Cautionary Questions – RoboPod and the Perpetual Money Machine
-
Thanks for your questions – fielded this time with the able assistance of
Jacob Goldstein, the author of Money: The True Story of a Made Up Thing.
15 Ekim 2010 Cuma
2011 Bütçesi süre bitiminden önce Meclis'te
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Plan'da öngörüldüğü gibi ihtiyatlı bütçe hedefleri açıkladı. Şimşek, 2011 bütçe büyüklüğünün 312.5 milyar lira olduğunu açıkladı. 2011 bütçesinin büyümeyi destekleyen bir bütçe olduğunu kaydeden Şimşek, bütçe açığının 33.5 milyar tl olduğunu söyledi.
2011 yılının seçim yılı olduğunu hatırlatan Maliye Bakanı Şimşek, "Ancak bu rakamları tutturmak konusunda kararlıyız" dedi. 2011 yılında60 ile 70 bin arasında memur alımı yapılacağını kaydeden Şimşek, memur aylıklarında 2011'de ortalama yüzde 13.7 artış yapılacağını söyledi. Maliye Bakanı Şimşek, Aile yardımı ödeneğinin bir yenilik olarak sözleşmeli personele de verilmeye başlanacağını söyledi.
Şimşek, prim ve vergi borçlarının yapılandırılmasıyla elde edilecek gelirin henüz netleşmemesi nedeniyle 2011 bütçesi'nde gelir hedefi koymadıklarını belirtti. Maliye Bakanı Şimşek, "2011'de ne vergi artışı, ne vergi indirimi düşündük" dedi.
Şimşek, Yerel yönetimlere verilen desteğin toplam 27 milyar lira, tarım kesimine verilen desteğin ise 9.8 milyar tl destekleme ödemesi yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Konuşmasında 2010 bütçe öngörülerine de değinen Şimşek, Türkiye'nin pozitif yönde ayrışmayı devam ettirdiğini belirtti. Şimşek, ekonomide gösterilen başarılı performansın Türkiye'ye para girişini hızlandırdığını belirterek, "Para girişi, Türk Lirası üzerinde baskı yaratıyor" dedi.
2010 yılı bütçe performansını çok iyi olarak nitelendiren Şimşek, bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 4 olacağını kaydetti. Şimşek, 2010 yıl sonu itibariyle giderlerin 297 milyar tl, gelirlerin 258.8 milyar lira olacağını öngördü.
Maliye Bakanı Şimşek, Anayasa gereğince 17 Ekim'de Meclis'e sunulması gereken bütçenin uzun yıllar sonra ilk kez zamanından önce Meclis'e sunulacağını söyledi.
13 Ekim 2010 Çarşamba
Stiglitz: Parasal genişleme canlanma yaratmıyor
Columbia Üniversitesi Ekonomi Profesörü Joseph Stiglitz, Amerikan Merkez Bankası'nca uygulanan düşük faiz politikasının, diğer ülke ekonomilerini olumsuz etkilediğini söyledi. Bloomberg International'ın sorularını yanıtlayan Stiglitz, faizlerin Amerikan ekonomisini canlandırmaya yetmediğini kaydetti. Nobel ödüllü ekonomist Profesör Joseph Stiglitz, ABD Merkez Bankası'nın uyguladığı politikanın diğer ülkelere sıcak para girişini hızlandırdığını söyledi.
Profesör Stiglitz, Amerikan ekonomisini canlandırması parasal genişlemenin beklenen etkiyi yaratmaktan uzak olduğunu vurgulayarak, "Parasal genişleme canlanma yaratmıyor" dedi.
Doğan Holding medyada satış düğmesine bastı
Doğan Holding, medya iştiraklerinin satılması için danışman olarak
yatırım bankası Goldman Sachs ile anlaştı. Bloomberg'in haberine göre,
Doğan Holding'in medya iştiraki satışıyla ilgilenenler arasında Alman
medya grubu RTL, Amerikan özel fon şirketleri KKR ve TPG yer alıyor.
Doğan Holding'in medyadaki iştiraklerinin değeri 2 milyar doları
aşıyor. TPG, halen Türkiye'de Mey İçki'nin sahibi konumunda bulunuyor. Konuya yakın isimlerin Bloomberg’e verdiği bilgiye göre, şu ana kadar Doğan Yayın'la 10 civarında yatırımcı ilgileniyor. AKP hükümetinin, Doğan Holding'ten vergi borcu olarak 3.8 milyar dolar talep etmesinden sonra, Aydın Doğan'ın, Doğan Yayın Holding’teki şirketlerini satmaya karar verdiği düşünülüyor.
yatırım bankası Goldman Sachs ile anlaştı. Bloomberg'in haberine göre,
Doğan Holding'in medya iştiraki satışıyla ilgilenenler arasında Alman
medya grubu RTL, Amerikan özel fon şirketleri KKR ve TPG yer alıyor.
Doğan Holding'in medyadaki iştiraklerinin değeri 2 milyar doları
aşıyor. TPG, halen Türkiye'de Mey İçki'nin sahibi konumunda bulunuyor. Konuya yakın isimlerin Bloomberg’e verdiği bilgiye göre, şu ana kadar Doğan Yayın'la 10 civarında yatırımcı ilgileniyor. AKP hükümetinin, Doğan Holding'ten vergi borcu olarak 3.8 milyar dolar talep etmesinden sonra, Aydın Doğan'ın, Doğan Yayın Holding’teki şirketlerini satmaya karar verdiği düşünülüyor.
