Cautionary Questions – RoboPod and the Perpetual Money Machine
-
Thanks for your questions – fielded this time with the able assistance of
Jacob Goldstein, the author of Money: The True Story of a Made Up Thing.
12 Kasım 2010 Cuma
Fed tahvil alımına başladı, Wall Street aşağı döndü
ABD Merkez Bankası'nın parasal genişlemenin ikinci aşamasında 600 milyar dolarlık tahvil alım programına başlaması, Wall Street'te satışla karşılandı. Wall Street'te Dow Jones Endeksi 90 puanlık kayıpla 11192 puandan haftayı kapattı. Dow Jones Endeksi böylece haftalık bazda yüzde 2.2 değer kaybına uğrarken, tahvil alım programının açıklandığı 3 Kasım'dan bu yana varolan yükselişin tamamını da geri vermiş oldu. Buna karşılık, Dow Jones Endeksi 2010 yılbaşına göre hala yüzde 7.3 yukarıda bulunuyor. Endeks önceki hafta Lehman Brothers'in battığı Eylül 2008 tarihinden bu yana en yüksek düzeye tırmanmıştı. Analistler, emtia fiyatlarında da düşüşe dikkat çekerken, satışların hızlanarak devam edebileceğini vurguluyorlar.
G20 krize karşı yeni öncü gösterge geliştirecek
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke liderlerini bir araya getiren G20 zirvesinde, ekonomik krize karşı yeni öncü göstergeler oluşturulması konusunda görüşbirliğine varıldı.
Seul'de düzenlenen G20 zirvesinin sonuç bildirisinde, üye ülkelerin maliye bakanlarının gelecek yıl yapılacak toplantıda ekonomideki dengesizlikleri belirleyecek bir dizi öncü gösterge üzerinde çalışacakları kaydedildi.
Büyümedeki istikrarsızlık ve ülkeler arasında makroekonomik alanda görülen dengesizliğin, küresel sorunları aşmak üzere ortak karar verilmesini güçleştirdiği kaydedilen bildiride, "Ortak karar verilememesi durumu daha da içinden çıkılmaz hale getirecektir" denildi.
ABD ve Çin'in kurlar konusundaki tartışmasının İrlanda'da artan gerilim nedeniyle gölgelenmesi dikkat çekerken, döviz kurlarının piyasa koşullarında belirlenmesi gerektiğinin altı çizildi.
Bildiride, G20 ülkelerinin rekabeti artırmak amacıyla devalüasyonlardan kaçınma konusunda görüşbirliğine vardığı vurgulandı.
8 Kasım 2010 Pazartesi
Dünya Bankası Başkanı 'altın standardı' önerdi
Ülkelerin dış ticarette avantaj sağlamak üzere para birimlerinin değerlerini düşük tutması ve bunun reel ekonomiye olumsuz yansımaları sürerken, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick kur sisteminin revizyonu için uyarıda bulundu.
Financial Times'a bir makale yazan Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, 1971'de altın standardı sisteminin sona ermesine neden olan Bretton Woods 2 sonrasında, yeni bir kur sistemi oluşturulmasının zaman alacağını söyledi.
Zoellick, bu hafta Güney Kore'de yapılacak G20 liderler zirvesinin uluslararası işbirliği için yeni bir platform oluşturulmasına fırsat yarattığını belirterek, yapısal reformların eşgüdüm içinde sürdürülmesi gerektiğini söyledi.
Zoellick, ABD ve Çin'in büyümeyi destekleyici farklı politikalar konusunda uzlaşabileceğini belirterek, bu çerçevede kurların belli bir aralıkta dalgalanması ve yuanın değerlenmesinin de gündeme gelebileceği kaydetti.
Dünya Bankası Başkanı Zoellick, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin kur sisteminde yaşanan anormalliklerin önlenmesi için yeni yöntemler aranmasını istedi. Zoellick, bu çerçevede oluşturulacak sistemde altının enflasyon, deflasyon ve kurların yakın gelecekteki değerleri için referans noktası niteliği kazanabileceğini söyledi.
Labels:
altın,
dolar,
döviz kuru,
dünya bankası,
robert zoellick,
yuan
Sanayi üretimi Eylül'de yüzde 10.4 artış gösterdi
Toplam sanayi üretimi Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10.4 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0.4 geriledi.
Ekonomistler, toplam sanayi üretiminin Eylül ayında yüzde 11.2 artmasını bekliyordu. Sanayi üretimi Eylül 2009'da yüzde 9.6 daralmıştı. Mevsimsellikten arındırılmış verilere bakıldığında ise, sanayi üretimi Eylül'de üç ay aradan sonra gerilemiş oldu. Bu rakam, Ağustos ayında yüzde 2.7 artış göstermişti.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)