25 Aralık 2009 Cuma

EPDK: Sanayi abonesinde fiyatlar düşmedi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, dün belirlenen yeni elektrik tarifeleri çerçevesinde toplamda sanayi abonesinin elektrik fiyatlarının artmadığını, aksine ucuzladığını söyledi. Köktaş yaptığı yazılı açıklamada, 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak yeni tarifeler çerçevesinde 2010 yılının ilk üç aylık dönemi için toplam sanayi tüketiminin yüzde 87'sinde ucuzlama olacağını ve bu sürede sanayicinin elektriğe 2 milyon lira daha az bedel ödeyeceğini belirtti. EPDK'nın dün yaptığı toplantıda, dağıtım şirketlerinin talepleri çerçevesinde her abone grubu için tarifeleri ayrı ayrı belirlediğine dikkat çeken Köktaş, şöyle dedi: "Bu kapsamda kanunen her yıl uygulanan abone grupları arasında çapraz sübvansiyon oranlarındaki değişim ile sistem kullanım bedellerindeki kısmi artışlara bağlı olarak konut abonesinde yüzde 1.32, alçak gerilim sanayi abonesinde de yüzde 1.23 oranında küçük artışlar yapıldı. Ancak bu durum sanki tüm sanayi abonelerinin elektriğinin fiyatının arttığı şeklinde kamuoyuna yansıdı. Hâlbuki alçak gerilimden elektrik kullanan sanayi abonesinin toplam tüketim içindeki payı çok az. Asıl tüketim ise orta gerilim ile iletim sistemine doğrudan bağlı iletim şalt sahalarından dağıtım şirketinin kullanımındaki orta gerilim sistemlerine özel hattı ile bağlı tek terimli sanayi abonesidir. Bu abonelerde ise herhangi bir artış değil bilakis önceki döneme göre sırasıyla yüzde 0.62, yüzde 0.66 ve yüzde 2.01 oranında bir ucuzluk sağlandı."

Otomotiv hurda teşviği arayışında

Hükümetin talebi canlandırmak üzere yaptığı vergi indirimleriyle ayakta kalan otomotiv sektörü, indirimlerin bitmesiyle zor anlar yaşıyor. Mart ayından Eylül sonuna kadar devam eden indirimle araç satışının 530 bin arttığını kaydeden işadamları, sektöre yeni destekler verilmesini istiyor. Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, sektöre hurda teşviği verilmesi gerektiğini söyledi. Kibar, "Yeni teşvik gelmezse 2010 yılında otomotiv sektörü yüzde 25 daralabilir" dedi. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da, araçların üzerindeki vergi yükünün azaltılması gerektiğini belirterek, bunun dünyanın 15. üreticisi olan Türk otomotiv sektöründe endişe yarattığını söyledi. Aybar, ÖTV indirimi yerine yıpranmış eski araçların yenileriyle değiştirilmesine destek verilmesini isterken, "Türkiye'de halen 16 yaşın üzerinde 3 milyon araç bulunuyor. Bu önlem Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de etkili olabilir" dedi. Aybar, fiyatların limitinde olduğunu ifade ederken, "Her zaman kampanya olmaz" dedi.

24 Aralık 2009 Perşembe

Senato'dan Obama'nın sağlık reformuna onay

ABD Senatosu, Demokrat Parti'nin verdiği tam destekle sağlık sisteminde büyük değişiklikler yapacak reformu onayladı. Reformun yasalaşması için Temsilciler Meclisi'nin de onayı gerekiyor. Başkan Barack Obama'nın seçimler öncesinde öncelikli hedefi niteliğindeki sağlık reformunun 40 yıldan bu yana değişmeyen sistemi yenilemesi bekleniyor. Yaklaşık 800 milyar dolarlık büyüklüğe sahip yeni sağlık sisteminin, sağlık harcamalarının 1 trilyon dolar azaltması bekleniyor.

