5 Kasım 2009 Perşembe

Opel'i satmayan GM, 10 bin kişiyi işten atacak

Mali krizle iflasın eşiğinden dönen Amerikan otomotiv devi General Motors, Avrupa'da 10 bin kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor. General Motors, Avrupa'daki iştiraki Opel'i Kanadıl yedek parça üreticisi Magna'ya satmaktan vazgeçmesi ardından, şirketin geleceğine yönelik planlarını netleştirmeye çalışıyor. GM’nin yeniden yapılandırmadan sorumlu üst yöneticisi John Smith, plan çerçevesinde personel indirimine karşılık fabrikaların kapatılmayacağını söyledi.
İŞÇİLER GREVE ÇIKTI
İşten çıkarma kararı Almanya'da büyük tepkiye neden oldu. Opel'in Avrupa genelindeki 55 bin çalışanının 25 bini Almanya'daki fabrikalarda çalışıyor. Almanya'daki işçi sendikaları ülkedeki dört Opel fabrikasından ikisinin kapanma riski nedeniyle greve çıktı. Alman hükümeti, daha önce opel'e 1.5 milyar euro destek vermiş, bu yardımın 6 milyar euroya çıkabileceğini açıklamıştı. General Motors, iki yıl aradan sonra Eylül ayında otomobil satışlarının artması ve ekonominin canlandığına yönelik beklentiler çerçevesinde Opel'in satışından vazgeçmişti.

Trichet AB'de kademeli büyüme bekliyor

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Euro Bölgesi ekonomisinin, 2010 yılında kademeli olarak düzeleceğini söyledi. Trichet, bankanın yüzde 1 olan faiz oranlarını sabit tuttuğu toplantının ardından Frankfurt'ta yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi ülkelerinin, daha önce tahmin edilenden daha güçlü risklerle karşı karşıya bulunduğunu kaydetti. Trichet, buna karşılık güvenin düzelebileceğini belirterek, işgücü piyasası talebinin de toparlanabileceğini ifade etti. Euro Bölgesi ekonomisinin gelecek yıl kademeli olarak iyileşeceğini tahmin ettiklerini belirten Trichet, gelecek aylarda şu anda negatif olan yıllık enflasyonun, pozitife dönmesinin beklendiğini de sözlerine ekledi. Gelecek hafta açıklanacak büyüme verilerinin üçüncü çeyrekte yüzde 0,5 artması bekleniyor.

Telekomünikasyonda dev kapışma

Türk Telekom, zarara uğrattığı gerekçesiyle Turkcell'e karşı açtığı davanın karara bağlandığını, davadaki taleplerin kısmen kabul edildiğini bildirerek, bu çerçevede Turkcell'in gecikme bedeliyle birlikte toplam 279 milyon 227 bin TL ödeyeceğini açıkladı. Bu karar ardından, daha önce üçüncü çeyrek bilançosunu açıklayacağını duyuran Turkcell. 12 Kasım'da bilanço açıklayacağını duyurdu. Turkcell, daha sonra yaptığı açıklamada da, Milleni.com ile yapılan Uluslararası Arabağlantı Sözleşmesi'nde hukuka aykırı bir nokta olmadığını belirterek, ses trafiği taşınma davasına yönelik olarak temyiz başvurusunda bulunacaklarını kaydetti. Turkcell, açıklamasında şöyle denildi: "Şirketimiz ile Milleni.com GMbH firması arasında uluslararası ses trafiği taşıması ile ilgili olarak imzalanan Uluslararası Arabağlantı Sözleşmesi Ulaştırma Bakanlığı ve o tarihteki ünvanıyla Telekomünikasyon Kurumunun izin ve onayı alınarak imzalanmıştır. Bu nedenle anılan sözleşme ve bu kapsamda yürütülmüş olan ticari faaliyetler hukuka uygun olup; aynı nedenle mahkeme kararı haksız, hukuka ve usule aykırıdır. Konu ile ilgili haklılığımıza olan inancımız ve kararın hukuka aykırı olduğu görüşünden yola çıkarak gerekçeli mahkeme kararının tebliği akabinde temyiz yoluna müracaat edeceğimizi kamuoyunun dikkatine sunarız."

