1 Mart 2011 Salı

Bernanke petrol fiyatlarından tedirgin

Emtia fiyatlarındaki artışın Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gerilimle birlikte sürmesi, gelişmiş ülkeleri de tedirgin etmeye başladı. ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, artan petrol fiyatlarının kalıcı olması halinde ekonomideki canlanmanın zayıflayabileceğini söyledi. ABD Kongresi'nde Senato Bankacılık Komitesi'nde konuşan Bernanke, FED'in yükselen fiyatlar karşısında önlem alabilecek güçte oluğunu ifade ederek, enflasyon beklentilerinin zayıf kalmayı sürdürdüğünü kaydetti. Bernanke, istihdam ve emlak piyasasında canlanmanın zayıf kalmasına karşılık büyümenin devam ettirileceğini söyledi. ABD Merkez Bankası, bu yıl itibariyle büyüme hızının yüzde 3.5 ile 4 arasında kalacağını öngörüyor.

Dior, parlak tasarımcısı Galliano'yu gönderdi

Futbol kulüplerinde sıklıkla yaşanan, oyuncuların özel hayatlarındaki davranışları nedeniyle kulüple ilişkisi kesilmesine varan uygulamaların bir benzeri bu kez farklı bir sektörde yaşandı. Dünyanın önde gelen modaevlerinden Christian Dior, yıldız tasarımcısı John Galliano ile olan sözleşmesini feshetti. Fransız modaevi Dior'un bu kararında, Galliano'nun geçen hafta bir kulüp çıkışında iki güvenlik görevlisine Yahudi karşıtı bir söylemle davranması etkili oldu. Fransız yasalarına göre, Yahudi karşıtı davranışlar 6 aya varan hapisle cezalandırılıyor. 50 yaşındaki John Galliano, 1996'dan bu yana Christian Dior'un baş tasarımcısı olarak görev yapıyordu.

AB büyüme tahminlerini yukarı çekti

AB Komisyonu Euro Bölgesi için 2011 yılı gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme tahminini yüzde 1.5'ten yüzde 1.6'ya yükseltti. Avrupa Komisyonu tarafından yılda iki defa yayımlanan tahminlere göre Euro Bölgesi 2011 yılı enflasyon beklentisi ise yüzde 1.8'den yüzde 2.2'e yükseltildi. AB Komisyonu'nun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, iç talebin güç kazanması ve ihracatın artmasıyla, 2011 yıl sonu büyüme hedeflerinin aşılabileceğini öngördü. Rehn, yükselen petrol fiyatlarının enflasyona olumsuz katkı yapacağına dikkat çekerek, "Fiyatların yüksek seviyede kalıcı olması, büyümeyi zayıflatacaktır" dedi.

28 Şubat 2011 Pazartesi

Gelir dağılımında iyileşme yok

Türk ekonomisi yakaladığı ivme ile dünyanın 16. büyük ekonomisi haline gelirken, gelir dağılımına yönelik adaletsizlik giderilemiyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2009 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırmasını anketine göre, en üst gelir grubunda yer alan yüzde 20'lik grup toplam gelirin yüzde 47.6'sını alırken; en düşük gelir grubundaki yüzde 20'lik grubun gelirden aldığı pay yüzde 5.6 oldu. En yoksul yüzde 20 ile en zengin yüzde 20 arasındaki gelir farkı 8.5 kat olarak gerçekleşti. Nüfusun yüzde 60.8’i kendilerine ait olmayan konutlarda otururken, yüzde 82.1'nin eskimiş mobilyalarını yenileme ihtiyacını ekonomik nedenlerle karşılayamadığı belirlendi. Açıklanan verilere göre, Türkiye nüfusunun yüzde 17.1’inin ise yoksulluk sınırının altında olduğu tespit edildi. Gelir dağılımındaki bozulmayı gösteren Gini katsayısı 2009 'da 0.415 olurken, bu rakam 2008 yılında 0.405 düzeyindeydi. Sıfır ve bir arasında hesaplanan bu endeksin sıfıra yaklaşması gelir dağılımında dengenin arttığına, bire yaklaşması dengenin bozulduğuna işaret ediyor.

Dış açık Aralık'ta yüzde 89.4 artış gösterdi

Emtia fiyatlarındaki hızlı artışın hammadde maliyetlerini artırması ve tüketim ürünü ithalatının hız kazanması; dış ticaret açığında sert yükselişe yol açtı. 4.1 milyar dolar olması beklenen Ocak ayı dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 89.4 artışla 7.3 milyar dolara yükseldi. Aralık ayında da 8.7 milyar dolarlık rekor ticaret açığı sonrasında, tahminleri aşan bu rakam; ekonomistler tarafından endişeyle karşılandı. Uzmanlar, 7.3 milyar dolarlık ticaret açığının cari açığa da olumsuz etki yapacağına işaret ederek, cari açığın Ocak ayı itibariyle 6.5 milyar doları görebileceğini öngörüyorlar. Türkiye'nin cari açığı Aralık ayında 7.5 milyar dolarla Merkez Bankası'nın verileri yayınlamaya başladığı 1984'ten bu yana en yüksek düzeye çıkmıştı. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, geçen hafta yaptığı açıklamada, finansal istikrar çerçevesinde yakından izlediği cari açığı frenlemek üzere, Kasım ayından bu yana uygulanan politika bileşiminin etkisinin Mart ayı sonunda gözleneceğini kaydetmişti. Türkiye'nin ithalatı Ocak ayında yüzde 44 artışla 16.9 milyar dolara çıkarken; ihracat yüzde 22 artışla 9.6 milyar dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 56.7'ye geriledi.