5 Kasım 2010 Cuma

ABD'de istihdam sürprizi

ABD'de Ekim ayında istihdam sürpriz şekilde iyileşme gösterdi. İstihdam edilen kişi sayısının 60 bin azalacağı beklenmesine karşılık, istihdamdaki 151 bin kişilik artış piyasa çevrelerinde olumlu karşılandı. İşsizlik oranı yüzde 9.6 olarak kalırken, ABD Başkanı Barack Obama, "İstihdam verileri son derece cesaret verici, ancak gidilmesi gereken mesafe hala çok uzun" dedi.

Moody's ve Fitch'den olumlu sinyal

Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülke kategorisine yaklaştıran derecelendirme kuruluşu Moody's, mali temellerin güçlenmesi halinde, not artışının gündeme gelebileceğini açıkladı. Moodys, Türkiye'nin dış şoklara karşı borc seviyesini düşürmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye faiz disi fazla ve uluslararasi rezervlerini artirmali" dedi. Moody's değerlendirmesinde, 2011 öncesinde en büyük zorluğun seçim öncesi harcamaların artması olduğu ifade edilirken, "Cari açık ve borçlarda belirgin bozulma kredi notu baskı altına alabilir" denildi. Derecelendirme kuruluşu Fitch de, Türk bankalarının artan sayıdaki tahvil ihraçlarının not açısından olumlu katkı yaptığını söyledi. Fitch değerlendirmesinde, tahvil ihraçların bankaların bilançosundaki vade uyumsuzluğunu gidermeye yardımcı olacağı vurgulandı. Fitch'in Türk bankaları için hazırladığı raporda, uzun vadeli kaynak sağlanmasının bankaların kredi notlarını desteklediği ifade edildi. Kuruluş buna rağmen Türkiye ekonomisinin güçlü performansı ile iyileşen koşulların not artışına yol açabileceğini belirttiği raporda, "2010'da yüzde 7 büyüyeceğini tahmin edilen Türkiye ekonomisinin güçlü performansı ile iyileşen faaliyet koşulları zaman içinde not artışına yol açabilir" denildi. Türkiye ekonomisinin cesaret verici görünümüne işaret edilen raporda, bankaların tahvil ihraçlarının yılın son aylarında artış göstereceği vurgulandı. Türkiye'nin ülke notu Moody's'den bb, Fitch'ten ise bb artı düzeyinde bulunuyor.

4 Kasım 2010 Perşembe

Türkiye, İş Yapma Kolaylığı'nda 65. sıraya indi

Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) ve Dünya Bankası, 2011 İş Yapma Kolaylığı sıralamasında 183 ülke arasında geçen yıl 60. sırada yer alan Türkiye'nin bu yıl 65. sıraya gerilediğini açıkladı. IFC ve Dünya Bankası tarafından yayımlanan "İş Yapma Kolaylığı 2011: Girişimciler İçin Bir Fark Yaratmak" raporunda, Türkiye'nin yatırım ortamını iyileştirmek için kaydettiği ilerleme vurgulanarak, özellikle vergisel işlemlerin işletmelerin üzerindeki yükünün azaltılması ve sözleşmelerin uygulanması alanlarında son 6 yıl içerisinde atılan adımlara dikkat çekildi. Raporda, Türkiye'de reformların önemini koruduğu ve özellikle diğer gelişmekte olan piyasa ekonomileri ile karşılaştırıldığında ilerlemenin daha sınırlı kaldığı politika alanlarına dikkat çekilerek, "Türkiye'deki işletmeler inşaat ruhsatları ve şirket kapatma alanlarında ciddi kısıtlarla karşılaşmaya devam etmektedir" denildi. İş Yapma Kolaylığı raporu, şirket kurma, inşaat ruhsatlarının alınması, mülkiyet devri, kredi alma, yatırımcıların korunması, vergi ödeme, sınır ötesi ticaret, sözleşmelerin uygulanması ve şirket kapatma göstergeleri bakımından ülkeleri değerlendiriyor.

Medyada yabancı payının önü açılıyor

Yayın kuruluşlarındaki yabancı sermaye oranını yüzde 25'ten yüzde 50'ye yükselten Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkındaki Kanun Tasarısı TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarı; radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin düzenlenmesi ve denetlenmesi, ifade ve haber özgürlüğünün sağlanması, medya hizmet sağlayıcılarının idari, mali, teknik yapıları ve yükümlülükleri ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) kuruluşu, teşkilatı, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları belirliyor. Yayın hizmeti sunmak üzere kurulan şirketlerin sahip olması gereken özel koşulları da düzenleyen tasarıya göre yayın lisansı; münhasıran radyo, televizyon, isteğe bağlı yayın hizmeti sunmak amacıyla Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş anonim şirketlere verilecek. Bir gerçek veya tüzel kişi doğrudan veya dolaylı olarak en fazla dört karasal yayın lisansına sahip medya hizmet sağlayıcı kuruluşa ortak olabilecek; ancak birden çok medya hizmet sağlayıcıya ortaklıkta bir gerçek veya tüzel kişinin doğrudan veya dolaylı hisse sahibi olduğu medya hizmet sağlayıcı kuruluşların yıllık toplam ticari iletişim geliri, sektörün toplam ticari iletişim gelirinin yüzde 30'unu geçemeyecek. Tasarının ilk halinde bu oran yüzde 25 olarak yer almıştı. Toplam ticari iletişim geliri bu oranı aşan gerçek veya tüzel kişiler, üst kurul tarafından verilen 90 günlük süre içinde bu oranın altına inecek şekilde medya hizmet sağlayıcı kuruluşlardaki hisselerini devredecekler.