Dubai'deki gazetecilere 'örtülü' uyarı

Birleşik Arap Emirlikleri'nin en büyük İngilizce yayını niteliğindeki Gulf News'da Dubai'de yaşanan borçlanma krizinden etkilendi. BAE'nin de ortak olduğu Gulf News'in yönetimi, gazetecilere yaptığı uyarıda, haberlerinde 'borç ödeyememe' gibi ifadeleri kullanmaması uyarısında bulundu. Wall Street Journal'ın haberine göre, Gulf News muhabirlerine 'borç krizi' ifadesi yerine daha diplomatik bir ifadeyle 'mali konsolidasyon' veya 'mali destek' sözlerinin kullanılması çağrısında bulunuldu. Dubai yönetiminin de ortak olduğu Dubai World şirketi, Aralık ayı başında 26 milyar dolarlık borçlarını 6 ay boyunca ertelemek üzere kredi verenlerle görüşme yapmayı kararlaştırmıştı.

Citigroup ve Wells Fargo desteği geri ödedi

Amerikan bankaları Citigroup ve Wells Fargo Sorunlu Varlıkları Kurtarma Fonu (TARP) kapsamında aldıkları toplam 45 milyar dolarlık yardımı devlete geri ödediler. San Francisco merkezli Wells Fargo Ekim 2008'de aldığı 25 milyar doların tümünü geri öderken, 20 milyar dolarlık geri ödeme yapan Citi'de ise hala devlete ait hisseler bulunuyor. ABD'li büyük bankaların çoğu aldıkları TARP yardımlarını Haziran'da devlete geri öderken, Wells Fargo ve Citi programdan en son çıkan büyük bankalar oldu. ABD yönetiminin finans sektörünü kurtarma programı olarak da bilinen TARP'dan çıkmak, bankaların çalışanlara yapılan ödemeler ve kâr payı dağıtımının da aralarında bulunduğu bazı konularda daha fazla söz hakkına sahip olmaları anlamına geliyor. ABD yönetimi geçen hafta elindeki 5 milyar dolarlık Citi hissesini satmayı planlamış, ancak hisse senetleri hem beklenenin çok altında fiyatlandırılmış hem de yeterli talep görmemişti.

Şimşek: Ek harcamanın kaynağı ortaya koyulacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçede ek harcama talebi olması ve uygulamaya alınması halinde, bunun kaynağını ortaya koyacaklarını söyledi. Şimşek, Bütçe Yasa Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri sırasında yaptığı açıklamada, "Bütçe imkanları elverdiği ölçüde emeklilerin durumunu iyileşeceğiz ama bütçe imkanları çerçevesinde yapacağız. Eğer biz ek bir harcama talebiyle karşılaşırsak veya böyle bir irade gösterirsek, bunun gelirini de ortaya koyarız. Bu şekilde bütçe disiplinini de koruruz" dedi. Şimşek, belirledikleri makro ekonomik öngörülerin mütevazı olduğunu kaydederek, "Daha mütevazı hedefler koyup onları aşmayı tercih ederiz. O nedenle ben makroekonomik hedeflerin son derece gerçekçi olduğu kanısındayım" dedi. İşsizlik sorununu çözmek için kısa, orta ve uzun vadeli planlarının olduğunu, hükümetin büyümenin ötesinde ek inisiyatif aldığını vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu: "Türkiye ekonomisi, bütün dünyada olduğu gibi, ilk aşamada belki istihdamsız bir büyüme ile karşı karşıya kalabilir. Bu sadece Türkiye'deki sorun değildir. Ben inanıyorum ki Türkiye'de büyüme güçlü olacak ve sürdürülebilir olacak. Bunun sonucunda da istihdam yaratılacak."

