23 Eylül 2010 Perşembe

Merkez Bankası zorunlu karşılıklarda faizi artırdı

Merkez Bankası, zorunlu karşılıklara uyguladığı faiz oranlarını yükseltti. Resmi Gazete'deki tebliğe göre, Türk Lirası zorunlu karşılıklarda faiz 50 baz puan artışla yüzde 5.5'e, döviz karşılıklarında 50 baz puan artışla yüzde 11'e çıkarttı. Merkez Bankası da yaptığı açıklamada, makroekonomik risklere karşı zorunlu karşılıkların daha etkin kullanılacağını ifade ederken, zorunlu karşılık için artık faiz ödenmeyeceğini duyurdu. Merkez Bankası, yaptığı düzenlemelerle piyasadan TL ile 2.1 milyar, döviz ile 1.5 milyar dolar çekecek. Uzmanlar, ihracatçıların hükümet kanalıyla Merkez Bankası'na yaptığı baskıların zorunlu karşılıklara yönelik düzenlemeyi hızlandırdığını ifade ediyorlar. Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık artışına yönelik kararını değerlendiren Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel, "Mevduat munzam karşılıkları iyi bir para politikası aracı değil. Merkez Bankası'nın bundan vazgeçmesi olumlu bir gelişme" dedi.

22 Eylül 2010 Çarşamba

CS: Şirketlerin yurtdışına tahvil ihraçları artacak

Credit Suisse Türkiye'nin yatırım bankacılığından sorumlu yöneticisi Emre Mimaroğlu, Türk şirketlerinin yurtdışına yaptığı tahvil ihraçlarının 2011'de daha da artacağını söyledi. Mimaroğlu, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, faizlerin düşük seyretmesi ve vergi düzenlemelerinin tahvil ihraçlarını kolaylaştıracağını ifade etti. Mimaroğlu, ayrıca gelecek yıl İslami borçlanma araçlarına yönelik ihraçların daha da hızlanacağını kaydetti. Yaşar Holding, bu hafta başında, dolar cinsinden beş yıl vadeli tahvil ihracı yapmaya hazırlandığını açıklamıştı.

Unicredit CEO'su Profumo görevinden istifa etti

İtalyan bankasi Unicredit'i 65 milyar dolarlik satin almalarla ülkenin en büyügü haline getiren CEO Alessandro Profumo, görevinden istifa etti. Profumo'nun ayrilmasinda yönetim kurulu'nda yasadigi görüs ayriligi etkili oldu. Banka yönetiminde Libya hükümetine ait hisselerin artmasiyla artan tepkilerle karsilasan Profumo'nun yerine geçici olarak Baskan Dieter Rampl vekalet edecek. Libya ülke yatirim fonunun Unicredit'te yüzde 11 hissesi bulunuyor. 1997 yilindan bu yana Unicredit'te görev yapan Profumo, bu dönemde aralarinda Yapi Kredi Bankasi'nin da bulundugu satin almalar ve ortakliklara liderlik etmisti. 22 ülkede faaliyet gösteren Unicredit, istirakleri araciligiyla halen Polonya ve Avusturya'da en büyük banka konumunda bulunuyor. Bu genislemenin etkisiyle Unicredit, yillik karinin yüzde 55'lik bölümünü Italya disindaki istiraklerinden elde ediyor. Ülkenin ikinci büyük bankasi konumundaki Intesa Sanpaolo'da bu oran ise yüzde 22 düzeyinde bulunuyor.

Obama'nın danışmanı Summers Harvard'a dönüyor

ABD Başkanı Barack Obama'nın ekonomi danışmanlarından Larry Summers, görevinden ayrılacağını açıkladı. Eski başkan Bill Clinton döneminde hazine bakanı olarak görev yapan ve Meksika'nın pezo krizi ile dönemin diğer finans sorunlarıyla mücadele eden Summers, Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi'nin de başında bulunuyordu. Harvard Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya devam edeceğini açıklayan Summers'ın istifasının, zayıflayan ekonomiyi canlandırması için üzerindeki baskı artan Obama'yı ekonomi ekibini yeniden düzenlemek durumunda bırakabileceği belirtiliyor. Obama'ya yakın kaynaklar başkanın, 2008-2009 finans krizi sırasında ağırlıklı olarak Summers'ın danışmanlığına göre hareketettiğine dikkati çekiyorlar. Bazı çevreler ise Summers'ı Wall Street'e fazla yakın olmakla eleştiriyordu.