3 Kasım 2010 Çarşamba

OSD: Otomotiv ihracatı 10 ayda yüzde 13 arttı

Otomotiv ana sanayi ihracatının yüzde 13 artışla 8 milyar 785.6 milyon dolara yükseldiği 2010 yılı Ocak-Ekim döneminde, otomobil ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artışla 5 milyar 235.5 milyon dolara ulaştı. Otomotiv yan sanayinin toplam ihracatı ise bu dönemde geçen yıla göre yüzde 9 oranında artış göstererek, 4 milyar 390.2 milyon dolar düzeyine çıktı. 1996-2000 döneminde 13 milyar 735 milyon dolar açık veren sektör, 2001-2009 döneminde 11 milyar 329 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi.

Obama, ara seçimlerde mağlup oldu

ABD'de yapılan ara seçimlerde Temsilciler Meclisinde çoğunluk muhalefetteki Cumhuriyetçilere geçerken, Senatoda Demokratlar çoğunluğu korudu. Kesin olmayan sonuçlara göre Cumhuriyeçiler kongrede Demokratlara karşı büyük bir zafer elde etti. ABD Başkanı Barack Obama ve kabinesi için güven oylaması olarak kabul edilen ara seçimlerde Cumhuriyetçiler, resmi olmayan sonuçlara göre 435 sandalyenin 233'ünü almayı garantiledi. Demokratların garantilediği sandalye sayısı ise 180'de kaldı.

2 Kasım 2010 Salı

Roubini'den karamsar seçim tahmini

Küresel ekonomik krizi 2 yıl önceden görmesiyle dünya genelinde üne kavuşan New York Üniversitesi Profesörü Nouriel Roubini, ABD'de yapılan ara seçimlerde Cumhuriyetçi Parti'nin çoğunluğu almasının Kongre'de yasal süreçleri zayıflatacağını öngördü. Roubini, CNBC'ye verdiği söyleşide, "Kongre'de süreçlerin tıkanması finansal anlamda bir tren enkazı yaratacak görünüyor" değerlendirmesinde bulundu. Söyleşiye ulaşmak için tıklayınız.

ABD ara seçim için sandık başında

ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi ara seçimleri için oy verme süreci başladı. Wall Street Journal ve NBC tarafından yapılan son kamuoyu yoklamaları, seçimlerde Cumhuriyetçi Parti'nin yüzde 49 oy alarak, Demokrat Parti temsilcilerinin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğa sahip olacağına işaret ediyor. Seçimlerin en önemli sonucu ise, önceki ABD Başkanı George W. Bush döneminde uygulamaya konulan vergi indirimlerinin devam edip etmeyeceğine yönelik verilecek karar olacak. 31 Aralık itibariyle vergi indirimlerinin sona ermesi beklenirken, uzmanlar Cumhuriyetçi Parti'nin vergi indirimlerinin devamı yönünde bir karar vermesi halinde, bunun bütçeye yıllık 260 milyar dolarlık yük getireceği öngörülüyor.

Beklenen haber geldi, BBVA Garanti'ye ortak oldu

İspanyol bankası BBVA, Garanti Bankası'nın yüzde 24.9'luk hissesini 5.8 milyar dolara satın aldı. Satın alma işlemi çerçevesinde BBVA,Garanti'de ortak kontrolu sağlamak üzere Doğuş Grubu'ndan %6.29 hisseyi 2 milyar 62 milyon dolar ödeyerek aldı. BBVA, Garanti'deki yüzde 18.61'lik GE Capital hisselerine ise 3 milyar 780 milyon dolar ödedi. Anlaşma çerçevesinde GE, Garanti'deki yüzde 2,25'lik hissesinin tutmaya devam edecek. Doğuş Grubu Başkanı Ferit Şahenk, Garanti Bankası'nın İspanyol bankası BBVA'ya hisse satışı ile ilgili düzenlenen basın toplantısında "Türkiye'deki banka alanında birleşmeler olması gerekiyor, 2.1 milyar dolar tutarındaki kaynak orada değerlendirilebilir. Satın almalar yapabiliriz. Doğuş Grubu'nun bankacılıktan çıkma düşüncesi olamaz, amacımız daha büyümek" dedi.
ENERJİ VE TURİZM STRATEJİK
Şahenk, olabilecek özelleştirmelerle ilgileneceklerini veya şirketini satma düşüncesi olanlarla görüşmeler yapılabileceğini belirterek, "Bankacılıkta daha Türkiye'de büyüyecek çok yer var. Onun için bu paranın belli bir yüzdesini orada kullanabiliriz. Bunun yanında grubun stratejik olarak baktığı enerji ve turizm sektörü var" dedi.

