7 Mayıs 2010 Cuma

GE, Garanti hisselerinde halka arzı düşünüyor

General Electric, Garanti Bankası'ndaki yüzde 20.85'lik hissesinin satışı için blok satış ve halka arz seçeneklerini değerlendiriyor. Yaklaşık değeri 3.8 milyar doları bulan Garanti Bankası'ndaki hisse satışının yatırımcılar için önemli bir fırsat yarattığı ifade ediliyor. General Electric'in Garanti'deki hisseleri için bağlayıcı olmayan teklifler aldığını kaydeden GE yöneticileri, halen satış sürecinin devam ettiğini kaydettiler. Görüşmelerin sürdüğünü ifade eden yetkililer, hangi seçeneğin öne çıktığını söylemek için erken olduğunu belirttiler. Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Mart sonunda yaptığı açıklamada, satışla ilgili sonucun Nisan ortasında belli olacağını kaydetmiş, ancak söz konusu tarihde herhangi bir açıklama gelmemişti. Uzmanlar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun banka sahipliği konusundaki düzenlemelerde son derece hassas olduğu dikkate alındığında, Garanti hisselerinin sahipleri net olmayan fonlara satılmasının söz konusu olamayacağını ifade ediyorlar. General Electric, 2005'te Garanti Bankası'nın yüzde 25.5'ni 1.5 milyar dolara satın almıştı. O dönemde yapılan anlaşmaya göre taraflardan birisi hisse satmaya karar verdiğinde diğer ortak öncelikli alıcı olacaktı. Bu nedenle GE yönetimi Aralık 2007'de hisselerin 4.65'ini Doğuş Grubu'na 647 milyon dolara geri sattı. Halen şirketin yüzde 20.85'ini elinde bulunduran GE yönetiminin hisseleri Doğuş Grubuna da önerdiği ancak grubun blok alım için fiyatı yüksek bulduğu ileri sürülmüştü. Garanti Bankası hisseleri yüzde 5.8 düşüşle 6.5 liraya inerek 25 Şubat'tan bu yana en hızlı düşüşü gösterdi.

6 Mayıs 2010 Perşembe

Yunanistan sistemik krize gidiyor

Yunanistan'daki finansal kriz ve krize karşı önlemler kamuoyunun geniş tepkisine neden olurken, ülkedeki krizin Avrupa'yı tehdit ettiğinden endişe ediliyor. Harvard Üniversitesi Profesörü Kenneth Rogoff, Yunanistan'da yaşanan krizin uluslararası mali krizin bir yansıması olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Rogoff, Financial Times'a yazdığı makalede, ekonomi tarihinde krizlerin ardından ülkelerin ödeme güçlüğüne düşmesinin pekçok örneği olduğunu vurguladı. Yunanistan'ın 1960'lar ve Portekiz'in 1984'ten bu yana mali piyasalarda sorunla karşılaşmadığını kaydeden Rogoff, krizin büyümesinde Almanya başta olmak üzere Avrupalı siyasetçilerin yavaş kalmasının etkili olduğunu ifade etti. Rogoff, Euro'nun Yunanistan'ı batmaktan koruyamayabileceğini kaydederek, "Yunanistan'ın borç ödeyememesi halinde çevre ülkeler de zor durumda kalabilir" dedi. Unicredit Başekonomisti Marco Annunziata da, Yunanistan krizinin Avrupa Merkez Bankası'nın bağımsızlığını baskı altında tuttuğunu kaydetti. Annunziata, Wall Street Journal'a yazdığı makalede, piyasanın AB hükümetlerinin krizleri önleme becerisini test ettiğini belirtirken, "Avrupa Merkez Bankası'nın baskılara hayır demesi gerekiyor" dedi.

5 Mayıs 2010 Çarşamba

Anayasa Mahkemesi üyelerinin görev süresi değişiyor

TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin 18. maddesi 71 ret oyuna karşı 337 oyla kabul edildi. Madde, Anayasa Mahkemesi üyelerinin görev süresini değiştiriyor.

Yunanistan'da iki günlük grev hayatı durdurdu

Ağır bütçe krizi karşısında AB ve IMF'den 110 milyar Euro tutarında yardım sağlayan Yunanistan, hükümetin aldığı önlemler karşısında çalışanların grev kararıyla durma noktasına geldi. Hükümetin kamuda maaşları üç yıllığına dondurması, emekli ikramiyelerinde indirim kararı sonrasında kamu çalışanları greve çıktı. İki günlük grev çerçevesinde ülkede demiryolu, havayolu ulaşımı dururken, deniz trafiği de aksadı. Grevdeki çalışanların Atina'daki grevine polis müdahale ederken, grevci işçilere göz yaşartıcı gaz sıkıldığı gözlendi.