Göçmen işçi sayısı 8 ayda 32 bini aştı

Türkiye genelinde 2010 yılının 8 aylık döneminde 140 bin 65 kişiyi işe yerleştiren İŞKUR, aynı dönemde 32 bin 180 kişiyi çalışmak amacıyla yurt dışına gönderdi. Yurt dışına gönderilen kişilerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46.63 artış gösterdi. Yurt dışına gönderilen işçilerin ülkeler itibariyle dağılımına bakıldığında 2010 yılının ilk 8 aylık döneminde en fazla işçi 11 bin 204 kişi ile Libya'ya gönderilirken, bu ülkeyi sırasıyla Rusya, Türkmenistan, Irak ve Afganistan takip etti.

21 Eylül 2010 Salı

Faizi değiştirmeyen FED enflasyona dikkat çekti

ABD Merkez Bankası, iki günlük politika toplantısının ardından yaptığı açıklamada ekonomiye daha fazla destek sağlamaya hazır olduğunu belirtirken, düşük enflasyon konusundaki endişelerin de güçlendiğini ortaya koydu. Gösterge faizi beklendiği gibi değiştirmeyerek bulunduğu sıfıra yakın seviyede bırakan Fed'in yazılı açıklamasında, "Komite, ihtiyaç duyulması durumunda ekonomik toparlanmanın güçlendirilmesi ve enflasyonun zaman içinde tutarlı seviyelere geri getirilmesi için ek destek sağlamaya hazırdır" denildi.

Doğan TV'de yürütmeyi durdurma kararı geçici

Doğan Yayın Holding’in 1 milyar 47 milyon liralık vergi cezasının yürütmesinin durdurulma kararı geçici çıktı. Danıştay 4’üncü Dairesi’nin gerekçeli kararına göre yürütmeyi durdurma kararı, Maliye’den yanıt gelinceye kadar uygulanacak Doğan Holding’den önceki gün KAP’a gönderilen açıklamada, "Doğan TV Holding’e tebliğ edilen 1 milyar TL tutarındaki İstanbul 3’üncü Vergi Mahkemesi kararının Doğan TV Holding aleyhine sonuçlanan kısmına ilişkin olarak, Doğan TV Holding’in yürütmenin durdurulması talebinin Danıştay tarafından kabul edildiğine ilişkin kararı şirket avukatlarınca teslim alınmıştır" denilmişti.

Özel sektörün kredi borcu 119 milyar dolara çıktı

Özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, bir önceki aya göre yüzde 3.1 artışla 119 milyar 26 milyon dolara yükseldi. Ticari kredilerin dahil edilmediği, bankalar hariç özel sektörün kısa vadeli kredi borcu bir önceki aya göre yüzde 9.3 artışla 1 milyar 693.4 milyon dolara yükseldi. Böylece özel sektörün uzun ve kısa vadeli dış kredi borcu Temmuz itibariyle bir önceki aya göre yüzde 3.2 artışla 120 milyar 719.5 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

20 Eylül 2010 Pazartesi

Brüt borç stoku Ağustos'ta yüzde 9 arttı

Türkiye'de merkezi yönetim brüt borç stoku, 31 Ağustos itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artışla 462.9 milyar TL'ye yükseldi. Hazine Müsteşarlığı, 31 Ağustos itibariyle Merkezi Yönetim Toplam Brüt Borç İstatistikleri geçici verilerini açıkladı. Türkiye'nin toplam brüt borcu Ağustos sonu itibariyle 463 milyar TL oldu. Bunun 333.8 milyon TL tutarındaki kısmı Türk Lirası cinsinden, 129.1 milyon TL'si döviz cinsi borçlardan oluştu.