Facebook, kullanıcı güvenliğinde sorun yaşıyor

Internet sosyalleşme platformu Facebook, kullanıcılara ait verilerin gizliliğini korumakta sorunlar yaşıyor. Facebook yönetimi, bazı yazılım geliştiricilerin geliştirdikleri uygulamalarla elde ettiği kullanıcı verilerini sattığını belirledi. Facebook, kullanıcıların bazı oyunlar veya bilgi paylaşımı için kullandığı uygulamalarla elde edilen verileri satan firmaların 6 ay boyunca Facebook'a erişimini engellediğini açıkladı. Facebook kullanıcı numaralarının paylaşımı, şirketin gizlilik politikalarının ihlali anlamına geliyor. Şirketten yapılan açıklamada, kullanıcı bilgilerinin paylaşımına hiçbir şekilde izin verilmeyeceği kaydedilirken, bu yönde atılacak adımlara en ufak bir istisna uygulanmayacağı kaydedildi. Facebook, ayrıca gelecek aydan itibaren geliştirdiği bir uygulamayla veri paylaşımının kullanıcıların bireysel bilgilerini içermeyeceğini vurguladı. 6 yıl önce kurulan Facebook'un halen 500 milyonu kullanıcısı bulunuyor. Her saniye 8 yeni kullanıcının katıldığı platformda, Türk kullanıcıların sayısı 16 milyonun üzerinde bulunuyor. Türkiye bu sayıyla en fazla Facebook kullanan 9. ülke konumunda.

1 Kasım 2010 Pazartesi

PMI endeksleri toparlanmaya işaret ediyor

Dünya genelinde açıklanan imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksleri (PMI) küresel ekonomide canlanmanın yeniden öne çıktığına işaret ediyor. Özellikle ABD'de PMI Endeksi'nin 54.4'ten 56.9'a çıkması etkili olurken, dünya ekonomisinin itici gücü niteliğindeki Çin'de gelen 54.8 ve Almanya'dan gelen 56.1'lik veriler ekonomide güçlenmenin sürdüğünü gösterdi. Bu durumun tek istisnası ise Japonya oldu. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olma özelliğini Çin'e kaptıran Japonya'da PMI Endeksi Ekim'de 48'den 43.4 düzeyine indi. Japonya'daki zayıflamada yenin aşırı değerlenmesi nedeniyle Japonya'nın ihracat gücündeki zayıflama belirleyici konumdaydı. Türkiye'de ise İmalat PMI Endeksi Eylül ayında ölçülen 50,3 değerinin üstüne çıkarak Ekim ayında 54,3 oldu.

SPK, Mobius hakkında inceleme başlattı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bireysel yatırımcılardan gelen şikayetler ve basında yer alan haberler üzerine Templeton fon yöneticisi Mark Mobius'un manipülasyon yapıp yapmadığını tespit için ön inceleme başlattı. Mobius, Lukoil'in yönetim kurulu toplantısı nedeniyle bulunduğu İstanbul'da geçen hafta yaptığı açıklamada, İMKB'de yıl sonuna kadar yüzde 15-20 arasında bir düzeltme beklediğini söylemişti. Bu açıklamaların da etkisiyle İMKB-100 endeksi 27 Ekim'de günü yüzde 3.05 kayıpla kapatmıştı.

İhracat Ekim ayında 10 milyar 790 milyon $'a çıktı

Türkiye'nin ihracatı Ekim ayında bir önceki ayın aynı dönemine göre yüzde 8.84 artışla 10 milyar 790 milyon dolara çıktı. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin açıklamasına göre, 10 aylık dönemde ihracat yüzde 11.41 artışla 92 milyar 645 milyon dolar olurken, 12 aylık dönemde ihracat yüzde 9.12 artışla 111 milyar 632 milyon dolar oldu. Sektörler itibariyle bakıldığında otomotiv ihracatı 1.7 milyar dolarla ilk sırada yer aldı. Ekim'de otomotiv sektöründeki ihracat artışı yüzde 6.23 olarak gerçekleşti. Sektörlere göre incelendiğinde otomotiv sektörünün tüm ihracattaki payı ilk 10 ay itibarıyla yüze 15.48 olurken, hazırgiyim sektörünün payı yüzde 12.97, demir çelik ürünlerinin payı yüzde 10.87 olarak gerçekleşti. Hükümetin Orta Vadeli Program ile belirlediği 111.7 milyar dolarlık hedef için yapılması gereken ihracat miktarı 19.1 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.

İstanbul'da enflasyon 2.5 yılın zirvesinde

İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki hızlı artış, enflasyondaki görünümün hızla bozulmasına yol açıyor. İstanbul Ticaret Odası tarafından hesaplanan Perakende Fiyatlar Endeksi, Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.09 artış gösterdi. Bu artışla, perakende fiyatlar son 2.5 yılın en ciddi yükselişini göstermiş oldu.