16 Temmuz 2010 Cuma

Anayasa Mahkemesi'nden tam gün yasasına iptal

Anayasa Mahkemesi, "Tam Gün Yasası" olarak bilinen yasanın bazı hükümlerini iptal etti. Anayasa Mahkemesi kararına göre doktorlara yönelik döner sermaye uygulaması iptal edildi. Ayrıca tüm doktorlar muayenehane açabilecek. Doktorların tam gün çalışmasının ise Anayasa'ya aykırı olmadığına karar verildi. Üniversite Hastaneleri'nde doktorların bir yıl içinde seçimlerini yapmazlarsa muayenelerini kapatmış sayılacakları hükmü de iptal edilen maddeler arasında yer aldı.Karara göre, ayrıca tüm doktorlar muayenehane açabilecek.

Basel III taslak çalışması hazır

Uluslararası bankacılık kurallarını düzenleyen Basel Komitesi, ekonomilerin sorunsuz dönemlerinde tüm bankaları sermayelerini büyütmeye zorlayacak kurallara ilişkin taslak çalışmayı açıkladı. Basel Komitesi üyesi Nout Wellink, reform paketinin tümünün, Kasım ayında Seul'de yapılacak G20 ülkeleri zirvesine kadar hazır olabileceğini ifade etti. Merkezi İsviçre'de bulunan Basel Komitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "(Düzenlemeler) bankacılık sisteminin gelecekte yaşanabilecek olası zararlara karşı yeterli sermayeye sahip olmasını sağlayacak" denildi.

Çin, Avrupa'ya güven tazeledi

Eleştiriler karşısında kur rejimini değiştirme adımlarını atan Çin, en yetkili isimlerden Avrupa'ya olan güveninin sürdüğünü açıkladı. Çin Başbakanı Wen Şiabao, Avrupa ekonomilerinin artan bütçe sorunlarına karşılık Avrupa piyasalarına yatırım yapmaya devam ettiklerini söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesi ardından açıklamalarda bulunan Çin Başbakanı Wen Şiabao, Çin ekonomisindeki soğumanın kontrollü şekilde sürdürüldüğünü söyledi. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 11.9 büyüyen Çin ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 10.3 büyümüştü. Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Çin'in Euro'ya ve Euro Bölgesi'ne yatırım yapmasının son derece önemli bir güvence olduğunu vurguladı. Çin ekonomisinin daha da serbestleşmesini isteyen Merkel, Çin'deki Alman yatırımlarının artacağı mesajını verdi. İkili görüşmelerde de Alman Siemens ve Çin'den Şanghay Elektrik buhar türbinleri geliştirmek üzere 3.5 milyar dolarlık ar-ge anlaşması imzaladı.

Uzan, Telsim'in Vodafone'a satış davasını kaybetti

Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümü İçin Uluslararası Merkez (ICSID) Hakem Heyeti, Ürdün asıllı Hollanda vatandaşı Saba Fakes tarafından, Telsim'in Vodafone satışı nedeniyle zarara uğradığı iddiasıyla Türkiye aleyhine açılan 19 milyar dolarlık davayı reddetti. ICSID kararında, ortada gerçek anlamda bir uluslararası yatırım bulunmadığına, davacı Saba Fakes'in de gerçek bir yatırımcı olmadığına dikkat çekerek, ICSID'in söz konusu davada yetkisinin bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verdiğini açıklandı.

Şimşek: Bütçe disiplininden vazgeçilmeyecek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mali Kural'ın bu yasama dönemine yetişmeyeceğinin ortaya çıktığını belirterek, "Mali Kural gecikecek ama bütçe disiplininden taviz vermeyeceğiz" dedi. Maliye Bakanı Şimşek, KKTC Maliye Bakanı ile görüşmesi ardından yaptığı açıklamada, "Orta Vadeli Mali Program çerçevesinde 2011 yılı bütçesini hazırlayacağız" dedi. Şimşek, yapısal reformları uygulamakta kararlı olduklarını belirterek, "Yıllardan bu yana örtülü bir Mali Kural uyguluyoruz" dedi. Bakan Şimşek, bütçe disiplininden herhangi bir sapma söz konusu olmayacağını da sözlerine ekledi.

