15 Ocak 2010 Cuma

Şimşek: Büyüme hızında yüzde 3.5 aşılabilir

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk ekonomisinin 2010 yılında yüzde 3.5'in üzerinde büyüyebileceğini söyledi. 2009 Bütçe Gerçekleşmeleri'ni açıklamak üzere basın toplantısı düzenleyen Şimşek, yüzde 3.5'lik büyüme hedefini de 'muhafazakar' olarak nitelendirdi. Şimşek'in verdiği bilgiye göre, 2009 genelinde bütçe giderleri 267.3 milyar lira olurken, gelirler 215.1 milyar lira olarak gerçekleşti. Şimşek, bütçe gerçekleşmelerinin beklenenden yüksek olduğuna işaret etti. Şimşek, geçen yıl Başbakan Erdoğan'ın İsrail'i protestosuna sahne olan Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına gitmeyeceğini de açıkladı. Daha önce, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da gitmeyecaeğini açıklamıştı.

14 Ocak 2010 Perşembe

Futbol yayın ihalesi Digiturk'te kaldı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından 2010-2014 yılları için düzenlenen, Süper Lig ve 1.Lig medya hakları ihalesinde, A paketine en yüksek teklifi 321 milyon dolar ile Digiturk verdi. B paketine en yüksek teklif 40.2 milyon dolar ile TRT'den, C paketine ise tek teklif 13.5 milyon dolar ile Türk Telekom'dan geldi. TFF'nin İstinye binasında düzenlenen ihalede A paketi için Digiturk ve Türk Telekom teklif verirken, iki şirketin kapalı zarf tekliflerinin ardından açık artırmaya geçildi. Açık artırma sonucunda futbol maçlarının naklen yayın haklarını içeren A Paketi'ne en yüksek teklifi 321 milyon dolar ile Digiturk verdi ve Türk Telekom ihaleden çekildiğini açıkladı. TFF'nin Internet sitesinde yayınlanan tabloya göre, Digiturk A Paketi için KDV, TFF payı ve organizasyon payı dahil yıllık 424.2 milyon dolar ödeyecek. Digiturk 4 yıllık toplamda ise KDV dahil yaklaşık 1.97 milyar dolar ödeme yapacak. TRT'nin en yüksek teklifi verdiği ve maç özetlerini içeren B Paketi'nde ise yıllık ödeme KDV ve diğer paylar dahil 53.1 milyon dolar olacak; 4 yıllık toplamda ise KDV dahil 246.6 milyon dolar ödeme gerçekleştirecek. Türk Telekom ise mobil yayın haklarını içeren C Paketi için KDV ve diğer paylar ile birlikte yıllık 17.8 milyon dolar ödeme gerçekleştirecek. Türk Telekom'un 4 yıllık ödeme toplamı ise KDV dahil 82.8 milyon dolar olacak. Türk Telekom'dan KAP'a yapılan açıklamada, "Söz konusu paketi grubumuzun pazardaki konumunu güçlendirecek önemli bir içerik olarak görüyoruz" denildi.

Hükümet prim desteğine 'devam' dedi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 49 ilde uygulanan ve 2009 yılı sonu itibariyle sona eren 5084 sayılı teşvik sisteminde, sadece sosyal güvenlik birimi desteğinin üç yıl süreyle devam etmesi kararı aldıklarını açıkladı. Babacan, Ziraat Bankası ve Halk Bankası'ndaki gelişmelerle ilgili düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtlarken, 5084 sayılı yasadaki teşvik sisteminin 2009 yılı sonu itibariyle bittiğini, bölgesel ve sektörel nitelikteki yeni teşvik sisteminin uygulanmaya konulduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Yeni yatırımların halihazırdaki bölgelerdeki yatırımlarla haksız rekabet içine düşmemelerini önlemiş olmamız gerekiyordu. İki hafta önce Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda çok detaylı bir biçimde ele aldık, bütün alternatifleri çalıştık. İki gün önce de Başbakanımıza sunduk. Bugün ya da yarın Maliye Bakanlığımızın Meclis'e göndereceği bir yasası var. Onun içine koyduğumuz bir madde ile 5084 uygulamasında sadece sosyal güvenlik primi desteğini devam ettirme kararı aldık. Sosyal güvenlik priminin işverenin ödediği kısmını biz karşılıyorduk, o uygulama var sadece. Diğer teşvik unsurlarını 2009 sonu itibariyle bitirmiş olduk. Ancak 2006, 2007, 2008'de kurulan yeni işletmeler için onların beş yıllık müktesep hakları devam ediyor. 5084'deki uygulamanın uzatılmasını da üç yıllık yapıyoruz. Çünkü, bütün teşvik sistemi yeni tesisler için dahil olmak üzere 2012 sonu itibariyle bitiyor. 2012 sonu geldiğinde 49 il uygulaması bitecek. Bununla ilgili yasal düzenleme gerekiyor. Bu değişikliği Maliye Bakanlığı yapacak."

Huawei, İstanbul'a ar-ge yatırımına geliyor

Çin'in en büyük ağ ekipmanı üreticisi Huawei, İstanbul Ümraniye'de açacağı ar-ge merkezine üç yıl içinde 50 milyon dolar yatıracağını açıkladı. Huawei'den yapılan yazılı açıklamada, şirketin ikinci en büyük uluslararası ar-ge merkezi olacağı, üç yılda 350 Türk mühendisinin görev almasının öngörüldüğü ve açılışın 21 Ocak'ta gerçekleştirileceği belirtildi.

Yunanistan bütçe açığını kısmakta iddialı

Yunanistan, üç yıllık mali istikrar planına göre bütçe açığının gayrı safi yurtiçi hasılaya oranını 2012'de yüzde 2.8'e çekmeyi hedefliyor. Kamu maliyesindeki sorunlar sebebiyle kredi notu düşen ve borçlanma maliyetleri artan Yunanistan, mali durumuna istikrar getirmesi için Avrupa Birliği ülkeleri ve piyasalar tarafından baskı altında bulunuyor. Maliye Bakanı Yorgo Papaconstantinou kabine toplantısında "Plana göre bütçe açığının GSYH'ye oranının 2010'da dört puan düşüşle yüzde 12.7'den yüzde 8.7'ye indirilmesi öngörülüyor" dedi. Maliye Bakanı, "Açık 2011'de 3 puan indirilerek yüzde 5.6 seviyesine, 2012'de ise 2.8 puan daha indirilerek GSYH'nin yüzde 2.8'i seviyesine indirilecek" dedi.