31 Aralık 2010 Cuma

Çin, KİT'lerin karından aldığı payı artıracak

Enflasyonun yüzde 5.1 ile iki yılın en yüksek düzeyine çıkması sonrasında ekonomiyi soğutmaya yönelik çabaya hız veren Çin hükümeti, kamu kuruluşlarına yönelik yeni düzenlemeler getiriyor. Bu çerçevede, halen ülke ekonomisinde yüzde 55'lik ağırlığa sahip bulunan kamu şirketlerinin 2011'den itibaren vergi sonrası karlarından yüzde 15'lik bölümü hazineye aktarması kararlaştırıldı. Çin Hükümeti, başta petrokimya, telekomünikasyon ve elektrik dağıtım şirketlerinden elde edilecek kaynağı büyük altyapı projelerinin finansmanında kullanacak. Gerçekleştirilecek bu düzenleme, PetroChina, Sinopec, China Telecom ve China Mobile gibi yurtdışında borsalarda işlem gören şirketleri de yakından ilgilendiriyor. Çin'in en büyük 122 kamu şirketinin yıllık karının bu yıl toplam 160 milyar doları aşması bekleniyor. Çin Maliye Bakanlığı, 2007 yılında aldığı kararla büyük altyapı projelerinin finansmanı için şirketlerin karlarından hazineye pay aktarımı düzenlemesi getirmişti.

ABD'de otomotivi yapılandıran Rattner uzlaştı

Ekonomik krizle iflasın eşiğine gelen Amerikan otomotiv sektörünün desteklenmesinde ciddi rol oynayan, Başkan Obama'nın bu konuda kurduğu komisyonun başkanlığını yapan Steven Rattner hakkında açılan davada uzlaşma yoluna gitti. New York Bölge Savcılığı, Rattner'in 125 milyar dolarlık kamu emeklilik fonunun kendi çıkarları çerçevesinde işlem yaptığı iddiasıyla dava açmıştı. Rattner, bu davadan kurtulmak amacıyla 10 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Rattner, Başkan Obama tarafından otomotiv sektörünü yeniden yapılandırmak üzere hükümetin verdiği desteğin koordinasyonuyla ilgili komisyonun başkanlığına getirilmiş, bu görevini 2009 yılı ortasına kadar sürdürmüştü. Sermaye Piyasası Komisyonu tarafından benzer bir soruşturmayla karşılaşan Rattner, geçen ay bu soruşturmada uzlaşma için 6.2 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti. Halen New York Belediye Başkanı görevini sürdüren Michael Bloomberg'in yakın dostu olan Rattner, Bloomberg'in kişisel yatırımlarının da idaresini gerçekleştiriyor. Kariyeri boyunca Wall Street'te çalışan, en prestijli yatırım bankalarından Lazard'ın üst yöneticiliği görevine kadar yükselen Rattner, son olarak otomotiv sektörünün yapılandırılmasına ilişkin kitap yazmıştı.

30 Aralık 2010 Perşembe

Vatikan kara paraya karşı önlem alıyor

Avrupa'nın en küçük devletlerinden Vatikan, kara parayla mücadele etmek amacıyla kapsamlı önlemler alıyor. Uluslararası kuruluşların para aklama konusunda yoğun eleştirileriyle karşılaşan Vatikan, bu çerçevede finans sektörünün denetimini yapmak üzere Vatikan Finans Kurulu kuracak. Oluşturulacak yapı ile, finans kurumlarında para aklama süreciyle ilgili etkin mücadele yapılması hedefleniyor. Papalık tarafından açıklanan karar çerçevesinde, terörizmin finansmanını önlemek amacıyla Avrupa Birliği'nce uygulanan önlemlere benzer şekilde adım atıldığı kaydedildi. Roma'daki bir mahkeme, Vatikan Bankası'nın önde gelen iki yöneticisi hakkında 23 milyon euro para aklanmasına aracılık ettikleri gerekçesiyle geçen yıl dava açmıştı. Vatikan, ticaret hukuku konusunda Avrupa'ya uyum çerçevesinde Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD'nin düzenlemelerini uygulamayı kararlaştırmıştı.