Hükümet girişimciye desteği artırıyor

Kriz sonrası canlanma planlarına hız veren hükümet, girişimcilere desteği artırmayı hedefliyor. Hazırlanan eylem planı çerçevesinde, Gelir Vergisi Kanunu'nun gelecek altı ay içinde değiştirilmesi bekleniyor. Kayıtdışılığın önüne geçilmesi yanında Katma Değer Vergisi iade sürecinin hızlandırılması hedefleniyor. Yabancı sermayeli şirketlerin Türkiye'ye yatırımlarının kolaylaştırılması yanında, KOSGEB Yasası kapsamında girişimciliğin teşvik edilmesi planlanıyor. Küçük işletmelerin KOSGEB desteklerine erişiminin kolaylaştırılması için de çalışma yapılıyor. Ayrıca, yatırım alanlarının bulunduğu orman özelliğini yitirmiş 2B alanlarının tescili ve kullanımının düzenlenmesi amacıyla Maliye, Çevre ve Orman bakanlığı yasa tasarısı taslağı hazırlığına girişti. Hükümet, teşvikleri hızlandırmak amacıyla Temmuz ayında bölgeler ve sektörler itibarıyla bir düzenleme yapmıştı.

Şirket birleşmeleri 2010'da hız kazanacak

Krizin etkisiyle bozulan yatırım iklimi, şirket birleşmeleri ve satın almaların önünü kesti. Krize kadar en fazla şirket birleşmesi gözlenen ülkeler arasında yer alan Türkiye'de bu yıl yapılan işlemlerin tutarı 3.5 milyar doları bulmadı. 2008 yılının altıda biri düzeyinde kalan bu birleşmelerin, yeni yılla beraber hız kazanması bekleniyor. 2004 yılından bu yana şirket birleşmesi ve alımında uzmanlaşan yatırım bankası Standart Ünlü'nün CEO'su Mahmut Ünlü, halen 20 proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, bunların toplam miktarının 1 milyar doları bulduğunu kaydetti. Ünlü, proje büyüklüklerinin ise 30 ile 500 milyon dolar arasında değişiklik gösterdiğini söyledi. Özellikle sağlık, ilaç ve gıda sektörlerine ilginin yüksek olduğunu kaydeden Ünlü, Körfez ülkelerinden gelen talebin yüksekliğine dikkat çekti. Türkiye, 2008 yılında en fazla doğrudan yatırım çeken ve şirket birleşmesi yaşanan ülkeler arasında yer alırken, yapılan işlemlerin toplamı 18.5 milyar doları bulmuştu.

23 Aralık 2009 Çarşamba

Havayolları yolculara 'erteleme' tazminatı verecek

Havada yolculuğa AB standardı geliyor. "Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Talimat"ların uygulanması için hazırlık yapılırken, bunun hayata geçirilmesiyle şirketler Haziran'dan itibaren tazminat ödemekle karşı karşıya kalacak. Uçuş kartları üzerinde yolcular tarafından açıkça görünecek şekilde, “Uçuşunuzun iptal edildiği veya en az iki saat tehir edildiği takdirde, tazminat ve yardım taleplerinizi uçağa biniş kapısından isteyiniz” denilecek. Ödenecek tazminat miktarı kilometreye göre değişecek. Bin 500 kilometreye kadar tüm uçuşlarda 400 lira bin 500 ile 3 bin 500 kilometre arası uçuşlarda 700 lira bunun üzerindeki uçuşlar için ise bin lira tazminat ödenecek. Havayolu şirketlerinden 200 temsilcinin katılımıyla Ankara'da yapılan toplantıda, bürokratlar ve iş dünyası temsilcileri düzenlemeye son şeklini vermeye çalıştı. Düzenlemenin aynen kabul edilmesi halinde, yolcular tazminat yanı sıra konaklama, yemek ve iki ücretsiz telefon görüşmesi hakkı elde edecek.