Labels:
aydın doğan,
doğan holding,
imkb,
medya,
Türkiye
12 Ekim 2010 Salı
Emekli maaşına 2011 maaş artışı: 60 TL
Başbakan Tayyip Erdoğan, 2011 yılındaki emekli maaşlarında asgari 60 TL olmak üzere yüzde 4 oranında maaş artışı yapıldığını söyledi. Erdoğan, AK Parti Grubu'nda yaptığı konuşmada, "Ocak ayında en düşük aylıklara en az 60 lira olmak üzere artı yüzde 4 oranında artış yapıyoruz. İlk altı aydaki enflasyona bakılmadan, enflasyon daha düşük oranda çıksa dahi yüzde 4 oranında artış aynen geçerli" dedi. Erdoğan, bir diğer ifadeyle 2011 yılının tamamında emekli aylıklarını yüzde 21.7-yüzde 4 artırdıklarını söyledi.
Erdoğan, rakamsal olarak, en düşük emekli aylıklarına yıllık 80-91 lira arasında artış sağlanacağını söyledi.
Google, günlük enflasyon endeksi hesaplayacak
Internet arama devi Google, kendi enflasyon endeksini çıkarmak için veri toplamaya başladı. Adının Gogle Fiyat Endeksi (GPI) olacağı düşünülen endeks, resmi istatistiklere bir alternatif sunarak, günlük enflasyonu hesaplayacak.
Resmi istatistiklere alternatif niteliğini taşıyacak Google Fiyat Endeksi, internet üzerinde yapılan satışlar ve buna yönelik fiyat değişikliklerinin ciddi şekilde izlenmesini sağlayacak.
Google başekonomisti Hal Varian, internet kaynaklarıyla ekonomik verilerin daha hızlı toplanarak, ekonomik eğilimlerin daha iyi izlenebileceğini ifade etti. Varian, Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki mağazalardan toplanan verilerin, artık internet satışlarını da hesaba katarak yapılmasının daha verimli ve doğru bir şekilde yansıtabileceğini kaydetti.
Google Başekonomisti, Google Fiyat Endeksi'nin geleneksel tüketici fiyatları endeksi hesaplamasının yerini almayacağını öngörürken, hedefin diğer endekslere ek olarak yeni bir veri seti oluşturmak olduğunu kaydetti. Halen, ABD'de hesaplanan Tüketici Fiyatları Endeksi'nde konut harcamalarının payı yüzde 40 düzeyinde bulunurken, Google Fiyat Endeksi'nde konut harcamalarının payı yüzde 18 düzeyinde seyrediyor.
Endeks için toplanan ilk verileri değerlendiren Google Başekonomisti Varian, ABD ekonomisinin deflasyonist bir sürece doğru ilerlediğini söyledi. ABD'de enflasyon Eylül ayı itibariyle yüzde 3.1 düzeyinde bulunuyor.
11 Ekim 2010 Pazartesi
Türkiye OVP'yi yeniledi, iyimser hedefler getirdi
Bütçe açısından zemin oluşturacak Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Plan Pazar günü yayınlandı. OVP, kenara alınan Mali Kural'sız dönemde önümüzdeki üç yıl için Mali disiplinin aracı olarak sunuluyor. OVP'ye göre, 2010 yılı büyüme beklentisi yüzde 3.5'ten yüzde 6.8'e revize edilirken, merkezi yönetim bütçesinde öngörülen açığını GSYH'ya oranı bu yıl için yüzde 4.9'dan yüzde 4'e revize edildi.
OVMP'de ise 2011 yılı için bütçe açığı 33.493 milyar lira ve faiz dışı fazla (FDF) 14 milyar lira olarak öngörülüyor.
SEÇİM EKONOMİSİ DENEMEZ
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, güncellenerek dün Resmi Gazete'de yayımlanan Orta Vadeli Program (OVP) için kimsenin "burada mali disiplin yok, bu bir seçim ekonomisidir" diyemeyeceğini söyledi.
Babacan, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla gerçekleştirdiği OVP ve Orta Vadeli Mali Plan'a (OVMP) ilişkin basın toplantısında, "OVP'nin amacı büyümeye istikrar kazandırmak, kamu dengelerini iyileştirmek, istihdamı artırmak, fiyat istikrarını sağlamak ve yapısal reformlarla bunları desteklemektir... OVP geçen yılki programın devamı niteliğindedir, ne aşırı bir sıkılaştırma ne de gevşetme var" dedi.
Orta Vadeli Program'a (OVP) göre, 2010 yılı büyüme beklentisi yüzde 3.5'ten yüzde 6.8'e revize edilirken, merkezi yönetim bütçesinde öngörülen açığını GSYH'ya oranı bu yıl için yüzde 4.9'dan yüzde 4'e revize edildi.
Orta Vadeli Mali Plan'da (OVMP) ise 2011 yılı için bütçe açığı 33.493 milyar lira ve faiz dışı fazla (FDF) 14 milyar lira olarak öngörülüyor.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)