Çin'de ekonomi soğuma rotasına girdi

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'de hükümetin, ekonomide aşırı ısınmanın önüne geçmek üzere faizleri artırma yoluna gitmesi ilk sonuçlarını veriyor.. Çin'de Aralık ayında HSBC Satın Alma Yöneticileri Endeksi, son üç ayın en düşük düzeyi olan 54.4'e indi. Kasım ayında 55.3 olan endeksin 50'nin üzerinde kalması imalat sanayinde büyümeye, 50'nin altına inmesi küçülmeye işaret ediyor. HSBC PMI Endeksi ekonominin soğuduğuna işaret ederken, Çin'de enflasyonun yüzde 5.1 ile son iki yılın en yüksek düzeyinde seyretmesi faizlerin yeniden artırılabileceğini gösteriyor. Çin Merkez Bankası, geçen Cumartesi günü gösterge faizi artırırken; uzmanlar Çin'in 2011'in ilk yarısında iki kez daha faiz artıracağını öngörüyorlar. Çin'de sanayi şirketlerinin karı yılın ilk 11 ayında yüzde 49 artarak 585 milyar dolara ulaşırken, Çin ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki döneme göre yüzde 9.6 büyümüştü.

29 Aralık 2010 Çarşamba

Avrupa'da borçlanma maliyetleri tırmanıyor

Avrupa'da yaşanan bütçe krizi, şirketlerin borçlanma maliyetlerini de olumsuz yönde etkiliyor. Krizin yayılacağına yönelik beklentilerle, şirketlerin tahvil borçlanmalarında maliyet Mayıs ayından bu yana ilk kez ABD şirketlerinin borçlanma maliyetinin üzerine çıktı. Avrupa şirketleri ülke tahvilleri üzerine yüzde 1.89'luk risk primi öderken, bu oran ABD şirketleri için yüzde 1.69 düzeyinde bulunuyor. Mayıs ayında Yunanistan'ın kurtarılmasına kadar artan borçlanma maliyetleri, Kasım ayına kadar ABD şirketlerinin altında seyretmişti. Ancak, İrlanda ile başlayan ve krizin Portekiz, İspanya'ya yayılacağına yönelik endişelerin artmasıyla Avrupa şirketlerinin borçlanma maliyetleri artış gösterdi. 20 baz puanlık faiz farkı, tüm zamanların en yüksek düzeyine işaret ederken; benzer bir gelişme kredi temerrüt sigortası niteliğindeki CDS endekslerinde de gözleniyor. Eylül ayına kadar birbirine paralel seyreden endeksler arasındaki fark, Eylül'den bu yana açılıyor. ABD'de 5 yıllık CDS endeksi 105'ten 85'e gerilerken, Itraxx Avrupa Endeksi 105 düzeyinde seyretti.

28 Aralık 2010 Salı

Yılmaz'dan borçlanmaya özel mesaj

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın birinci görevinin fiyat istikrarı olduğunu belirterek, finansal istikrar için kapsamlı adımların sürdürüleceği mesajını verdi. Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan Başkan Yılmaz, "Finansal istikrar olduğu zaman farkedilmeyen bir olgu, finansal istikrar fiyat istikrarı için olmazsa olmaz nitelikte" dedi. Yılmaz, borçların sürdürülebilir düzeyde olması gerektiğini söyledi. Para politikasına yönelik alınan kararların toplamda sıkılaştırıcı nitelikte olduğunu kaydeden Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, bu adımların sonuçlarını vermeye başladığını, Türkiye'den bir miktar kısa vadeli sermaye çıkışı yaşandığını ifade etti. Kasım ayında Güney Kore'deki G20 toplantısında gündeme gelen cari açığın milli gelire oranı konusunda hedef koymanın hatalı olduğunu kaydeden Yılmaz, önemli olanın cari açığın kontrolü olduğunu söyledi. Bankacılık sisteminde kaynağın doğru şekilde dağılımı için yapılabilecekler olduğunu vurgulayan Yılmaz, teknik olarak swap işlemlerine zorunlu karşılık getirilebileceğini söyledi. Türkiye'nin kredi notuna da değinen Yılmaz, "Not artmalı, karar zaten gecikmiş durumda" dedi. Görev süresinin Nisan ayında sona ereceğini hatırlatan Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, "Yeni başkan elbette piyasa tarafından test edilecektir, ancak bu kişi büyük teste tabi tutulacak biri olmamalı" dedi.