Ödeme sistemlerini 'buluş' kurtaracak

Kartlı ödeme sistemlerinin nakit ödeme sistemleri karşısındaki mücadelesinde atılması gereken adımları ortaya koyan rapordan, daha fazla inovasyonun gerektiği sonucu çıktı. Visa Europe CEO’su Peter Ayliffe, İstanbul'da düzenlediği toplantıda, yakın gelecekte cep telefonlarından ödeme yapılmasının mümkün olacağını kaydetti. Ayliffe, ayrıca temassız kartların da yaygınlaşacağını ifade etti. Önceliklerinin temassız kartlar ve cep telefonuyla ödeme olduğunu kaydeden Peter Ayliffe, “Temassız kartları çok destekliyoruz. Cep telefonuyla ödeme yapma imkanı sağlanınca, kasadan geçerken cep telefonunuzu şöyle bir sallayacaksınız, ödeme yapılmış olacak, ödemeyi de ekranınızda göreceksiniz” dedi. Visa Europe, Türkiye’de cep telefonlarıyla ödeme yapılması için 6 bankayla pilot çalışma yürütüyor. Uygulamanın 2011 itibariyle başlayabileceği belirtiliyor. Visa Europe CEO’su Ayliffe, ayrıca elektronik ödeme sitemlerinin kayıt dışı ekonomiyi azaltmada da önemli bir faktör olduğunu belirtti. Devletlerin bu yüzden kartla ödeme sistemlerini desteklediğini altını çizen Ayliffe, “Elektronik ödeme sistemleri yüzde 15 daha fazla kullanılırsa, kayıt dışı ekonomi de yüzde 6-8 oranında azalır. Kartla ödeme sistemlerinin büyümesi için bankaların, perakendecilerin ve devletlerin işbirliği yapması gerekiyor. Biz hala yolun çok başında olduğumuzu düşünüyoruz” dedi. Ayliffe, ekonomik krizin kart kullanımını üç noktadan etkilediğini, krizle birlikte insanların kredi kartından banka kartıyla ödeme yapmaya geçtiklerini, kart kullanımının arttığını, fakat her bir işlemin değerinin düştüğünü, ayrıca uluslararası seyahat hacminin de azaldığını dile getirdi.

Geithner'den bankalara 'krediyi artırın' uyarısı

Krizle sarsılan Amerikan bankalarının reel sektöre yeterince kredi vermemesi endişe yaratıyor. Amerikan Başkanı Barack Obama'nın iki hafta önce, bankaları kredi musluklarını açmaya çağırması ardından, benzer bir uyarı da Maliye Bakanı Tim Geithner'den geldi. Maliye Bakanı Geithner, ülke ekonomisinin istikrara kavuşmaya başladığını yaşadığını belirterek, bankaların kredi vermemesi nedeniyle toparlanmanın risk altında olduğunu söyledi. Geithner, "Şu anda önümüzdeki en büyük tehlike bankaların yeterli kredi vermemesi ve iş yerlerine büyüme için ihtiyaç duydukları mali kaynakları sunmamaları" derken, toparlanma için desteğin artmasını istedi. "Bankalar fazla temkinli davranıyorlar. Toparlanmanın ne güçte olacağı iş yerlerinin krediye erişimine bağlı" diyen Geithner, ABD hükümetinin finans sistemine desteğini sürdüreceğini kaydetti. Diğer yandan, Amerikan ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2.2 büyüme gösterdi. Ekonomistler, üçüncü çeyrekte yüzde 2.8 büyüme öngörürken; son çeyrekte büyümenin yüzde 3'ü bulabileceğini ifade ediyorlar.

