31 Aralık 2009 Perşembe

Yeni yıl karşılaması :-)

Değerli okurlarımız, Yeni yılınızı en içten dileklerimizle kutlarız, Murat Basboga, Cem Pekin

Yeni yıla vergilerle karşılama

Hükümet, bozulan bütçe dengelerini sağlamaya yönelik çalışmalara vergileri yükselterek başladı. Bu çerçevede Bakanlar Kurulu, ÖTV, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Damga Vergisi'ni artırdı. Akaryakıt ürünleri, sigara ve alkollü ürünlerdeki oranlar artırıldı. Hükümetin Motorlu taşıtlar vergisi tutarları, bazı mallara uygulanan özel tüketim vergisi oranları, maktu ve asgari maktu vergi tutarları ile harçlar ve damga vergisi nispet ve tutarlarının belirlenmesine ilişkin Karar'ı Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre 95 oktan kurşunsuz benzindeki ÖTV tutarı litrede yüzde 11.8 oranında artırılarak 1,6915 TL'den 1,8915 TL'ye yükselirken, ağırlık itibariyle kükürt oranı yüzde 0,05'i geçmeyen motorindeki ÖTV tutarı da yüzde 13 artışla 1,1545 TL'den 1,3045 TL'ye yükseltildi. Tütün mamullerind vergi oranı yüzde 58'den yüzde 63'e çıkarılırken, asgari maktu vergi tutarı 0,1325 oldu. Alkollü içkilerdeki agari maktu vergi tutarı, içerdiği alkol derecesine göre köpüklü şarapta 11,25 TL'den, 12,4 TL'ye rakıda ise 36 TL'den dan 39,6 TL'ye yükseldi.

30 Aralık 2009 Çarşamba

Bir dönem bitti, önce Özkök sonra Doğan ayrıldı

Hürriyet Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni görevini 20 yıl boyunca sürdüren Ertuğrul Özkök'ün görevi bırakması ardından, Doğan Grubu'ndaki değişiklikler durulmadı. Doğan Holding'in toplanan Yönetim Kurulu'nda Aydın Doğan Başkanlık ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini bıraktı. Doğan, görevini kızı Arzuhan Doğan Yalçındağ'a bıraktı. Doğan Holding'in KAP'a yaptığı açıklamaya göre, yeniden yapılanma kapsamında aile bireyleri Doğan Grubu bünyesinde yürüttükleri icrai faaliyetleri altı ay içinde profesyonel CEO'lara devrederek, aynı şirketin yönetim kurulu başkanı olarak görev yapacaklar ve grubun stratejik gelişmesinden, gelecek tasarımından ve konsolide performansından sorumlu olacaklar. İştirakler faaliyetlerini, alanları itibariyle holdinge raporlayacak. Açıklamada yer alan bilgiye göre; yeniden yapılanmanın holding ve iştirak genel kurullarının ardından 2010 yılının ilk altı ayı içerisinde tamamlanması hedefleniyor.
UZLAŞMA GERÇEKLEŞMEDİ
Maliye Bakanlığı, Doğan Grubu şirketlerinden Doğan Yayın Holding'e 3.7 milyar liralık bölümü asıl, kalan bölümü ise ceza olmak üzere 4.8 milyar lira ceza vermişti. Grup ve Maliye arasında vergi cezasının indirimi amacıyla yapılan görüşmeler ise sonuçsuz kalmıştı. Doğan Grubu'ndan yapılan açıklamada, icra faaliyetlerinin 6 ay içinde CEO'lara devredileceği de kaydedildi. Hürriyet Gazetesi'nde Ertuğrul Özkök'ün yerine Enis Berberoğlu atanmıştı.

Gelişen piyasalara yatırım rekor düzeye çıktı

Mali krizin hız kesmesiyle, gelişmekte olan ülkelere yatırım tutarı hızla yükseldi. Gelişmekte olan ülkelerin piyasalarına yapılan yatırım, 2009'da 80.3 milyar dolarla rekor düzeye çıktı. Bu ülkelerden 2008 yılında yaşanan fon çıkışı 49.5 milyar doları bulmuştu. 1997 yılından bu yana derlenen veriler dikkate alındığında en hızlı yükseliş 2009 yılında olurken, bundan önceki rekor yatırım tutarı 54,4 milyar dolarla 2007 yılında gözlenmişti. Gelişmekte olan piyasalar arasında en fazla yatırım çeken ülkeler Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin olurken, bu ülkelerin fonlarına yatırılan miktar 60 milyar doları buldu. Uzmanlar, 2009 yılının gelişmekte olan piyasalar için parlak geçtiğini ifade ediyorlar. Financial Times Gelişen Piyasalar Endeksi, 2009 başından bu yana yüzde 75 yükselirken, endeks Mart ayında gördüğü en düşük düzeyinden bu yana 8 kat artış gösterdi.