27 Aralık 2010 Pazartesi

Çin gayrimenkul fiyatlarında tırmanıştan endişeli

Ekonomide aşırı ısınmanın önüne geçmeye çalışan Çin, gayrimenkul fiyatlarındaki tırmanıştan endişe ediyor. Çin Başbakanı Ven Şiabao, emlak piyasasında balon oluşumunu sınırlayacak önlemlerin yeterince iyi şekilde uygulanmadığını söyledi. Çin Başbakanı Ven Şiabao, gayrimenkul piyasasında fiyat balonu oluşma riskini önlemek üzere alınan önlemlerin iyi uygulanmadığını belirterek, emlak fiyatlarının 2012 sonuna kadar mantıklı bir düzeye geri dönmesini umduğunu söyledi. Başbakan Ven, bu çerçevede uygun fiyatlı konut arzını artırmayı hedeflerken, emlak fiyatlarındaki spekülasyonun önüne geçilmesi için yeni önlemler alınabileceğini kaydetti. Çin'de gayrimenkul satışlarının yıl sonu itibariyle 225 milyar dolardan 300 milyar dolara çıkması bekleniyor. Çin'de konut fiyatları Kasım ayı itibariyle 1.5 yıldan bu yana kesintisiz olarak artarken, Çin Merkez Bankası, ekonomide aşırı ısınmayı frenlemek amacıyla kısa vadeli faizleri 0.25 artırarak yüzde 5.81 düzeyine yükseltmişti. Çin, bu yıl kamu fonlarının desteğiyle 2011'de 10 milyon yeni konut inşa etmeyi planlıyor. Bu yıl devlet desteğiyle yapılan konutların sayısı 3.7 milyonu aşarken, 2010 konut hedefi 5.8 milyon düzeyindeydi.

Şirket birleşmelerinde yıl sonu bereketi

Türkiye'de şirket satın alımları ve ortaklıkla yabancı sermaye girişi hız kazanıyor. Yılın son günlerinde, iki şirketle yönelik gelişmeler, bu alanda hareketliliğe neden oldu. Kuveyt Ulusal Bankası NBK'nın iştiraki yatırım bankası NBK Capital, Türkiye'nin en büyük kültür balıkçılığı şirketi Kılıç Deniz'in yüzde 20 hissesini satın aldı. Anlaşmaya yönelik açıklamada, finansal verilere ilişkin ayrıntılar yer almadı. Açıklamada, Kılıç Deniz'in bu yatırımla elde ettiği kaynağı kapasite artırımı ve işletme sermayesinin güçlendirilmesi için kullanacağı kaydedildi. 2010 yılında toplam 140 milyon dolar ciroya ulaşan Kılıç Deniz'in Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, bu şekilde yeni pazarlara açılmak üzere yatırımları hızlandıracaklarını söyledi. NBK Capital Alternatif Yatırımlar Grup Başkanı Emced Ahmet de, bu yatırımın Kılıç Deniz’in büyüme potansiyeline ciddi bir katkı yapacağını vurguladı. NBK Capital, Türkiye'de Dünya Göz Hastaneleri'nin yüzde 30 hissesine sahip bulunuyor. Diğer yandan İsviçreli gıda devi Nestle'nin Türkiye'deki iştiraki Nestle Türkiye, Dogan ve Balaban Gıda'nın yüzde 51 hissesini satın almak üzere anlaştı. Nestle Türkiye'den yapılan açıklamada, bisküvi ve çikolata üreticisi Doğan ve Balaban Gıda'nın Toto markasıyla oyuncaklı çikolatalı yumurta pazarında satış bazında lider olduğunu kaydetti. Nestle Türkiye'nin gerçekleştirdiği satın almanın finansal detayları açıklanmazken, anlaşma Rekabet Kurumu'nun onayına tabi olacak.