8 Mayıs 2009 Cuma

Chrysler'e Alfa Romeo 'aşısı' yapılacak

Krizin ağır hasar verdiği otomotiv sektörü birbiri ardına sürpriz gelişmelere neden oluyor. Volkswagen ve Porsche'nin birleşmeyi kararlaştırması ardından, iflas korumasındaki Amerikan Chrysler'in Fiat tarafından devralınmasında olumlu adımlar atılıyor. Chrysler'in başına Fiat'ın CEO'su Sergio Machhione'nin atanması beklenirken, Chrysler'in Fiat'in lüks otomobil markası Alfa Romeo'nun teknolojisini kullanarak ABD'de üretim yapacağı öne sürüldü.

Diğer yandan, dünyanın en büyük otomotiv şirketi Japon Toyota, Mart 2009'da sona eren mali yılda 4.4 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı. Kriz nedeniyle ihracatında ciddi oranda bir gerileme yaşanan Toyota'da Mart 2010'da sona erecek mali yılda zararın 8.5 milyar doları bulabileceği öngörüldü.

Bu arada, iflasın eşiğindeki Amerikan otomotiv şirketi General Motors, yılın ilk çeyreğinde 6 milyar dolar zarar açıklarken, şirket aynı dönemde faaliyetlerini sürdürmek üzere 10.2 milyar dolar nakit kullandı. Yeniden yapılanma amacıyla 1 Haziran'a kadar planını netleştirmeye çalışan General Motors CEO'su Fritz Handerson, "İlk çeyrek bilançosu, yeniden yapılandırma planının ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor" dedi. GM geçen yılın aynı döneminde 3.3 milyar dolar zarar açıklamıştı.

Ağır yaralı ABD bankalarına 74.6 milyar dolar gerekli

ABD Merkez Bankası'nın ülkenin en büyük 19 bankası üzerinde yaptığı testler, bu bankaların sağlığının ciddi oranda bozulduğunu ortaya koydu. Buna göre testin yapıldığı 19 bankadan 10'unda toplam 74,6 milyar dolar yeni sermaye gerektiği belirlendi.

Bank of America'nın sermaye ihtiyacı 33.9 milyar dolar olurken, Wells Fargo'nun 13.7 milyar dolar, otomobil finansman şirketi GMAC'in 11.5 milyar dolar ve Citigroup'un 5.5 milyar dolar sermayeye ihtiyacı olduğu ortaya çıktı.

Bankaların durumunu değerlendiren ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, "Bankaların sermaye yaratmak ve kamunun elindeki hisselerin yeniden özel mülkiyete döndürülmesi için uygun planlar yapıp yapmadıklarını izleyeceğiz" dedi. Bankaların ayrıntılı sermaye artırımı planlarını 8 Haziran'a kadar açıklaması gerekiyor.

Diğer yandan ABD Hazine Bakanı Tim Geithner de, 19 bankaya uygulanan testlerin finans sistemine olan güveni artıracağını ifade ederken, böylece bankaların yeniden kredi vermeye yoğunlaşabileceğini öngördü. Geithner, buna karşılık sistemin tam anlamıyla temizlenmesi için uzun zaman gerekeceğini de kaydetti.

FED denetiminde yapılan testler sonucunda, 19 bankanın 2009–2010 dönemindeki toplam kredi kayıplarının 600 milyar dolara ulaşabileceği belirlendi.

Bankalara 75 milyar dolar gerekiyor

19 bankadan 10 tanesinin sermayeye ihtiyacı var

İhracat şampiyonu Almanya'da olumlu işaret

Dünyanın ihracatta lider ülkesi Almanya, krizin yarattığı durgunluğun aşılmaya başladığının işaretini verdi. Almanya'nın Mart ayı ihracatı altı ay aradan sonra artarak, yüzde 0.7 yükseldi. Ekonomistlerin yüzde 1.3'lük azalma beklemesine karşılık gözlenen bu sürpriz artışta yatırımcı güveninin artması da etkili oldu.

Yatırımcı güveni Mart ayında kriz etkisiyle gerilediği 26 yılın en düşük düzeyinden artışa geçerek, iş dünyasının geleceğe yönelik beklentilerinin iyileştiğini ortaya koymuştu.

Ekonomistler, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en ciddi durgunluğu yaşayan ülkede zayıflamanın hız kestiğini belirleyerek, 2010'dan itibaren büyümeye geri dönebileceğini öngörüyorlar.

Almanya'da Şubat ayında yüzde 4.8 gerileyen ithalat ise Mart ayında yüzde 0.8 arttı. Ticaret fazlası da aynı dönemde 8.6 milyar eurodan 11.3 milyar euroya yükseldi. Ülkenin cari işlemler fazlası ise 6.8 milyar eurodan 10.2 milyar euroya çıktı.

Alman hükümeti, altyapı yatırımlarının artırılması, vergi indirimi ve sektörel desteklere yıl sonuna kadar 82 milyar euro harcayacağını açıklamıştı.

