19 Haziran 2009 Cuma

AB, finans sektörü denetimine hız veriyor

Küresel mali kriz karşısında finans sektörünün denetimine yönelik düzenlemelere hız veriliyor. ABD yönetiminin 1930'lardan en kapsamlı yasal değişikliklere hazırlandığı ortamda, benzer bir adımı Avrupa Birliği de attı.

İngiltere, Almanya ve Fransa'nın öncülüğünde Avrupa Birliği liderlerince desteklenen çerçeve düzenlemesi, Birlik genelinde denetimin ulusal kurumlar yerine tek elden yapılmasını öngörüyor.

Brüksel'deki AB liderler zirvesinde alınan kararlar çerçevesinde, Avrupa Merkez Bankası'na da finans sektörünün denetimi sorumluluğu verilecek. Liderler, bu çerçevede denetimi etkinleştirecek bir Finansal Risk Kurulu'nun kurulmasını da kararlaştırırken, bu kurulun kararlarının ulusal denetimle çatışmaması gerektiğini de vurguladılar.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, daha önce yaptığı açıklamalarda, İngiltere'de finans sektörünün denetiminin ulusal niteliğini korumasını istemiş, merkezi bir yapının ulusal denetim mekanizmasını zayıflatacağını kaydetmişti.

AB liderleri, krizden çıkış aşamasında ilk canlanma sinyalleri alındığını da kaydederken, bu çerçevede teşvik önlemlerinin kapsamının genişletilmesinin gereksiz olduğunu ifade ettiler. Kriz sonrası çıkış süreci için hazırlık yapılmasını isteyen liderler, "Bütçedeki genişlemeyi dengeleyecek güçlü ve güvenilir bir yapı oluşturulmalı" dedi.

0 comments:

Yorum Gönder