.
6 Ocak 2011 Perşembe
Sıcak paraya Brezilya'dan yeni önlem
ABD Merkez Bankası'nın parasal genişlemeye hız vermesiyle, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelere fon akımının hızlanması çeşitli önlemleri gündeme getirdi.
Türkiye'de Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranını artırmasından bir ay sonra, benzer bir adım Brezilya Merkez Bankası'ndan geldi. Brezilya Merkez Bankası, bankaların döviz cinsinden pozisyonlarından zorunlu karşılık alınmasını kararlaştırdı.
Zorunlu karşılık düzenlemesiyle Brezilya'ya sadece Aralık ayında gelen 16.8 milyar dolarlık sıcak para miktarının 10 milyar dolara düşürülmesi hedefleniyor. 4 Nisan'dan itibaren geçilecek zorunlu karşılık uygulamasıyla, bankalar döviz pozisyonlarının yüzde 60'ı kadar bir bölümü zorunlu karşılık olarak ayıracak.
Brezilya para birimi real 2009 başından bu yana sıcak para girişinin etkisiyle dolar karşısında yaklaşık yüzde 38 değer kazandı.
Diğer yandan, Çin Merkez Bankası da sıcak para girişine karşı önlemler açıkladı. Çin Merkez Bankası, yuan kurunun daha esnek hale getirilmesini hedefledikleğini açıkladı. Açıklamada, uygulanacak politikalarla sıcak para girişinin frenlenmesinin hedeflendiği, Ülkelerararası sermaye akışlarını yakından izleneceği vurgulandı.
Hazine 30 yıllık ihalede 1 milyar $ borçlandı
Hazine, yurtdışı piyasalarda gerçekleştirdiği 2041 vadeli 30 yıllık tahvil ihracında 1 milyar dolar borçlandı. Hazine'den yapılan açıklamada, ihracın 5 katı talep geldiği kaydedilirken, faizin yüzde 6.25 olduğu ifade edildi. Tüm zamanların en düşük faizli 30 yıllık borçlanmayı gerçekleştiren Hazine, satışın yüzde 65'lik bölümü uluslararası yatırımcılara yaptı.
4 Ocak 2011 Salı
ABD'de iflas başvuruları 2010'da yüzde 9 arttı
Yüksek işsizlik oranı ve düşük konut fiyatları nedeniyle iflas başvurusuna yönelen Amerikalıların sayısı hızla arttı. ABD Ulusal İflas Araştırmaları Dairesi'nin verilerine göre, iflas başvuruları 2009 yılına göre yüzde 9 artışla 1 milyon 530 bine çıktı. Böylece iflas başvurusu yapanların sayısı, 2005 yılında yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana en yüksek seviyeye tırmandı.
İflas başvurularının özellikle ABD'nin güneybatı ve güneydoğusunda toplandığına dikkat çekti.
2010'da Tennessee, Güney Carolina ve Alabama'daki başvuruların krizin en sert hissedildiği döneme oranla azalmasıyla güneydoğu için şartların iyileştiği gözlenirken, güneybatıda koşullar kötülemeye devam etti.
Kriz öncesinde ABD'nin en zengin eyaleti niteliğindeki Kaliforniya'da iflaslar bir önceki yıla oranla yüzde 25; Arizona'da ise yüzde 24 artış gösterdi.
Uzmanlar, ekonomideki görünümün iyileşmesiyle iflas başvurularının bu yıl azalabileceğini öngörürken, bunun temel nedeninin Amerikalıların giderek daha az borçlanması olduğuna dikkat çekiyorlar.
Yılbaşı harcamaları 2010 yılına göre hız kesti
Yılbaşı kutlamaları ve hediye için yapılan harcamalar, 2010 yılbaşının altında kaldı. Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, 30-31 Aralık 2010 tarihlerinde kredi kartlarıyla 750 milyon lira harcama yapıldı. İki günde kredi ve banka kartlarıyla 10 milyon 275 bin 809 adet işlem gerçekleşti.
