Cautionary Questions – RoboPod and the Perpetual Money Machine
-
Thanks for your questions – fielded this time with the able assistance of
Jacob Goldstein, the author of Money: The True Story of a Made Up Thing.
6 Ağustos 2010 Cuma
PTT, KİT olmaktan çıkıyor
Posta Hizmetleri Kanunu Tasarısı ile posta sektörünün denetimi ve düzenlenmesi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) veriliyor ve PTT, KİT olmaktan çıkarılarak anonim şirkete (A.Ş.) dönüştürülüyor.
Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Bakanlar Kurulu'nda ele alınan ve imza aşaması tamamlanmak üzere olan tasarı, posta sektörünü yasal bir altyapıya kavuşturuyor. Tasarı ile Ulaştırma Bakanlığı, posta iş ve hizmetlerinin strateji ve politikalarını belirleyecek ve bu amaçla teşvik edici tedbirleri alacak.
Posta alanının düzenlenmesinde BTK'ya görev ve yetki veren tasarıya göre Kurum, sektörde faaliyet gösterecek şirketlerin alması zorunlu hale getirilen yetki belgelerinin hüküm ve şartlarıyla ücretlerini belirleyecek, bu belgeleri verecek, onaylayacak, uygulanmasını denetleyecek ve mevzuatın öngördüğü tedbirleri alacak.
Sektöre yönelik ücret tarifelerini, bunların uygulama usul ve esaslarını belirleyecek olan BTK, ayrıca posta yoluyla gönderilmesi yasak maddelerle kabulü şarta bağlı gönderiler için düzenlemeler yapacak.
Yıl sonu enflasyon beklentisi % 7.51'e indi
Merkez Bankası'nın Ağustos ayının ilk anketine göre, 2010 yılı sonu enflasyon beklentisi yüzde 7,51 oldu. Bir önceki ayın son anketinde enflasyon beklentisi yüzde 7.69 düzeyindeydi.
Merkez Bankası'nın, mali ve reel sektörde karar alıcı ve uzman kişiler ile profesyonellerin beklentilerini saptamaya yönelik her ay iki kez düzenlediği Beklenti Anketinin Ağustos ayının ilk dönem sonuçları açıklandı.
Buna göre, Temmuz ayının son dönem anketinde yüzde 0,03 olan cari ayın tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) beklentisi son anketinde yüzde 0,16'ya yükseldi. Temmuz ayının son anketinde yüzde 0,18 olan gelecek ayın TÜFE beklentisi Ağustos ayının ilk anketinde yüzde 0,64'e yükseldi. İki ay sonrasının TÜFE beklentisi ise yüzde 0,98 düzeyine yükseldi.
2010 Temmuz ayının son dönemde yüzde 7,69 olarak belirlenen yıl sonu yıllık TÜFE beklentisi son anketinde yüzde 7,51'e, gerilerken, 12 ay sonrasının yıllık yüzde 7,20 olan TÜFE beklentisi son ankette değişmedi. 24 ay sonrasının yıllık TÜFE beklentisi ise yüzde 6,85'den yüzde 6,64'e geriledi.
Diğer yandan, Temmuz ayının son anketinde yüzde 5,4 olan cari yıl sonu yıllık gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) büyüme beklentisi Ağustos ayı ilk ankatinde yüzde 5,5'e yükseldi, yüzde 4,7 olan gelecek yıl sonu yıllık GSYH büyüme beklentisi Ağustos ayının ilk anketinde de değişmedi.
ABD'de tarım dışı istihdam moralleri kötü bozdu
ABD Çalışma Bakanlığı, Temmuz ayında tarım dışı istihdamın 131,000 ile beklentilerin çok üzerinde azaldığını, işsizlik oranının ise yüzde 9.5'te kaldığını açıkladı.
Ekonomistler tarım dışı istihdamın Temmuz'da 65,000 kişi azalmasını; işsizlik oranının da yüzde 9.6 olmasını bekliyorlardı.
Daha önce Haziran'da 125,000 düşüş olarak açıklanan tarım dışı istihdam verisi 221,000 düşüşe revize edildi. Yüzde 9.5 olarak açıklanan Haziran ayı işsizlik oranında revizyon yapılmadı.
Verilerin ardından ABD borsa endeks vadeli işlemleri eksiye dönerken, dolar euro ve yen karşısında değer kaybetti.
Piraye Antika HSBC'deki görevini bırakıyor
HSBC'nin Demirbank'ı satın alarak Türkiye pazarına adım attığı 1990 yılından beri bankada görev yapmakta olan Piraye Antika, 1993'ten bu yana sürdürdüğü CEO'luk görevini bırakıyor. HSBC'den yapılan açıklamaya göre, Piraye Antika görevini 30 Eylül 2010 itibarıyla Martin Spurling'e bırakacak. HSBC bünyesinde 20 yıllık geçmişi bulunan Martin Spurling, daha önce HSBC Jersey'nin (İngiltere) CEO'su olarak görev yapıyordu. Piraye Antika, HSBC'deki Yönetim Kurulu Üyeliği görevine ilave olarak HSBC Grubu Avrupa Ortadoğu ve Küresel İşkolları Yönetim Kurulu Başkanı Stuart Gulliver ile HSBC Grubu Kıta Avrupası CEO’su Peter Boyles’a özel danışman olarak görevini sürdürecek.
