21 Nisan 2011 Perşembe

Murdoch, Formula 1'in peşine düştü

Dünyanın en büyük medya kuruluşlarından News Corporation, Formula 1'e teklif vermeye hazırlanıyor. Rupert Murdoch'a ait medya grubu News Corp, dünyanın en fazla izlenen spor organizasyonlarından Formula 1'i almak üzere hazırlık yapıyor. Teklifin Murdoch'un spor kanalı Speed aracılığıyla yapılması bekleniyor. Sky News'un haberine göre, Formula 1'in büyük hissedarı CVC Partners'a yönelik teklif verilmesinde JP Morgan'ın aracılık yapması bekleniyor. Formula 1'in yöneticisi Bernie Ecclestone satışla ilgili herhangi bir görüşmenin yapılmadığını belirterek, "satış gündemimizde değil" dedi. Sky News'in haberinde, Forumla 1'e yapılacak teklifte dünyanın en zengin işadamı niteliğindeki meksikalı telekom milyarderi Carlos Slim'in de devreye gireceğini kaydetmişti. Formula 1'in satışına olumlu yaklaşılmamasında, televizyon yayınlarının dijital platformda şifreli kanal üzerinden yayınlanmasının etkili olduğu ifade ediliyor. Formula 1, televizyon yayın haklarını verdiği her ülkede, şifresiz, ulusal yayın yapan kuruluşları tercih ederek; daha geniş bir kitleye ulaşmayı hedefliyor.

20 Nisan 2011 Çarşamba

İspanya borçlanma ihalelerini başarıyla geçti

Avrupa'da borç krizinin derinleşmesiyle yakından izlenen İspanya, borçlanma ihalelerini başarıyla geçti. İspanya Hazinesi, düzenlediği 10 ve 13 yıl vadeli iki tahvil ihalesinde toplam 3.4 milyar euro borçlanırken; ihalelerde faizin son 10 yılın en yüksek düzeyine çıkması dikkat çekti. İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvil ihalesinde faiz yüzde 5.472 olurken, 13 yıl vadeli tahvil ihalesinde faiz yüzde 5.667 düzeyine çıktı. Geçen ay yapılan 10 yıllık tahvil ihalesinde faiz yüzde 5.162 olurken, 2009 Kasım ayında yapılan 13 yıllık ihalede faiz yüzde 4.248 düzeyindeydi. Euro Bölgesi'nin dördüncü büyük ekonomisi niteliğindeki İspanya'nın borçlanma ihalelerinde yaptığı yüksek satış, yatırımcı güveninin arttığı şeklinde yorumlandı. Yunanistan'ın borç yapılandırmasına gideceğine yönelik beklentilerle İspanya'da tahvil faizleri Pazartesi günü 10 yılın zirvesine tırmanmıştı. İspanya Maliye Bakanı Elena Salgado, hafta başında yaptığı açıklamada, piyasalarda tedirgin olmayı gerektirecek bir durum olmadığını söylemiş, mali dengelerin istikrarlı seyrettiğini belirtmişti.

19 Nisan 2011 Salı

Yunanistan endişesi yeniden tırmanıyor

Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'ndan aldığı destekle ekonomisini yüzdürmeye çalışan Yunanistan'a yönelik endişeler artıyor. Geçen yıl bütçe açığını gidermek üzere 110 milyar Euro'luk yardım sağlayan Yunanistan'da, yönetime yakın kaynaklar borç yapılandırması için hazırlık yapıldığını ifade ediyorlar. Yunanistan Maliye Bakanlığı bu konudaki iddiaları kesin bir dille yalanlarken, endişelerin tırmanması Yunan tahvillerinde faizin hızla tırmanmasına yol açtı. Yunanistan'ın 2 ve 10 yıl vadeli tahvillerinde faiz rekor düzeye tırmanırken; endişelerin yükselmesi Avrupa borsalarında da satışa neden oldu. Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yorgo Provopulos, yaptığı açıklamada, "Mali önlemler devam ettirilirse, borç yapılandırması gerekmez" dedi. Merkez Bankası başkanı, borç yapılandırmasının Yunan bankalarının durumunu daha da güçleştirebileceği uyarısında bulundu. Ülke ekonomisinin kritik dönemeçte olduğunu kaydeden Provopulos, "hükümet uygulanan mali reformlara daha da hız vermeli" dedi. Avrupa Birliği, Yunanistan'ın 2009 yılında 298 milyar euro olan kamu borçlarının 2013 yılında 375 milyar euro'ya çıkabileceğini öngörüyor. Yunanistan'ın bütçe performansına yönelik IMF ve Avrupa Birliği değerlendirmesi 15 Haziran'da yapılacak.

18 Nisan 2011 Pazartesi

Hükümet teşvik sistemini yeniledi

Hükümet 2009 yılında uygulamaya koyduğu bölgesel ve sektörel teşvik sistemini yeniledi. 2010 yılında kararname ile getirilen yüksek vergi indirimi ve yatırım katkı oranı teşviki biterken, 14 Nisan'da yayınlanan kararname ile yıl sonuna kadar yatırıma başlayacak işadamlarına yeni imkanlar sağlandı. Yeni kararnamede, 26 bölgeden oluşan 2. düzey bazı sektörlerde yapılacak yatırımların kapsamı genişletildi. Bu çerçevede, İstanbul'a hastane ve öğrenci yurdu yatırımı teşviki getirilirken, bölgelerin tamama yakınına makine ve tıbbi cihaz yatırımı için destek verilmesi kararlaştırıldı. Son dönemde dikkat çekici yatırımlar arasında yer alan çağrı merkezi yatırımlarına verilen destek artırıldı. Asgari 1 milyon lira yatırım koşuluyla doğu ve güneydoğu bölgelerinin tamamında çağrı merkezi yatırımlarına imkan sağlandı. Su ürünleri yatırımları, makine teçhizat ve teknik tekstil yatırımlarının teşvik kapsamında olduğu bölgelerin sayısı da artırıldı. Teşvik sistemi çerçevesinde yeni yatırım yapacak şirketlere yüzde 25 ila 80 arasında değişen oranlarda vergi indirimleri getiriliyor.