Sonunda oldu, yatların vergisi indi

Türkiye'de çok yüksek olan tekne ve yat vergilerini indiren yasa tasarısı Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Teknelerden Motorlu Taşıt Vergisi yerine harç alınmasını öngören yasal düzenleme ile yabancı bayrak taşımak zorunda kalan Türk teknelerinde Türk bayrağı taşınması kolaylaşacak. Yeni düzenlemeye göre en büyük teknenin ödeyeceği yıllık harç miktarı 3 bin 200 lira olurken, kayıt altına alınan ithal deniz araçlarının KDV ve ÖTV oranını da bakanlar kurulu belirleyecek. Sektör temsilcileri vergi düzenlemeleriyle tekne satışlarının artabileceğini ve bankaların buna yönelik özel kredi paketleri oluşturacağını öngörüyorlar. Yılda ortalama bin tekne, yat ve kotra satışı yapıldığını kaydeden sektör temsilcileri, bu yeni koşullar ardından satış miktarının en az yüzde 30 artacağını öngörüyorlar. Teknelerin değerinin yüzde 25'ine ulaşan vergilerin azalmasıyla sayıları 60 bini bulan yabancı bayraklı ve kayıtsız deniz aracının kayıt altına alınması hedefleniyor.

7 Mayıs 2009 Perşembe

İngiltere'de futbol takımlarına adil paylaşım önerisi

İngiliz futbol kulüpleri Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde başarılarını artırırken, Premier Lig'in yüksek gelirleri hükümetin de ilgisine neden oldu. İngiltere'de spordan da sorumlu olan kültür bakanı Andy Burham, ligde şampiyonluk mücadelesi yapan kulüplerin yöneticilerine gelirlerini ligin diğer takımlarıyla paylaşması çağrısında bulundu. Bakan Burham'ın ligde büyük ağırlığa sahip Manchester United, Chelsea, Liverpool ve Arsenal'in yöneticilerine yönelik yapılan çağrıda, rekabetin artmasıyla bu kulüplerin belirleyici rolünün azaltılması hedefleniyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerde de yayınlanan İngiltere Premier Lig'nin televizyon ve sponsorluk haklarından kazandığı para miktarı 1 milyar sterlini buluyor. Kendisi de Everton taraftarı olan Bakan Burham, bu gelirin ligin 20 takımı arasında daha adil paylaşılmasını istiyor. Bakan ayrıca takımların, İngiliz oyuncular için ayrılmış kotalara sahip olması gerektiğini de söylüyor. İngiltere Premiere Ligi, İspanya Futbol Ligi La Liga ile birlikte en fazla yabancı oyuncunun top koşturduğu lig konumunda bulunuyor.

Porsche muradına erdi, VW-Porsche birleşiyor

Küresel krizin otomotiv sektöründe yeniden yapılandırmaya hız vermesi Avrupa'da da kendisini gösteriyor. Dünyanın en büyük lüks otomobil üreticilerinden Alman Porsche ile Avrupa'nın otomotiv lideri Volkswagen yeni bir otomotiv grubu kurmak üzere birleşmeyi kararlaştırdı. Geçmişi üç buçuk yıl önceye dayanan pazarlıklar sonrasında Porsche, rakibi Volkswagen'in yüzde 51 hissesini devralacak. Birleşmenin nihai şeklini bir ay içinde alması beklenirken, Volkswagen böylece aile şirketine dönüşecek. Milyarder Porsche Ailesi'nin yönetimindeki yeni yapıda otomotiv grubu markalarının korunması bekleniyor. Ocak ayından itibaren Volkswagen'deki hissesini artırmak üzere çabalarını yoğunlaştıran Porsche, son mali yılda özellikle finans piyasalarındaki işlemlerinin katkısıyla net karını 5 kat artırarak 5.5 milyar euroya çıkarmıştı. Birleşik grup içinde Volkswagen, Porsche, Audi ve Bentley gibi 10 otomobil markası yer alacak. Anlaşma çerçevesinde Porsche, Volkswagen'in yüzde 51 hissesi için yaklaşık 23 milyar euro ödeyecek.

6 Mayıs 2009 Çarşamba

Nabucco Projesi'nin önü açılıyor

Avrupa'nın enerji güvenliği açısından büyük önem taşıyan Nabucco projesinin önü açılıyor. Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden 2014 yılından itibaren Avrupa'ya taşıyacak 3 bin 300 kilometrelik projenin geleceği Prag'da yapılacak AB zirvesinde ele alınacak.

Uzmanlar, Rusya'nın Orta Asya gazına olan talebini azaltmasıyla Nabucco projesine ayrılabilecek gaz miktarının artmasının projeye desteğin artmasına neden olacağını öngörüyorlar. 2014 yılında çalışmaya başlayacak doğalgaz projesiyle yılda 31 milyar metreküp doğalgazın taşınması bekleniyor.

Prag'daki zirveye AB ülkeleri yanında, Türkiye, Irak, Azerbaycan ve Mısır gibi Nabucco projesine taraf olan ülkeler de katılacacak.

