10 Aralık 2010 Cuma

ABD'de ticaret açığı Ekim'de 38.7 milyar dolara indi

ABD'de ticaret açığı, Ekim ayında yüzde 13 gerileyerek 38.7 milyar dolara indi. Ekonomistler ticaret açığının 43.8 milyar dolar olarak açıklanmasını bekliyordu. Ticaret açığı böylece 2010 yılının en düşük düzeyine geriledi. Ticaret açığının beklenenden düşük gelmesi dördüncü çeyrek büyüme beklentilerinin yukarı çekilmesine de neden olacak görünüyor. Buna karşılık, yıllık bazda bakıldığında ticaret açığının hızla arttığı, 2010 yıl sonu itibariyle açık miktarının 500 milyar doları aşabileceği ifade ediliyor. Çin ve Meksika'ya yapılan ihracat Ekim ayında rekor düzeye tırmanırken, toplam ihracat 158.7 milyar dolarla Ağustos 2008'den bu yana en yüksek düzeye çıktı. Petrol fiyatlarının gerilemesiyle Ekim ayında ithalat yüzde 0.5 düşüşle 197.4 milyar dolar düzeyine indi.

Çin zorunlu karşılıkları 50 baz puan artırdı

Çin Merkez Bankası, ülke ekonomisindeki aşırı ısınmanın önüne geçmek amacıyla zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan artırdı. Çin, böylece son 5 haftalık dönemde 3. kez zorunlu karşılık oranlarını artırırken, 2010 başından bu yana zorunlu karşılıklar 6. kez artırılmış oldu. Büyük bankalar için zorunlu karşılık oranı yüzde 18.5 düzeyine çıkarılırken, ekonomistler bu işlemle piyasadan 53 milyar dolar çekileceğini öngörüyorlar.

TÜSİAD'dan yeniden yapılandırma eleştirisi

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, kamu alacaklarından pek çok alanda önemli ölçüde feragat edilmesinin, özellikle küresel kriz sırasında toplum kesimlerinin kısmen rahatlamasına neden olduğunu söyledi. TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu'nun Ankara'daki toplantısında konuşan Ümit Boyner, "Bu düzenleme keşke yapısal nitelikte bir vergi reformu ya da bu vergi reformunun da içinde bulunduğu bir makro ekonomik uyum paketi ile birlikte sunulabilseydi" dedi. Boyner, son günlerde öğrencilerin "yumurta atma" protestolarına değinerek, "Gençlere iğne batırırken kendimize çuvaldız batırmalıyız diye düşünüyorum. Gençlik muhalefet demek. Bizim tartışan, konuşan, sorgulayan gençlere ihtiyacımız var" dedi.

Büyüme üçüncü çeyrekte yüzde 5.5 oldu

Türkiye ekonomisi 2010 yılının 3. çeyreğinde yüzde 5.5 büyüdü. Son dört çeyrektir kesintisiz büyeme sergileyen Türkiye ekonomisinin büyüme hızı yılın 3. çeyreğinde yavaşlayarak, tek haneli rakamlara geriledi. Ekonomistler, yılın üçüncü çeyreğinde büyüme hızının yüzde 6.5 olacağını öngörüyordu. 2010 yılının üçüncü üç aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla yüzde 5.5'lik artışla 28 milyar 762 milyon TL oldu. 2010 yılının ilk 9 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre cari fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla yüzde 15.4'lük artışla 808 milyar 192 milyon TL düzeyinde gerçekleşti. 2010 yılının ilk dokuz aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla yüzde 8.9'luk artışla 77 milyar 799 milyon TL'ye ulaştı.
BABACAN'DAN BAZ ETKİSİ YORUMU
Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan da, büyüme verilerine yönelik değerlendirmesinde, büyüme hızının beklentilerin altında kalmasında baz etkisinin belirleyici olduğunu kaydetti. Babacan, sanayi üretim başta olmak üzere açıklanan tüm verilerin yıl sonu itibariyle büyümenin OVP hedeflerinin üzerinde kalınacağına işaret ettiğini de vurguladı.