Japonya'dan yeni ekonomik canlanma paketi

Japonya'da artan durgunluk ve 11 trilyon dolara çıkan kamu borcu endişe yaratırken, hükümet ekonomiyi canlandırmak amacıyla kapsamlı önlem paketi açıkladı. Japonya Başbakanı Yukio Hatoyama, gelecek 10 yıllık dönemde yıllık yüzde 2 büyüme hedeflendiğini söylerken, bu çerçevede sağlık, turizm ve çevre koruma için istihdamın artırılacağını kaydetti. Başbakanın verdiği bilgiye göre, sağlık sektöründe 2.8 milyon, çevre koruma çalışmaları için 1.4 milyon ve turizm sektöründe 560 bin kişiye istihdam yaratılacak. Hatoyama, bu hedefi yakalamak için ne gerekiyorsa yapılacağı mesajını verirken, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 4.3 daralması bekleniyor. Diğer yandan, ekonomistler, ülkenin artan borç stokunun sorun yaratabileceği görüşündeler. IMF'nin hesaplamalarına göre kamu borcunun milli gelire oranının bu yıl yüzde 218'e, gelecek yıl yüzde 224'e çıkması bekleniyor. IMF eski başekonomisti Simon Johnson, "Borçları konrolden çıkan Japonya'nın iflas etme olasılığı yüksek" dedi.

İtalya'ya varlık barışından 95 milyar euro

Türkiye'de hükümetin yurtdışındaki varlıkların kayıt altına alınmasını hedefleyen varlık barışı uygulamasının bir benzerini uygulayan İtalya, 95 milyar euro'yu kayıt altına aldı. İtalya Maliye Bakanlığı, yaptığı açıklamada, bu rakamla offshore hesaplarındaki varlıkların yüzde 98'lik bölümünün beyan edildiğini kaydetti. Offshore hesaplarındaki miktarın yüzde 98'lik bölümünün kaydedildiğini ifade eden bakanlık, yapıtğı açıklamada, "Vergi cennetlerinin dönemi sona erdi" ifadesine yer verdi. Roma yönetiminin İsviçre'den banka kayıtlarını istemesi siyasi soruna neden olmuş, İsviçre, İtalya'dan ülkedeki bankalara yönelik polisiye önlemlerin durdurulmasını istemişti. İtalya'daki varlık barışı uygulaması gelecek Nisan sonuna kadar uzatılırken, hükümet bu işlemden 5 milyar euroluk vergi gelirine sahip olacak. Türkiye varlık barışı ile 22,6 milyar liralık beyan rakamına ulaşırken, elde edilen vergi geliri 400 milyon lira olarak gerçekleşmişti. Bir diğer deyişle, Türkiye'nin elde ettiği vergi geliri İtalya'nın elde ettiği rakamın 27'de biri düzeyinde gerçekleşti.

29 Aralık 2009 Salı

IMF: Avrupa için yeni önlemler gerekebilir

Krizle Yunanistan, İspanya ve İrlanda'da bütçe açığının kontrolden çıkması, Avrupa ülkeleri için yeni önlemleri gündeme getirdi. Uluslararası Para Fonu Avrupa Direktörü Marek Belka, toparlanmanın hız kazanması için önlemlere ihtiyaç olduğunu söyledi. Belka, Yunanistan, İspanya ve İrlanda'nın yüksek dış borçları nedeniyle güçlükler yaşadığını hatırlatarak, önlemlerin mali düzenleme yılı olarak öngörülen 2011'i bekleyemeyeceğini öngördü. Çıkış dönemi stratejilerinin sürdürülmesini isteyen IMF Direktörü, "Mali teşviklerden çok parasal önlemlere hız verilmesi gerekebilir" dedi. Kredi derecelendirme kuruluşları önce İspanya ve İrlanda, ardından Yunanistan'ın ülke kredi notlarını düşürmüştü. İşsizliğin artmasıyla Avrupa'nın büyüme potansiyelinin zayıfladığını kaydeden IMF, Euro Bölgesi'nde bu yıl yüzde 4.2 daralma öngörüyor. IMF, Euro Bölgesi'nde 2010'da yüzde 0.3 büyüme tahmininde bulundu.

