23 Haziran 2009 Salı

Otomotiv devi Toyota'da yenilenme zamanı

Krizin yarattığı talep daralmasıyla sarsılan otomotiv sektörü, çevreci araçlara yönelmenin yanında, yönetimlerini de yeniden yapılandırıyor. Dünyanın en büyük otomotiv şirketi Japon Toyota, tarihinde ilk kez zarar açıklaması ardından yönetimini değiştiriyor.

Toyota'nın başkanlığına şirket kurucusu Kiichiro Toyoda'nın oğlu 53 yaşındaki Akio Toyoda atandı. Yaklaşık 6 milyar dolar zarar açıklayan Toyota'nın yeni yönetimini zorlu bir görev bekliyor. Şirketin, en büyük pazarı konumundaki ABD'de satışların yüzde 39 azalması en büyük riski oluşturuyor.

Satışlarının küresel bazda yüzde 20 gerilemesini öngören Toyota'nın otomotiv sektörünün yeniden yapılanmasında belirleyici olması bekleniyor. Şirketin çalışan sayısı ve üretimini en az yüzde 10 daha azaltması öngörülüyor.

Diğer yandan, Avrupa'nın Renault ardından ikinci büyük otomotiv üreticisi Peugeot Citroen, bu yıl 2.8 milyar dolar zarar edebileceğini açıkladı. Zarar miktarının daha da artabileceğini kaydeden şirket yönetimi, bu noktada Fransa hükümetinin otomotiv sektörüne verdiği yardımın miktarının belirleyici olabileceğini vurguladı.

Hükümet, şimdiye kadar Peugeot'a 4 milyar dolar yardım verirken, şirket yönetimi maliyet düşürmek üzere kapsamlı önlemler almıştı.

0 comments:

Yorum Gönder