25 Haziran 2009 Perşembe

Çin sermayesi Kuzey Irak yollarında

Genel Enerji'nin Kuzey Irak'taki ortağı petrol şirketi Addax'ı Çin'in devlete ait petrol şirketi Sinopec satın aldı. 7.2 milyar dolarlık satın alma ardından Çin'in Irak petrollerinde söz sahibi olması da söz konusu olacak.

Batı Afrika, Ortadoğu ve Nijerya'nın yanında Kuzey Irak'ta petrol arama faaliyetleri yürüten Addax'ı satın alan Sinopec, böylece Kuzey Irak'a adım atmış oldu.  

Çukurova Holding'in yüzde 55 paya sahip olduğu Genel Enerji, Kuzey Irak'taki Tak Tak petrol sahasında üretim ve sondaj hakkına sahip bulunuyor. Şirket, buradan çıkardığı petrolü 1 Haziran'dan bu yana Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı aracılığıyla Türkiye üzerinden batı pazarlarına sevk ediyor.

Uzmanlar, küresel kriz nedeniyle şirket satın almalarının petrol sektöründen başlayarak yeniden canlandığını ifade ederken, Çin şirketlerinin yurtdışındaki yatırımlarını daha da artırabileceğine dikkat çekiyorlar.

Diğer yandan, Irak ülkedeki petrol sahalarını 37 yıl aradan sonra yabancı şirketlere açmaya hazırlanıyor. Bağdat yönetimi, petrol ruhsatı almak üzere başvuran ABD'li Exxon Mobil, İngiliz Shell, İtalyan Eni, Rus  Lukoil ve Çinli Sinopec'in de aralarında olduğu 35 şirketin yöneticileriyle önümüzdeki hafta Bağdat'ta görüşecek.

0 comments:

Yorum Gönder