24 Haziran 2009 Çarşamba

Kriz dibe vurdu, daralma yüzde 4.1 olacak

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu dünyanın sanayileşmiş 30 ülkesini bünyesinde barındıran Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD, mali krizin dip noktasının görüldüğünü açıkladı.

Canlanmanın zaman alacağını öngören OECD, üye ülkelerde ekonominin bu yıl yüzde 4.1 daralması ardından 2010'da yüzde 0.7 büyüyeceğini tahmin etti. OECD, Mart ayında yaptığı değerlendirmede bu yıl yüzde 4.3 daralma, 2010'da ise yüzde 0.1 büyüme öngörmüştü.

Açıklanan tahminler, Dünya Bankası'nın küresel krizin derinleşeceğine yönelik değerlendirmesiyle çelişiyor. OECD Başekonomisti Jorgen Elmeskov, "En kötü senaryoyu bir yana koyarsak OECD üyesi ülkelerde ekonominin dibe yaklaştığını söyleyebiliriz" dedi. Elmeskov, canlanma önlemlerinin de kararlılıkla uygulanmasını istedi.

OECD, Türkiye'ye yönelik değerlendirmesinde de, Türkiye'nin bu yıl yüzde 5.9 daralma ardından gelecek yıl yüzde 2.6 büyüyeceğini öngördü. Değerlendirmede, dış koşullardaki düzelme ve mali politikalardaki gevşemeye bağlı olarak gelecek yıldan itibaren büyümenin başlayabileceği kaydedildi.

OECD, kriz nedeniyle emeklilik fonlarının değerinin de geçen yıl yüzde 25 azaldığına işaret ederek, erimenin gelecek 10 yılda da sosyal krize neden olabileceğini öngördü.

0 comments:

Yorum Gönder