Bankaların net karı 9 ayda yüzde 41.1 arttı

Bankacılık sektörü dönem net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41.1 artarak 15 milyar 722 milyon TL'ye ulaştı. Takipteki alacaklar, özel provizyonundaki yüksek artışa rağmen, net faiz gelirleri ile sermaye piyasası işlem karlarındaki artışlar dönem net karının artmasına neden oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun açıkladığı Eylül sonu verilerine göre, aktif büyüklüğü 2008 sonuna göre yüzde 9 artarak 798.5 milyar liraya çıktı. Aynı verilere göre, bankaların sermaye yeterlilik oranı da yüzde 20.07 düzeyine çıktı.

Türkiye ticarette İslam ülkelerine dönüyor

Krizle birlikte 100 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamakta zorlanan Türkiye, bölgesel anlaşmalar yanı sıra İslam ülkelerine yöneldi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Güney Afrika'nın Cape Town kentinde yaptığı açıklamada, 10 ülkenin tercihli ticaret anlaşmasını onayladığını belirterek, "2010'da uygulamaya geçecek sistem Türkiye'nin dış ticaretini olumlu etkileyecek" dedi. Çağlayan, 5 Mayıs'ta göreve geldiğinden bu yana dünyanın etrafını 4.5 kez dönecek kadar seyahat ettiğini söyledi. Bakan çağlayan ekonomide ayrım olamayacağını da vurgulayarak, “Ekonominin ne dili, ne dini ne de etnik kökeni vardır. Rengi de yoktur. Hiç bir zaman için yeşil, kırmızı diye ayrımlar da yapılmaz. Ticaret ticarettir” dedi. Bakan Çağlayan, domuz gribi aşısı olup olmadığı yönündeki bir soruya karşılık da kendisinin aşı olduğunu, bunun kişisel bir tercih olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Hükümetten tarıma 5.7 milyar lira yardım

Hükümetten çiftçiye iyi haber. 2010 Bütçesi'ni 'çıkış' bütçesi olarak nitelendiren hükümet, tarıma 5.7 milyar lira destek vermeyi kararlaştırdı. 2009 yılında tarıma 4.5 milyar lira tarıma destek sağlayan hükümet, gelecek yıl fındık üreticilerine 706 milyon lira verecek. Fındık ağaçlarını sökerek alternatif ürüne geçenlere de 41 milyon lira ek destek sağlanacak. Hükümetin çiftçiye vereceği mazot desteği miktarı 555 milyon liraya çıkarken, gübre için verilecek destek 704 milyon lira olacak. Buğday başta olmak üzere hububat üretimine sağlanacak destek miktarı ise 630 milyon lira olarak gerçekleşecek. Tarıma verilen destek dolar bazında ise 3,8 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Türkiye'nin de üyeleri arasında yer aldığı Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne üye 30 ülkenin tarıma verdiği destek ise 290 milyar doları buluyor.

2 Kasım 2009 Pazartesi

Sanayide canlanma işaretleri artıyor

Küresel krize karşı ülkelerin aldığı canlanma önlemleri, durgunluğun yenilmesine destek veriyor. İmalat sanayindeki toparlanmayı gösteren satın alma yöneticileri endeksleri Avrupa'dan İngiltere'ye, Çin'den Türkiye'ye artışa işaret ediyor. Euro Bölgesi'nde imalat sanayi Ekim ayında Mayıs 2008'den bu yana en hızlı büyümeyi gösterirken, satın alma yöneticileri endeksi 49.3'ten 50.7'ye çıktı. Endeksin 50'nin üzerinde kalması imalat sanayinin canlandığına işaret ediyor. Euro Bölgesi'nde en hızlı yükseliş Fransa'da gözlenirken, İtalya ve Almanya bu ülkeleri izledi. İngiltere'de de fabrikalar iki yıl aradan sonra yeni siparişlerin gelmesiyle çalışmaya başladı. Türkiye'de de Satın Alma Yöneticileri Endeksi Ekim ayında 52.8 olarak gerçekleşirken, bu rakam imalat sanayindeki görünümün altı aydan bu yana düzeldiğini gösteriyor. Diğer yandan, Çin'de de Ekim'de imalat sanayinde üretim Ekim'de arttı. Endeks 55.2'ye çıkarken, ekonomistler bu rakamla Çin'in yılsonu büyüme hedefi olan yüzde 8.5 düzeyini aşacağını öngörüyorlar.