Goldman, 550 milyon $'a uzlaşmayı seçti

Amerikan bankacılık devi Goldman Sachs, ABD Sermaye Piyasası Komisyonu'nun açtığı yolsuzluk soruşturmasında uzlaşmayı seçti. Goldman Sachs, uzlaşma kapsamında 550 milyon dolar ödemeyi kabul etti. ABD Sermaye Piyasası Komisyonu, bu rakamın bugüne kadar bir finans kurumuna verilmiş en yüksek ceza olduğunu açıklarken, gelecekte açılabilecek soruşturmalar ve yeni davalar için de kapıyı açık bıraktığını kaydetti. Pek çok yatırımcı, yılda 13 milyar doların üzerinde gelir elde eden bir banka için 550 milyon dolarlık bir uzlaşmanın, ancak hafif bir ceza olacağını düşünüyor. Bu miktarın 300 milyon doları ceza, 200 milyon doları ise tazminat olarak ödenecek. Sermaye Piyasası Komisyonu mortgage kredisine dayalı bir menkul kıymetin pazarlanmasında yolsuzluk yaptığı iddiasıyla Goldman Sachs'a yönelik suçlamasının ardından, İngiltere ve Almanya'da da banka hakkında kapsamlı soruşturmalar başlatılmıştı.

15 Temmuz 2010 Perşembe

BP, sonunda petrol kaçağını önlemeyi başardı

Dünyanın en büyük çevre felaketi olmaya aday Meksika Körfezi'nde BP'nin petrol platformunun batması ardından başgösteren petrol sızıntısı durduruldu. Şimdiye kadar BP şirketinin 3.5 milyar dolar zarar etmesine neden petrol kaçağı, yapılan dev bir tıpanın devreye girmesiyle geçici olarak durduruldu. Petrol kaçağının ne kadar etkin şekilde durdurulduğunun söylenebilmesi için 2 tam gün geçmesi gerekiyor. BP'nin sızıntıyı durdurduğunu açıklamasından sonra New York Borsası'nda şirket hisseleri yüzde 7.6 yükselişle kapandı.

Bütçe açığı Haziran'da ikiye katlandı

Türk ekonomisinde mali disiplin ve vergi gelirlerindeki artışın katkısıyla, yılın ilk yarısında bütçe açığı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33.4 azalarak 15.4 milyar liraya indi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 6 aylık bütçe gerçekleşmelerini açıkladığı basın toplantısında, Haziran ayında bütçe açığının 5.4 milyar liraya çıktığını açıkladı. Şimşek, geçen yılın aynı ayına göre ikiye katlanan bütçe açığını da değerlendirerek, "Haziran ayında artan bütçe açığı, ana trendi bozacak nitelikte değil. Olumlu eğilim devam ediyor" dedi. Maliye Bakanı Şimşek, faiz dışı fazlanın ilk yarıda 12 milyar liraya çıktığını belirterek, bütçe gelirlerinin altı aylık dönemde yüzde 19.1 giderlerin ise yüzde 9.3 arttığını vurguladı. Hükümetin yıl sonu bütçe açığı hedefi 50.2 milyar lirayla, milli gelirin yüzde 5'i düzeyinde bulunuyor. Şimşek, gazetecilerin vergi ve Orta vadeli programa yönelik soruları yanıtlarken de, "Orta Vadeli Program'daki 3 yıllık yol haritasına uyuyoruz. Vergilerde indirim ve artırım düşünmüyoruz" dedi. Bakan Şimşek, ihracata yönelik soruları değerlendirirken de, Türkiye'nin önemli pazarı niteliğindeki Almanya'da zayıflama olmadığından ötürü ihracatta sorun yaşanmayacağını öngördü.

Çin ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 10.3 büyüdü

Dünyanın üçüncü büyük ekonomisine sahip Çin'de büyüme yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin altında kaldı. Çin ekonomisine yönelik yüzde 10.5'lik büyüme tahminine karşılık, Çin'de büyüme hızı yüzde 10.3 olarak gerçekleşti. Hükümetin Çin ekonomisinde aşırı ısınmayı engellemek üzere aldığı önlemlerin sonuç verdiğine işaret eden bu gelişme, sonraki çeyreklerde de zayıflamanın süreceğine yönelik endişelerin artmasına neden oldu. Çin ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 11.9 büyümüştü. Yavaşlamanın hükümet politikalarıyla şekillendirildiği ülkede Başbakan Wen Jiabao ekonominin beklenen yönde ilerlediğini söylemişti. Diğer yandan, Çin'de tüketici fiyatları Haziran ayında yüzde 2.9 olarak gerçekleşti.