Doğalgaza iki ayda yüzde 15 zam yaklaştı

Maliyet baskısı nedeniyle Botaş, doğalgaz fiyatlarına zam yapmaya hazırlanıyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ocak ve Şubat aylarında doğalgaza toplam yüzde 15 oranında zam yapılabileceğini söyledi. Yıldız'ın verdiği bilgiye göre, Ocak ayında döviz kurundaki artıştan kaynaklanan maliyet tüketicilere yansıtılacak. Fiyatların Ocak'ta yüzde 5 artırılması beklenirken, Şubat ayında Rusya'nın doğalgaz fiyatlarını artırmasına paralel olarak en az yüzde 10 zam yapılması bekleniyor. Fiyatların artmasında al ya da öde yükümlülüğününün yarattığı ek maliyetin de etkili olması öngörülüyor. Enerji Bakanı Yıldız, Botaş'ın yapacağı zammın kamuoyuna yansıtıldığı gibi yüzde 50 düzeyinde olmayacağını belirterek, 2010 yılının tamamı için en az yüzde 25 zam ihtiyacı bulunduğunu ifade etti. Zammın tüketiminin yoğun olduğu bu kış aylarında yapılması konut abonelerini etkilemesi beklenirken, sanayi kesimine yapılacak zammın çok daha düşük tutulması düşünülüyor. Türkiye 2008 yılında yapılan zamların etkisini sınırlamak amacıyla 2009 genelinde fiyatlarda yüzde 38'lik indirim yapmıştı.

Maliye arazi satışıyla gelir artırmanın peşinde

Vergi gelirlerini artırmak ve bozulan bütçe dengelerini iyileştirmeyi hedefleyen hükümet, bu çerçevede arazi satışıyla ek gelir yaratmayı hedefliyor. Üç yıllık bir projeksiyon hazırlayan Maliye bakanlığı, Hazine arazilerinin satışına hız vermeyi hedefliyor. Zaman gazetesinde yer alan habere göre, Milli Emlak her yıl arazi satışı ve kiralanmasından elde edilen geliri yüzde 20 artırmayı öngörüyor. Bu çerçevede gelecek üç yılda toplam gelirin 6.5 milyar lira olması beklenirken, ilk yıl gelirinin 1.8 milyar liraya çıkması bekleniyor. Satışların artırılması amacıyla her ilde en değerli ilk 10 ve ilk 100 taşınmaz tespit edilecek. Bu gayrimenkullerin hukuki durumu belirlenirken, değer tespiti de yapılacak. Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde Hazine'ye ait tescilsiz taşınmaz kalmayacak. Krize karşılık, Hazine arazilerinin satışı ve kiralanmasından geçen yıl 1.1 milyar liralık gelir elde edildi. En çok gelir elde edilen illerin başında İstanbul yer alırken, bu ili Ankara, ANtalya ve Konya izliyor.

22 Aralık 2009 Salı

Otomotivde krizin sonu yok

Kriz otomotiv sektörünün çehresini hızla değiştiriyor. İflastan dönen Amerikan otomotiv devi General Motors'un ayakta kalmak için küçülmeyi seçmesi, binlerce çalışanın zor durumda kalmasına neden oluyor. Marka sayısını dörde indirmeye çalışan General Motors'un, İsveç’teki iştiraki Saab'ın kapatılması da gündemde. Saab'a, Hollandalı spor otomobil üreticisi Spyker teklif vermeye hazırlanırken, İsveç hükümeti şirketin kapatılması sonrası çalışanların durumunu ele almak üzere toplandı. Geçen yıl 400 milyon dolar zarar eden Saab'ın kapatılması ile fabrikalarda çalışan 3 bin 500 kişi işini kaybedecek. Şirket ile bağlantılı işler yapanların sayısı ise 8 bin 500'ü buluyor. Diğer yandan, kriz sürecinde Amerikan hükümetinden yardım almayan tek otomotiv şirketi Ford, yeniden yapılanmaya hız veriyor. Bu çerçevede, şirket Amerika'daki 89 bin çalışanından 41 binine tazminat paketleri önerdi. Bu çerçevede şirkette en az bir yıl çalışanlara 50 bin dolar tazminat veya bir Ford otomobil almak üzere 25 bin dolarlık indirim yanı sıra 20 bin dolar nakit para verilecek.