Çin'de ihracat Kasım'da rekor düzeye tırmandı

Hükümetin ekonomide aşırı ısınmaya karşı önlemleri artırdığı Çin'de, ihracat Kasım ayında sürpriz artış gösterdi. Ekim ayında yüzde 22.9 artan ihracat, Kasım ayında yüzde 34.9 artışla 153.3 milyar dolarlık rekor düzeye tırmandı. Ekonomistler, ihracatın Kasım ayında yüzde 25 artmasını bekliyorlardı. Kasım ayında ithalat yüzde 37.7'lik artarak 130.4 milyar dolara çıkarken, Çin'in ticaret fazlası yüzde 15 artışla 22.9 milyar dolara yükseldi. Çin'de yarın açıklanacak Kasım ayı enflasyonunun yüzde 5.1 ile 28 ayın en yüksek düzeyine çıkması beklenirken, uzmanlar enflasyondaki hızlı artışın ekonomide aşırı ısınmaya işaret ederek para politikası duruşunda değişikliğe neden olacağı görüşündeler. Çin'de Ekim ayında enflasyon yüzde 4.4'e çıkarak, yüzde 3'lük hükümet hedeflerinin üzerinde kalmıştı. Çin Merkez Bankası, şimdiye kadar faizleri artırmanın yanında zorunlu karşılık oranlarını artırarak ülke ekonomisinde aşırı ısınmanın önüne geçmeye çalışmıştı. Çin Komünist Partisi yönetimi, geçen haftaki toplantısında, 2011'de para politikasının daha ihtiyatlı olacağı mesajını vermişti.

9 Aralık 2010 Perşembe

Otomotiv üretimi Kasım'da yıllık bazda %17 arttı

Türkiye'nin otomotiv üretimi Kasım ayında yıllık bazda yüzde 17 artarak 89 bin 642 adede yükseldi. Otomotiv Sanayicileri Derneği'nin verilerine göre, otomotiv üretimindeki en fazla yüzde 26 ile van ve ticari araçlardan kaynaklandı. Kasım ayında otomobil üretimi yüzde 9 artışla 45 bin 453 düzeyine çıktı. Kasım ayında motorlu taşıt ihracatı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7 azalarak 53 bin 146 düzeyine geriledi. Otomobil üretimi ilk 11 aylık dönemde ise yüzde 18 artarak toplamda 546 bin 748 seviyesine çıktı.

Babacan: 4. Çeyrekte büyüme beklentileri aşacak

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sanayi üretim verilerinin Türkiye'nin 4. çeyrekte büyüme hızının beklentilerin çok üzerinde çıkabileceğine işaret ettiğini söyledi. Merkez Bankası'nın açıkladığı Aralık ayı 1. Dönem Beklenti Anketi'nde yıl sonu büyüme hızı beklentisi yüzde 7'den yüzde 7.2 düzeyine çıkmıştı. İMKB'nin 25. Yıldönümü Konferansı'nda konuşan Babacan, özel sektörün şirket tahvillerini borsada satışının kolaylaştırılması için çalışma yaptıklarını söyledi. Babacan konuşmasında, alternatif yatırım araçlarının daha çok kullanılması üzerine çalışmaların yoğunlaştırıldığını da sözlerine ekledi.

8 Aralık 2010 Çarşamba

Sanayi üretimi Ekim'de rekor kırdı

Sanayi üretimi Ekim ayında tahminleri aşarak, tüm zamanların en yüksek düzeyine tırmandı. TÜİK verilerine göre, toplam sanayi üretim endeksi, arındırılmamış endekse göre Ekim ayında 128.9 düzeyinde gerçekleşti. Endeks, geçen yılın kriz dönemine göre yukarıda seyretmekle birlikte 2008'i bir türlü aşamıyordu. Ekim ayındaki toplam sanayi üretimi geçen yıla göre arındırılmamış endeks bazında yüzde 9.8, takvim etkisinden arındırılmış endeks bazında yüzde 12.8 artış gösterdi. Takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış endeks bazında ise Eylül ayına göre yüzde 3.1 artış ortaya çıktı. Bu hesaplama yöntemiyle bulunan yüzde 3.1'lik artış, geçen yılın Mayıs ayındaki yüzde 3.5'ten sonra yine geçen yılın Ekim ayında ortaya yüzde 3.1'le birlikte en yüksek ikinci orana işaret ediyor. Ekim ayında arındırılmamış endekse göre imalat sanayinde yüzde 11.3 artış oldu. İmalat sanayinde takvim etkisinden arındırılmış yıllık artış yüzde 14.5'i bulurken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endekse göre Eylül'e oranla artış ise yüzde 3.7 olarak gerçekleşti.

Özince'den iştirak satışı sinyali

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, iştirakleri gözden geçirdiklerini belirterek, "Stratejik olmayan iştiraklerimizi elden çıkarabiliriz" dedi. Bloomberg International'ın sorularını yanıtlayan Özince, "Bu çerçevede Arap Türk Bankası'ndaki payımızı satabiliriz" dedi. Rusya'daki banka alımına da değinen Ersin Özince, "Banka alımını ilk çeyrekte tamamlamayı planlıyoruz, eğer bu sürede bitiremezsek vazgeçeriz" dedi. Özince, satın almalar çerçevesinde başka pazarlara da baktıklarını ifade ederek, "Acelemiz yok" değerlendirmesinde bulundu.

