Cautionary Questions – RoboPod and the Perpetual Money Machine
-
Thanks for your questions – fielded this time with the able assistance of
Jacob Goldstein, the author of Money: The True Story of a Made Up Thing.
28 Ekim 2010 Perşembe
Hazine, borçlanmada kararlı duruşunu koruyor
Hazine, 2010 yılında sağladığı başarılı performansı 2011 yılında artırarak sürdürmeyi hedefliyor. Hazine, açıkladığı 2011 yılı borçlanma programı çerçevesinde iç borçlanma vadesini uzatmayı ve borç servisi miktarını düşürmeyi hedefliyor. 2010 yılında iç borçlanma vadesinin 35 aydan 41 aya, dış borçlanma vadesinin 10 yıldan 20 yılın üzerine yükselmesi, 2011 yılı borç servisinin geçen seneye göre %22 azalarak 153 milyara gerilemesini sağlayacak.
Hazine, faiz dışı fazlanın ve özelleştirme gelirlerinin yüksekliği iç borç çevirme oranını 2010 yılındaki yüzde 90 oranının altına 88'e düşürecek. Toplam borç çevirme oranı ise yüzde 90'dan 86'ya düşürülecek. Ekonomistler, borç stokunun azalması ve borç çevirme oranının düşmesine paralel Hazine'nin 2011 yılında TL cinsinden yeni bir 20 yıllık bir tahvil ihracına hazırlanabileceğine işaret ediyorlar.
27 Ekim 2010 Çarşamba
Dış açık Eylül'de yüzde 67 arttı
Türk Lirası'ndaki hızlı değerlenmenin ithalatı güçlendirmesi, dış ticaret açığının Eylül ayında tahminlerin çok üzerinde gelmesine neden oldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, dış ticaret açığı Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 67 artışla 6.7 milyar dolara çıktı. Ekonomistler, dış ticaret açığının 5.8 milyar dolar olacağını öngörürken, dış açık geçen yılın aynı döneminde 4 milyar dolar düzeyindeydi.
İhracat Eylül'de yüzde 5.5 artışla 8 milyar dolara çıkarken, ithalat yüzde 25 artışla 15.7 milyar dolara çıktı.
Ekonomistler, ithalatın beklentileri aşması ve ihracatın zayıf kalmasının dış ticaret açığının hızlı yükselmesinde belirleyici olduğunu ifade ediyorlar. Dış ticaret açığının 11 aydan bu yana kesintisiz olarak arttığına işaret eden uzmanlar, öncü göstergelerin Ekim'de ihracatın zayıflamasıyla dış açığın daha da artabileceğini öngördüler. Eylül ayı itibariyle son 12 aylık dış açığın 60 milyar dolara çıktığını belirten uzmanlar, yıl sonunda bu rakamın 65 milyar doları bulabileceğini vurguladılar.
Labels:
cari açık,
dış ticaret,
ihracat,
ithalat,
Türkiye
26 Ekim 2010 Salı
Sterline büyüme ve not görünümü desteği
İngiltere ekonomisinin 3. çeyrekte yüzde 0.8 ile tahminlerin üzerinde büyümesi, İngiliz Sterlini'ne olumlu yansıdı. Sterlin dolar karşısında yaklaşık yüzde 1 değer kazanarak 1.5850 düzeyine kadar tırmandı.
İngiltere'de büyüme tahminleri ikiye katladı
Küresel krizin etkisiyle zor anlar yaşayan İngiltere ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0.8 büyüdü. Temmuz-Eylül döneminde gözlenen yüksek büyümede ekonomiyi canlandırma paketinin büyük katkısı gözlenirken, ekonomistler büyümenin yüzde 0.4'te kalmasını bekliyordu. Açıklanan bu verilerle ikinci çeyrekte yüzde 1.2 büyüyen İngiltere ekonomisi, 2007 yılının üçüncü çeyreğinden bu yana en yüksek büyüme hızını göstermiş oldu. İngiltere'de 13 yıllık İşçi Partisi dönemi ardından iktidara gelen Muhafazakar-Liberal Parti koalisyonu geçen hafta aldığı kararla ekonomide ciddi önlemler açıklamıştı. Bu çerçevede memur sayısını 2014 yılına kadar 400 bin azaltmayı öngören İngiliz hükümeti, savunma harcamalarında da yüzde 8'lik indirime gideceğini açıklamıştı.
Ekonomistler, tahminleri aşan büyüme verileri sonrasında İngiltere Merkez Bankası'nın ABD Merkez Bankası'na benzer şekilde parasal genişlemeyi artırıcı önlemlere yönelmeyeceğini öngörüyorlar. İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun gelecek hafta aylık toplantısı gerçekleştirilecek.
Olumlu büyüme verileri yanısıra, bir diğer açıklama da derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'tan geldi. Kuruluş, İngiltere'nin AAA olan kredi notunu teyit ederken, negatif olan görünümünü durağana yükseltti. S&P'den yapılan açıklamada, hükümetin harcama kısıntısına yönelik planın belirsizlikleri azaltarak yatırımcı nezninde güven yarattığı ifade edildi. S&P, İnglitere'de bütçe açığın milli gelire oranının yüzde 84'e, kamu açığı/milli gelir oranının ise yüzde 80'e ineceğini öngördü.
25 Ekim 2010 Pazartesi
Bernanke: Konut sektöründe kırılganlık sürüyor
ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, konut sektöründeki kırılganlığın devam ettiğini belirterek, mortgage sektörüne yönelik ayrıntılı değerlendirmenin gelecek ay açıklanacağını söyledi. Bernanke, Virginia'nın Arlington kentinde katıldığı konut konferansında, haciz işlemlerinin ayrıntılı olarak inceleneceğini söyledi.
Tüm firmaların işlemlerini değerlendirdiklerini söyleyen Bernanke, halen borçluların beşte birinin sahip olduğu borçların, evlerinin değerinden yüksek olduğuna işaret etti. bernanke, mortgage piyasasındaki kırılganlığın yakın gelecekte de devam edeceğini öngördü. Halen, ABD'nin 50 eyaletinden savcılar, mortgage firmalarının yaptıkları hatalı işlemlerle sayısız eve haciz konup konmadığı konusunda inceleme yapıyor. Bernanke'nin konuşma metnine ulaşmak için tıklayınız.
OMV, Petrol Ofisi'nde tüm hisseleri almayacak
Doğan Holding'den Petrol Ofisi'nin hisselerini 1 milyar Euro'ya satın alan Avusturyalı enerji şirketi OMV, hisselerin tamamını almayı planlamadığını açıkladı. OMV CEO'su Wolfgang Ruttenstorfer, düzenlediği telekonferansta, Petrol Ofisi'nin borsa kotundan çıkarılmasının gündemde olmadığını kaydetti.
OMV CEO'su Ruttenstorfer, Türkiye'deki faaliyetlerini Ceyhan'a rafineri yatırımıyla hızlandırmayı planladıklarını söyledi. OMV CEO'su, Ceyhan'da planlanan rafineri yatırımında azınlık hissedarı olabileceğini, böylece doğalgaz ve petrol sektöründe entegre projelere hız vereceklerini ifade etti. Ceyhan'daki rafineri projesi Çalık Grubu liderliğinde ortak girişim grubu tarafından yapılıyor. Doğan Holding'deki Petrol Ofisi hisselerini alan OMV, şirketi Ortadoğu ve Hazar Bölgesi'nde büyüme çerçevesinde köprü niteliğinde görüyor.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)