ÖİB: TT'de ikincil halka arz gündemde değil

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Türk Telekom'un Hazine'ye ait hisselerinin ikincil halka arzına ilişkin halihazırda başlatılmış bir süreç bulunmadığını açıkladı. Gazetelerde bugün yer alan bir haberde, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2010 yılında Türk Telekom'un hisselerinin bir bölümünün halka arz yoluyla özelleştirileceğini belirtti. Bu haberin ardından, Türk Telekom hisseleri, İMKB'de ilk seansın başlamasıyla birlikte, saat 0958'de yüzde 1.75 düşüşle 4.50 liraya geriledi. Türk Telekom hisseleri dün 4.58 liradan kapanmıştı. Haberlere ilişkin açıklama istenmesi nedeniyle Türk Telekom hisseleri 1030 itibariyle geçici olarak işleme kapatıldı. ÖİB tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) gönderilen yazıda ise bugün gazetelerde Türk Telekom'da bulunan yüzde 15 oranındaki Hazine hissesinin 2010 yılı içinde halka arzının planlandığına ilişkin haberlerin yer aldığı anımsatılarak, şöyle denildi: "Türk Telekom hisselerinin özelleştirilmesine yönelik çalışmalar 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu kapsamında yürütülmektedir. Bu çerçevede Türk Telekom'da Hazine'ye ait hisselerin özelleştirilmesine ilişkin halihazırda başlatılmış bir süreç bulunmamaktadır." ÖİB açıklaması sonrasında şirket hisseleri saat 1050'de tekrar işleme açıldı. Türk Telekom hisseleri ilk seansı yüzde 1.75 kayıpla 4.5 liradan kapattı. Türk Telekom'un yüzde 55'i 2005 yılında 6.55 milyar dolara Oger Telecom'a satılmıştı. Türk Telekom'un yüzde 15 hissesi ise 2008'de halk arz yoluyla özelleştirilmişti. Hükümet bu tarihten sonra Türk Telekom'da özelleştirme için herhangi bir adım atmadı. Oger Telecom ise Türk Telekom'daki hissesini artırmakla ilgilendiğini daha önce açıklamıştı. Mevcut durumda, Türk Telekom'un yüzde 55'i Ojer Telekomünikasyon'a, yüzde 30'u Hazine Müsteşarlığı'na ait bulunurken, yüzde 15'i İMKB'de işlem görüyor.

Türkiye'de en yüksek işsizlik Şırnak'ta: %22,1

Türkiye'nin öncelikli sorunu niteliğindeki işsizlikte, iller itibarıyla görünüm netleşiyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun ilk kez açıkladığı 2008 İller Bazında İstihdam verilerine göre, işsizliğin en yüksek olduğu il yüzde 22.1 ile Şırnak oldu. İşsizliğin en yüksek olduğu diğer iller ise yüzde 20.5 ile Adana ve yüzde 18.3 ile Hakkari oldu. İşsizlik oranının en düşük olduğu iller ise Ardahan, Kars ve Bayburt olarak sıralandı. Türkiye'de istihdamın en yüksek olduğu iller ise Karadeniz Bölgesi'nde yoğunlaştı. Buna göre en yüksek istihdam oranına sahip il yüzde 62.8 ile Rize olurken, onu Gümüşhane ve Artvin izledi. Ekonomistler, ilk kez açıklanan verilerin kriz öncesi durumu göstermesinden ötürü illerin durumuna yönelik net bir fikir veremediği görüşündeler. Türkiye'nin işsizlik oranı Eylül ayı itibarıyla yüzde 13.4 olurken, hükümetin bu yıla ilişkin işsizlik oranı öngörüsü yüzde 14.8 düzeyinde bulunuyor.

