26 Haziran 2009 Cuma

Banka kurtarmanın son adresi Rusya

Küresel kriz karşısında ülkeden sermaye çıkışını önleyemeyen Rusya, sarsılan bankacılık sektörünü yeniden yapılandırmaya hazırlanıyor. Başbakan Yardımcısı Igor Şukalov'un koordinasyonunda hazırlanan plan çerçevesinde, Rus hükümeti kapsamlı banka kurtarmalarına hazırlanıyor.

Kurtarma planının ABD'nin kendi finans sektörüne yönelik önlemlerden daha kapsamlı olması bekleniyor. Ülkenin en büyük 55 bankasının bilançosunu güçlendirmek amacıyla özel tertip tahvil ihracına hazırlanan Hazine, tahviller karşılığında bankaların hisse senetlerini devralacak. Plan çerçevesinde Rus hükümetinin banka yönetim kurullarına veto yetkisine sahip temsilci ataması da söz konusu olacak.

Ülkedeki batık kredi toplamının 100 milyar doları bulması beklenirken, kredi derecelendirme kuruluşları Standard and Poor's ve Moody's Rusya'nın bankaları yeniden sermayelendirmek üzere 40 milyar dolar harcaması gerekebileceğini öngörüyor.

BERNANKE'DEN SAVUNMA

Öte yandan, finans sektörüne yönelik kurtarma uygulamaları eleştirilen Amerikan Merkez Bankası, eleştirilere sert yanıt verdi. ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, yatırım bankası Merill Lycnh'in Bank of America'ya satılması için baskı yaptığı iddialarını geri çevirerek, herhangi bir baskı yapılmadığını söyledi. Senato Bankacılık Komitesi'nin sorularını yanıtlayan Bernanke, "Ne ben ne de FED'in bir başka yöneticisi Bank of America'ya yön göstermedi, bilgi vermedi, danışmanlık yapmadık" dedi.

Diğer yandan, İngiltere Merkez Bankası, krizden ciddi hasar gören finans sisteminde koşulların iyileşmeye başlamasına karşılık, bankacılık sektöründeki kırılganlığın sürdüğünü söyledi. Banka, açıkladığı Finansal İstikrar Raporu'nda mali krizin verdiği toplam zararın 15 trilyon dolara ulaştığını kaydetti.

0 comments:

Yorum Gönder