Rusya ile nükleer işbirliği anlaşmasına onay

Türkiye ile Rusya arasında Akkuyu'da nükleer güç santralinin tesisi ve işletiminde işbirliğine dair anlaşmayı onaylayan yasa tasarısı, dün gece TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasa, iki ülke arasında 12 Mayıs 2010'da Ankara'da imzalanan işbirliği anlaşmasını onaylıyor. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, anlaşma ile iki ülke; nükleer güç santralinin tasarımı ve altyapı dahil olmak üzere inşası, santralin güvenilir şekilde işletilmesi, santralde üretilen elektriğin alım-satımı, kullanılmış nükleer yakıtın taşınması, santralin sökümü, personelinin eğitimi, Türkiye'deki yakıt üretim tesislerinin kurulması ve işletimi de dahil, nükleer yakıt döngüsü gibi konularda iş birliğiyapacak. Bütün bunlar, Türk tarafına mali yük getirmeden yürütülecek.

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Vakıfbank şube sayısını 850'ye çıkaracak

Vakıfbank, bu yıl sonuna kadar şube sayısını 620'ye ve 3 yılda 850'ye çıkarmayı hedefliyor. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre 31 Mart 2010 itibariyle şube sayısı 547 ve personel sayısı 10,378 olan Vakıfbank, yeni açacağı şubeler ile zincirini büyütürken personel sayısını da artırıyor. Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, yaptığı açıklamada, yılın ilk çeyreğinde Türkiye'nin yüzde 11.7 büyüdüğünü vurgulayarak, ekonomideki büyümeyi ve piyasaları iyi gördüğünü belirtti. Kalkan, Vakıfbank olarak 2010 yılında yeni şube hedeflerinin 100 olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Şube sayısı itibariyle şu an 575'lerdeyiz. Toplamda 100 yeni şube açmayı hedefledik. Ben göreve başladıktan sonraki dönemde 25 yeni şube açılışı yapıldı, fiilen başladı. Yakında açılacak olan, şu anda çalışmaları yürüyen 40'a yakın şubemiz var. Yıl sonuna kadar da bu çalışmalara devam edeceğiz. 2010 yılını 620 ile bitireceğiz diye düşünüyoruz ki, biz 3 yıllık periyotta bunu 850'lere çıkarmayı düşünüyoruz."

EBRD yılda 1 milyar Euro kredi verecek

Türkiye'deki faaliyetlerine 2009'da başlayan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD), Türkiye Direktör Yardımcısı Şevki Acuner, 2011 ve 2012 yıllarında senelik 1 milyar euro tutarında kredi vermeyi planladıklarını belirtti. Acuner, yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerji ve enerji etkinliği başta olmak üzere tarım, yiyecek ve içecek sektörleri ile belediye hizmetleri ve altyapı işleri ile ilgilendiklerini söyledi. "Özelleştirme konusunda tecrübelerimizi paylaşıyor ve aktifleri alan yatırımcılarla çalışıyoruz" diyen Acuner, stratejik öncelik verdikleri alanlar dışında otomotiv, ilaç ve lojistik gibi sektörlerde de proje takip ettiklerini belirtti.

Avrupa bankalarına destek netleşiyor

Euro Bölgesi ekonomilerine yönelik belirsizlikler ardından AB ülkelerine yönelik beklentiler netleşiyor. Avrupa bankacılık sisteminin yüzde 65'ini oluşturan 91 bankaya yönelik yapılan stres testlerinin sonuçları 23 Temmuz'da açıklanacak. Euro Bölgesi maliye bakanları stres testlerinin ayrıntılarıyla açıklanması konusunda görüşbirliğine verirken,Financial Times'a konuşan Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması Başkanı Klaus Regling, bu ay sonu itibarıyla 440 milyar Euro'luk fonun kullanıma hazır olacağını kaydetti.

13 Temmuz 2010 Salı

Almanya'da yatırımcı güveni Temmuz'da hız kesti

Almanya'da yatırımcı güvenine işaret eden Zew Endeksi Temmuz ayında yüzde 21.2'ye geriledi. Bloomberg'in 25.3'lük beklentisine karşılık açıklanan bu rakam, Avrupa'da bankacılık sektörüne yönelik endişelerin arttığına işaret ediyor. Haziran ayında 28.2 olan endeks, açıklanan son rakamla 15 ayın en düşük düzeyine geriledi. Zew Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, yılın son çeyreğinde ekonominin hız kesmeyi sürdüreceğine işaret edilirken, veriler sonrasında Euro dopar paritesi 1.245'ten 1.2572 düzeyine tırmandı.