Moody's Yunanistan'ın kredi notunu düşürdü

Küresel krizin etkisiyle bütçe açığı hızla artan Yunanistan zor günler yaşıyor. Başbakan Yorgo Papandreu'nun ekonomik durumu düzeltmek 'seferberlik' ilan etmesine karşılık, alınan önlemler kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yeterince destek bulmadı. Derecelendirme kuruluşu Moodys, ülkenin kredi notunu bir kademe düşürerek A1 notunu A2'ye indirdi. Kuruluş, yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın kısa vadede borç ödeyemez duruma düşmeyeceğini öngörürken, borçlardan kaynaklanan sorunların sadece büyüme ile aşılamayacağı vurgulandı. Hükümet, geçen hafta aldığı önlemler çerçevesinde savunma ve sosyal güvenlik bütçesi dahil tüm kamu harcamalarından yüzde 10 kesinti yapılacağını açıklamıştı. Diğer derecelendirme kuruluşları Standard & Poor’s ve Fitch, ülkenin kredi notunu Aralık ayı başında BBB+ düzeyine indirmişti. 10 milyon nüfuslu ülkenin borç stoku 300 milyar euroyu bulurken, bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 12.7 düzeyinde bulunuyor. Alınan önlemlerle bütçe açığının 2013 yılına kadar Avrupa Birliği standardı olan yüzde 3 düzeyine çekilmesi hedefleniyor.

21 Aralık 2009 Pazartesi

Keynes ve Hayek 'rap'e konu oldu

Krizle yeniden hatırlanan, modern ekonominin kurucularından John Maynard Keynes ve onun karşısında piyasanın kendisini düzenleyeceğine yönelik liberal görüşlerin temsilcisi Frederic Hayek televizyon haberlerine konu oldu. ABD'nin kamu fonlarıyla finanse edilen televizyon kanalı PBS'te yayınlanan bir dizi haberde, Keynes-Hayek atışması rap melodileriyle izleyicilere sunuldu.

DB: Türkiye krizden hızlı çıkacak

Kriz, ülkelerin bütçe dengelerini altüst ederken, Dünya Bankası'nca yapılan bir anket Türkiye'nin Doğu Avrupa'da mali krizden en hızlı çıkabilecek ülke olduğunu belirledi. Bankanın, Bulgaristan, Macaristan, Letonya, Litvanya, Romanya ve Türkiye'den bin 700 işletme arasında yaptığı ankette, Türkiye ardından Macaristan ve Romanya'nın krizin etkilerini geride bırakacağı öngörüldü. Ankette, Türkiye'deki işletmelerin yarıdan fazlasının gelecek altı aylık dönemde ciro artışı öngördüğü ifade edilirken, gelecek 6 aylık dönemde personel çıkarmayı düşünen işletmelerin oranı yüzde 14'te kaldı. Anket sonuçlarına göre, Türk şirketlerinin gerek borçluluk düzeylerinin düşük olması, gerekse mali sistemin sağlam yapısının avantaj yarattığı kaydedildi. Kriz nedeniyle, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Letonya IMF'den yardım alırken; Litvanya ve Türkiye IMF ile yeni bir kredi anlaşması yapmamıştı.

Hükümet özelleştirmeye hız verecek

Krizin baskısıyla bozulan bütçe dengelerini gidermek amacıyla özelleştirme uygulamaları hızlandı. Bu yıl özellikle elektrik dağıtım ve şeker fabrikalarının satış ihalelerine yoğunlaşan ekonomi yönetimi, elektrik dağıtım özelleştirmesini yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyor. Halen ihale sürecinde bulunan 4 elektrik dağıtım bölgesi ile 52 akarsu santralinin özelleştirme ihalesinde son teklifler Şubat ayında alınacak. İhale ilanı verilen B grubu şeker fabrikalarında teklifler Ocak ayı sonuna kadar alınacak. Yılın son çeyreğinde ise elektrik dağıtım ve şeker fabrikalarının özelleştirmesi hız kazandı. Üç elektrik dağıtım bölgesi ihalesinde alınan tekliflerin toplamı 1 milyar 153 milyon dolar olurken, Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker Fabrikaları'ndan oluşan porföyün ihalesinde en yüksek teklif 606 milyon dolar olarak gerçekleşti. Özelleştirmede yılın en önemli gelişmesi ise Milli Piyango ihalesinin iptaliyle yaşandı. 7 Mayıs'taki ihalede katılımcıların, kapalı zarfların dışında herhangi bir artırım yapmaması nedeniyle ihaleler iptal edildi.