25 Haziran 2009 Perşembe

EIU'dan "IMF ile anlaşın" uyarısı

Kriz nedeniyle Türk ekonomisindeki daralmanın şiddetine yönelik öngörüler farklılaşıyor. İngiliz ekonomi dergisi Economist'in kardeş kuruluşu Economist Intelligence Unit, Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 4.5 daralacağını öngörürken, Türkiye'nin IMF ile anlaşmasının gerekli olduğunu savundu.

Kuruluş, Türkiye'nin yüksek dış finansman ihtiyacı nedeniyle riskli ülkeler arasında yer aldığına dikkat çekerek, Uluslararası Para Fonu ile bir anlaşma sağlanamazsa ekonominin zorlanabileceği uyarısında bulundu. IMF ile yeni bir anlaşmanın geçen aya oranla daha belirsiz hale geldiğini belirten kuruluş, IMF anlaşmasının yatırımcılara güven vereceğini kaydetti.

Kuruluş, canlanma planı ve küresel konjonktüre bağlı olarak gelecek yıl büyümenin yüzde 1.5'e çıkabileceğini öngördü. Kamu harcamalarının artacağını kaydeden kuruluş, bu çerçevede 2008'de milli gelirin yüzde 1.8'i olan kamu borcunun gelecek iki yılda milli gelirin yüzde 5.5'ine çıkabileceğini öngördü.

Hafta başında Dünya Bankası ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü Türk ekonomisine yönelik tahminlerini açıklamıştı. Buna göre, Dünya Bankası'nın bu yıla yönelik daralma tahmini yüzde 5.5 olurken, OECD yüzde 5.9 daralma öngörmüştü.  

0 comments:

Yorum Gönder