Moody's, Portekiz'in notunu 2 kademe düşürdü

Yüksek bütçe açığı nedeniyle kapsamlı kemer sıkma önlemleri alan Portekiz, not indirimiyle karşı karşıya kaldı. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Portekiz'in ülke notunu iki kademe düşürerek A1 düzeyine indirdi. Moody's'den yapılan açıklamada, Portekiz'in mali gücündeki zayıflamanın orta vadede de süreceğine yönelik beklentilerin not indiriminde etkili olduğu vurgulandı. Kuruluş, Portekiz'in not görünümünü durağan olarak açıklarken, "Uzun vadede sonuç verecek yapısal reformlarara karşılık, büyüme hızı zayıf kalmayı sürdürecek" ifadesine yer verildi. Portekiz hükümeti, vergileri artırmanın yanında kapsamlı bütçe kısıntıları yapmayı kararlaştırmıştı. Portekiz'de toplam kamu borçlarının milli gelire oranı 2009 yıl sonu itibarıyla yüzde 77 düzeyinde bulunuyor. Not indirimi kararı ardından Portekiz tahvillerinin Alman tahvilleri arasındaki faiz farkı 349 baz puan düzeyine çıktı. Bu rakam, Pazartesi günü 284 baz puan düzeyindeydi. İndirim sonrası açıklama yapan Portekiz Maliye Bakanlığı, Moody's'in aldığı kararın uluslararası finans sisteminde yaşanan krizin bir sonucu olduğunu vurguladı.

Trichet, rating kuruluşlarına çekidüzen de ısrarlı

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, dünyanın 3'den fazla kredi derecelendirme kuruluşuna ihtiyacı olduğunu, çünkü bu 3 kuruluşun attıkları adımların piyasalarda dalgalanmaları abarttığını söyledi. Liberation gazetesine konuşan Trichet, "Kredi derecelendirme kuruluşlarının attıkları adımlar finansal piyasalardaki yükseliş ve düşüşleri kuvvetlendirme eğiliminde. Bu durum bugün daha görünür. Bu finansal istikarın tersine bir durum" dedi. Trichet, bu 3 kredi derecelendirme kuruluşunun dünya genelinde oluşturdukları oligopolün devam etmemesinin daha uygun olabileceğini belirtirken, önemli olanın kredi derecelendirme kuruluşlarının katkı yaptığı abartılı hareketlerin azaltılması veya ortadan kaldırılması olduğunu vurguladı.

12 Temmuz 2010 Pazartesi

Santander, Almanya'da büyümeye yöneldi

Avrupa bankalarının mali gücünü değerlendirecek stres testlerinin açıklanmasına iki hafta kala, bankalcılık sektöründe yeniden yapılanma hız kazandı. İspanya'nın en büyük bankası Santander, İsveç bankası SEB'in Almanya'daki iştirakini 555 milyon Euro'ya satın aldığını açıkladı. Bu satın almayla, 173 şube ve 1 milyon müşteri sahibi olan Santander Almanya'daki iştirakinin büyüklüğünü ikiye katladı. Bankadan yapılan açıklamada, ticari bankacılığa hız verileceği ifade edilirken, Almanya'da fon yönetimine yoğunlaşılacağı kaydedildi. Santander, Haziran ayında da, İngiliz bankası RBS'e ait iştirakleri satın almak üzere teklifte bulunmuştu. Santander'in son iki yılda yaptığı alımlarla İngiltere'de Abbey National, Alliance & Leicester ve Bradford & Bingley iştirakleri bulunuyor.

EURIBOR 10 ayın zirvesine tırmandı

Avrupa'da bankaların birbirine borç verdiği bankalararası piyasada referans olarak kullanılan üç aylık EURIBOR faizi, bankacılık sisteminde likiditenin zayıflamasına bağlı olarak 10 ayın zirvesine yükseldi. Cuma gününü yüzde 0.822 düzeyinden tamamlayan EURIBOR, 27 Ağustos 2009'dan bu yana en yüksek düzey olan 0.8827 düzeyine tırmandı.