Tarım arazileri yabancılara kiralanacak

Tarım sektörüne yabancı yatırımcıların ilgisi günden güne artıyor. Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, tarım arazilerinin 30 yıllığına yabancı fonlara kiralanacağını söyledi. Korkmaz, bir yıllık dönemde üç yabancı fonla görüşerek son aşamaya gelindiğini belirterek, "Islah edilebir araziler seçtik, burada 30 yıl boyunca yapılan yatırımlar devlette kalacak" dedi. Korkmaz, böylece hem istihdam yaratılacağını, hem de yan sektörlerde canlanma gözleneceğini ifade etti. Yabancı yatırımlara yönelik değerlendirmede de bulunan Korkmaz, 2010 yılında 2009'a oranla daha iyi bir performans görüleceğini öngörürken, asıl yükselişin 2012'de yaşanacağını kaydetti. Türkiye'ye yapılan yabancı sermaye yatırımı 2008 yılında 18 milyar dolar olarak gerçekleşirken, bu yıl sonu itibarıyla yatırım tutarının 10 milyar dolarda kalması bekleniyor.

28 Aralık 2009 Pazartesi

En pahalı cadde Taksim Anıt Caddesi

Emlak vergisi'nde yeni yıldan itibaren geçerli olacak metrekare birim değerleri netleşti. İstanbul ve İzmir'in de aralarında bulunduğu bazı illerde 2006 değerlerinin 4'e katlandığı dikkat gözlenirken, bazı yerlerde çarpıklığın devam etmesi dikkat çekti. Örneğin Elazığ Keban'da Baraj Mahallesi'nde metrekare birim değeri 10 bin lira olurken, İstanbul'da boğaz kıyısındaki yalılarda metrekare birim değerinin bin 600 lirada kalması dikkat çekti. 2006 yılından bu yana yeniden değerleme oranı yüzde 29 artarken, emlak vergisi değeri yüzde 15 artış gösterdi. Emlak vergisine esas olan birim değerler dikkate alındığında, Türkiye'nin en değerli yerini ise İstanbul Taksim Meydanı'ndaki Anıt Caddesi oluşturdu. Tarlabaşı yönünden Taksim Meydanı'na çıkan ve Atatürk Anıtı'nı gören caddede metrekare birim değeri 25 bin 500 liraya ulaşıyor. Yine Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi'nin metrekare birim değeri 20 bin liraya, Takı Zafer Caddesinin 24 bin liraya, Kadıköy'de Bağdat Caddesinin de 5 bin liraya yükseltildi. Diğer yandan, 2005'deki değer tespitleri sırasında bin 200 liralık metrekare birim değer ile İstanbul'un yalılarını geride bırakan Hakkari'nin Cumhuriyet Caddesinde indirime gidildi. Değer Tespit Komisyonu, son tespitte Cumhuriyet Caddesinde metrekare birim değeri 830 liraya çekti.

İngiltere'de perakendeciler 2010'dan umutsuz

Küresel krizden en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alan İngiltere'de firmalar 2010 yılına yönelik karamsar tablo çiziyor. İngiltere Perakendeciler Federasyonu'nca yapılan bir anket, her beş firmadan dördünün satışlarının daha da azalacağını belirledi. Ankete göre, her beş firmadan üçü ise çalışan sayısının daha da indirileceğini öngördü. Perakendecilerin en büyük endişesini, krizden ötürü tüketimin artmayacak olması oluşturuyor. Tüketici güveninin zayıflaması yanı sıra, ülkede son 30 yılın en yüksek işsizlik oranının gözlenmesi, perakendecilerin beklentilerini olumsuz etkiliyor. Diğer yandan, yapılan başka bir araştırma gayrimenkul fiyatlarındaki düşüşün 2010 yılında da devam edeceğini belirledi. Hometrack'in araştırmasına göre, ortalama gayrimenkul fiyatları 2010 yılında yüzde 1 azalacak. Kasım sonu itibarıyla ülkede ortalama satılık emlak fiyatı 200 bin dolar düzeyinde bulunuyor.