16 Haziran 2009 Salı

Avrupa bankaları 238 milyar $ aktif silebilir

Canlanma önlemlerinin etkisiyle küresel durgunluğun hız kesmeye başladığı gözlenirken, krizin mali sisteme verdiği hasarın büyüklüğü artıyor. Avrupa Merkez Bankası, Avrupa ortak para birimi Euro'yu kullanan ülkelerdeki bankaların gelecek 18 aylık dönemde batık kredi ve menkul kıymetlerden ötürü 238 milyar dolarlık varlığını silebileceğini öngördü.

Avrupa Merkez Bankası'nın Finansal İstikrar Raporu'nda açıkladığı bu tutar, krizin başladığı 2007 ortasından itibaren 366 milyar dolar aktif silmek zorunda kalan Euro Bölgesi bankalarının sorunlarının devam ettiğine işaret ediyor.

Ekonomideki bozulmanın hane ve şirket gelirlerinde baskı yarattığı kaydedilen raporda, kredilerin geri dönüşündeki risklerin artmasının bankacılık sektörünün şoklara karşı dayanıklılığı zayıflattığı öngörüldü.

Avrupa Merkez Bankası'nın bu değerlendirmesi, Avrupalı politikacıların bankaların finansal gücünü belirlemek amacıyla stres testleri yapılmasını yeniden gündeme getirdi. Özellikle Orta ve Doğu Avrupa'daki iştirakleri nedenile risk altında bulunan bankaların finansal gücü, Nisan ayından bu yana Avrupalı siyasetçiler ve ekonomistler tarafından sorgulanıyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Lucas Papademos, yaptığı açıklamada, "Politika yapıcıları ve piyasa oyuncularının önümüzdeki dönemde çok dikkatli olması gerekiyor" derken, temkinli yaklaşımın korunmasını istedi.

0 comments:

Yorum Gönder