Vural Öger, Oger Tours'u Thomas Cook'a sattı

Almanya'nın önde gelen seyahat ve turizm şirketlerinden Öger Tours'un sahibi Vural Öger, Öger Tours'un tüm hisselerinin dünyanın en büyük tur operatörlerinden biri olan Thomas Cook'a sattı. Öger, 30 milyon Euro'luk satışın Berlin Kartel Dairesi'nin onayından sonra Ağustos ya da Eylül'de sonuçlandırılacağını söyledi. Öger, yaptığı açıklamada, "İki şirket arasındaki müzakereler 6 aydan beri devam ediyordu. Ben Nisan ayında müzakereyi kapatmıştım. Karşılıklı anlaşmalar sonucunda Öger Tours'un tüm hisselerinin satışı için Thomas Cook ile anlaşma imzalamış bulunmaktayım. Benim, Öger Tours ve Thomas Cook için de çok iyi anlaşma oldu. Böylelikle Öger Tours'un gelecekteki yıllarda gelişmesi ve geleceği garanti altına alınmış oldu. Öger Tours bir Türk markası olarak Avrupa'da daha güçlü bir şekilde faaliyetine devam edecek. Thomas Cook, Öger sayesinde Türkiye'de 1 numara olacak" dedi. Öger Türk Tur'un ve Türkiye'deki otelcilik şirketlerinin yine kendi hissesinde kalmaya devam edeceğini belirten Öger, "Öger Türk Tur, Türkiye'deki otelcilik şirketi, Türkiye'deki 7 otel ve Öger Tours'un Türkiye'deki servislerini yapan Holiday Plan Otelcilik Şirketi yüzde 100 benim elimde kalarak faaliyetine devam edecek. Öger Tours, yine aynı şekilde Hamburg merkezli olarak çalışmalarına devam edecek. Personel açısından herhangi bir değişme olmayacak" dedi. Vural Öger, satış sonrasında Thomas Cook Grubu'nda Yönetim ve Denetleme Kurulu üyeliğine getirildiğini de açıkladı.

Beş aylık cari açık 17.4 milyar doları buldu

Merkez Bankası, cari açığın Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 84.5 artışla 2.997 milyar dolar, Ocak-Mayıs döneminde ise 17.433 milyar dolar olduğunu açıkladı. Merkez Bankası verilerine göre Mayıs 2009'da 1.624 milyar dolar olan cari açık, Ocak-Mayıs 2009'da 5.181 milyar dolar olmuştu. Cari işlemler dengesi bu yılın Nisan ayında 4.36 milyar dolar açık verirken, ilk 4 aydaki cari açık 14.25 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığının geçen yılın Mayıs ayına göre yüzde 44.7 artarak 3 milyar 531 milyon dolara ulaşması, hizmetler dengesi kaleminden kaynaklanan net gelirlerin ise yüzde 22.6 azalarak 898 milyon dolara gerilemesi, cari açığın artışında etkili oldu.

Japonya'da Senato'da çoğunluk el değiştirdi

Japonya'da parlamentonun alt kanadının üyelerinin bir bölümünün belirlenmesi için dün yapılan seçimlerde iktidardaki koalisyon hükümeti Senato'da çoğunluğu kaybetti. Başbakan Naoto Kan'ın 54 üyelik kazanma hedefine rağmen Demokrat Parti 44 sandalyede kalırken, koalisyon ortağı Halkın Yeni Partisi'nin hiç oy alamadığı belirtildi. Ana muhalefetteki Liberal Demokratlar'ın elde ettiği sandalye sayısı ise 51 oldu. Parlamentoda ortaya çıkması beklenen kilitlenmenin, hükümetin büyük kamu borcunu kapatma ve ekonomiyi düzeltme çabalarını zora sokabileceği belirtiliyor.

Dünya Kupası'nın sahibi İspanya oldu

2010 FIFA Dünya Kupası finalinde İspanya, Hollanda'yı normal süresi golsüz beraberlikle sona eren maçın son uzatma bölümünde attığı golle 1-0 yenerek tarihinde ilk kez Dünya Kupası'nın sahibi oldu. İspanya, 7 maçta sadece 8 gol atarak şampiyonluğa ulaşırken, bu rakamla dünyanın en az gol atan kupa galibi oldu. Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), Dünya Kupası finalinde Hollanda'yı 1-0 yenerek şampiyon olan İspanya'ya 23,7 milyon Euro ödül verirken, FIFA'nın Hollanda'ya vereceği ödül miktarı 19 milyon Euro olacak. alacak. FIFA, ayrıca yarı finalde elenen Almanya ve Uruguay'a 15,8'er milyon Euro, çeyrek finalde elenen Arjantin, Brezilya, Gana ve Paraguay'a 14,2'şer milyon Euro ödül verecek.