Yılbaşı hazırlıkları için yılın son iki gününde kredi kartı ile yapılan harcamaların tutarı, bir önceki haftanın aynı dönemine göre yüzde 17 artış gösterirken, geçen yılın aynı günleri ile kıyaslandığında artış yüzde 12 oldu.
Bu yılbaşında en çok harcama yapılan sektörler arasında market ve alışveriş merkezleri başı çekerken, marketlerde yapılan harcamaları artıran önemli bir faktör de yılbaşı biletleri oldu. Yılbaşı ikramiyesi için bilet almaya fırsat bulamayanlar biletini alışveriş yaptığı marketlerden kredi kartı ile aldı.
Yurtdışına gidenler ABD, İngiltere ve Fransa'nın yanı sıra Avrupa'nın kayak merkezi İsviçre'yi de tercih ettiler.
Çin Hükümeti Avrupa ülkelerine desteği artırıyor
Çin Hükümeti en büyük ihracat pazarı niteliğindeki Avrupa ülkelerine desteğini artıracak. Çin Başbakan Yardımcısı Li Keyang, bu çerçevede İspanya'nın kapsamlı reform paketine destek verdiklerini belirterek, İspanyol tahvillerini almayı sürdüreceklerini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Li, İspanya'yı ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, "Avrupa'nın finans sektörüne olan güvenimiz tam, yakın gelecekte de bu ülkeye yaptığımız aytırımlar edvam edecek" dedi.
Çin Başbakan Yardımcısı Li'nin ziyaretine gösterilen önem de, İspanya'nın bu desteğe ne kadar ihtiyacı olduğuna işaret ediyor. 3 günlük ziyaret çerçevesinde Başbakan Yardımcısı Li'yi kabul edecekler arasında, İspanya Kralı Juan Carlos, Başbakan Jose Zapatero, Maliye Bakanı Elena Salgado ve Dışişleri Bakanı Trinidat Jimenez yer alıyor.
Yunanistan ve İrlanda'nın kurtarılması ardından, Avrupa ülkelerindeki krizin İspanya'ya da sıçramasından endişe ediliyor. Derecelendirme kuruluşu Moody's, İspanya'nın yapısal önlemlere hız vermemesi halinde yılın ilk çeyreğinde notunu indirebileceğini açıklamıştı. Moody's'in tahminlerine göre, İspanya hükümetinin önlemlerle yaklaşık 170 milyar Euro'luk yeni kaynak bulması gerekiyor.
Halen İspanya'nın ihraç ettiği tahvillerin yüzde 10'luk bölümü Çin hükümetinin elinde bulunuyor.
Mortgage devleri çözüm rotasına girdi
Finans krizinin derinleşmesine neden olan mortgage sektöründe batık kredilere yönelik sorunlar çözülme yoluna girdi. Bu çerçevede, konut kredisi finansmanında kritik önemdeki kuruluşlar Fannie Mae ve Freddie Mac'in batık kredileri devralması için Bank of America aleyhine açtığı davada uzlaşmaya varıldı.
Diğer bankaların da benzer davalarında örnek teşkil edecek düzenleme çerçevesinde, Bank of America Freddie Mac ve Fannie Mae şirketine 2.8 milyar dolar ödemeyi kabul etti.
Uzlaşma kapsamında Fannie Mae'ye 1.5 milyar, Freddie Mac'e 1.3 milyar dolarlık ödeme yapıldı. Analistler, beklentilerden çok daha az bir miktarda uzlaşmaya sağlandığını kaydederken, bu gelişme ABD'nin önde gelen 24 bankasını içeren sektör endeksi KBW'nin Mayıs 2010'dan bu yana en yüksek düzeye çıkmasına neden oldu.
Bank of America CEO'su Brian Moynihan, bu anlaşmayla Fannie Mae ve Freddie Mac'in gelecekteki tüm taleplerinin de önüne geçilmiş olduğunu kaydetti.