AB Komisyonu piyasaları yatıştırmaya çalışıyor

AB Mali İşler Komisyonu Başkanı Olli Rehn, Yunanistan'a yardım paketinin piyasalardaki gerilimi tedricen azaltacağını söyledi. Olli Rehn, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, Yunanistan krizinin sadece bu ülkeyle sınırlı kalmasına çalıştıklarını belirterek, "Yunanistan'ın AB genelinde bir orman yangınına dönüşmesini istemiyoruz" dedi. Rehn, Yunan ekonomisinin gelecek bir yıllık dönemde tahminlerden daha fazla daralacağını söyledi. İspanya ve Portekiz'e yönelik soruları da yanıtlayan Rehn, bu ülkelere Yunanistan benzeri bir yardımın söz konusu olmadığını kaydetti. Rehn, Portekiz hükümetinin istikrarı sağlamak üzere güçlü önlemler aldığını belirterek, "İspanya için yardım ihtiyacı söz konusu değil" dedi. Avrupa Birliği üyelerinin bütçe açıklarını frenlemek üzere hızla adım atması gerektiğini belirten Rehn, "Reel ekonomi piyasalardan daha istikrarlı şekilde hareket ediyor, canlanma sinyalleri gözleniyor" dedi.

3 Mayıs 2010 Pazartesi

Meclis'te parti kapatma maddesine onay çıkmadı

TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin 8. maddesine 327 kabul ve 76 ret oyu verildi. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, "İlgili madde öngörülen beşte üç çoğunlukla (330) kabul oyu alamadığından reddedilmiştir" dedi. Teklifin 8. maddesi ile Anayasa'nın "Siyasi Partilerin Uyacakları Esaslar" başlıklı 69. maddesinde parti kapatmayı zorlaştırıcı hükümler getiriliyor. Parti kapatma davası açılması TBMM'nin iznine bağlanıyor. Öte yandan, Anayasa değişikliği teklifinin 8. maddesinin yeterli oyu alamayarak, reddedilmesi CHP ve MHP grubundaki milletvekillerince sevinçle karşılandı.Anayasa değişikliği teklifi üzerindeki görüşmelere 9. maddeden devam edilecek.

İMKB'ye yeni endeks

Türkiye Sınai ve Kalkına Bankası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası 9 enerji şirketinin dahil olduğu TSKB Enerji Endeksi'ne bugünden itibaren başlıyor.

Akenerji, Aksa Enerji, Ayen Enerji, Aygaz, Enka İnşaat, Petrol Ofisi, Turcas, Tüpraş ve Zorlu Enerji'nin bulunduğu endekste, şirketlerin seçiminde konsolide gelirleri içinde enerjinin payının yüzde 40'tan fazla olması ana kriter olarak belirlendi. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, "TSKB Enerji Endeksi, enerji ile ilgili alanlarda faaliyet gösteren İMKB şirketlerinin fiyat ve getiri performanslarını yansıtmak amacıyla oluşturuldu." dedi. Endeks İMKB'nin kendisi dışında başka bir kurum için hesapladığı ilk endeks olacak.

ECB Yunan bankalarının borçlanmasını kolaylaştırdı

Avrupa Merkez Bankası, Yunanistan'ın ihraç ettiği tahvillerin teminat olarak kullanılmasını engelleyen kredi notu düzenlemelerini askıya aldı. Avrupa Merkez Bankası'nın bu kararı, Avrupa Birliği ve IMF'nin Yunanistan'a 110 milyar euro yardım planını onaylaması ardından gerçekleşti. Bu düzenleme çerçevesinde, Yunan hükümetinin çıkarttığı tahvillerin teminat olarak kullanılmasına imkan sağlandı. Alınan kararla, Yunan bankalarının Avrupa Merkez Bankası'nın fonlama imkanlarından borçlanması da sağlanmış oldu. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, üç ay önce yaptığı açıklamada, herhangi bir Avrupa ülkesine destek olmak amacıyla teminat kurallarını değiştirmeyeceğini kaydetmişti. Avrupa Merkez Bankası, Yunanistan'ın ülke notunun peşpeşe düşürülmesi ardından finans sektörüne destek olmak üzere bu adımı attı. Banka, daha önce aldığı bir kararla 2010 yılsonu itibarıyla teminat için kabul edilebilir kredi notunun alt düzeyini BBB-'den A-'ye çıkarmayı kararlaştırmıştı.

2 Mayıs 2010 Pazar

Yunanistan'a sonunda 110 milyar Euro destek verildi

AB maliye bakanları, Atina'nın yıllarca sürecek sancılı kemer sıkma tedbirlerine bağlı kalma sözü vermesinin ardından, Yunanistan için Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun oluşturacağı 110 milyar Euro tutarında yardım paketi üzerinde anlaştılar. Hafta sonununda acil oturumla toplanan Euro Bölgesi maliye bakanları üç yıllık kredi paketini onaylarken, yardımın ilk bölümünün Yunanistan'ın 19 Mayıs'ta yapılacak büyük bir borç geri ödemesi öncesinde aktarılacağı açıklandı. Ekonomistler, acil yardım paketinin yatırımcıları ikna edememesi halinde, Avrupa ülkelerinin mali durumları bozuk olan diğer ülkeleri de kurtarmak için sonuçta 500 milyar Euro'yu aşacak bir faturayı üstlenmek zorunda kalabileceklerini söylüyorlar. Bugüne kadar bir ülke için hazırlanan en büyük kurtarma paketi için Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou, ülkenin kabul ettiği ağır tasarruf önlemlerinin üstüne ayrıca üç yılda 30 milyar Euro'ya ulaşacak vergi artışları da yapılacağı sözünü verdi.