6 Aralık 2010 Pazartesi

İrlanda, bankacılıkta konsolidasyona hız verecek

Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan 85 milyar Euro kredi alarak mali durumunu güçlendirmeye çalışan İrlanda, bankacılık sektöründeki konsolidasyona hız verecek. İrlanda hükümetinden bir yetkili, Financial Times'a yaptığı açıklamada, Avrupa Kurtarma Fonu'ndan yararlanmak üzere büyük banka bilançolarının küçültüleceğini kaydetti. Bu çerçevede, İrlanda bankalarının aktiflerinde bulunan tahsil edilemeyen varlıkların hızla satışı planlanırken, riskli tahvil portföylerinin azaltılması hedefleniyor. Avrupa Merkez Bankası son dönemde İrlanda bankalarının en güçlü fon kaynağı haline geldi. Ekim ayında İrlanda bankaları Avrupa Merkez Bankası'ndan 130 milyar Eruo kullanırken, bu rakam üç ay öncesine göre yüzde 45 artışa işaret etti. Krizden en fazla etkilenen Bank of Ireland ve Allied Irish Banks'ın bilançolarındaki toplam kredi portföyü 200 milyar Euro düzeyinde bulunuyor. İrlanda Hükümeti, halen yüzde 160 düzeyinde bulunan kredilerin mevduata oranını 2013 yılına kadar yüzde 110 düzeyine indirmeyi planlıyor. Bu hedefe ulaşmak amacıyla Bank of Ireland'in kredi portföyünü 20 milyar Euro, Allied Irish'in 15 milyar Euro küçültmesi gerekiyor. İrlanda bankalarının toplam aktifleri, milli gelirin 7 katına ulaşırken; İngiltere'de bu rakam 1.1 düzeyinde bulunuyor.

Moody's Macaristan'ın ülke notunu düşürdü

Avrupa'da mali krizin yayılma riski artarken, Macaristan ülke notu düşürülen ilk gelişmekte olan Avrupa ülkesi oldu. Derecelendirme kuruluşu Moody's, Macaristan'ın ülke notunu Baa3'ten Baa1'e indirirken, görünümünü negatif olarak açıkladı. Moody's'den yapılan açıklamada, ülkenin orta ve uzun vadede mali anlamda kırılganlığının arttığı ifade edilirken, bütçe açığına yönelik endişelerin daha da artabileceği ifade edildi. Açıklamada, iki kademelik not indirimi ardından Macaristan hükümetinin gerekli istikrar önlemlerini almaması halinde, yeni bir not indiriminin daha gündeme gelebileceği kaydedildi. Hükümetin stratejisinin geçici önlemlere dayandığı ifade edilirken, gerekli yapısal önlemlerin alınmaması nedeniyle ülkenin benzerlere oranla çok daha kırılgan olduğu vurgulandı. Moody's'in ülke notunu yatırım yapılamaz düzeyin bir kademe üstüne çekmesi ardından, para birimi Forint dolar karşısında son bir haftanın en düşük düzeyine geriledi.

Bernanke'den tahvil alımında artış sinyali

ABD Merkez Bankasi Baskani Ben Bernanke, ekonominin alinan tedbirlere tepki vermemesi ve yuksek issizligin devam etmesi halinde 600 milyar dolarlik Hazine tahvili aliminin artirilabilecegini soyledi. Bernanke, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, Fed'in politikalarini surekli olarak degerlendirdigini ve tahvil alim miktarini ekonominin kaydettigi gelismeye gore artirabilecegini veya azaltabilecegini soyledi. Bernanke, Fed'in ABD ekonomisindeki zayif toparlanmayi desteklemek icin adim attigini ifade ederek, tahvil alimlarinin ileride enflasyonda artisa yol acacagi elestirilerine de katilmadigini belirtti. Bernanke, merkez bankasinin Kasim ayinda aldigi 600 milyar dolarlik tahvil alimini artirip artiramayacagi yonundeki soruya, "(Alinacak tahvil miktarinda artis yapilmasi) elbette mumkun. Programin etkinligine, enflasyona ve ekonominin gidisatina gore degisebilir" cevabini verdi. Bernanke planlanandan daha az tahvil alimi yapilmasinin da olasilik dahilinde oldugunu soyledi.