5 Ağustos 2010 Perşembe
Rusya, buğday satışına 15 Ağustos'ta son veriyor
Son 20 yılın en büyük kuraklılığı yaşayan Rusya, hasadın olumsuz etkilenmesi nedeniyle buğday ihracatını yasaklamayı kararlaştırdı.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov, hükümetin 15 Ağustos'tan itibaren buğday ihracatına geçici olarak yasak getirildiğini açıkladı.
kabine toplantısı öncesinde ülkenin yeterli buğday rezervi bulunduğunu kaydeden Başbakan Putin, "Buna karşılık ülke içinde fiyatların aşırı derecede yükselmesinin önüne geçmeliyiz" dedi.
Putin, tahıl piyasasına yönelik nihai düzenlemelerin ise hasadın tamamlanacağı Aralık ayı sonrasında yapılacağını kaydetti.
Buğday fiyatları, Rusya'nın kararı sonrasında yükselişini sürdürürek son 23 ayın en yüksek düzeyine tırmandı. Şikago Emtia Borsası'nda Eylül ayı teslimi buğday sözleşmelerinin 7.85 dolara çıkarken; Avrupa Emtia Borsası'ndaki buğday sözleşmelerinin fiyatı %9 artarak 228 euro ile rekor düzeye tırmandı.
Yunanistan IMF kredisinin ikinci dilimine yaklaştı
Bütçe krizi nedeniyle zor anlar yaşayan Yunanistan, aldığı yapısal önlem kararlarıyla uluslararası kuruluşlardan destek buluyor. Uluslararası Para Fonu Yunanistan Masası Şefi Paul Thomsen, Atina'da yaptığı açıklamada, 110 milyar Euro'luk yardımın ikinci dilimi niteliğindeki 9 milyarlık bölümün serbest bırakılacağını umduğunu kaydetti.
AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası'ndan yetkililerle ortak açıklama yapan IMF temsilcisi Thomsen, Yunanistan ekonomisinin bu yıl yüzde 4, 2011 yılında ise yüzde 2.5 daralacağını öngördü.
Temsilci, Yunan Hükümetiyle yapılan yeni görüşmeler kapsamında, yeni kemer sıkma önlemleri alınmasının gündeme getirilmediğini vurguladı.
AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada da, Yunanistan'ın aldığı önlemlerin olumlu sonuçlar verdiği ancak risklerin sürdüğü vurgulandı.
Yunanistan hükümeti 300 milyar Euro'ya ulaşan dış borçları karşısında, Mayıs başında milli gelirin yüzde 14'ü büyüklüğünde kemer sıkma önlemleri almıştı.
Şimşek: Mali Kural Ekim'de kabul edilmeyebilir
Maliye Bakanı Şimşek, Helsinki'de yaptığı açıklamada, Mali Kural ile ilgili düzenlemelerin Ekim ayında kabul edilemeyebileceğini kaydetti. Şimşek, mali kuralın Ekim ayında Meclis’te kabul edilip edilmemesinin mali görünüm açısından fazla fark yaratmayacağını, zaten Orta Vadeli Program hedefleri ile üstü kapalı olarak bir mali kural uygulandığını söyledi. Şimşek, bu yıl bütçe açığını GSYH'nın %4.9'u oranına indirme planlarında beklenenden daha hızlı ilerlediklerini de söyledi. Bu gelişme Mali Kural'ın Ekim ayında Meclis’ten geçerek 2011 bütçesinde uygulanması ihtimalini zayıflatırken, gösterge tahvilde bileşik faiz yüzde 8.43'ten dolar ise 1.5115 düzeyinden işlem görüyor.
4 Ağustos 2010 Çarşamba
Avrupa bankaları karlılığa geri döndü
Avrupa bankaları, özellikle fon yönetimi ve bireysel bankacılık birimlerinin olumlu performansının katkısıyla yüksek karlılık rakamlarına ulaşıyor.
Fransa'nın ikinci büyük bankası Societe generale'nin karı, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yıllın aynı dönemine göre, üçe katlanarak 1.43 milyar dolar düzeyine yükseldi. Bireysel bankalcılık faaliyetlerindeki iyileşmenin katkısıyla bankanın karı artarken, analistler karın 690 milyon dolar olacağını öngörüyordu.
Diğer yandan, krizden ciddi zarar gören İngiliz bankaları karlılıklarını ciddi oranda artırdı. İngiltere'nin en fazla konut kredisi veren bankası konumundaki Lloyds, 2008 krizinden bu yana ilk kez kar etti. emlak bankası hbos'u alması ardından devlet yardımına mecbur kalan Lloyds, ilk yarıda 2,55 milyar dolar kar açıkladı.
Batık kredileri temizleyen Standard Chartered bankası da ilk yarıda karını yüzde 10 artırarak 3.1 milyar dolara çıkarttı. Merkezi Londra'da bulunan banka, karının üçte ikisini Asya'daki faaliyetlerinden elde ediyor.
Kamunun yüzde 84 pay sahibi olduğu RBS bankası da, İngiltere'de sahip olduğu 318 şubeyi 560 milyon dolara İspanyol bankası Santander'e sattı. Avrupa Komisyonu rekabeti bozduğu gerekçesiyle kamu fonuyla desteklenen RBS bankasının şubelerini satmasını istemişti.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)