Nabucco projesi başlangıcından bu yana, boru hattının verimli şekilde çalıştırabilmesi için yeterli gaz sağlanamayacağı eleştirisiyle karlılaşıyor.

Diğer yandan, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ermenistan ile diplomatik ilişkilerin iyileştirilmesinin Azerbaycan ile başta Nabucco olmak üzere bu ülke ile planlanan enerji projelerinin geleceğini etkilemeyeceğini söylemişti.

10.6 milyar dolarlık büyüklüğe sahip projenin katılımcıları arasında Türkiye'den Botaş, Bulgaristan'dan EAD, Macaristan'dan MOL, Avusturya'dan OMV, Almanya'dan RWE ve Romanya'dan Transgaz katılıyor.

Bank of America'ya 34 milyar dolar gerekli!!!

Küresel krizin derinleştiği Ekim ayında ABD Hazinesi'nin de baskısıyla Merill Lynch'i alan Bank of America, zor günler yaşıyor. Merill Lynch'i alması ardından bilançosu ciddi oranda bozulan Bank of America'nın 34 milyar dolar yeni sermayeye ihtiyaç duyacağı iddia edildi.

Wall Street Journal'ın haberine göre, bu rakam ABD yönetimince 19 bankaya uygulanan stres testi çerçevesinde bir bankanın en yüksek sermaye gereksinimi niteliğini oluşturuyor. Stres testlerinin resmi sonuçlarının yarın açıklanması beklenirken, 19 bankadan 10'unun sermaye artırımına gitmesi gerekeceği öne sürülüyor.

İlk bilgilere göre, ABD yönetiminin şimdiye kadar 55 milyar dolar kaynak aktararak destek verdiği Citigroup'un da 10 milyar dolar ek sermayeye ihtiyacı bulunuyor.

Diğer yandan, ABD yönetimi, bankacılık sektörüne verdiği mali desteğin nasıl geri ödeneceğine yönelik düzenlemelere son şeklini veriyor. Yönetime yakın kaynaklar, bankaların Tasarruf Mevduatı Fonu FDIC'nin yardımı olmadan piyasalarda tahvil çıkarma gücüne sahip olması ve kredi hacmini artırması ardından borçlarını ödemeye başlayacağını kaydediyorlar.

4 Mayıs 2009 Pazartesi

657’ye yeni düzen, kamuda esnek çalışma geliyor

Kamu sektöründeki etkinlik ve verimliliği artırmak amacıyla kamu personel yönetmeliğinde reform niteliğinde değişiklikler yapılacak. Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı'nın üzerinde çalıştığı düzenleme kamu çalışanlarının yetki ve görev tanımlarını yenilerken, kamudaki kadro unvanlarını standart hale getirmeyi hedefliyor. Konuyla ilgili memurların görev ve sorumluluklarını belirleyen bir mevzuat hazırlanırken, farklı kurumlarda benzer statüde görev yapanlara birbirine yakın zam ve tazminat ödenerek ücret adaletsizliğinin önüne geçilecek. Kamuda uzman personelin farklı kuruluşlarda görevlendirilmesine imkan sağlayan esnek çalışmaya geçilirken, kamuda 5 ila 10 yıllık personel planlamaları yapılacak. Reform çerçevesinde ulusal İnsan Kaynakları Programı'nın uygulamaya konulması yanında, geliştirilecek kamu personel bilgi sistemi ile kamu çalışanlarına ait bilgiler on-line sistemle güncel tutulacak.

Fiat dünya devi olma yolunda

Krizden bankacılıkla birlikte en fazla etkilenen sektör niteliğindeki otomotiv, dünya genelinde yeni bir yapıya bürünüyor. Şirketler, daha küçük daha çevreci araçlara yönelirken; masraf kısma önlemleri şimdiye kadar gündeme gelmeyen ortak girişimleri öne çıkarıyor. Son olarak İtalyan otomotiv devi Fiat, iflasın eşiğindeki amerikan otomotiv şirketi General Motors'un Avrupa'daki iştiraki Opel'i satın almakla ilgilendiğini açıkladı. Fiat Başkanı Luca di Montezemelo, Opel'in fiat için ideal ortak olacağını belirtirken, satın almanın fiat için büyük fırsat yaratacağını ifade etti. Halen Alman hükümetinden 3.3 milyar euro destek arayan Opel'de çoğunluğu Almanya ve İngiltere'deki fabrikalarda olmak üzere 26 bin kişi çalışıyor. Satın almayla ilgili ilk görüşmeler Almanya'da yapılırken, Fiat Opel dışında Saab’ı da almayı gözden geçiriyor. Fiat, geçen hafta iflas koruması kapsamına alınan Amerikan Chrysler'la da ortaklık için görüştüğünü açıklamıştı. Fiat'ın Opel markası için teklif götüreceği General Motors, geçen hafta açıkladığı yeniden yapılandırma planında 21 bin kişinin işine son vereceğini ve Pontiac markasını sona erdireceğini açıklamıştı.