Yüksek işsizlik oranı ve düşük konut fiyatları nedeniyle iflas başvurusuna yönelen Amerikalıların sayısı hızla arttı. ABD Ulusal İflas Araştırmaları Dairesi'nin verilerine göre, iflas başvuruları 2009 yılına göre yüzde 9 artışla 1 milyon 530 bine çıktı. Böylece iflas başvurusu yapanların sayısı, 2005 yılında yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana en yüksek seviyeye tırmandı.
İflas başvurularının özellikle ABD'nin güneybatı ve güneydoğusunda toplandığına dikkat çekti.
2010'da Tennessee, Güney Carolina ve Alabama'daki başvuruların krizin en sert hissedildiği döneme oranla azalmasıyla güneydoğu için şartların iyileştiği gözlenirken, güneybatıda koşullar kötülemeye devam etti.
Kriz öncesinde ABD'nin en zengin eyaleti niteliğindeki Kaliforniya'da iflaslar bir önceki yıla oranla yüzde 25; Arizona'da ise yüzde 24 artış gösterdi.
Uzmanlar, ekonomideki görünümün iyileşmesiyle iflas başvurularının bu yıl azalabileceğini öngörürken, bunun temel nedeninin Amerikalıların giderek daha az borçlanması olduğuna dikkat çekiyorlar.
Labels:
abd,
bank of america,
fannie mae,
kriz,
mortgage
Mortgage devleri çözüm rotasına girdi
Finans krizinin derinleşmesine neden olan mortgage sektöründe batık kredilere yönelik sorunlar çözülme yoluna girdi. Bu çerçevede, konut kredisi finansmanında kritik önemdeki kuruluşlar Fannie Mae ve Freddie Mac'in batık kredileri devralması için Bank of America aleyhine açtığı davada uzlaşmaya varıldı.
Diğer bankaların da benzer davalarında örnek teşkil edecek düzenleme çerçevesinde, Bank of America Freddie Mac ve Fannie Mae şirketine 2.8 milyar dolar ödemeyi kabul etti.
Uzlaşma kapsamında Fannie Mae'ye 1.5 milyar, Freddie Mac'e 1.3 milyar dolarlık ödeme yapıldı. Analistler, beklentilerden çok daha az bir miktarda uzlaşmaya sağlandığını kaydederken, bu gelişme ABD'nin önde gelen 24 bankasını içeren sektör endeksi KBW'nin Mayıs 2010'dan bu yana en yüksek düzeye çıkmasına neden oldu.
Bank of America CEO'su Brian Moynihan, bu anlaşmayla Fannie Mae ve Freddie Mac'in gelecekteki tüm taleplerinin de önüne geçilmiş olduğunu kaydetti.
Yüksek işsizlik oranı ve düşük konut fiyatları nedeniyle iflas başvurusuna yönelen Amerikalıların sayısı hızla arttı. ABD Ulusal İflas Araştırmaları Dairesi'nin verilerine göre, iflas başvuruları 2009 yılına göre yüzde 9 artışla 1 milyon 530 bine çıktı. Böylece iflas başvurusu yapanların sayısı, 2005 yılında yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana en yüksek seviyeye tırmandı.
İflas başvurularının özellikle ABD'nin güneybatı ve güneydoğusunda toplandığına dikkat çekti.
2010'da Tennessee, Güney Carolina ve Alabama'daki başvuruların krizin en sert hissedildiği döneme oranla azalmasıyla güneydoğu için şartların iyileştiği gözlenirken, güneybatıda koşullar kötülemeye devam etti.
Kriz öncesinde ABD'nin en zengin eyaleti niteliğindeki Kaliforniya'da iflaslar bir önceki yıla oranla yüzde 25; Arizona'da ise yüzde 24 artış gösterdi.
Uzmanlar, ekonomideki görünümün iyileşmesiyle iflas başvurularının bu yıl azalabileceğini öngörürken, bunun temel nedeninin Amerikalıların giderek daha az borçlanması olduğuna dikkat çekiyorlar.
Labels:
abd,
bank of america,
fannie mae,
kriz,
mortgage
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)